החזרה מהקורונה השיבה את רמת החיים ואת הרגלי הצריכה של כולנו למסלולם המוכר. בין השאר הפכו גיחות לחו"ל לדבר שבשגרה, בין אם לטיולים וחופשות משפחתיות ובין אם לצורכי עבודה במסגרת הקשרים הגלובליים. לצד הריגושים שבדבר, שגרת הנסיעות הזאת מזמנת גם אי-ודאות ושלל אתגרים, לרבות אירועים בלתי-צפויים הגוררים השפעות כלכליות משמעותיות ועוגמות נפש. אז איך בכל זאת ניערך בהתאם לחו"ל הבא שלנו?

1. מגיפות ומחלות זיהומיות

"מחלות נפוצות כגון שפעת וקורונה עלולות לתקוף גם בעת טיול. צריך לזכור שעונת הקיץ בארץ היא עונת החורף בדרום כדור הארץ שמאופיינת בעליה בשכיחות השפעת לכן מומלץ למתכננים נסיעה קיצית למדינות בחצי הכדור הדרומי כגון אוסטרליה, ארגנטינה או דרום אפריקה להקפיד להתחסן נגד שפעת ולוודא שקיבלו את כל חיסוני הקורונה המומלצים טרם הנסיעה. כמובן בנוסף לחיסונים מומלץ להקפיד על היגיינה ורחצת ידיים לפני אכילה ולהימנע ככל האפשר ממגע עם אנשים חולים", אומר פרופ' אייל לשם, מומחה למחלות זיהומיות המרכז הרפואי שיבא ובית החולים רפאל.

2. חיסונים

"כאשר מתכננים נסיעה למדינה טרופית מומלץ לבקר במרפאת מטיילים, על מנת לקבל יעוץ, וחיסונים במידת הצורך. בנסיעות קצרות, נהוג להשלים חיסוני צהבת סוג A, ולוודא שהנוסע קיבל את כל חיסוני השגרה כגון טטנוס וחצבת. בנסיעות ליעדים באפריקה ודרום אמריקה יש חובת חיסון נגד קדחת צהובה, ובנסיעות ממושכות מומלץ להתחסן נגד מחלות נדירות יותר כגון טיפוס הבטן, כלבת, דלקת מח יפאנית או דלקת מח שמועברת על ידי קרציות", אומר פרופ' לשם.

3. מלריה

בנוסף, לנוסעים ליעדים טרופיים בעיקר באפריקה חשוב מאוד לקבל יעוץ למניעת מלריה. "המלריה היא מחלת חום נפוצה באזורים טרופיים העוברת בעקיצת יתושים. ניתן למנוע הדבקה במלריה באמצעות נטילת כדורים. הפונים למרפאת המטיילים יקבלו יעוץ לגבי האזורים בהם מלריה נפוצה ומרשם לכדורי מלריה במידת הצורך. לצערנו בשנים האחרונות אירעו מספר רב של מקרי הדבקה, תחלואה קשה ואף מקרי תמותה ממלריה בישראלים ששבו ממדינות טרופיות. חשוב מאוד לפנות לרופא ולהגיע למיון בדחיפות לשלילת מלריה בכל מקרה של מחלת חום לאחר נסיעה ליעד טרופי", מדגיש הפרופסור.

4. זיקה והיריון 

מחלת הזיקה נגרמת על ידי וירוס העובר בעקיצת יתוש. המחלה נפוצה באזורים טרופיים רבים בעולם. הדבקה של אישה בהריון בנגיף הזיקה עלולה לגרום לפגיעה קשה בעובר. אם אתן בהריון מומלץ להתייעץ במרפאת מטיילים או באתרי משרד הבריאות ו-CDC לפני הזמנת טיסה לאזור טרופי. אם אתם מתכננים להיכנס להריון, מומלץ להמתין לפחות שלושה חודשים לאחר החזרה מאזור זיקה. פרופ' לשם מדגיש כי "ניתן לנסוע בבטחה לאזורים טרופיים, אך חשוב להתייעץ טרם הנסיעה ולפנות למומחה אם מופיעים סימני מחלה לאחר החזרה לארץ". 

5היערכו מראש לכל הצרכים האפשריים

נכון שהקורונה הדגישה בפנינו את נושא הווירוסים והמגיפות, אבל יש כמובן נושאים נוספים שדורשים התייחסות. אשרת בן משה, המייסדת של חברת Ginger שעוסקת בביטוח נסיעות לחו"ל עבור עובדים, ממליצה לוודא לפני הטיסה שאתם עומדים בכל התנאים הרלוונטיים ליעד שבחרתם: למשל, האם היעד מצריך ויזה או אישורים מיוחדים אחרים? האם נדרשים כאמור חיסונים או צעדים בריאותיים מוקדמים? לפעמים פעולות קטנות אלו עשויות למנוע בהמשך כאב ראש גדול. כן, אפילו בדיקה מקדימה אם הדרכון בתוקף.

6. הביאו בחשבון פערים תרבותיים

הפיתוי בבחירה ביעדים רחוקים, אשר שונים מתרבות המערב, הוא גדול. עם זאת, צריך לקחת בחשבון שככל שהיעד שונה, כך ההתמצאות בו עלולה להיות מורכבת – החל מתקשורת עם המקומיים ועד להתמצאות בשילוט הרחוב (עם כל הכבוד לגוגל מפות). "קחו את זה בחשבון לפני הנסיעה ותכננו את השהות שלכם היטב. כך לדוגמה, אולי עדיף להימנע מקביעה של לו"ז עמוס בהתחשב בעובדה שהגעה והתמצאות במקומות זרים לגמרי גוזלות זמן יקר", אומרת בן משה.

7מקום לינה נכון עבורכם

ודאו כי מקום הלינה הנבחר נמצא במיקום נוח מבחינתכם, כזה שנחשב בטוח בכל שעות היממה ויצריך מכם את הזמן המועט ביותר לצורך התניידות מנקודת עניין אחת לאחרת. "שימו לב שלא פספסתם מבצעים והנחות הניתנים בעונות ובמועדים שונים בלוח השנה. כמו כן, ודאו כי מקום הלינה כולל את המתקנים הדרושים לכם, לרבות חניה, מעליות ואמצעי נגישות, אינטרנט זמין בחדרים וכו'".

8. דרכי התניידות מתאימים לכם

אוטובוסים? רכבות? רכבים פרטיים? מה שלא תבחרו, ודאו כי זמני הפעילות של הכלים או חברות ההשכרה תואמים לשעות התיור שלכם. אל תבחרו בהכרח את הנוצץ, אלא את המתאים מכל – זה שיש בו מקום למזוודות של כולם, או כזה שיספק לכם ולשותפכם נוחות מרבית בנסיעות בינעירוניות ארוכות (אם יש כאלה). כמו כן, ודאו כי קראתם את האותיות הקטנות בנוגע לכיסוי הביטוחי של כלי הרכב הנבחר.

9. היו בטוחים שביטחתם

טיפ נוסף לקראת העלייה למטוס, או יותר נכון – כלל ברזל – הוא לעשות ביטוח נסיעות לחו"ל. גם אם אתם מתכננים טיול קצר, ואף אם אתם לא מתכננים פעילויות אקסטרים כלשהן, ביטוח נסיעות לחו"ל הוא דבר שאסור לדלג עליו. הוצאות אשפוז , רכישת תרופות, ביקור אצל רופא ועוד אינספור מקרים רפואיים שיכולים לשבש לנו את הנסיעה , יכולים להיחסך לנו מראש , עם היערכות מראש של רכישת ביטוח טרום הנסיעה. בדקו את האופציות העומדות לרשותכם, ובחרו את המבטח המתאים ביותר לצרכים שלכם, כיחידים או כחברות. לצורך כך, בדקו והשוו את גובה הכיסוי הביטוחי ואת מה מכוסה בפועל.