לפני כשבוע גרמניה ורומניה הכניסו את ישראל לרשימת מדינות המוגדרות בסיכון גבוה. המשמעות היא שכל מי שנכנס לאחת מהמדינות הללו מישראל ואינו מחוסן או מחלים, ייאלץ להיכנס לבידוד של 10 ימים. 

מצב התחלואה בארץ, עם כ-40 אלף חולים ביום, הובילו לכך שהיום (16.1) מצטרפת לרשימה גם הולנד ובהמשך השבוע (19.1) גם בולגריה, ששתיהן הכניסו את ישראל לרשימה האדומה. משמעות האזהרה במדינות אלה, היא מחמירה יותר: כך, מי שירצה להיכנס להולנד מישראל, גם מחוסנים ומחלימים, החל מהיום יהיה חייב להציג בדיקת PCR שלילית ולהיכנס לבידוד של 10 ימים (עם אופצייה לקצר לחמישה ימים). בבולגריה ההנחיה מחמירה יותר והיא תאסור לגמרי כניסה של ישראלים למדינה.

בעקבות מצב התחלואה, כמות הישראלים שטסים לחו"ל נמוכה מאוד. כך, על אף שבארץ אין מדינות שמוגדרות אדומות, כמות התחלואה הגבוהה, הסגרים השונים והעובדה שאטרקציות רבות פועלות באופן חלקי בלבד, גורמים לכך שישראלים רבים לא טסים בתקופה זו, שגם ככה אינה העונה המבוקשת בשנה. היום צפויים לעבור בנתב"ג כ-20 אלף נוסעים בלבד. פחות מחצי מכמות זו, יהיו נוסעים יוצאים.

בעולם התיירות מסתכלים על המהלך של גרמניה והולנד בדאגה כי זה עלול להוביל לכדור שלג, ושמדינות נוספות באירופה יצטרפו לגל סגירת השערים בפני תושבי מדינת ישראל, אשר ידועים בעולם ככאלו שאוהבים לטייל רבות. 

מדרחוב ויטושה בסופיה, בולגריה (צילום: אילן ארנון)
סופיה, בולגריה | צילום: אילן ארנון

באתר הרשמי של ממשלת הולנד נכתב כי: "משרד החוץ (BZ) הופך את הממלכה שלנו לבטוחה ומשגשגת יותר ופועל ליצירת עולם צודק ובר קיימא. הולנד תומכת באזרחי הולנד בחו"ל 24/7. את כל זה אנחנו עושים ביחד עם השותפים שלנו בבית ומחוץ. עובד עבור הולנד, ברחבי העולם".

חשוב לזכור שהולנד נמצאת בסוג של סגר כרגע. אמנם המדינה נפתחה ביום שישי האחרון (14.1) מסגר הרמטי יותר, אך לפי מסיבת העיתונאים שכינס ראש ממשלת הולנד, מארק רוטה, קבינט הקורונה שם הצהיר כי: "המספר העצום של זיהומים בגרסת האומיקרון מחייב המשך סגירת מתקנים נוספים, עד יום שלישי ה-25 בינואר שבו יוחלט שוב ​​האם ניתן לעשות יותר. כל פעילויות הספורט, האמנות והתרבות (למשל מוזיקה, דרמה וריקוד) בפנים ובחוץ מתאפשרות שוב אך הציבור עדיין לא מוזמן".

"על פניו המצב לא נעים. מצד אחד הולכים לקראת הקלות ופתחו עסקים עד השעה 17:00 ומצד שני סימנו את ישראל כאזור סיכון גבוה מאוד לקורונה, מה שמחייב את מי שמגיע ממנה בבידוד", אומר אמיר אביטל, חבר בקבוצת "ישראלים בהולנד". "המשמעות היא שאנשים שהתכוונו לטוס אתמול מהולנד לישראל ולחזור לעבודה/מבחן/אירוע חשוב, יצטרכו לקבל החלטה חשובה. משפחות שרצו לטוס יחד אולי יבטלו. בנוסף על כך, כל ענף התיירות הישראלית בהולנד נע בין שיתוק לנדנה של כן/לא/אולי. תיירים מישראל יבטלו שוב הגעתם והשתתפותם בהדרכות וטיולים אל אף ההקלות בסגר. יש להדגיש שסגר אינו עוצר, אך הפיכת ישראל לאדומה מכניס גם את אלו שבאו מישראל ליהנות מהטבע, או מחנויות ואירועים לבידוד. קרי, שיתוק התנועה בין המדינות. להבנתי בשדות התעופה בודקים ב PCR והאומיקרון ממילא כבר בשתי המדינות, כך שאיני מבין את ההחלטה".

תושבים רבים, ישראלים במיוחד מרגישים שהמצב בהולנד לא פשוט בימים אלו וחוששים מהריחוק ממשפחתם אשר בתקופה הקרובה לא יוכלו לבוא לבקר. ריק, תושבת הולנד, אשר בנה מתגורר בישראל אומרת כי: "מצב התחלואה בהולנד נוראי כבר תקופה ארוכה. לדעתי, עם כל הקושי כרגע עדיף שלא תהיה כניסה משום מדינה אחרת כולל מדינות אירופאיות עד שהמצב יירגע".

אמסטרדם אחרי (צילום: Yuriko Nakao, getty images)
שדה התעופה בהולנד, סכיפהול, ריק מאנשים בזמן הקורונה | צילום: Yuriko Nakao, getty images

כאמור, הולנד לא לבד. בולגריה תצטרף ביום רביעי וכבר שינתה את הכללים. בתוך כך, המדינה האריכה את רשימת המדינות הזרות שלה המסווגות כאזורים אדומים של קוביד-19. כך, החל מה-19 בינואר, בולגריה הוסיפה לרשימת מדינות האזור האדום שלה אוסטריה, הרפובליקה של צפון מקדוניה, סרביה, טורקיה, הונגריה, לוקסמבורג, כווית, גרנדה, גרינלנד, קטאר, בחריין, לבנון וישראל.

אלונה לזרוביץ', מומחית תיירות ומנהלת קבוצת הפייסבוק "חו"ל זה כאן" אומרת כי "מדינות אירופה מתחילות לצמצם את משך ההכרה בחיסונים. באיטליה, בדומה לישראל, תוקף החיסון השני הוא 6 חודשים בלבד. באוסטריה ובצ'כיה - 9 חודשים. כמו כן, העלייה בתחלואה בישראל מלחיצה את מדינות אירופה ולאט לאט הן מתחילות להעביר אותנו לרשימה האדומה. התחילו בצעד זה גרמניה ורומניה, שהעבירו את ישראל בשבוע שעבר, כעת מצטרפות גם הולנד ובולגריה. יש סיכוי שמדינות נוספות ינקטו בצעדים דומים. אם אתם רוכשים כרטיסי טיסה, מומלץ בחום להוסיף עוד כמה שקלים ולרכוש כרטיס גמיש".