נגיף אבעבועות הקוף, מופיע במספרים קטנים אך הולכים וגדלים באירופה. בעוד שהמחלה לעתים נדירות קטלנית לבני אדם, היא גרמה לכמה מדינות להכניס אמצעי זהירות והגבלות על מנת לצמצם את ההתפשטות. מדינות מסוימות החלו ליישם נהלי בידוד עבור חולים נגועים וארגוני בריאות מתחילים לשקול הגבלות על נסיעה ומעבר בין מדינות.

כך למשל בבלגיה, שרק היום (שלישי) ביטלה את כל הגבלות הקורונה, הודיעו על חובת בידוד של 21 יום לחולי אבעבועות הקוף, אך אנשים שהיו במגע עם חולים עדיין אינם נדרשים לבידוד עצמי. בסך הכול, המדינה רשמה ארבעה מקרים מאומתים של הנגיף, והחשש הוא שעוד מדינות עשויות לבחור להכריז על בידוד, שבתורו יצביע על מצב חירום רפואי עולמי.

בריסל בלגיה (צילום: Joel Rodrigues Vitoria, shutterstock)
21 יום בידוד חובה למאומתים. בריסל, בלגיה | צילום: Joel Rodrigues Vitoria, shutterstock

האם וירוס אבעבועות הקוף עלול להשפיע על התיירות העולמית? 

יותר מ-80 מקרים של הנגיף אומתו בלפחות תשע מדינות באירופה, כמו גם בארה"ב, קנדה ואוסטרליה. בבריטניה, שבה זוהתה לראשונה ההתפרצות באירופה, יש עד כה 21 מקרים מאושרים של אבעבועות הקוף.  בספרד, מספר המקרים המאושרים של אבעבועות הקוף הגיע ל-34. גם במדינות כמו פורטוגל, גרמניה, צרפת, הולנד, איטליה ושוודיה דיווחו כולן על מקרים של הנגיף. בחלק מהמקרים תיירים שחזרו ממדינות אלה העבירו את הנגיף למדינת מוצאם.

בתאילנד, המחלקה לבקרת מחלות (DDC) הציגה כללים נוקשים לבדיקת מבקרים המגיעים ממדינות שבהן החל להתפשט הנגיף. המטיילים יצטרכו למלא טופסי הצהרת בריאות שיוצגו עם ההגעה. לכרטיסים יהיה גם קוד QR שצריך לסרוק כדי שניתן יהיה לספק לתיירים הנכנסים מידע על תסמינים ולדווח עליהם לאחר הגעתם. לאחר מכן ניתן לייעץ להם היכן הם יכולים לקבל עזרה רפואית במקרה שיציגו סימפטומים של המחלה. 

מדריד ספרד (צילום: F. J. CARNEROS, shutterstock)
כאן התרחש אירוע הפצת-על. מדריד, ספרד | צילום: F. J. CARNEROS, shutterstock

נכון לעכשיו, התפרצות אבעבועות הקוף לא הביאה להטלת הגבלות נסיעה ותיירות בעולם. עם זאת, ארגון הבריאות העולמי הביע דאגה מכיוון שההתפרצויות האחרונות הללו הן "לא טיפוסיות והן מתרחשות במדינות לא אנדמיות". מנהל הארגון באירופה, ד"ר הנס קלוגה, הזהיר כי עם תחילת הקיץ ברחבי היבשת, מפגשים המוניים, פסטיבלים ומסיבות עלולים לתדלק את התפשטות אבעבועות הקוף: "אני מודאג שההעברה עלולה להיות מואצת, מכיוון שהמקרים המתגלים כעת הם בין העוסקים בפעילות מינית, והתסמינים אינם מוכרים לרבים".

כתוצאה מהעלייה במספר הדבקות, פרופסור קת'י ברגין מבית הספר למשפטים באוניברסיטת קורנל באה"ב, אמרה ל-Newswise.com כי ברגע שארגון הבריאות העולמי יכריז על התפשטות הנגיף כמצב חירום בינלאומי, הגבלות הנסיעה צפויות להופיע בהמשך.

"אם יוכרז מצב חירום, הוועדה תוציא גם המלצות זמניות למדינות החברות, וסביר שיעלו גם אזהרות המסע למדינות מסוימות. צעדים אלו אמנם מועילים להגבלת ההתפשטות הראשונית, אך עלולים להרוס כלכלות של מדינות הנשענות על סחר ותיירות, במיוחד אלה עם כלכלות שבריריות ויכולות רפואה מוגבלות", אמרה ברגין.

בהתאם לכך, המרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) כבר הוציא אזהרת נסיעה ברמה 2, האומרת שיש לשים לב בזמן שמטיילים במדינות שדיווחו על מקרים מאומתים של אבעבועות הקוף.