קרה לכם פעם שעמדתם בתור לבורדינג ופתאום שמתם לב שלפניכם עומדת משפחה עם תינוק קטן שמחכה לעלות בדיוק לאותה טיסה? אי אפשר לתאר חרדה עמוקה כזו, רק להדחיק אותה ולקוות שתוכלו להגניב כמה שעות של שינה לפני שהעולל יתחיל באופן בלתי נמנע לבכות ולהפר את שלוותכם. עכשיו דמיינו שאתם יושבים ליד מישהו שלצדו חיית מחמד כמו כלב, חתול או חזיר. כמות הדברים שיכולה להשתבש בטיסה כזו שווה בערך לכמות החיידקים שתיחשפו אליה בתא נוסעים כזה.

>> בואו לפייסבוק שלנו!

התרחיש הזה הוא לא כזה דמיוני: לא מעט אנשים טסים עם חיות המחמד שלהם, ולעיתים מצליחים להעלות אותם יחד איתם למטוס. בעוד שבעולם מתוקן בעלי חיים מעל משקל מסוים אמורים לטוס בכלובים בתוך תא המטען או בתיקים יעודים הנמצאים לרגליהם במהלך הטיסה, לא מעט אמריקאים שזה לא ממש מתאים להם הצליחו למצוא פרצה בתקנון – הם פשוט מצהירים שהם נכים שזקוקים לסיוע נפשי, ורק פלאפי יכול לנחם אותם בשעות המשבר בין ההמראה לנחיתה.

הניו יורק פוסט מדווח כי בחוק הנגישות של רשות התעופה האמריקאית נקבע סעיף של תמיכה נפשית בבעלי מוגבלויות שזקוקים לעזרה במהלך טיסה. כוונת המחוקק הייתה ככל הנראה לעיוורים שזקוקים לכלבי נחיה, אבל הסעיף מכסה גם נוסעים שבעל החיים שלהם מהווה עבורם תמיכה נפשית הכרחית, והם מעדיפים שלא להשתמש בתרופות או כדורי הרגעה. הבעיה היא שכל מה שצריך לעשות כדי להוכיח את זה הוא מכתב מרופא, פסיכולוג, פסיכיאטר או עובד סוציאלי – אבל אפשר אפילו להזמין אותו אונליין, בלי ממש לגשת לאחד כזה.

כלב במטוס (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אני כאן כדי לתת תמיכה רגשית | צילום: אימג'בנק / Thinkstock



העסק הזה משתלם לשני הצדדים: אתרי האינטרנט שמציעים מכתבים כאלה גובים בין 59 ל-200 דולר עבור מכתב, ואילו נוסעים שמחים לשלם משום שהקנס של חברת התעופה על העלאת בעל חיים לטיסה הוא גבוה פי עשרות אחוזים, ויכול אף להגיע ל-150 אלף דולר. אתר animalcompanions.org, למשל, מציע אבחון באמצעות סקייפ שמחירו 179 דולר, כך שדי ברור איך אפשר לתחמן אותו בקלות. האתר מקבל כ-200 פניות מדי חודש, כאשר לטענת מנהלו כ-45 אחוז מהפניות מאושרות ומסתכמות במכתב רשמי לחברת התעופה. כמובן שהוא יודע שאנשים מנצלים את השירות הזה סתם בשביל לטוס עם החתול שלהם לצדם כי זה כיף, אבל עושה רושם שכל עוד הוא מקבל את הכסף שלו, אין לו ממש בעיה עם זה.

ואז זה קרה: סוס מיניאטורי עשה קקי במחלקה ראשונה

"אנשים שמנצלים את החוק ומשקרים לגבי היותם נכים הם שקרנים ומרוכזים בעצמם", טוען אחד מבעלי האתרים שמציע שירות כזה, אך יש גם כאלה שמצדיקים אותם: "מדובר בשירות נהדר שמציעות חברות התעופה", אומר בעל אתר אחר, "ולקוחות שמשלמים כל כך הרבה כספים על כל כך הרבה דברים אחרים בטיסה לא צריכים להרגיש רע על זה שהמערכת פועלת לטובתם".

מחלקה ראשונה במטוס (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
רגע, אבל איפה יש מקום לסוס מיניאטורי? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

הטענה שחיות מחמד מספקות תמיכה נפשית היא נפוצה בקרב פסיכיאטרים ובעלי מקצוע, כאשר ההנחה היא שנוסעים שרמות החרדה שלהם גבוהות מדי פשוט נאלצים להתמקד במשהו אחר ושוכחים מעט מהחרדות שלהם. יחד עם זאת, סביר להניח שרמות החרדה של שאר הנוסעים במטוס רק עולות.

נוסע אחד, למשל, קיבל אישור להעלות לטיסה את הסוס המיניאטורי שלו, שלא ממש נמצא לו מקום במחלקת התיירים ולכן הוא "שודרג" לחלק האחורי של המחלקה הראשונה. חברת התעופה נאלצה להלביש אותו בנעליים מיוחדות כדי למנוע נזק למטוס, וכמובן שכל סוס צריך לעשות צרכים, כך שריח הגללים ליווה את כל הנוסעים במטוס עד הנחיתה.

 

במקרה אחר, אישה נאלצה לרדת מטיסה לאחר שחזיר המחמד שלה הפגין התנהגות פרועה מדי והטריד את שאר הנוסעים. אדם אחר טען כי קוף המחמד שלו זקוק בעצמו לציפור שתרגיע אותו, ואילו אישה אחרת התעקשה כי היא זקוקה ללא פחות מ-5 ארנבים לצידה (רק אחד מהם אושר). בשנת 2008 שונה מעט הסעיף הבעייתי בחוק, ואסר על העלאה של זוחלים ועכבישים למטוס, בעקבות מקרה שבו אישה טענה כי הטרנטולה שלה מרגיעה אותה בזמני מצוקה, אך השליטה טרור בקרב שאר הנוסעים.

האם זה יכול לקרות גם בארץ? "התופעה של אנשים שממציאים סיפורים כדי להעלות חיות למטוס בחינם לא מוכרת בכלל", נמסר מדוברות חברת אל-על, "אל-על מאפשרת לנוסעים לטוס עם חיות מחמד בתא הנוסעים כל עוד הם במשקל של עד 8 ק"ג, ובכפוף לתוספת תשלום בלבד. קשה להאמין שיש חברות תעופה שמאפשרות את זה ללא תשלום אבל בכל מקרה, בארץ זה לא קורה".

>> כמו לקנות אאודי TT: המלונות היקרים ביותר בעולם
>> חג לאור נרות: 6 אופציות לצימרים רומנטיים ופרטיים