צפו: קטטה המונית בים המלח (צילום: חדשות 2)
צעירים מתפרעים בים המלח. ייתכן ובעתיד תימנע מהם כניסה לבתי המלון | צילום: חדשות 2
כולם מכירים אותו מעולם הכדורגל, אבל כעת מתברר שהמושג "כרטיס אדום" רלוונטי גם לתחום הנופש והתיירות בארץ. רוני פיבקו, ממלא מקום נשיא התאחדות המלונות, ומנכ"ל רשת קלאב הוטל, מקדם יוזמה חדשה בקרב המלונאים בארץ, שמטרתה למנוע ממי שמתנהג בצורה וונדליסטית להיכנס לכל בתי המלון בישראל.

היוזמה של פיבקו היא להקים מעין רשימה שחורה אליה ייכנס כל מי שיתפרע או יתנהג בוונדליזם בבית מלון בארץ. על המופיעים ברשימה השחורה תאסר בעתיד הכניסה לכלל בתי המלון בישראל. לדעתו של פיבקו, היוזמה עשויה להקטין משמעותית את תופעת הוונדליזם של נערים בבתי המלון.

"הכל התחיל ממכתב שראיתי בפייסבוק. אורח במלון סיפר שם על מקרה של תקיפה של מאבטח על ידי קבוצה של נערים שהוא ראה מול עיניו והזדעזע. משם עלה לי הרעיון", אומר פיבקו.

התופעה מוכרת היטב למנהלי ועובדי המלון, אבל גם לאורחיו. הנערים מגיעים בקבוצות לבית המלון, שותים לשוכרה, ערים עד שעות מאוחרות, מחפשים דרכים להפיג את השעמום, ומוצאים אותה בהצקה לאורחים אחרים ושבירת חפצים. באופן טבעי, מדובר בעיקר בתקופת הקיץ והחופשות מבתי הספר.

"איך מרגיש תייר שנחשף לוונדליזם הזה?"

רוני פיבקו, מ"מ נשיא התאחדות המלונות
פיבקו: "קראתי בפייסבוק על אורח הזדעזע מתקיפה של מאבטח. משם בא לי הרעיון. תצלום: יח"צ קלאב הוטל
"הרשימה תהווה איום מול אותם מתפרעים", אומר פיבקו שמודאג מאד מהפגיעה האפשרית שלה בתיירות הנכנסת. "גם ככה המצב לא בשיאו מבחנת תכמות התיירים שהגיעון השנה לארץ", הוא אומר, "אז איך ירגיש תייר שכבר בא ורואה תופעות כאלה?"

חשוב להדגיש שמדובר בשלב הזה ברעיון בלבד. בשבועות הקרובים מתכוון פיבקו לכנס שני גופים. נשיאות התאחדות המלונות, גוף המורכב מחמישה אנשים, בראשות עמי פדרמן, והנהלת מלונות אילת, גוף של שבעה אנשים בראשות חיים סלימי היו"ר, הגוף העיקרי שנפגע מתופעת הוונדליזם. יחד ידונו במגוון הסוגיות הנובעות מהחלטה כזאת וינסו לגבש שיטה שתהיה מוסכמת על כולם.

אבל הדרך ליישום התכנית עוד ארוכה. לא ברור מי יהיה הגוף שיקבל את ההחלטה לגבי מניעת כניסתו של נער מסוים לבתי המלון ומה המשמעות של ההחלטה. לפי פיבקו, לא מדובר רק בנערים שייפתח נגדם תיק פלילי או שייחקרו במשטרה. בידי בתי המלון יהיה הכוח להחליט מהו וונדליזם ומיהם אותם נערים שייכנסו לרשימה השחורה.

"תהיה אפשרות לערער, זו יכולה להיות מעידה חד פעמית"

אין תמונה
"הנוער הוא נוער טוב, אבל כשהם בחבורות, גם חבר'ה טובים הופכים למופרעים"

"אני מודע לכל הבעיות", אומר פיבקו, "בגלל זה אמרתי שזה עוד לא מגובש, אבל אפשר יהיה לאכוף את זה. כמו שבקזינו, למשל, אפשר למנוע כניסה של אורח לא רצוי שלא משלם או חשוד בנוכלות. גם לבנקים יש רשימה דומה, ואם נכנסת אליה, אז גם 30 שנה אחרי, כשאתה כבר שכחת מזה, הם עדיין יזכרו. הכל נרשם היום ויש דברים כאלה, אבל כמובן שזה עדיין דורש בדיקה מעמיקה".

ומה עם מדובר בנער שנקלע למקום או שמעד פעם אחת? "תהיה אפשרות לערער", אומר פיבקו, "ברור שלא כל מי שנתפס פעם אחת במעשה כזה יורחק לכל החיים מבתי המלון בארץ. הנוער בארץ הוא נוער טוב וחיובי. זה הנוער שלנו. אבל לפעמים, כשהם הולכים בחבורות, גם חבר'ה טובים הופכים למופרעים. אז אם יבוא מישהו ויטען להשפעת סביבה ושזה חד פעמי לא תהיה אטימות".

כמובן שלא מדובר בהרחקה לכל החיים. "לא ייתכן שנער התפרע בגיל 16, ואח"כ הלך ושירת בצבא והכל בסדר, ימשיך להיות מורחק מבתי המלון", אומר פיבקו. ומה לגבי נערים שייכנסו לרשימה ויגיעו לאחר מכן עם הוריהם לחופשה? לפיבקו יש פתרון. "ההורים יהיו בתמונה מהתחלה. דבר ראשון הם יתבקשו לשלם על הנזק שהילד שלהם עשה".

לטענתו של פיבקו יש לתכניתו תומכים רבים בתחום, "בעלי מלונות, מנהלים ואפילו בעלי רשתות", ובשבועות הקרובים צפויים התפתחויות בנושא. 

>> טורקיה מוותרת על התייר הישראלי