לפני כשש שנים הישראלים גילו את ניקרגואה, אחת המדינות היפות במרכז אמריקה, ומאז מספר המטיילים רק עולה ועולה. כיום, למעלה מעשרת אלפים ישראליים מגיעים אליה בכל שנה. 

>> לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש

"יש פה נופי בראשית מרהיבים ואתרי גלישה ייחודיים. זה גם עדן של ממש", טוען הרב דודו עטר, הרב של בית חב"ד במדינה (לחב"ד יש שני סניפים, בעיר הבירה מנגואה ובחואן דל סור). "זו מדינה בתולית עבור הישראליים ולא תמצאו כאן מסיבות סמים. זו מדינה די בטוחה למטיילים וזולה מאוד. כמות המטיילים הישראלים שגילו את המדינה בשנים האחרונות עולה משנה לשנה".

A post shared by WanderNY (@wanderny18) on

עקב ריבוי המטיילים החליטו בחב"ד לשלוח את הרב עטר להקים במדינה שני סניפים מרכזיים שישרתו וייתנו מענה לאלפי הישראליים. הרב, אשתו ושלושת ילדיו מתגוררים במדינה והוא מסייע באופן אישי לכל מטייל הזקוק לעזרתו במגוון נושאים: החל מאתרי טיולים, שירותי דת ועצות כיצד להתנהל במדינה.

בחודש אפריל האחרון השתנה המצב בניקרגואה בצורה קיצונית. זה החל בהפגנות של אלפי קשישים בצפון המדינה שמחו על קיצוץ הקצבאות שלהם, דבר שגרם למשטר בראשות הנשיא אורטגה, לדכא את המחאה בכוח צבאי ומשטרתי רב. כתוצאה מהמהומות נהרגו כמה קשישים ורבים אחרים נפגעו, דבר שגרם לדור הצעיר, בעיקר לאלפי סטודנטים, להצטרף לגל המחאה הקורא לממשל לערוך בחירות דמוקרטיות ולנשיא אורטגה להתפטר מתפקידו.

מהומות בניקרגואה (צילום: דודו אטר)
באפריל החלו מהומות במדינה | צילום: דודו אטר
מהומות בניקרגואה (צילום: דודו אטר)
גם האזרחים מגיבים בנשק חם | צילום: דודו אטר

"המהומות הלכו והתגברו", מסביר הרב עטר. "בהתחלה עוד היה אפשר להתנהל חופשי במדינה ותיירים, לרבות ישראליים, לא נפגעו. אך ככל שהימים חלפו, המחאה הלכה והתגברה, דבר שפגע מאוד בביטחון האישי של האזרחים והמטיילים הרבים, עד כדי כך שהם לא יכלו לצאת באופן חופשי בלילה ולהסתובב ברחובות הערים. החיילים ירו באופן חופשי על המוחים. זה הפך למרי אזרחי שבו גם האזרחים הצטיידו בנשק חם וירו בחזרה על החיילים". 

יוני, מטייל ישראלי, הוסיף: "זו מדינה ממש סבבה, אנשים חמים, אתרים שלא תמצאו בהרבה מקומות והיא זולה משאר המדינות באזור. מהרגע שהחלו המהומות הסתגרנו בחדרים במלונות ובבתי ההארחה מחשש שיפגעו בנו או ישדדו אותנו. זה בא לנו בהפתעה גמורה. חשבנו שאחרי יום, יומיים המחאה תסתיים, אך בסוף נאלצנו לעזוב את המדינה. היו מקרים שכדורים ממש עפו לידינו, אז הבנו את הרמז. מטיילים רבים כמוני עזבו את המדינה היפה דרך הגבול עם קוסטה ריקה ועברו לטייל בה או בגואטמלה".

"המצב הפך למסוכן ובלתי נסבל"

בשבועיים האחרונים המצב הביטחוני במדינה הוחמר אפילו יותר. המזון במרכולים אזל - בעיקר מוצרי היסוד כמו לחם, מלח סוכר, אורז ושעועית ולמעלה מ-150 בני אדם נהרגו בהפגנות. הכבישים לעיר הבירה מנגואה נחסמו על ידי חיילים ותחנות הדלק נסגרו.

מהומות בניקרגואה (צילום: דודו אטר)
האוכל בסופר נגמר | צילום: דודו אטר

מהומות בניקרגואה (צילום: דודו אטר)
רחובות נחסמו | צילום: דודו אטר

בעקבות האירועים הללו, הרב עטר הזהיר מטיילים ישראליים רבים שלא להיכנס לתוך המדינה בגלל החשש הממשי לחייהם. בכמה מקרים שהיו בשבוע האחרון נשדדו מטיילים ישראליים שיצאו בשעות הלילה מהמלון. הם הוכו באלות והטלפונים הסלולריים וכספם נלקחו על ידי רעולי פנים.

"כמעט כל מוצרי המזון במדינה אזלו", טוען הסביר הרב עטר. "המצב הפך מסוכן ובלתי נסבל. כולם יורים על כולם. אתה לא יודע מי נגד מי. אני החלטתי שזה מסוכן מדי עבורי ועבור משפחתי ולצערי החלטנו לפני כמה ימים לעזוב את המדינה עד להודעה חדשה". הרב סגר את שני בתי חב"ד ושכר מקומיים לשמור על הרכוש כדי שלא ייגנב. "הקמנו שני בתי כנסת, מקווה והשקענו המון כסף, אבל בינתיים הקפאנו את הפעילות שלנו, ובמקביל קראתי לישראלים ברשתות החברתיות ולמי שהתקשר אליי לא להיכנס למדינה".

מהומות בניקרגואה (צילום: דודו אטר)
"אל תגיעו למדינה". הרב עטר מקפל את בית חב"ד | צילום: דודו אטר

גם הרב עטר נמלט יחד עם בני משפחתו דרך הגבול היבשתי לקוסטה ריקה, משם המריא לניו-יורק ובימים הקרובים יחזור לישראל. "הנשיא אורטגה רוצה להפוך את המדינה לוונצואלה, מה שאומר שהמחאות לא ייפסקו ומי שישלם את המחיר אלה האזרחים והתיירות של המדינה שחיה מהתיירים. אני קורא לישראליים לא להיכנס לנקרגואה עד להודעה חדשה", סיכם הרב עטר.