טבח ה-7 באוקטובר והמלחמה בעזה הציתו בחודש האחרון גל של הפגנות בערים מרכזיות בעולם ותקריות אנטישמיות, שגלשו גם לעימותים באוניברסיטאות היוקרתיות ביותר - כולל איומים ישירים כלפי סטודנטים ישראלים ויהודים. גם באוניברסיטת MIT הנחשבת, סטודנטים ישראלים מעידים על יחס עוין מצד סטודנטים פעילים פרו-פלסטינים, שארגנו הפגנות אנטי-ישראליות בקמפוס שקראו במפורש למחיקתה של ישראל.

דנה רוזנפארב, ישראלית שמתגוררת בקמפוס של אוניברסיטת MIT, סיפרה שתחושות הישראלים המגיעים לקמפוס לאורך החודש האחרון הן קשות. "המצב מפחיד. אנחנו, הישראלים בקמפוס, ממש מרגישים כאילו אנחנו מסתובבים עם מטרה על הגב", תיארה דנה את השגרה בקמפוס. "אנחנו מפחדים להסתובב בערב לבד. חלק חוששים לתלות פוסטרים שיעלו מודעות בדבר החטופים, ואנשים שחשבנו שהם חברים שלנו חוסמים אותנו ברשתות החברתיות, שלא נדע ונראה שהם צועקים בעד אינתיפאדה בהפגנות". לדבריה, ישנם אפילו פרופסורים וסטודנטים שהתבטאו באופן נחרץ נגד ישראל, מבלי להתחשב בכך שחלק מהסטודנטים שלהם הם ישראלים.

שלטים שמונפים בקמפוס MIT (צילום: ללא)
שלט שהונף בקמפוס MIT | צילום: ללא

ג'ן בן אריה, סטודנטית ישראלית הלומדת בשנה הראשונה ב-MIT, שותפה גם היא לתחושות הללו. "התחושה כסטודנטית מאוד כואבת. קשה להאמין שהאוניברסיטה מאפשרת לאירוע כזה לקרות", אמרה בשיחה עם N12. "ארגונים שמגובים על ידי MIT ומקבלים מהם מימון מובילים הפגנות נגד ישראל, קוראים לאינתיפאדה, למחיקה של המדינה, לפגיעה בישראלים ויהודים, זה פשוט מפחיד".

שלטים בקמפוס MIT (צילום: ללא, 27א')
שלט שהונף בקמפוס MIT | צילום: ללא, 27א'

"זו הייתה הרגשה נוראית להישאר בבית בגלל שאני יהודי-ישראלי"

האווירה הקשה והעויינת בעקבות המלחמה אינה רק נחלת הסטודנטים, אלא מורגשת גם בקרב אנשי סגל. פרופ' אור חן, מהמחלקה לפיזיקה באוניברסיטה, סיפר על הצורך להתמודד עם אמירות פוגעניות שנשמעות באופן מפורש וישיר. "זה קורה גם באינטראקציות הבין-אישיות, בקבוצות הלמידה - הנושא הישראלי-פלסטיני פתאום עולה", תיאר. "יש פוסט-דוקטורנטית ישראלית בקמפוס שישבה במשרד, ואז עובדת באותו משרד אמרה לה דברים קשים מאוד על ישראל. עכשיו היא צריכה להגיע לאותו מקום בכל יום ולשבת לידה". במקרה נוסף, סיפר חן על ישראלית שנאלצה לעבוד במשותף עם פרופסורית שמפרסמת בטוויטר שלה מסרים אנטישמיים.

לדברי פרופ' חן, לפני כחודש, כשהפלסטינים הכריזו על "יום זעם", רבים מהישראלים בקמפוס בחרו להישאר בביתם ולא להגיע. גם פרופ' חן החליט כך לגבי עצמו ומשפחתו: "הבן שלי שהיה אמור להגיע לגן ב-MIT, והתבקשנו לאסוף את הילד מוקדם - ולכן בעיניי בגלל המצב היה עדיף שלא יהיה שם בכלל. זו הייתה הרגשה נוראית להישאר בבית בגלל שאני יהודי-ישראלי".

בדומה למהומות בהרווארד, הסטודנטים הישראלים ב-MIT קיוו לסיוע מההנהלה ולגינוי ברור נגד המסרים. תחילה, גם שם הפניות לא נענו. "זה מרגיש ש-MIT מפחדת לקחת צד כדי להיות פוליטיקלי-קורקט, אבל גם לא להגיב מעביר מסר", סיפרה הסטודנטית בן אריה. "תקיפה של יהודי או ישראלי בקמפוס לא נשמעת כמו רעיון מופרך ואני לא אתפלא אם זה יקרה בזמן הקרוב". חבר טוב של ג'ן נהרג במהלך המתקפה ב-7 באוקטובר, ובשגרת היומיומית היא נאלצת להתמודד עם שלטים פרו-פלסטיניים במסדרון של מתחם מגוריה. "אני בדרך כלל גאה להיות חלק מ-MIT, בימים האלו אני מתביישת", תיארה.

לאחר שקבוצת פרופסורים ישראלים נועדו עם נשיאת MIT, סאלי קורנבלות', בחודש שעבר, היא פירסמה את תגובתה בנושא:

בהודעה, ציינה הנשיאה כי תעלה את רמת האבטחה בקמפוס האוניברסיטה, לצד נוכחות מוגברת של שוטרים ומצלמות ברחבי הקמפוס.

התגובה הישראלית

סטודנטים ישראלים ויהודים ב-MIT סיפרו ל-N12 שככל שמצב הלחימה בארץ נמשך - כך גוברת התחושה שהאנטישמיות גואה ברחבי הקמפוס. ביום חמישי האחרון רבים מהם החליטו שהגיעו מים עד נפש - הם כבר לא מסוגלים לסבול את היחס המפלה ואת האמירות האנטישמיות המופנות אליהם במוסד הלימודי שלהם. כתגובת נגד ומתוך רצון להשמיע את הצד שלהם, ארגנו הסטודנטים הפגנת-נגד ראשונה מתחילת הלחימה, בבניין המרכזי של האוניברסיטה.

חופש הביטוי באוניברסיטה ככל הנראה לא עובד לשני הכיוונים. ההפגנה הפרו-ישראלית לוותה בעימותים קשים, עד כדי חשש כבד לאלימות נגד מפגינים; שני סטודנטים יהודים הותקפו - אחד מהם ישראלי. אוטובוסים עם אנשים מחוץ לקמפוס הגיעו להפגנת התמיכה של הצד הפלסטיני. ההנהלה הצליחה לפזר את ההפגנה ולהפריד בין הצדדים, על ידי איום בהשעייה של כל מי שימשיך להפגין. הסטודנטים הישראלים כיבדו זאת ופיזרו את ההפגנה, בעוד שסטודנטים רבים תומכי פלסטין נשארו עד שעות הלילה. לבסוף, הושגה הסכמה כי אלה לא יושעו מהמוסד, אלא רק מפעילויות שהמוסד מציע אחרי הלימודים.

"לאחר שהפגנת הנגד הישראלית הסתיימה על פי הוראות האוניברסיטה, חזרתי לאזור לתעד את אלה שלא התפנו בניגוד להוראות המפורשות של האוניברסיטה והמשטרה שנכחה במקום", סיפר א', סטודנט יהודי ב-MIT. "בעודי מצלם, הוכתי על ידי מפגין אנטי-ישראלי שלאחר מכן המשיך באיומים באלימות פיזית נגדי. למרות קריאותיי החוזרות לעזרה, השוטרים שנכחו במקום עמדו בחוסר מעש ללא שום תגובה לאירוע".

בעקבות ההפגנה, הנשיאה פרסמה מכתב עם התייחסות נקודתית לאירוע, ובו נכתב: "אני תומכת בזכות לביטוי חופשי לכולם ב-MIT. עם זאת, הזמן, המקום ואופן ביטוי ההפגנות צריך להיות מרוסן כדי לא לשבש את הפעילות החיונית של המכון". העימותים בקמפוס צפויים להימשך כל עוד תימשך המלחמה בעזה, וכך גם אוזלת היד של הנהלת האוניברסיטאות.