זוהר הקוטב (הזוהר הצפוני, או אורורה בוראליס) היא תופעת טבע המתחרשת בשל פעילות באטמוספירה סמוך לקוטב הצפוני. ובהרחבה: חלקיקים טעונים חשמלית נפלטים מהשמש (ונקראים "רוח שמש"). החלקיקים הללו מתקרבים לכדור הארץ, עד שהם נכנסים לשדה המגנטי שלו. המטען החשמלי שלהם גורם להם להאץ ולנוע לכיוון הקטבים, שם הם נכנסים לאטמוספרה. כאשר אותם חלקיקים פוגעים באטומים של האטמוספרה, הם מעוררים את האטומים שבהם פגעו. אלו פולטים אנרגיה בצורת חלקיק הנקרא פוטון – שהוא למעשה חלקיק של אור, וכך מופיע בשמיים זוהר צבעוני.

>> בואו לפייסבוק שלנו, יפה שם

אם תרצו לחזות בעצמכם בפלא היפה הזה, כדאי שתעשו את זה בקרוב, יותר נכון - ממש בקרוב, כי מדענים צופים שתצוגת האורות הזו תדעך ותהפוך לפחות שכיחה במהלך עשר השנים הקרובות. 

זוהר הקוטב (צילום: Zarex, wikipedia)
אולי עדיף לראות את התופעה בתמונות | צילום: Zarex, wikipedia

למה? לשמש יש מחזור סולארי הנפרש על פני אחת עשרה שנים. למחזור הזה יש שני מצבים: פעיל - אז נשלחים החלקיקים החשמליים האלו לכיוון כדור הארץ על גבי רוחות השמש; ורדום. ברגע זה אנחנו נמצאים ממש בסוף השיא של המחזור, שהתחיל בתחילת שנת 2014. סוף המחזור מתאפיין ברוחות סולריות חזקות יותר ששולחות לכאן את החלקיקים, מה שהופך את תופעת זוהר הקוטב לאפילו יותר מרשימה. לאחר שנת 2016 לעומת זאת, הפעילות של השמש תגיע לשלב הרדום שלה, מה שאומר שהזוהר יופיע רק במספר מועט של לילות, ובעוצמה הרבה יותר פחותה.

בשבועות הקרובים זוהר הקוטב יהיה גלוי יותר מהרגיל, כי ציר הסיבוב של כדור הארץ סביב עצמו ישנה זווית ויפנה לכיוון שונה מעט. בשילוב עם שמיים בהירים, התופעה הזאת תהיה מרהיבה במיוחד, אז אם אתם די ספונטניים ואין לכם בעיה לעמוד בלילה בקור של לפלנד ולבהות בשמיים, לכו על זה. 

(מקור)

>> אז למה יש עדיין מאפרות במטוסים?
>> תקנאו: ככה איט גירל יוצאת לחופש