חושות יקרות ומסוכנות, כרטיסי סים ריקים, עוקץ מוניות, הטרדות מיניות ואוכל מזוהם. כך נראתה השנה החולפת מעיניהם של עשרות אלפי התיירים הישראלים שהגיעו לחצי האי סיני. רובם מעידים על עליית מדרגה ברמת השירות הירודה והתרופפות של יחס המקומיים כלפי הנופשים.

 מחירים יקרים, עוקצים ותחושת ניצול

"עד לפני הקורונה לא הייתה חזירות כזו בסיני", טוענת יעל שמרבה לנפוש בסיני, "המחירים היו שפויים ונורמליים וגם המקומיים היו נחמדים יחסית. אבל מאז שהגבול נפתח מחדש והקורונה נגמרה, הם רואים בנו הישראלים פרה חולבת של מזומנים, עוקצים ומרמים בלי סוף, היחס גרוע ועל האוכל הלא נקי בכלל לא כדאי לדבר.

"כנראה הפתרון הוא להחרים את סיני", אומרת יעל ומוסיפה "רק ככה הם יבינו וילמדו בדרך הקשה שאנחנו לא פראיירים שלהם. הם הגזימו מאוד. אנשים הזמינו חושות ויום לפני מקבלים טלפון שהן לא פנויות. יחס מזלזל. צריך לעשות לזה סוף. נחרים אותם כמה חודשים ואז נראה אותם ממשיכים לעקוץ ועוד לא הגעתי להטרדות המיניות ולגניבות של סנדלים וארנקים מהחושות".

סיני (צילום: Ed Giles, GettyImages IL)
המחירים עולים ואיתם העוקצים | צילום: Ed Giles, GettyImages IL

לדעתה של יעל, האשמה מוטלת בעיקר על המטיילים הישראלים שהפכו לסלחנים כלפי בעלי החושות, נהגי המוניות ובעלי העסקים בסיני שהעלו מחירים בצורה דרמטית."אנחנו נתנו להם להעלות מחירים, לנצל את זה שנגיע לישראל בכל מחיר אז מה הפלא שהם עושים מה שבא להם. אנחנו קהל שבוי שלהם אז הם מנצלים את זה לרעה".

תופעה נוספת שעליה מתלוננים המטיילים הישראלים, היא ההתייקרות הדרסטית של החושות בסיני, לעיתים בעשרות ואף במאות אחוזים. נוספת לכך העובדה שבטיחותן של החושות מוטלת כעת בספק, עם אירועים חמורים שהתרחשו לאחרונה, וביניהם השריפה בחושות באחד מאתרי האירוח בנואיבה, שעלו באש בעקבות כשל במערכות החשמל.

ולא רק בחושות מתרחשים עוקצים. מאות ישראלים שרכשו כרטיסי סים גילו שרובם ריקים, או היו בשימוש של אחרים. "קניתי כרטיס סים מחנות גדולה, וכשהתחלתי להשתמש התברר שהוא היה בשימוש בלוגרית טיולים ואחרי כמה דקות נגמרה הגלישה", זועם קובי, "חזרתי לאותה חנות והעובד טען שלא ידע שמדובר בכרטיס שהיה בשימוש. היו כמוני עוד עשרות שנעקצו כשנהגי מוניות לקחו אותם לחנויות בתחנות דלק, דפקו להם מחירים יקרים בעיקר למטיילים שזו הפעם הראשונה שלהם בסיני, ואחרי שעתיים נשארו בלי גלישה. מתברר שנהגי המוניות ובעלי החנויות עושים קומבינות על חשבון הישראלים".

באחרונה הישראלים גילו שחלק מבתי הקפה והמסעדות דורשים מהם לשלם בשקלים ולא בלירות מה שאומר שהמחירים של הארוחות והמשקאות יקרים מישראל. "הגעתי למסעדה ואני רואה שהמחירים בשקלים (חמש לירות מצריות שוות לשקל - ש.א). הם החליטו פשוט לגנוב אותנו", מספר עידו ומוסיף "אין דבר כזה בשום מקום בעולם. הם עושים הכול כדי לגנוב אותנו. המחירים במקומות האלה יקרים יותר מאשר בישראל. אין להם בושה".

עוברים כל גבול

בחודשים האחרונים מעבר הגבול טאבה לסיני הפך להיות עמוס בנופשים, עם תורים ארוכים שמשתרכים משעות הבוקר המוקדמות. המטיילים הישראלים מדווחים שמדובר בכר פורה לסחיטות ובדיקות פולשניות מצדם של הפקידים המצרים, שמנצלים את העומסים הכבדים.

"הפקיד בצד המצרי דרש ממני כסף כדי למלא לי טופס", מספר יובל. "כשסירבתי נתקעתי שם כמעט שעה. הבנתי את הרמז ושילמתי. בחזרה אחד השוטרים בדק לי הארנק, ראה שיש לי כמה אלפי לירות שנשארו לי, ואמר לי שאני צריך לתת לו 1,000 לירות כי אסור לי להוציא ממצרים הרבה כסף מקומי. הם עושים את זה בכוונה כי אנחנו ישראלים. פשוט שודדים אותנו. לא היו מעזים לעשות את זה לתיירים ממדינות אחרות".

על פי טענותיהם של מטיילים, במעבר הגבול פקידי המכס המצרים והשוטרים נוהגים לבצע בדיקות פולשניות ונוגעים באיברי מינם כדי להשפיל אותם. ישראלים רבים התלוננו על כך אבל דבר לא השתנה. בנוסף, הפקידים נוהגים להחרים ציוד כמו בקבוקי מים תרמים, מצלמות גו-פרו, כובעים ותיקים, שקיות חטיפים ופירות, בקבוקי אלכוהול ומשקאות אנרגיה.

סיני מפוצצת (צילום: חיים רובינשטיין)
סחטנות והטרדות במעבר הגבול | צילום: חיים רובינשטיין

שוברים שיאים: הישראלים ממשיכים להגיע למרות רמת השירות הנמוכה 

על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בספטמבר השנה נכנסו לסיני כ-65 אלף ישראלים. הנתונים כוללים אמנם את ראש השנה אבל, עדיין צפויים להגיע לסיני מטיילים רבים בחול המועד סוכות ושמחה תורה.

הנהירה של הישראלים לסיני שוברת שיאים בעיקר בגלל המחירים הזולים לעומת השכנה אילת. בספטמבר של השנה השנה שעברה, חצו את הגבול לסיני 36 אלף ישראלים בלבד. בספטמבר 2019, לפני הקורונה, הגיעו לסיני כ-50 אלף, כלומר השנה נשברו השיאים וההערכה היא שבמהלך חגי תשרי יגיעו לסיני מעל 100 אלף ישראלים בסך הכל.

התור במעבר הגבול סיני (צילום: רשות שדות התעופה)
התורים ארוכים למרות המצב | צילום: רשות שדות התעופה

ולמרות זאת, ישראלים רבים ששבים מחצי מהאי מספרים על תחושת אכזבה. כך למשל בכספומטים בסיני, בהם העמלה הגבוהה למשיכת כל סכום כסף עומדת על 11.5 אחוזים. כמו כן, היו גם לא מעט מטיילים שהתלוננו על אוכל ברמה נמוכה מאוד, וחלקם אף טענו שסבלו מקלקול קיבה, אפילו בחלק ממלונות היוקרה. אל אלה מצטרף גם עוקץ נהגי המוניות בסיני, שגובים מאות לירות מצריות יותר על נסיעות קצרות ודורשים סכומים גבוהים לנסיעות ארוכות.

התיירים הישראלים עדיין ממשיכים להגיע לסיני, וסביר שגם ימשיכו בעתיד, זאת לאור המחירים הגבוהים בבתי המלון בארץ: "אתם בוכים שסיני יקרה אז תישארו בישראל. כשאתם מגיעים לנופש באילת אתם משלמים פי כמה יותר מאשר בסיני", זועם מ' בעל עסק מצרי, "אתם רוצים להחרים את סיני תחרימו ונראה אתכם משלמים את מה שרוצים מכם באילת".