אנשים מסביב לשולחן (תמונת AVI: אור גץ, חדשות)
לא מוותרים על המסורת | תמונת AVI: אור גץ, חדשות

ליל הסדר, אולי החג הכי משפחתי בלוח השנה היהודי, מזכיר לנו מצות מייבשות, הגדה משמימה ויותר מדי אוכל על השולחן. אך עבור יותר מעשרות אלפי ישראלים השוהים בחו"ל ישראלים, ליל הסדר יזכיר השנה בית. על פי נתוני רשות שדות התעופה, למעלה מ-200 אלף ישראלים ייצאו לחופשה בחו"ל במהלך חג הפסח ויחגגו את החג במרחק אלפי קילומטרים מהבית, מהמשפחה ולפעמים, גם רחוק מהחברים.

הארוחות המאורגנות של בתי חב"ד, מושכות אליהן בעיקר מוצ'ילרים וגם משפחות של מטיילים בפרו, בוליביה, ארגנטינה, ברזיל, טורקיה, תאילנד, הודו, אוסטרליה ויעדים נוספים ברחבי העולם. "דווקא כשהם נמצאים רחוק מישראל, המטיילים מוצאים את עצמם מתגעגעים לחוויה דווקא בפן המסורתי שלה. אף אחד לא רוצה להיות נפרד מה'ביחד' המיוחד הזה". מספר מנחם ברוד, דובר חב"ד.

ברוד מסביר כי ההערכות הלוגיסטית מורכבת במיוחד: "אנחנו לוקחים בחשבון שכ-60 אלף מטיילים יהודים יחגגו איתנו השנה את ליל הסדר מסביב לעולם. בדרך כלל, אנחנו מזמינים מצות לפי סדר גודל של חמש מצות לאדם, שבחישוב קל הופכות לכ-300 אלף מצות שנרכשו במיוחד לליל הסדר הקרוב, זאת בנוסף למאות אלפי יחידות גפילטע פיש, עשרות אלפי בקבוקי יין ומאות אלפי ביצים קשות".

ברוד הוסיף כי בעקבות הפיגוע שאירע השנה בבית חב"ד במומביי, ההכנות לאירועים שונו. "לצד ההערכות הרגילה שלנו, הענקנו השנה דגש מיוחד בצד הביטחוני. מובן שאין באפשרותי לפרט את אמצעי האבטחה, אולם אני יכול להבטיח כי עשרות אלפי המטיילים היהודים שחוגגים השנה איתנו את ליל הסדר, יכולים לישון בשקט, לא לדאוג ולהגיע כדי לחגוג ביחד את החג".

קטמנדו: הסדר הכי גבוה בעולם

חזקי ליפשיץ, שליח חב"ד לקטמנדו, סיפר בשיחת טלפון מפוקארה הבירה על ההכנות לליל הסדר הקרוב. "גולת הכותרת של הפעילות שלנו השנה, היא חגיגת ליל סדר שתיערך במקום הגבוה ביותר אי פעם- על רכס האנאפורנה. בשל העובדה כי מדובר במקום בו שוררים תנאי מזג האוויר קיצוניים, אנחנו עדיין לא יודעים אם יתאפשר לנו להטיס לשם אספקה לליל הסדר באמצעות מסוק. כרגע אנחנו יודעים שיש קבוצה של כ-40 ישראלים שמתכוונת לחגוג שם את ליל הסדר ואנחנו מתכוונים לסייע לה".

ליפשיץ אמר כי הגובה הרב מהווה אתגר עבור חברי הקבוצה ואנשי חב"ד. "יש מספר אנשים שחטפו מחלת גבהים. חלק מתנאי ההתנהגות במקום גבוה כל כך, מחייבים הסתגלות של מספר ימים בשל המחסור התמידי בחמצן. למרות התנאים הקשים, חג הפסח וליל הסדר חשובים לכל יהודי ואנחנו צריכים לעשות את המרב כדי לחגוג אותם כהלכה. לשמחתנו, תצטרף לחגיגה בערב ליל הסדר הקרוב, תינוקת שזה עתה נולדה לאחד הזוגות השוהים במקום".

סדר חברים

"לחגוג ליל סדר בחו"ל, מזכיר לך את הבית", אומר קינן גויכמן (32), יזם הייטק, שבילה את ליל הסדר האחרון בדברצן שבהונגריה. "כשפסח התקרב, הרגשנו שמשהו חסר והבנו שאנחנו צריכים לחגוג את ליל הסדר גם אם אנחנו נמצאים בעיר אירופאית מרוחקת. אספנו כ-15 ישראלים, שהגיעו לבית אחד הסטודנטים בעיר וחגגנו את ליל הסדר". גויכמן אמר כי למרות המרחק, ליל הסדר נחגג על פי כל הכללים. "שלחנו אלינו מצות, הגדות וקנינו הרבה יין. זה היה סדר כהלכתו, קראנו בהגדה והקפדנו לשמור על אורחות החג".
גויכמן הוסיף כי דווקא הריחוק מהבית גורם לישראלים להיצמד יותר לסממנים המסורתיים. "כשאתה נמצא במקומות הרחוקים האלה, אתה דווקא כן מחפש את הזהות היהודית, אתה רוצה להיות עם יהודים וישראלים בערב המיוחד הזה. זה הופך להיות אירוע יהודי לכל דבר ועניין".

מצה וביצה (צילום: עמרי אנדרס צורף)
האוכל לא מדהים, אבל האווירה חמה | צילום: עמרי אנדרס צורף
נטלי גיא (25) סטודנטית מתל אביב, שבילתה את חג הפסח בשנה שעברה בקוסמוי בתאילנד, מספרת שזו חוויה חד פעמית. "נסעתי לתאילנד לבד ודי חששתי מלבלות את החג בלי בני המשפחה, שאני מאוד קשורה אליהם. בסופו של דבר הסתבר שזה היה לטובה, כי הכרתי שם המון חברים חדשים וגם את מי שהפך לבן זוגי עד היום, והיה מאוד כיף לחגוג עם כולם את החג. כולנו לבשנו בגדים לבנים חגיגיים והגענו לגן אירועים מקסים עם יותר מאלף ישראלים. האוכל לא היה מדהים, אבל בהחלט הייתה אווירה בלתי נשכחת".

תום טבול (25), סטודנטית מחיפה, שבילתה חג בסידני שבאוסטרליה, מספרת כי היא לא חשה כל געגוע הביתה. "לא חשבתי שככה אני ארגיש, אבל למען האמת, לא היו בי כל געגועים לחגיגה בבית בזמן שישבתי עם החברים בסידני". טבול אמרה כי החוויה בחו"ל גרמה לה להרגיש יותר ישראלית. "כשאתה נמצא כל כך רחוק מהבית, אתה מגלה המון דברים שחסרים לך, המון דברים שלכאורה נראים כמובנים מאליהם כשאתה נמצא עם המשפחה בארץ".
טבול מספרת כי היתה אווירת שותפות והתנדבות והיא וחבריה סייעו בכל ההכנות לערב החג בבית חב"ד: "יש משהו מיוחד בישראלים זרים שמתחברים למטרה משותפת. החוויה של לחגוג חג בחו"ל היא מאורע יוצא דופן, שכנראה לא ייצא לי לעשות יותר בחיים, אבל אני מאוד שמחה שעברתי אותה. במובנים מסוימים, היא הייתה יותר מיוחדת מערבי חג שחגגתי בבית בישראל".

המדריך השלם לפסח: טיולים, בילויים, מתכונים וטיפים