הגליל התחתון סובל ממחסור רציני ביחסי ציבור ובפרסומים תיירותיים, סתם כי הוא נופל בין הכסאות/מועצות/רשויות. זה בעיקר חבל, אבל מצד שני, הנה קיבלתם טיפ לאזור מקסים לגמרי (בייחוד עכשיו כשעוד פורח וירוק) שיש סיכוי טוב שלא יהיה מוצף מטיילים. אם נתחיל מהבסיס – רובנו לא יודעים אפילו איפה מתחיל ונגמר הגליל התחתון, אז רק כדי לעשות סדר, מדובר באזור שמצפון לעמק יזרעאל, צפונה לו אזור כרמיאל ובקעת בית הכרם, ובמזרח הארבל, הכנרת ועמק הירדן. יש כאן הרבה אופציות לטיולים, נופי שדות, גבעות, יערות והרים וזה אפילו לא רחוק.

מטע שקדיות על רקע התבור (צילום: נגה משל)
מטע שקדיות | צילום: נגה משל

תורמוסים בגליל התחתון (צילום: נגה משל)
התורמוסים פורחים בגליל | צילום: נגה משל

>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש

מעיין בשביל החמישה

תגלית! נקודה מושלמת ליד שדמות דבורה בלב רמת יבנאל. פינה אידיאלית לשכשוך, מנוחה, פיקניק, טיול קטן וזיכרון. המקום עבר שימור ושיחזור ב-2014 וכיום הוא אתר לזכרם של חמישה לוחמים שנפלו בגזרת נחל עוז בצוק איתן: נדב ריימונד (בן שדמות דבורה), רז שגיא, ישי שור, דוד דרעי, דניאל קדמי. את המקום מטפחים אנשי שדמות דבורה שמגיעים הנה במשמרות כדי לנקות את ולשים עין והוא מזמין ונעים. תמצאו כאן בריכה רדודה בנויה ולידה ניצב בניין המשאבה עם משאבת המים המקורית ששימשה לשאיבת מי המעיין משנת 1941 וסיפקה מים ליישוב שדמות דבורה עד שנות ה-70. המים בבריכה מוזרמים ממאגר סמוך בצינור ולכן היא מלאה בכל ימות השנה. ההגעה היא בדרך עפר אבל ניתן להגיע עם כל רכב ללא חשש. בסמוך חורשה קטנה עם שולחנות פיקניק וצל.

מעיין בשביל החמישה (צילום: נגה משל)
הדרך למעיין בשביל החמישה | צילום: נגה משל

כניסה מכביש 767 סמוך לכניסה לשדמות דבורה (בוייז: מעיין בשביל החמישה), החנייה בסמוך.

מצפה גיל

עוד בשדות סביב שדמות דבורה – נקודת תצפית יפהפיה מול הנוף שהוקמה ב-2010 לזכרו של גיל כהן וסביבה ניטעו עצים וצמחי נוי. ניתן להגיע בדרך עפר משדמות דבורה בנסיעה לכיוון בית העלמין. סביר שתוכלו לפגוש כאן חקלאי או טרקטוריסט שבדיוק עושה הפסקת עשר או צהריים במהלך יום העבודה. מהדרכים נשקף הר תבור שמלווה את הנסיעה תוך כדי שחולפים על פני שדות ומטעי עצי שקד. אפשר להמשיך לנסוע בדרכי העפר ולעבור בין מרבדים של ירוק וחום. פרחי תורמוס ההרים והחרציות נותנים עכשיו את מופע האביב האחרון שלהם.

מצפה גיל (צילום: נגה משל)
מצפה גיל | צילום: נגה משל

פארק דרך העץ

פארק לבילוי משפחתי של כמה שעות, יום שלם ואפילו כמה ימים אם בוחרים להישאר ללון באוהלים הגדולים והמסודרים או באוהל שמביאים מהבית. בפארק מבחר פעילויות, פינות פיקניק וההרגשה הכללית היא שזהו פארק אטרקציות עם כבוד ואהבה לטבע שלא בא לעשוק אותך. במחיר הכניסה, למשל, מציעים לכל ילד לבחור בחינם ערכת צעצוע עץ אותה בונים ומרכיבים לבד במתחם הנגרייה. אם תבחרו בסירת קטמרן תוכלו גם להשיט אותה בבריכת הנוי בפארק שצורתה היא כשל הכנרת. יש גם דגם מפה אילמת של ישראל, אתגר לילדים ולמבוגרים שהווייז טרף את חייהם.

"התירוץ" לפארק דרך העץ הוא עצי הפאולוניה שניטעו כאן ועכשיו התחילה פריחתם העדינה. אלה עצים מיוחדים במקור מסין להם קצב גדילה מסחרר של 6 מטר בשנה (בכניסה סרטון הסבר על מקומם של העצים בעולמנו ועל ייחודם של עצי הפאולוניה). העץ עצמו קל משקל ומשמש בפארק כחומר גלם לכל המתקנים, הפסלים (מלבד אלו המבוססים על חומרים ממוחזרים כמו צמיגים) ובעיקר – גולת הכותרת – המבוך. בלב הפארק מבוך באורך 1,390 מטרים עשוי קורות עץ ומי שהיה כאן יגלה שהוא דינמי ומדי פעם מסלולו משתנה לטובת מבקרים חוזרים. מלבד הנגרייה, יש גם מיני גולף, מסלול קארטינג ורכבת שנוסעת בשדות סביב במשך כ-20 דקות (בתוספת תשלום). לא משנה בני כמה אתם, כדאי לעשות סיבוב ברכבת בייחוד אם אתם לא יוצאים לשטח ברכבכם או ברכב אחר, כי נופי השדות נפלאים עכשיו כשירוק וגם לקראת שבועות כשהשיבולים יצהיבו וייקצרו. מי שרוצה לקחת את המסע בשטח צעד קדימה יוכל גם לשכור בפארק רכבי שטח על בסיס שעתי ולנסוע למעין החמישה ולמקומות נוספים באזור.

פארק דרך העץ (צילום: יחצ)
פארק דרך העץ | צילום: יחצ

המבוך בפארק דרך העץ (צילום: יחצ)
המבוך בפארק דרך העץ | צילום: יחצ

במקום גם חנות טיולים מקצועית (או בקיצור, אם אתם באים לקמפינג תוכלו לרכוש כאן ציוד משלים) ומידע רב על טיולים באזור. בחגים יש פעילויות נוספות כמו עפיפוניאדה ביום העצמאות עם דגמי עפיפונים רבים למכירה במחיר סמלי, ובקיץ מגלשות מים ומשחקים רטובים.

מחירים: 59 ש"ח לילד (2-14), 25 ש"ח למבוגר. 15 ש"ח לאדם סיבוב ברכבת

לינה: קמפינג עם אוהל מהבית: 55 ש"ח (ניתן גם לשכור אוהלים). לינה באוהל גדול במאהל: 70-80 ש"ח לאדם. אורחי הקמפינג והמאהלים זכאים לכניסה מוזלת לפארק: 50 ש"ח לילד, חינם למבוגר. 

איפה ישנים? מיטה לכל סגנון באילניה (סג'רה)

אילניה, המושבה סג'רה, היא יישוב עם היסטוריה של התיישבות עברית ובדומה לכל הגליל התחתון, גם היא מפלסת לה את הדרך לתודעה תיירותית. חוות סג'רה החלה לפעול ב-1900 כחווה להכשרה חקלאית וסללה את הדרך להתיישבות בגליל התחתון. בתיה הראשונים נבנו ב-1902 ושימשו את הפועלים שעבדו בפאלחה וחיו חיים דלים ולא פשוטים, בין הפועלים גם דוד בן גוריון ומניה שוחט. כיום כמה מבתי האיכרים עברו שימור ומאפשרים להתרשם מהמושבה של פעם, הבתים, חוות השומר והחומה. לאחרונה קק"ל בשיתוף עם התושבים פרצה שביל היוצא מהיישוב ועובר בין חורבות הכפר ושרידים של יישוב יהודי מימי בית שני. השביל משולט ומלווה בהסברים ועובר גם סמוך לברוש הגדול שגילו כ-500 שנה.

חמדתיה – אירוח בבית איכרים

לא צימר ולא מלון בוטיק – אלא אירוח שהוא כמעט ז'אנר בפני עצמו במתחם של בית איכרים מקורי ששופץ ושומר במשך 5 שנים תוך שמירה קפדנית על הרוח ההיסטורית, חומרי הבנייה המקוריים, מבני האבן והחצר בשילוב עם אסתטיקה ואווירת חופש מיוחדת. המתחם, שתוכנן על פי עקרונות הפרמקלצ'ר (מארג חיים מכבד של אדם-בע"ח-צמחייה וסביבה), מיועד לזוגות ומשפחות ויתאים מאוד לאירוח של כמה משפחות בעיקר בגלל החצר היפה שמאחור ובה פינת מדורה ומטבח פתוח עם כירת גז, טאבון, גריל ופויקה ולצדה אוהל מחומם. עוד במתחם: חדר נעים ובו ג'קוזי ייחודי במראה טבעי לשימוש כל האורחים. יש כאן 5 חדרים מתוכם 3 זוגיים ושניים משפחתיים ואווירה ייחודית של עולם בתוך עולם. בכניסה: חדר מבואה שהוא גם חדר אוכל ומטבח ובו מוגשת ארוחת בוקר מיוחדת, כמעט כולה בייצור עצמי.

החדר בחמדתיה (צילום: יחצ)
החדר בחמדתיה | צילום: יחצ

החצר האחורית של בית האיכרים בחמדתיה (צילום: נגה משל)
החצר האחורית של בית האיכרים | צילום: נגה משל

מחירים: 900-1400 ש"ח לזוג (תוספת לילד: 150 ש"ח) כולל ארוחת בוקר

חאן ירוק עז

חאן אקולוגי הממוקם בקצה היישוב ונטוע במרחב ירוק שבו דיר עזים, תרנגולות חופש, גן ירק ואפשרויות לינה לקבוצות וליחידים כולל קמפינג. במקום פזורות פינות ישיבה, בריכה קטנה (לא מחוממת), מקום למדורה, ומנגל ומטבח מאובזר לחלוטין (לא צריך להביא כלי בישול, אפילו לא צלחת ויש מיקרו, תנור, כיריים). בנוסף יש גם מטבח חיצוני ובו טאבון גז היכן שממוקמת סככת זולה גדולה. במקום 2 אוהלי דום בהם מזרונים (15 איש בכל דום. יש מזגן). בנוסף, בקתה פרטית עם מיטות ל-6 איש וחדר שירותים ומקלחת. זוגות המבקשים פרטיות יכולים ללון בקרון רכבת ישן שהוסב לחדר שינה עם מקלחת ושירותים. זהו מקום להיות בו קרוב לטבע עם משפחה, ילדים וחברים ונוח מאוד לצאת מפה לטיולים רגליים או רכובים. שביל 'ג'יזס טרייל' – טרק של תרמילאים וצליינים עובר ממש מאחורי מטע הזיתים הסמוך והגישה לדרך נוף יער בית קשת גם היא בסמוך.

חאן ירוק עז (צילום: נגה משל)
חאן ירוק עז | צילום: נגה משל

חאן ירוק (צילום: נגה משל)
חאן ירוק עז | צילום: נגה משל

מחירים: 110 ש"ח לאדם לינה בדום (כולל מזרון בלבד), 150 ש"ח לאדם בקרון רכבת או בבקתה

צימר פינה בסג'רה

נגה ומושון זיו-לור פשוט אוהבים לארח וזה מה שהם עושים מאז פרשו שניהם משירות ציבורי. נגה היא בת המקום (דור רביעי בסג'רה) וב-2007 הסבו השניים את המשק למתחם צימרים שמתאים למשפחות עם ילדים ומתבגרים, בייחוד משום שהוא מציע פעילות פנאי לכל הגילאים: בריכת שחייה (מקורה בחורף ומחוממת כל השנה כך שאף פעם לא קר לטבול), שולחנות ביליארד ופינג פונג ומרחבי דשא עם שערי כדורגל ובקרוב גם סלי כדורסל. נוח מאוד להגיע הנה עם משפחה מורחבת או קבוצות חברים כי בין 10 החדרים ישנם מתחמי וילות (4 חדרים ו-3 חדרים החולקים חצר משותפת) ולכל אחד מהחדרים מקלחת ושירותים פרטיים. החדרים עצמם מרווחים ונוחים (ושמעון פרס היה אורח קבוע באחד הצימרים!) עם אפשרות להתגמש לפי מספר ילדים. הכנסת האורחים כוללת הפתעות מיוחדות (כמו עוגת הבית בכל חדר), יחס חם, דאגה לכל פרט ופרט וגם סיבוב מודרך בין הדמויות הנהדרות שמפסלת נגה דרכן היא מספרת עם הרבה הומור וקצ'קעס את קורות משפחתה בסג'רה וברוסיה. בין המפוסלים: דודות, שכנות, משפחה וגם דמויות כמו שרק וחבריו.

פינה בסג'רה (צילום: יחצ)
הבריכה בפינה בסג'רה | צילום: יחצ

פסלי המשפחה בפינה בסג'רה (צילום: נגה משל)
פסלי המשפחה במתחם הצימרים | צילום: נגה משל

ארוחת הבוקר היא הבייבי של מושון שמכין הכול לבד – ריבות ומטעמים וגם אופה לחמים, לחמניות ודברי מאפה. היא מוגשת בקפיטריה כפרית שהייתה פעם הרפת עם מפות משובצות ותצוגת כלי מטבח מפעם.

מחירים: 600-750 ש"ח לזוג, 150 ש"ח תוספת לילד. בחגים ובקיץ: 900 ש"ח לזוג, 170 ש"ח לילד. ארוחת בוקר יש להזמין מראש.

צימרים נוספים באילניה: 4 העונות.

וכמובן שאי אפשר להתעלם מהסמן העיקרי של האזור: הר תבור שקל לזהות אותו בשטח בזכות צורתו הסימטרית – כיפה ירוקת עד המתנוססת מעל השטח סביבה. ניתן לעשות טיול קצר מעגלי קצר בפסגה או להאריך בטיפוס ובמסלולים. עוד באזור: מרכזי מבקרים של דבורת התבור בשדמות דבורה ובכפר תבור: יקב תבור, מוזיאון המרציפן וחצרות האיכרים

הר תבור משדמות דבורה (צילום: נגה משל)
הר תבור | צילום: נגה משל