שבוע עבר מאז הכריזו בעולם על הזן החדש - אומיקרון (24.11) ונכון לעכשיו נראה שכולם עדיין ממתינים לקבל מידע שיכריע האם הוא מדבק וחמור כפי שחשבו בהתחלה. 

נכון לעכשיו, רק שלוש מדינות בעולם נקטו בגישה של סגירה מוחלטת של הגבולות לתיירי חוץ, על מנת למנוע את התפשטות הנגיף: מרוקו, שעצרה את כל הטיסות; יפן, שאחרי שנפתחה חלקית לתיירות עיסקית, נסגרה לגמרי מחדש; וישראל, שאוסרת לגמרי על הגעה של תיירים כרגע והגדירה לא פחות מ-50 מדינות מאפריקה כאדומות.

בבתי המלון בארץ, סוכנויות הנסיעות וכל מי שעוסק בתיירות פנים, כעסו מאוד על ההחלטה לסגור את המדינה בצורה הרמטית"רק מדינת ישראל, 'אורזת' את כל יבשת אפריקה, השנייה בגדולה בעולם, עם למעלה ממיליארד ו-300 מיליון נפשות באריזה אחת", אמר שלמה כרמל, הבעלים של חברת עולם אחר. ניר מזור' סמנכ"ל שיווק בקשרי תעופה, מוסיף: "החלטת הממשלה מאמש הינה מכה נוספת לענף התיירות שרק התחיל להתאושש מהמכה שהנחיתה עליו מגיפת הקורונה."

הכיכר המרכזית במרקש (צילום: ליאת כהן רביב)
מרוקו, יפן וישראל - שלוש מדינות שנסגרו לגמרי לתיירים בעקבות הזן החדש. הכיכר המרכזית במרקש | צילום: ליאת כהן רביב

ברוב מדינות העולם ההגבלות היו יותר ממוקדות. בשוויץ למשל אוסרים כניסה רק ממדינות בהן זוהה הנגיף החדש, וישראל בתוכן. מדינות אחרות מגבילות הגעה ספציפית ממספר מצומצם באפריקה. ארה"ב למשל, מגבילה כרגע רק כניסת תיירים ששהו ב-14 הימים האחרונים בדרום אפריקה, נמיביה, זימבבואה, לטוסו, מוזמביק או מלאווי. 

בארגנטינה נוקטים בגישה שכל מי שהיה באפריקה ב-14 הימים האחרונים, יכול להיכנס אך יהיה חייב בבידוד. באוסטרליה דוחים את פתיחת הגבולות מחדש (המדינה היתה סגורה בלי קשר לווריאנט החדש). בקנדה אוסרים הגעה ממספר מדינות מצומצם מאפריקה. באירופה (חוץ משוויץ, אוסטריה וסלובקיה) ישנן גם מספר הגבלות נקודתיות, אך כרגע הגעת תיירים מרוב העולם אפשרית.

בנוסף, חברת בריטיש איירווייז, שביטלה לפני שבוע את קו הטיסות שלה בין לונדון ויוהנסבורג, דרום אפריקה, הודיעה כי תחזור לפעול בו החל מהיום (1.12).


לאחרונה אמר שר הבריאות, ניצן הורוביץ, שאם יראו שהווריאנט החדש אינו מזיק כפי שחשבו בהתחלה, בארץ יבטלו את ההגבלות ויחזרו לשגרה באופן יחסי.

גם בארגון הבריאות העולמי מרגיעים כרגע ומציינים ש"המהירות והשקיפות של ממשלות דרום אפריקה ובוטסואנה בנוגע לווריאנט החדש ראויה לשבח. ארגון הבריאות העולמי עומד לצד מדינות אפריקאיות שהיה להן האומץ לחלוק מידע מציל חיים על בריאות הציבור".