ברזיל נאבקת בהתפרצות ארצית של קדחת דנגי מאז אוקטובר אשתקד. מי שמושפעת מהתפרצות הקדחת היא העיר ריו דה ז'נרו, שרשמה יותר מ-10,000 מקרי זיהום של נגיף הדנגי בארבעת השבועות הראשונים מתחילת השנה. המשמעות היא שבינואר הגיעו כמעט מחצית מהמספר הכולל של כל המקרים שנרשמו ב-2023. לדברי ראש העיר אדוארדו פאס, זהו המספר הגבוה ביותר של זיהומים מאז 1974.

למרות שהתפרצות קדחת הדנגי משפיעה על ברזיל כבר כמה חודשים, המצב הנוכחי מגיע כעת בזמן הגרוע ביותר. הקרנבל המפורסם של ריו דה ז'נרו מתחיל מחר (שישי, 9 בפברואר) ומומחי בריאות חוששים מגידול נוסף במספר המקרים עקב עונת הקרנבל והעונה הגשומה המתמשכת.

מצעד קרבנל ריו דה ז'ניירו  (צילום: MAURO PIMENTEL, getty images)
כשני מיליון תיירים מגיעים לעיר בזמן הקרנבל | צילום: MAURO PIMENTEL, getty images

הקרנבל בריו הוא אחד האירועים המפורסמים והבולטים ביותר בעולם, ובכל יום בזמן החגיגות מגיעים לעיר כ-2 מיליון מבקרים, רבים מהם תיירים מחו"ל ואחרים מגיעים מכל קצוות המדינה. העיר מתמלאת בחוגגים שצופים בתהלוכה הצבעונית או משתתפים בשלל המסיבות שמתקיימות בשבוע הקרנבל. 

הנהלת העיר הכריזה כעת על מצב חירום בריאותי והודיעה כי תשמור מספר מסוים של מיטות לחולי קדחת הדנגי. כמו כן, אמורים לקום מרכזי טיפול ומרכז מבצעי חירום ובנוסף עגלות מיוחדות יפוזרו בכל העיר כדי לחלק קוטל חרקים ודוחי יתושים. בנוסף, מבצע חיסונים ארצי עם החיסון החדש Qdenga, שאושר גם באיחוד האירופי, נמצא בעיצומו. "בניגוד למגיפת הקורונה, שבה אזרחים בודדים לא יכלו לעשות הרבה יותר מאשר לדרוש מהממשלות לקבל את החיסון, במקרה של הדנגי הרבה תלוי בפעולה של כל אזרח", אומר ראש ממש ריו דה ז'נרו אדוארדו פאס. 

קדחת דנגי ריו דה ז'ניירו  (צילום: VANDERLEI ALMEIDA , getty images)
העיר כולה בקמפיין מודעות לקדחת הדנגי | צילום: VANDERLEI ALMEIDA , getty images

יש שסברו שהעלייה במקרי הדנגי עלולה להרוס את הקרנבל הקרוב בריו, אבל גורמים רשמיים הפיגו את החששות הללו, ואמרו שהם עוקבים אחר המצב מקרוב. הרשויות יזמו קמפיין "נגד דנגי כל יום" שבו יחולקו פריטים ומזכרות עם מדבקות ובנדנות עם אזהרות על המחלה לקהל שמשתתף בקרנבל. בנוסף, פעולות חיטוי יבוצעו באזורים שבהם נרשמו מספרים גבוהים של מקרים. כלומר, הקרנבל בריו יתקיים גם השנה במתכונתו הרגילה והחגיגית, אך יתנהל תחת פיקוח הדוק של גורמי הבריאות במדינה.

תנאים אידיאליים ליתוש הקדחת הצהובה

נגיף הדנגי מועבר על ידי יתוש הקדחת הצהובה (Aedes aegypti). האוכלוסייה של היתושים כנראה הצליחה להתפתח בצורה טובה במיוחד בחודשים האחרונים עם גשם חזק וטמפרטורות גבוהות. מים עומדים, למשל בפסולת המונחת מסביב, הם מקום ההטלה האידיאלי של יתושים. זו הסיבה שקדחת הדנגי יכולה להתפשט במהירות במיוחד באזורים עניים כמו בפאבלות.

עם זאת, המחלה נפוצה בדרך כלל באזורים הטרופיים והסובטרופיים ואפילו אמצעים פשוטים יכולים לסייע במניעת הידבקות בנגיף הדנגי. מומלץ למי שמבקר באזורים אלו לעקוב אחר הוראות גורמי הרפואה מכיוון שכ-20 אחוז מהזיהומים מלווים בחום, צמרמורות וכאבי ראש חזקים וכאבי גוף כשאלה העניקו לקדחת הדנגי את הכינוי "מחלה שוברת עצם". באחד עד חמישה אחוזים מהמקרים, המצב יכול להחמיר ויכול להוות סיכון חיים.