הודעת הממשל האמריקאי כי יאסור על נוסעים מכמה חברות תעופה הממריאות ממדינות מוסלמיות לעלות לטיסות עם מכשירים אלקטרוניים במטען היד - מטלטלת את ענף התעופה. בריטניה כבר הודיעה כי תאמץ את המדיניות וקנדה שוקלת את צעדיה. טורקיש איירלינס פירסמה הערב (ג') הודעה רשמית שבה היא מבקשת ליידע את כל נוסעיה כי בטיסות החברה ליעדים בארה"ב לא יהיה ניתן להעלות מכשירים אלקטרוניים הגדולים מגודל מכשיר סלולרי וסמארטפונים או מכשור רפואי.

גורמים בענף התעופה מעריכים כי מדובר בצעד ביטחוני שככל הנראה נשען על מידע מודיעני שהגיע לידי הממשל האמריקאי. בענף התעופה מעריכים שהאיסור לא יחול על נוסעים בחברות תעופה אמריקאיות שממריאות מיעדים אלו. גורם מעולם התעופה מסר כי להערכתו, "הסיפור הזה הוא מאוד בעייתי, פוגע בתחרות ובא לפגוע בחברות מסחריות מסוימות יותר מאשר להגן על הביטחון של הנוסעים.

"לפי ההנחיה כיום, טיסה של חברת התעופה דלתא האמריקאית שתצא מאיסטנבול לא תידרש לאותם איסורים שחברת טורקיש איירליינס שתצא מאותו שדה התעופה תידרש. נוסעים לאותו יעד, שעברו את אותו בידוק ביטחוני, לא יורשו להעלות את המכשור האלקטרוני רק משום שהם טסים בחברת תעופה שהבסיס שלה הוא במדינה מוסלמית. לפי האופן שבו ההנחיה בנויה כיום, מדובר במהלך עסקי מסחרי שבא לפגוע בחברות מסוימות ולתעדף אחרות".

>> מה קורה אם לא מכבים את הטלפון בהמראה ובנחיתה?

מומחה לבטיחות טיסה: החשש הוא לאו דווקא ממחשב מתפוצץ - אלא מהשימוש שעלולים לעשות בו"

עו"ד גל פלג, מומחה לבטיחות טיסה, אמר כי "מדובר בהחלטה שיש סביבה המון סימני שאלה בעיקר כי אם ישנו סיכון סביב מכשור מסוג זה - מה זה משנה אם מדובר במחשב של מוסלמי ממדינת ערב או של נוצרי מאירופה? מחבל שמגיע עם כוונה לבצע פיגוע יכול לצאת מכל מקום ולאו דווקא מהמדינות האלו ולכן אפשר להניח שיש מניעים פוליטיים שמעורבים בהחלטה הזאת. הרי שאם יש סיכון של ממש במחשב ומכשור אלקטרוני זה צריך להשליך על כולם ומכאן אנו מבינים שככל הנראה לפי ההערכות שלהם - הסכנה היא לא במכשיר עצמו".

מכשיר אלקטרוני על מטוס (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
"הסכנה היא לא במכשיר עצמו" | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

לדברי פלג, "אם מתייחסים להיבטים הבטחונים במכשיר, הבעיה היא הבטריה ולא המכשיר עצמו. בעבר ייחסו את הסיכון לנשיאה של מכשירים שקורנים כמו טלפונים סלולריים או אייפדים עם כרטיסי SIM אבל מדובר בסכנה מאד קטנה. החשש הזה היה נכון שהכניסו את המכשירים הסלולרים לחיינו אבל היום החשש הזה די התבדה.

"היום נהוג לחשוב שהסכנה טמונה בבטריות של המכשירים. לאחרונה הוחלט שאסור לעלות למטוס עם הנוסע את הגלקסי נוט 7 כי מספר מכשירים כאלו התלקחו לאחרונה, אבל זה קרה בעוד בטריות. מטוס מטען של ג'מבו שיצא מדובאי התרסק לפני כשלוש שנים לאחר שהוביל מטען ענק של בטריות שהתלקחו מעצמן ובבטריה יש סיכון אם לא נוהגים בה נכון והיא יכולה להתחמם ולגרום לקצרים ולהתלקחות. אנחנו רואים שמאות אלפי נוסעים מדי יום עולים עם לפטופים עם בטריות לטיסות ולא קורה דבר אז כנראה שהחשש הוא לא מהמכשיר אלא ממה שאפשר לעשות עם הבטריה.

"החשש להערכתי הוא לאו דווקא מהמחשב עצמו שעלול להתפוצץ, אם כי היו מקרים כאלו, אלא מהשימוש שעלולים לעשות בו טרוריסטים באיזושהי צורה", מסביר פלג.

"העניין הוא כנראה לא הטמנה של מטען או פצצה במכשירים אלא משהו אחר. הרשויות מודאגות אולי ממתקפת סייבר, ממישהו שעלול להשתלט מרחוק דרך המחשב או האייפד, או ממשהו אחר שלא הכרנו לפני כן. אולי משימוש שיעשו במכשיר או בחלקים ממנו, בבטרייה למשל, כדי לגרום להפעלה או לתנועה של משהו לצרכי טרור".

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker. עוד באתר:
>> פרשת השחיתות בתעשייה האווירית: נעצר בנו של שר
>> האם ליצמן מעכב הוראה של משרד הבריאות שתפגע בחסידות שלו?