ה"זוהר הצפוני" האיר היום את השמיים מעל סקוטלנד, איסלנד, גרינלנד, קנדה, אירלנד ונורווגיה במראות שלא נראו בכדור הארץ מזה שנים. הסיבה: ה"סערה הסולארית" שהתפרצה בשמש הגיעה אל כדור הארץ, והביאה איתה מראות מרהיבים.

הזוהר הצפוני והזוהר הדרומי נוצרים בשדה המגנטי של כדור הארץ, כשיש "עומס יתר" של של חלקיקים מגנטיים המתנגשים באטמוספירה וגורמים להם לשחרר אנרגיה. אותה אנרגיה משתחררת בצורה של אור - ויוצרת תמונת אור ירוק בשמיים, המורכב למעשה מהחלקיקים המגנטיים באטמוספירה.

המחזה הזה נראה בימי שגרה מהחלקים הצפוניים ביותר בכדור הארץ, אך הסערה הסולארית יוצאת הדופן גרמה לזוהר הצפוני להיראות גם מאזורים דרומיים יחסית שלא נהנים מהמראות - צפון אנגליה, אירלנד וחלקים דרומיים יחסית בקנדה.

הזוהר הצפוני, השבוע (צילום: דיילי מייל)
הזוהר הצפוני, השבוע | צילום: דיילי מייל

 ד"ר יגאל פת-אל, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים, הסביר כי "מדובר בהתפרצות שמקורה בעטרה (הילה) של השמש, ובמקרה זה כדור הארץ היה בכיוון החלקיקים שנפלטו. השנה השמש מתקרבת לשיא פעילותה ולכן אנחנו צפויים לעוד התפרצויות מהסוג הזה".

"סערה סולארית" בסדר גודל כזה אינה מסוכנת באופן ישיר לבני אדם, לבעלי חיים או לצמחים. עם זאת, הסערה עלולה לגרום נזקים לקווי מתח, למשדרי GPS, לשידורי רדיו, טלוויזיה וגם לשיבושים בתדרים סלולריים.

הסערה מביאה איתה גם חלקיקים רדיואקטיביים בכמות גדולה מהרגיל. כמה חברות תעופה בעולם כבר הודיעו כי שינו את נתיבי הטיסה מעל הקוטב הדרומי והקוטב הצפוני בעקבות החשש לפגיעה במטוסים.

הזוהר הצפוני, השבוע (צילום: דיילי מייל)
הזוהר הצפוני, השבוע | צילום: דיילי מייל

המדענים צופים כי הסערה תימשך עד סוף השבוע. לטענתם הסערה אמנם חזקה מאד, העוצמתית ביותר שפוקדת אותנו מאז 2005, אך כדור הארץ ידע בעבר סערות חזקות יותר ושרד אותן בלי בעיה מיוחדת.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק