"אין צמחים לא טובים – יש צמחים המגיבים מאוד מאוד להפרעות מסיביות בסביבה". הציטוט הזה שייך למימי קסטיל, חקלאית המגדלת גפנים לייצור יין, שנחשבת בעיני רבים ללוחמת צדק וגיבורה בכל הנוגע לחקלאות מתחדשת. הכרם של מימי באורגון, ארה"ב, נראה יותר כמו טבע פראי מאשר כרם גפנים מסודר ומתוקתק, מהסוג שתמצאו אם תחפשו בגוגל תמונות של כרמים מטוסקנה או עמק הלואר. חיות בר מסתובבות בכרם בחופשיות בין עצי פרי וצמחייה פראית, וכל שורת גפנים עוטה מרבדים של עשבים שוטים למרגלותיה.

המראה המוזנח, או הטבעי- תלוי איך מסתכלים על זה, הוא חלק מגישה חדשה ואקולוגית שהפכה בשנים האחרונות לטרנד בעולם החקלאות, שאחראי לכ-25 אחוז מפליטות גזי החממה שגורמים להתחממות הגלובלית של כדור הארץ מדי שנה. חקלאים רבים החלו לאמץ שיטות וטכניקות אורגניות ואקולוגיות, שאינן פוגעות בחי וטבע, ואף משמרות ומשקמות את סביבת הגידול הטבעית של בעלי החיים והצמחים שחיים וגדלים בטבע. המטרה היא לשמור על המאזן האקולוגי על ידי הפחתת ההתערבות האנושית בטבע. קסטיל לא מאמינה במונח "עשבים שוטים" שפולשים לטבע ופוגעים ביבול. "המין הפולשני היחיד בטבע הוא הומו סאפיינס – בני האדם".

איך שינויי האקלים משפיעים על איכות היין?

הכרם האקולוגי של מימי התברר כבעל השפעה חיובית לא רק על הסביבה, אלא גם על איכות הגפנים ותפוקת היין, שזכה לטעם עשיר ועמוק יותר כתוצאה מגידולו בסביבה טבעית, תוך הפחתת שימוש בחומרים כימיים. בתוך מספר שנים החלו לצוץ ברחבי העולם יותר כרמים אקולוגיים שמאפשרים גידול גפנים בסביבה טבעית, ושימוש בטבע למציאת פתרונות למספר אתגרים שעמדו בפני חקלאים בעקבות שינויי האקלים.

ההתחממות הגלובלית ומזג האוויר הבלתי צפוי מקשים על מגדלי ענבים לייצר יין בשיטות המסורתיות. אופי היין מושפע מטמפרטורה, רוח, לחות ומינרלים שבקרקע, ואזורים שהיו נחשבים לאידאלים לכרמים, כמו אזורים מסוימים באיטליה למשל, הופכים לחמים מדי לייצור יין איכותי. יקבים ברחבי העולם מחפשים שיטות לצמצום השפעת האקלים כדי להגן על הגפנים מפני קרינת השמש החזקה. הם עושים זאת על ידי הקמת כרמים באזורים גבוהים וקרים יותר ושתילת צמחייה עבה ועצי צל המגנים על הגפנים. בכך התרחבה מפת היין העולמית בשנים האחרונות, והיום אפשר לראות יותר כרמים, מרביתם אקולוגיים, באזורים קרים כמו בריטניה, סקנדינביה וצפון אמריקה.

ומה קורה בישראל?

בשל האקלים היבש והחם בישראל, עד לפני מספר שנים מחזור החיים של כרם ענבים עמד על 12 שנים בלבד, שלאחריהן נהרס הכרם כליל ונבנה על אדמתו כרם חדש ל-12 שנים נוספות. ריבוי ההתערבות הכימית והאנושית בכרם גרמה לגפנים להיות בעלי תפוגה קצרה יחסית, במיוחד בהשוואה לאזורי גידול נבחרים באירופה הקרה, דוגמת טוסקנה או עמק הלואר, שם הענבים גדלים בסביבה טבעית, כמעט ללא תמריצים או התערבות אנושית או טכנולוגית.

"כרם אקולוגי הוא כרם בו מתקיים איזון בין האדמה, הצומח והחי, מתוך תפיסה שמערכת אקולוגית בריאה תיטיב עם בעלי החיים, הקרקע והגפנים", מספרת מנכ"לית יקב תבור, האגרונומית מיכל אקרמן. "מתוך המצב הזה של איזון אקולוגי, יצמחו גפנים בריאות יותר, שיניבו ענבים טובים לייצור יין איכותי יותר".

כרם (צילום: shutterstock | symbiot)
כרם | צילום: shutterstock | symbiot

יקב תבור היה היקב הראשון בישראל שאימץ את השיטה הירוקה ועבר לעבוד בשיטת הכרמים האקולוגיים, על פיה הוא מגדל את הגפנים בשיטה חדשה וטבעית, מבלי לפגוע במאזן הביולוגי, בצמחים או בבעלי חיים. הכרם האקולוגי של יקב תבור התברר כהצלחה כבירה. לא רק שהמאזן האקולוגי נשמר ואף השתפר, אלא גם היין הפך לאיכותי יותר ובעל טעם עמוק יותר, לצד חיסכון אדיר במשאבים ובאנרגיה. בשנים האחרונות יקבים נוספים הצטרפו למהפכה הירוקה והחלו בפיתוח ובנייה של כרמים ברי-קיימא ששומרים על הסביבה, חוסכים באנרגיה ומשאבים, מייצרים יין טוב יותר ועתידים להישאר מניבים ואפקטיביים לאורך עשרות שנים, ולא רק למחזור קצר של 12 שנים, כפי שהיה נהוג עד היום.

פרויקט הכרמים האקולוגיים של יקב תבור החל בשנת 2012, ובמסגרתו הקצה היקב שטח בכרמים לבתי גידול טבעיים, שימר עצים, בנה מסדרונות תנועה לחיות בר, העשיר את הקרקע באמצעות פיזור תערובות איכותיות, שתל עצי צל וגידל מחדש צמחייה מקומית, בכדי להחזיר את אוכלוסיית בעלי החיים המקומית.

התנשמת – סמל למאזן אקולוגי בריא ויין איכותי

אחת הפעולות החשובות שעשו ביקב הייתה לבנות בתי קינון לתנשמות שהחלו למלא את הכרמים ולגור שם. התנשמות שימשו כמדבירות טבעיות והפחיתו את השימוש בריסוס כימי וחומרים מסוכנים לסביבה. התנשמת הפכה לסמל הרשמי של הכרם האקולוגי ואף אומצה על ידי יקב תבור, כחלק מהמיתוג החדש של החברה. סמל התנשמת מופיע בלוגו החברה ועל כל בקבוקי היין שהחברה מייצרת.

יינות יקב תבור (צילום: חיים יוסף)
יינות יקב תבור | צילום: חיים יוסף

היום, כל הכרמים של יקב תבור מוגדרים כאקולוגיים, שם גדלות הגפנים בהרמוניה לצד הצמחים ובעלי החיים שזוהי סביבתם הטבעית. יחסי הגומלין בין מעגל החיים לכרם שומר על הסביבה ומעשיר את הענבים ואת היין. "כרמים אקולוגיים מעודדים קיימות ארוכת טווח ומביאים תועלות ושירותים חיוניים, לא רק לנו כחברה או לסביבת הכרמים, אלא גם לחברה בה אנו חיים", מסכמת אקרמן. "האדמה מרוויחה, החיות מוצאות בית חם, הכרמים נשארים לאורך זמן ואיכות היין משתפרת".