בכירים בחמאס, וביניהם עיסמאיל הנייה, ובג'יהאד האיסלאמי קוראים להחרפת המאבק בזמן חודש הרמדאן ומציינים כי הוא עתיד להיות "חודש של טרור". החג האיסלאמי יחל בתאריך 10 במרץ ועד 9 באפריל, ובישראל כבר נערכים עם כוחות מתוגברים, במיוחד ברחבי ירושלים. גם באירופה מעלים את רמת הכוננות מפני פעולות טרור שעלולות להתרחש.

גורמים בשירותי המודיעין הבריטיים מדגישים את הסיכון של פיגועי טרור מתואמים או תקיפות טרור של יחידים ברחבי המדינה ובייחוד בבירה לונדון. פוליטיקאים בריטים הוזהרו כי המלחמה בישראל עלולה לשמש עילה לקיצונים לגייס תומכים רדיקלים. לאור מידע זה, הממשלה נוקטת באמצעי אבטחה נוספים וקוראת לאזרחים לשמור על ערנות.

ב-21 במרץ 2023, ראש עיריית לונדון, סאדיק חאן, וחמזה טאוסאלה, ראש עיריית וסטמינסטר, עמדו ברחוב קובנטרי במרכז לונדון והדליקו את תאורת הרמדאן הראשונה אי פעם בבירה. מדי ערב במהלך החודש הקדוש למוסלמים, 30,000 אורות צבעוניים האירו את נוף הרחוב העמוס. השנה יחלו החגיגות בווסט אנד עם הדלקת האורות וימשיכו בשלל פסטיבלים שצפויים למשוך לאורך החודש 1.3 מיליון מוסלמים שגרים בבירה ועוד רבים שיגיעו אליה מערים אחרות ועוד תיירים ומבקרים מסוקרנים. לאור העומס הצפוי, הרשויות בבריטניה מגבירות את רמת השמירה באזורים מרכזיים בלונדון וממליצות לתיירים להימנע מהתקהלויות ולא ולגלות ערנות בעיקר במקרים שבהם ההתקהלויות יכולות להתגלגל לכדי מחאות.

חגיגות רמדאן לונדון בריטניה (צילום: Gorma Kuma, shutterstock)
חגיגות הרמדאן בלונדון בצל התרעות מפני פעולות טרור | צילום: Gorma Kuma, shutterstock
פסטיבל רמדאן לונדון בריטניה (צילום: John Gomez, shutterstock)
מיליונים צפויים להגיע לחגיגות במרכז לונדון. כיכר טרפלגר, 2023 | צילום: John Gomez, shutterstock

גם גרמניה, שבה מתגוררים קרוב ל-6 מיליון מוסלמים, מתכוננים לקראת חודש הרמדאן. בפעם הראשונה אי פעם, העיר פרנקפורט תדליק גם היא אורות חגיגיים לציון חודש הרמדאן, כשבעירייה מציינים שההשראה לכך היו החגיגות בלונדון בשנה שעברה. בשנת 2023, בהנהגת מפלגת הירוקים, המפלגה הסוציאל-דמוקרטית בגרמניה (SPD) והמחלקה הירוקה לגיוון ואנטי-אפליה, הביאה יחד עם הנהגת העיר הצעה דרך הפרלמנט נגד קולות המפלגה הנוצרית-דמוקרטית הגרמנית (CDU) לתלות לראשונה את תאורת הרמדאן בפרנקפורט. 

בין 100-150 אלף מוסלמים חיים בפרנקפורט והם מהווים כמעט 15 מכלל האוכלוסייה. ראש עיריית פרנקפורט, נרג'ס אסקנדארי-גרונברג, שבהנהגתו הותקנו האורות, אמר: "אלה אורות של ביחד, נגד הסתייגויות, נגד אפליה, נגד גזענות אנטי-מוסלמית וגם נגד אנטישמיות". גם בגרמניה, בדומה למדינות אחרות באירופה, יתוגברו צוותי האבטחה והשמירה בערים מרכזיות כמו קלן, ברלין וכמובן פרנקפורט, שבהן אוכלוסייה גדולה של אזרחים מוסלמים ושייתכנו בהן פעולות טרור נגד המונים או נגד מוסדות של הקהילות היהודיות.

פרנקפורט גרמניה משטרה מסביב למפגינים פרו פלסטינים (צילום: KIRILL KUDRYAVTSEV, getty images)
המשטרה תגביר את הנוכחות שבלאו הכי גבוהה. פרנקפורט, גרמניה | צילום: KIRILL KUDRYAVTSEV, getty images

מתחילת המלחמה בישראל, המל"ל פרסם אזהרות מסע לעשרות מדינות ברחבי העולם ובהן גם למדינות באירופה שנחשבו לבטוחות באופן יחסי עד כה. בצרפת ובלגיה העלו הרשויות את רמת הכוננות לחמורה ביותר ומדגישות את החשש מפני פעולות טרור במיוחד בזמנים מתוחים כמו חגים ומועדים מיוחדים. בדצמבר עצרו הרשויות בגרמניה והולנד ארבעה אנשים הקשורים לכאורה לחמאס, בחשד שזממו להשיג נשק במשך תשעה חודשים לפחות. התובעים הגרמנים אמרו שניתן היה להשתמש בהם כדי לפגוע במוסדות יהודיים.

תומס רנארד, מנהל המרכז הבין-לאומי ללוחמה בטרור בהולנד, אומר כי הכוננות המוגברת היא על יותר מהסכסוך בעזה. זה קשור להתעוררות חלקית של קבוצות איסלאמיסטיות קיצוניות כמו דאע"ש ואל-קאעידה באפגניסטן ובסוריה. "איום הטרור גבוה בהרבה עכשיו מאשר לפני שנתיים או שלוש", אומר רנארד. "בימים אלה, סוכנויות רלוונטיות באיחוד האירופי טובות בהרבה בשיתוף מידע בין רשויות אכיפת החוק הלאומיות וסוכנויות מודיעין, כמו גם עם מדינות חברות אחרות. זה לא תמיד עובד בצורה מושלמת, ברור, אומר רנארד. "זה עובד הרבה יותר טוב ממה שהיה פעם. יש הרבה יותר מידע שזורם".

רנארד אומר שהכוננות המוגברת מגיעה גם מהימין הקיצוני, איום שעד השנים האחרונות נטו להתעלם ממנו. "אם מתקפת טרור הייתה מתרחשת מחר, סביר יותר שזו תהיה מתקפה ג'יהאדיסטית מאשר מתקפת ימין קיצוני. אבל בעצם זה סיכון דומה", אמר רנארד.