בשבעה באוקטובר, עם הידיעה על תחילתה של מתקפת הטרור של החמאס בדרום, לרשויות במצרים היה ברור שהדבר ישפיע באופן ניכר על התיירים הישראלים שצפויים להגיע לטיול במדינה, ואכן כך היה. עשרות אלפי ישראלים שהיו אמורים לנפוש בחצי האי סיני ובשארם ביטלו את החופשה המתוכננת ורבים אחרים הפסיקו את הנופש וחזרו ישירות לישראל.

יממה לאחר המתקפה של חמאס, שני תיירים ישראלים שטיילו באלכסנדריה שבצפון מצרים, נרצחו בפיגוע שביצע שוטר מצרי. המצרי פתח באש לעבר קבוצת מטיילים מישראל, והוביל למותם של אלון שמלי ואמנון בצלאל. כעבור כמה ימים, הרופאים נאלצו לקבוע את מותו של חגי אפרת, ישראלי נוסף שנפצע באורח קשה בפיגוע ומת מפצעיו.

עם תחילת המלחמה סוכנויות טיולים רבות במצרים מדווחות כי הן צופות ב"עלייה משמעותית של ביטולי חופשות מצד נוסעים מהמערב" בשל המלחמה ברצועת עזה והחשש של תיירים מרחבי העולם להגיע לאזור. "בימים שלאחר תחילת הסכסוך, ההזמנות צנחו במהירות, והגיעו לקיפאון. ואנחנו יכולים להבין את זה, מכיוון שמצרים שכנה מיידית של מוקד הלחימה" מפרט ראוף בן סלימאן, מייסד שותף ומנכ"ל Thalasso N°1 ו-Ôvoyages, מומחים בתיירות במצרים ובירדן.

פירמידות תיירים מצרים (צילום: Anton_Ivanov, shutterstock)
התיירים חזרו אל מצרים לאחר ההאטה הראשונית | צילום: Anton_Ivanov, shutterstock

אולם דוח שפרסם משרד התיירות המצרי חושף כי רק בשלושת החודשים האחרונים התיירות למדינה המשיכה לגדול עם מספר של 3.6 מיליון תיירים נוספים, נתון שמעיד על עלייה של 8 אחוזים לעומת שנת 2022. כמו כן, אם מסתכלים על הנתון הכולל של כל שנת 2023, מדובר במספר שיא של תיירים שהגיעו למצרים במהלך השנה החולפת. לא פחות מ-14.9 מיליון תיירים טיילו במדינה, כאשר מספר השיא של התיירים במצרים היה 14.7 מיליון בשנת 2010. שר התיירות המצרי, אחמד עיסא, טען כי המשרד שלו מקדם תוכניות רבות להגדלת הקיבולת בבתי המלון במצרים על מנת להגדיל את מספר התיירים הנכנסים ל-30 מיליון עד שנת 2028.

 "נתונים חושפים שמצרים תופסת את המקום ה-51 בעולם בתחרות הבין-לאומית לתיירות ונסיעות – דירוג שאינו עולה בקנה אחד עם העושר התרבותי של מצרים", אומרת חברת הפרלמנט המצרי סוהיר עבד אל-סלאם, שלוקחת חלק בוועדת התקשורת, התרבות, התיירות והעתיקות במצרים. "לעומת זאת, איחוד האמירויות מחזיקה במקום ה-25, וקטאר נמצאת במקום ה-43".

אלכסנדריה מצרים (צילום: ebonyeg, shutterstock)
התיירים חזרו גם לכאן השנה. אלכסנדריה, מצרים | צילום: ebonyeg, shutterstock

כדי להגיע למספרי התיירים הגבוהים אליהם מכוונת מצרים, המדינה תצטרך לבצע שינויים רבים, כגון הגדלת היצע המלונות והאטרקציות. מוקדם יותר החודש אמר שר התיירות והעתיקות אחמד עיסא כי מספר התיירים המקסימלי שמצרים יכולה למשוך בשנה נע כיום בין 14 ל-15 מיליון. "כרגע יש לנו 1,200 מלונות תיירות, 1,300 מסעדות תיירים, 12,000 מדריכי תיירים, 2,200 חברות תיירות, 130 אתרים ארכיאולוגיים ו-31 מוזיאונים", אמר והוסיף, "עלינו להכפיל את חדרי המלון שלנו, להציע טיסות בעלות נמוכה ולגוון את מוצרי התיירות שלנו כדי להשיג את היעד של משיכת 30 מיליון תיירים בשנה".

מצרים נקטה לאחרונה במספר צעדים כדי להגביר את תעשיית התיירות במדינה. בתחילת 2023, הממשלה הקלה את דרישות הוויזה לנוסעים מכמה מדינות, כולל סין, איראן, הודו, טורקיה, מרוקו, אלג'יריה וישראל. היא גם האריכה את משך האשרה מחודש לשלושה חודשים ליאכטות ופישטה את הליכי הבקשה לוויזה באינטרנט. יתרה מכך, EgyptAir, חברת התעופה הלאומית של המדינה, השיקה לאחרונה קווים חדשים למספר יעדים באסיה, אירופה וצפון אמריקה.

חשוב לציין כי בעקבות רצח התיירים באלכסנדריה, העלייה בניסיונות פגיעה נגד ישראלים ויהודים ברחבי העולם וחשש מפעולות נקם במצרים, המל"ל פרסם כי קיימת אזהרת מסע חמורה ביותר לכל חלקי המדינה – כולל לחצי האי סיני.