רוצים לטייל רגלית עם הילדים בעגלות או באופניים?

מכל נקודה בה תתחילו את הטיול לאורך נחל אלכסנדר תוכלו לצאת לטיול רגלי, אפילו עם עגלות ילדים או לטיול רכוב בדרכים נוחות. את הטיול ילוו נופי מים זורמים ושדות מכל עבר, נחל נקי זורם בנחת, מרחבים של טבע ואוויר טוב לנשימה.

"נלבישך שלמת בטון ומלט" אמרו הראשונים בלהט עשייה, ולא ידעו מה הם מנבאים לנו בשרון הצפוף. מיהרנו לעקור מטעים, פנינו פרדסים, הכשרנו שדות למגורים וקיבלנו גן עדן של נדל"ן, ובכל זאת, בין מדרכה לכביש סואן, בין שכונה חדשה למחלף רועש - מצאנו לכם כמה נקודות חמד שקטות, ירוקות, וגם מים זורמים ונקיים, עופות, צבים גדולים ודגים בנחל, ופרחים סביב.

>> לפייסבוק של mako חופש

טיולים בעמק חפר לאורך נחל אלכסנדר המשוקם

אזור עמק חפר שבמרכז השרון, קרוי על שם עיר מקראית קדומה שנכבשה על ידי יהושע בן נון מידי המלכים הכנענים. כיום הוא אזור של התיישבות חקלאית בעיקר, עם שדות נרחבים, פרדסים ירוקים, מאגרי מים ושמורות טבע מהיפות בארץ. תמצאו שם ריכוז נבחר של אתרים נפלאים לבילוי וטיול משפחתי מצויים לצדו של תוואי נחל אלכסנדר המשוקם.

נחל אלכסנדר עובר בין הרי השומרון, חוצה את השרון ומסיים חייו בים התיכון. מהלך הנחל מתחיל במרומי ההרים עיבל וגריזים בלב השומרון ליד שכם. הנחל מביא עמו שפכים מן השומרון, אבל עובר טיהור עם כניסתו אל תחומי הקו הירוק. לאחר הטיהור מוזרמים אל הנחל מים מטוהרים ונקיים (קולחין) שאינם מזיקים לסביבה, אולם אינם ראויים לשתייה או לרחצה. הנחל נשפך אל הים התיכון, כעבור כ-32 ק"מ, דרומית למכמורת סמוך לחוף בית ינאי. בשנת 1982 הוכרזו כ-4,000 דונם במורד נחל אלכסנדר, על פני שתי גדות הנחל כגן לאומי. במהלך העשורים האחרונים נעשו מאמצים ופעולות רבות לשיקום הנחל שממערב לכביש 6. צמחיית הגדות שוקמה, בעלי חיים הושבו למים ואוכלוסיות שהיו על סף הכחדה ניצלו והתאוששו. סביבות הנחל הוכשרו חניונים, נפרצו שבילי הליכה, שבילי אופניים ודרכים לכל רכב. הותקנו סכרים ובריכות נאות לאורך נחל אלכסנדר, עוצבו פינות מנוחה ושולחנות, מצפורים, מתקני משחקים ואתרים המיועדים למנגל.

מצפור מאגר משמר השרון, עמק חפר (צילום: ד"ר ענת אביטל, מטיילים עם ענת - Traveling)
מצפור מאגר משמר השרון | צילום: ד"ר ענת אביטל, מטיילים עם ענת - Traveling

מאגר משמר השרון

אופי הטיול: אתר נקודתי
משך הביקור: כשעה

פרטי המסלול: נווטו אל מושב חניאל שליד צומת בית-ליד (קואורדינטות לניווט: 32.346282, 34.964990). צאו אל שטחי הפרדסים בדרכי עפר הטובות לכל רכב והשאירו את הרכב בחנייה סמוך לנחל אלכסנדר. משם טפסו בקלילות במדרכה נוחה אל מרפסת התצפית הגדולה והחדישה. ממרומי המצפור תצפית טובה אל שדות עמק חפר, אל המושבים והקיבוצים שבסביבה, אל מאגרי המים הגדולים של העמק והפרדסים. אם תביטו למרחק מזרחה תראו את גבעות השומרון והריו.

מאגר השרון המלא מים בחורף ובאביב, בתקופות אלו פוקדים את המאגר עופות מים ועופות נודדים שונים: שקנאים, חופיות, ביצניות, תמירונים, חסידות בשדות, והמאגר שוקק חיים בעיקר בשעות בוקר המוקדמות ובשעות אחר הצהרים.

מה עוד עושים ליד המצפור?
לאחר התצפית, רדו חזרה אל החנייה, חפשו חורשה קטנה עם מתקני משחקים לילדים, פינות מנוחה, מתקני מנגל ושולחנות. שם תוכלו לערוך פיקניק נחמד. תעסוקה מעניינת מחכה לכם עם הילדים בחציית נחל אלכסנדר על גבי גשר מתכת המתאים להולכי רגל, או בישיבה מתחת לגשר על משטח הבטון, ממש קרוב למים הזורמים (בהשגחת מבוגר בלבד!). בצדי הנחל גדלה צמחיית גדות יפה, דגים במים, סכרים ובריכות של מים צלולים. אפשר גם ללכת לטייל לאורך הנחל, לרכוב על אופנים או לנסוע ברכב. לאחר הגשמים חלק מהדרכים עבירות רק לרכב 4X4.

נחל אלכסנדר ליד מעברות, פארק איטליה (צילום: ד"ר ענת אביטל, מטיילים עם ענת - Traveling)
נחל אלכסנדר ליד מעברות - פארק איטליה | צילום: ד"ר ענת אביטל, מטיילים עם ענת - Traveling

חניון מעברות ופארק איטליה

אופי הטיול: טיול לאורך נחל אלכסנדר ופינות מנוחה
משך הביקור: משעה ועד יום שלם

פרטי המסלול: נווטו אל קיבוץ מעברות, וחנו בחניון מצפון לנחל אלכסנדר. בחניון מעברות תמצאו שולחנות פיקניק ושירותים כימיים, מדשאות ואזורים מוצלים. מן החניון רדו לטיול רגלי לאורך הנחל, על גדתו הצפונית. השביל פונה מערבה ועובר מתחת לגשר כביש 4 הישן. בדרכו הנחל עובר סכרים קטנים שנוצרו כדי לאפשר איגום בריכות קטנות המהוות בתי גידול לבעלי חיים מימיים כמו דגים וצפרדעים. השביל ממשיך על גדתו הצפונית של הנחל ומגיע לאזורים יפים וחקלאיים של עמק חפר. במהרה תגיעו לאתר הקרוי "פארק איטליה" בו עצי אקליפטוס גבוהים, שולחנות, מדשאות, נוף מטופח, צמחיית נחלים וגשרים החוצים את הנחל מצד אל צד. הטיול המומלץ כאן נערך בנוף פסטורלי, מסביב שקט כפרי המעניקים הרפיה שלמה לגוף ולנפש.

אם תחפצו ללכת כ-2 ק"מ לאורך הנחל לכיוון מערב, תגיעו אל גשר הצבים, רצוי להשאיר שם רכב מאסף.

צב רך בנחל אלכסנדר (צילום: ד"ר ענת אביטל, מטיילים עם ענת - Traveling)
צב רך שריון בגשר הצבים | צילום: ד"ר ענת אביטל, מטיילים עם ענת - Traveling

גשר הצבים

אופי הטיול: אתר נקודתי
משך הביקור: כשעה

פרטי המסלול: נווטו אל "גשר הצבים, מערב השומרון" המצוי מזרחית לכפר ויתקין. השאירו הרכב בחניון המסודר וצאו מזרחה אל גשר הנטוי מעל נחל אלכסנדר. סמוך לגשר טפסו אל ראש מגדל התצפית הבנוי מעץ בראש הגבעה הקטנה. מן המגדל תצפית טובה לכל עבר - אל מושבי מישור החוף, נחל אלכסנדר ושטחי החקלאות. כשתרדו מן המגדל, פנו אל מרפסת תצפית מוצלת על גדת הנחל, שם תוכלו להתיישב ולהמתין לצבים הרכים שיגיעו ויציצו על פני המים כדי לנשום אוויר. קצת סבלנות והם יגיעו.

הצב הרך הוא צב גדול מאוד היכול להגיע עד למשקל 45-50 ק"ג. שריונו רך ואיננו עשוי מחומר קרני קשיח כשאר צבי היבשה המוכרים לכם. מדובר על בעל חיים הטורף דגים וניזון גם מפגרים. בחודשי הקיץ, מאי ויוני, נקבת הצב הרך מטילה ביציה בגומות שהיא חופרת על גדות הנחל. על מנת להציל ולאושש את אוכלוסיית הצב הרך בנחל אלכסנדר פעלה רשות הטבע והגנים לאיסוף ביצים, הדגרתם בצורה מלאכותית והשבת הצבים הצעירים אל הנחל. פרויקט זה הפך לסמל ולדגל של שמירת טבע בנחל אלכסנדר. בנחל ועל גדותיו תוכלו גם לצפות בדגים, שפמנונים, עופות מים ולעיתים גם בנוטריות ונמיות.

אם תחפצו ללכת ולהמשיך בטיול מערבה לאורך הנחל תוכלו לעשות זאת. כעבור כחצי ק"מ תחברו אל שביל ישראל ועמו תמשיכו עוד 1 ק"מ עד לחורבת סמארה. רצוי להשאיר שם רכב מאסף.

נחל אלכסנדר מזח חורבת סמארה (צילום: ד"ר ענת אביטל, מטיילים עם ענת - Traveling)
מזח חורבת סמארה | צילום: ד"ר ענת אביטל, מטיילים עם ענת - Traveling

חורבת סמארה

אופי הטיול: מסלול טבעתי קטן
משך הביקור: כשעה

פרטי המסלול: נווטו אל חורבת סמארה, מערב השרון. מכביש 2 יורדים אל דרך עפר על גדתו הצפונית של נחל אלכסנדר, ליד כפר ויתקין. נוסעים כ-2 ק"מ בדרך עפר טובה לכל רכב בינות לחוליות פארק השרון, לידכם גדלה צמחייה צפופה של שיחים. כשתגיעו לחורשת האקליפטוסים ובה שולחנות וחניה, תדעו שהגעתם לאתר.
מהחנייה צאו לסיור אל גבעה מוקפת בגדר עץ, המצויה ממערב לחניון. טפסו בקלילות עם שביל ישראל אל המבנה שבראש הגבעה ותיהנו מהרוח והאוויר הצלול והתצפית הטובה מראש התל. שימו למבנה הבודד של חורבת סמארה העשוי מאבני כורכר מסותתות. על דופנו המזרחית קשת מעניינת המיועדת לתמיכה ארכיטקטונית של המבנה מבחוץ. הכניסה אל המבנה מסוכנת ואסורה. הקיפו את המבנה ורדו חזרה אל החניון.

חורבת סמארה הייתה בעבר בבעלות האפנדי עבדאללה סמארה מטולכרם, שהיה הבעלים של אדמות הסביבה שנודעו בעיקר בזכות גידול האבטיחים המשובחים שהניבו הון רב לבעליהם. מן המפרץ הסמוך לשפך נחל אלכסנדר יצא סחר ימי של אבטיחים למצרים. לפני קום המדינה רכשה קק"ל את האדמות ורק בשנים האחרונות המבנה שופץ והוסדר החניון הנאה שבסביבתו.

מהחניון תוכלו גם לסייר אל המזח הקטן שעל גדת נחל אלכסנדר, ולצאת לטיולים לאורך הנחל. מנקודה זו אפשר לצאת מערבה לאורך הנחל ולהגיע כעבור כ-1.5 ק"מ עד לשפך נחל אלכסנדר, דרומית למכמורת. שפך נחל לאכסנדר הוא אתר יפהפה השווה ביקור וטיול אליו. החוף זרוע צדפים, המים נקיים ושלווה מלווה את הביקור. רצוי להשאיר בנקודה זו רכב מאסף.

הכתבה באדיבות האתר מטיילים עם ענת - Traveling 

>> הכירו את המקום אליו האיטלקים יצאים לנפוש
>> זלצבורג: יעד מושלם לחופשה משפחתית