ביום שישי 13 באוקטובר, השר לענייני אירופה ושר החוץ של לוקסמבורג, ז'אן אסלבורן, פרסם הצהרה בנוגע למצב בישראל. הצהרה רשמית זו באה בעקבות ההתקפות של ארגון החמאס, כשהשר אסלבורן גינה באופן "החמור ביותר את התקפות הטרור הברבריות והזוועות נגד אינספור אזרחים חפים מפשע בישראל". השר אסלבורן הוסיף כי הוא תומך בעמדתו של מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש, שאמר ביום שני ה-9 באוקטובר כי "שום דבר לא יכול להצדיק את מעשי הטרור הללו של הרג, הטלת מום וחטיפת אזרחים".

אבל כפי שגוטרש עצמו החליף את דבריו ואמר כי אותן פעולות של החמאס לא הגיעו בוואקום, גם ההתייחסות של לוקסמבורג כלפי המלחמה וכלפי ישראל החלה להשתנות. כבר בימים הראשונים, לוקסמבורג נאלצה להכחיש טענות שהיא מסרבת להתייחס לחמאס כארגון טרור, מכיוון שכמו אירלנד ודנמרק, גם היא דגלה בגישה מרוככת כלפי העמדה של האיחוד האירופי בנוגע לגינוי מעשי הטבח שביצע ארגון הטרור.

גם בהצבעה באו"ם שאורגנה בידי ירדן ורוסיה להפסקת אש, לוקסמבורג הייתה בין המדינות האירופית שהצביעו בעד, למרות שבאותה הצעה לא נשמע גינוי לחמאס. בדיוק בגלל הסיבה הזו מדינות רבות החליטו שלא להצביע בעד, עם מדינות כמו ארצות הברית והונגריה שהצביעו נגד, וצ'כיה שאף איימה לפרוש מהאו"ם בשל ההטיה נגד ישראל. בהמשך בלוקסמבורג כבר טענו כי ישראל מבצעת פשעי מלחמה ועוברת על החוק הבין-לאומי בפעילותה בעזה. היחסים הבעייתיים עם הנסיכות הקטנה לא חדשים, והיא לא פעם הייתה בין המדינות שהערימו קשיים על ישראל, ולזה גם תורמת העובדה שהיא נחשבת למדינה עם אחוזי אנטישמיות גבוהים באופן יחסי למדינות אחרות באיחוד האירופי. 

קטנה, עשירה ומעורבת פוליטית

לוקסמבורג היא מדינה קטנה ללא מוצא לים באירופה, הגובלת בבלגיה, צרפת וגרמניה, ולכן לא מפתיע שהשפות הרשמיות בה הן לוקסמבורגית, צרפתית וגרמנית. היא ידועה בהיותה אחת המדינות העשירות בעולם ובעלת רמת חיים גבוהה, כשכלכלתה מפותחת, עם התמקדות בבנקאות, שירותים פיננסיים וייצור פלדה. למדינה יש מונרכיה חוקתית עם דמוקרטיה פרלמנטרית, והיא חברה מייסדת של האיחוד האירופי, האו"ם, נאט"ו והארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (OECD). 

הנסיכות היא מדינה קטנה עם תעשיית תיירות עשירה ומגוונת. עיר הבירה היא אתר מורשת עולמית של אונסק"ו הידועה בביצוריה ההיסטוריים ובעיר העתיקה שלה. יעדי תיירות פופולריים נוספים כוללים את אזור מולרטאל היפהפה, המכונה "שוויץ הקטנה", עם תצורות הסלע ומסלולי ההליכ, כמו גם את הארדנים של לוקסמבורג, אזור ציורי המושלם לפעילויות כמו שיט בקאנו ורכיבה על אופניים. לוקסמבורג מציעה גם מגוון אטרקציות תרבותיות, כולל מוזיאונים, גלריות לאמנות ופסטיבלים מסורתיים.

לוקסמבורג -  (צילום: Boris Stroujko)
מדינה יפה ועשירה. לוקסמבורג סיטי, לוקסמבורג | צילום: Boris Stroujko

לוקסמבורג וישראל מקיימות יחסים דיפלומטיים מאז 1949, ושתי המדינות שיתפו פעולה בתחומים שונים כולל מסחר, תרבות וחינוך. לוקסמבורג הביעה לא פעם תמיכה בפתרון שתי המדינות לסכסוך הישראלי-פלסטיני והייתה ביקורתית כלפי ההתנחלויות הישראליות בשטחים. עם זאת, לוקסמבורג הדגישה גם את חשיבות הדיאלוג וביקשה לשמור על ערוצי תקשורת פתוחים עם ישראל.

ממשלת לוקסמבורג קראה לא פעם להכרה במדינה פלסטינית והביעה דאגה מהמשך בנייתן של התנחלויות ישראליות, בהן היא רואה מכשול לשלום. לוקסמבורג גם גינתה את השימוש של ישראל בכוח נגד פלסטינים וקראה לפתרון בדרכי שלום לסכסוך הישראלי-פלסטיני, המבוסס על פתרון שתי המדינות. אך למרות העמדה שנתפסת כביכול כניטרלית, לא פעם לוקסמבורג הוכיחה כי יש לה העדפה ברורה לצד הפלסטיני.

לוקסמבורג סיטי (צילום: ciwoa, shutterstock)
מדינה מובילה בהצבעות נגד ישראל. לוקסמבורג | צילום: ciwoa, shutterstock

אנטישמיות עולה והחלטות אנטי-ישראליות

ב-4 לאוקטובר, כשלושה ימים לפני הטבח שביצע החמאס, פרסם ה-UN Watch (ארגון לא ממשלתי המפקח על פעילות האו"ם) ביקורת כלפי לוקסמבורג, לאחר שאחד מנציגיו כינה את הנסיכות "המדינה הכי אנטי-ישראלית באיחוד האירופי". זאת גם לאחר שמכון המחקר והמידע הלא ממשלתי לחקר האנטישמיות בלוקסמבורג דיווח כי תקריות אנטישמיות כמעט הוכפלו תוך שנתיים בלבד. כמו כן, הדוח מצא כי בלוקסמבורג, האנטישמיות מתבטאת לעתים קרובות בהצהרות המשוות בין ישראלים לנאצים. "תופעה כואבת במיוחד היא ההשקפה הטריוויאלית של השואה על ידי השוואתה לרצח עם מפונטז שיבוצע נגד הפלסטינים. אנו מודאגים מכך שהנרטיב הזה ניזון בחלקו על ידי הממשלה עצמה".

בשנת 2023, אותו מכון מחקר מצא שהייתה עלייה נוספת בתקריות האנטישמיות, וקבע כי 55 אחוזים מהם מתבצעים על רקע אנטישמיות קלאסית. "המרכיבים החשובים ביותר בתקריות האנטישמיות כוללים 'שליטה עולמית' המיוחסת ליהודים (25 אחוזים), ואחריה 'דמוניזציה של יהודים' (14 אחוזים), סטריאוטיפים שליליים (9 אחוזים) ושימוש ביהודים כשעירים לעזאזל (7 אחוזים)", נכתב בדוח. חשוב לציין כי כיום האוכלוסייה היהודית בלוקסמבורג מוערכת בכ-800 אנשים. "חברי הקהילה מפוחדים", אמר נשיא הקהילה היהודית של לוקסמבורג דוד ווייס. "הם אומרים לנו שהם לא רוצים לקחת סיכונים ומפחדים להפוך למטרה על ידי יציאה למקום גלוי כל כך כמו בית כנסת".

לוקסמבורג עצרת תמיכה בישראל (צילום: Sabino Parente, getty images)
הקהילה היהודית בלוקסמבורג חוששת. עצרת תמיכה בישראל | צילום: Sabino Parente, getty images

לוקסמבורג דאגה להשמיע את טענותיה כלפי ישראל במשך השנים. כאשר הוכרז על פריצת הדרך של הסכמי אברהם בין ישראל למדינות ערב, רוב אירופה קיבלה בברכה את בשורת השלום, עם זאת תגובתו של שר החוץ של לוקסמבורג הייתה שלילית והוא טען כי ההסכמים פוגעים בפלסטינים ומונעים מהם לקבל את הצדק שמגיע להם.

"גורמים רשמיים בלוקסמבורג נוהגים להחיל מוסר כפול על ישראל, כמו החרמת אירועים ממלכתיים בגלל הצהרה הומופובית של שר ישראלי אחד, ובמקביל מבקרים באיראן, שם הומוסקסואלים נידונים להורג", נכתב בפרסום של ה-UN watch. "מתוך 138 הצבעות של העצרת הכללית של האו"ם שהתקבלו על ישראל מאז 2015, לוקסמבורג לא הצביעה פעם אחת עם ישראל".

מתחילת המלחמה בישראל, התקיימו בלוקסמבורג מספר הפגנות בעד ונגד ישראל, אך במדינה הקטנה חיים כ-20,000 מוסלמים עם אחרים שמגיעים אליה בכל יום כדי לעבוד, ברורה הסיבה שבגללה ההפגנות הגדולות יותר הן נגד ישראל. באחת ההפגנות בלוקסמבורג נאם גם קלוד גרגואר מארגון Comité pour une Paix Juste au Proche-Orient asbl (CPJPO; הוועדה לשלום הוגן במזרח התיכון), ואמר כי "אף אדם לא צריך לקבל את מה שהצבא הישראלי עושה לאוכלוסייה שלמה. אנחנו מגנים גם את שותפותו של האיחוד האירופי בפשעי המלחמה שמתבצעים. הם נותנים אור ירוק לכוח הכובש".