לא אכחיש. זה נשמע לא אטרקטיבי לחלוטין לומר לכם – "תקשיבו, סעו לנופש בחדרה". אבל דווקא מנקודת המוצא הזו אני רוצה לספר על האזור הזה. על מלון חדש ומוצלח, על החוף בגבעת אולגה (כן, זה חדרה), על מבנים היסטוריים מפתיעים שהם כמו חדרי בריחה מהעיר, על טבע ומוזיאון מדע ועל מתחם אמנים ובילוי חדש ממש קרוב - בפרדס חנה, מהסוג שבאירופה מכונה 'אתר חובה'. אגב, אפשר בהחלט לבוא גם לביקור יומי ללא לינה. נשמע הזוי? בואו נתחיל.

שמורת חוף גדור – טבע פראי רגע לפני שהופל לטיילת

שמורת החוף הטבעית והקצת פראית הזו עם מצוקי הכורכר וטבלאות הגידוד (משטחי סלע בגובה פני הים שעברו שחיקה) לא תישאר כך עוד זמן רב. סמוך לרצועת החוף מתוכנן רובע הים – פרוייקט של מגדלי מגורים ותיירות ותיבנה גם טיילת בסגנון עירוני ומרינה. עד אז, החוף צפונית לכפר הים ומלון רמדה הוא כיוון טוב לטיול חוף רומנטי במקום טבעי. לחלופין קהילת חדרה של החברה להגנת הטבע מדריכה טיולים על החוף, הכוללים היכרות עם בעלי החיים שזהו ביתם וזיהוי צדפים וקונכיות. היא גם נלחמת בתוכנית הפיתוח האגרסיבית בניסיון למנוע לפחות את הקמת המרינה בחוף הדייגים הסמוך.

אגב, 10 דקות נסיעה מכאן ואתם בקיסריה העתיקה, מתחם הנמל והביץ' בר.

שמורת חוף גדור אולגה (צילום: נגה משל)
צילום: נגה משל

מוזיאון החאן חדרה

חווה חקלאית היסטורית וחצר של פעם במרכז חדרה. ממש מול הקניון מתחבא לו החאן, מבנה מרשים ושקט, שמלבד קשר היסטורי מכונן לעיר, אין לו ולו דבר אחד משותף עם מה שקורה שם מעבר לגדר. והרי ידוע שניגוד מתריס הוא כח (ע"ע כל כתבות התיירות שמובילות תיירים לפינות חמד שקטות בכרכים סואנים). החאן הוא המקום בו התחילה המושבה חדרה שהייתה מוקפת בביצות, חולות וים. בתחילת ההתיישבות בסוף המאה ה-19 גרו בו כמה עשרות משפחות שעבדו בעיקר בחקלאות וחיו חיי חלוצים במקום שלא נבנה בכלל למגורי אדם.

כיום החאן הפך מוזיאון חביב מאוד המספר את סיפורה של העיר מ-1891, אז הגיעו הנה כמה משפחות ראשונות שגרו יחדיו בתנאים לא תנאים תחת צלה של הקדחת. בחדרים השונים עוברים בין התצוגות המדמות את המגורים, הבגדים, חפצי הבית, הקשיים והעיסוקים – בין היתר קטיף תפוזי ג'אפה ואריזתם. ככל שמתקדמים בשנים מגיעים אל שנות ה-50 עם תצוגת רטרו מאלפת של מכולת, סניף דואר ומטבח אופייניים. על הקירות – סיפורם של האנשים שחיו בעיר וגם סלון טיפוסי שחלק מתכולתו ורצפתו הועתקו מבית גורוביץ' הסמוך, שעליו נבנה הקניון שממול. בחגים יש סיורים מיוחדים עם הדרכה, שחקנים ופעילות, וביום יום משפחות מוזמנות לקבל הסבר קצר ולערוך סיור עצמאי. בחצר תצוגה של כלים חקלאיים, מתקני בית בד וגם דגם של מעברה ותחנת האוטובוס אל אחת מהן – אגרובנק.

מוזיאון החאן חדרה  (צילום: נגה משל)
צילום: נגה משל
1 (צילום: נגה משל)
צילום: נגה משל

ולגבי הקניון, אם כבר קניות - אין מה לומר. קניון חדרה הוא אחד הקניונים הנוחים והיעילים. יש בו פשוט הכל. הרחובות מסביב מאכלסים חנויות קטנות בסגנון שנות ה-80 עם חנויות קטנות של צמר וסדקית, חנויות נעליים, בגדים ועוד.

מוזיאון החאן. ילד 15 ש"ח, מבוגר 20 ש"ח. שעות פתיחה באוגוסט: א'-ה' 9:00-14:00, ו' 9:00-12:00.

בית פיינברג

במרחק של 1-2 ק"מ ממוזיאון החאן בחלק היותר שקט של העיר, ניצב לו בגאון משומר ומחודש - בית משפחת פיינברג. בסוף המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20 נחשב הבית לאחד היפים בארץ ישראל ולביתה של אחת ממשפחות האצולה העברית. כאן גדל אבשלום פיינברג, איש משכיל ומוכשר שהקים בין היתר את מחתרת ניל"י ונהרג במשימת ריגול בסיני. הבית המרשים והיפה כולל את הסלון, חדר האוכל וחדרי הילדים. קירותיו מעוטרים בציורים שעברו שחזור בעבודת שימור קפדנית והם העתק מדויק של הציורים המקוריים והמרשימים -  פרחים ועיטורים צמחיים וציורים מופתיים המדמים לוחות שיש ועץ.

חלק מהריהוט המקורי נותר בחדרים לצד תצוגה של מכתבים וחפצים. לאחר שהיה נטוש ועזוב במשך שנים, נפתח הבית לציבור ב-2015 והתצוגה כוללת גם סרט על אבשלום פיינברג שמהתמרים שבכיסו צמח מקברו במדבר עץ דקל. חוטר ממנו נשתל בגינת הבית. החצר של הבית הפכה לבית קפה חלבי ושקט (קפה פיינברג) ובחצר עם האורוות המשופצות מתקיימים אירועים. הבית והחאן הם נקודות הציון המרכזיות במסלול האקליפטוס – מסלול היסטורי שעובר בעיר ומסומן בשטח באמצעות שילוט.

 בית פיינברג   (צילום: באדיבות החברה לפיתוח תיירות חדרה)
בית פיינברג | צילום: באדיבות החברה לפיתוח תיירות חדרה

בית פיינברג. 15 ש"ח מבוגר, 12 ש"ח לילד. לקבוצות מחירים מיוחדים וניתן לתאם הדרכה. פתוח: א'-ה' 9:00-16:00, ו' 9:00-12:00. כניסה ליחידים ולמשפחות ללא תיאום מראש.

פארק נחל חדרה

אזור המתחדש כל הזמן ומהווה מפלט מטופח של מדשאות, מזרקות ואזורי מנוחה ופיקניק בשפך של הנחל לים, לא רחוק מאתר חברת החשמל. בפארק יורד שביל לחוף הים ואת הנחל חוצה גשר מיתרים. בתיאום מראש, ניתן לערוך בחינם סיור באורות רבין.

ב-22.8 אחה"צ תתקיים בפארק פעילות גדולה לכל המשפחה עם תחנות של קק"ל, יריד היתולי, מתנפחים ועוד. ב-19.9 – ייערך פסטיבל המוזיקה בום-בוקס ה-4 (בין המופיעים: הבלקן ביט בוקס, אברהם טל, הדג נחש, התקווה 6 ועוד רבים).

פארק נחל חדרה  (צילום: החברה לפיתוח התיירות חדרה)
צילום: החברה לפיתוח התיירות חדרה

הטכנודע – מוזיאון מדע ופלנטריום

מוזיאון מדעי-טכנולוגי המציע פעילויות מיוחדות בחופשים ובחגים: תצוגת קבע המציגה עובדות מדעיות דרך מתקני לונה פארק, תצוגות מתחלפות, גן מדע ופלנטריום. עד סוף אוגוסט מתקיימת כאן פעילות מיוחדת של הישרדות בטכנודע עם כתב משימות ועוד. שווה לבדוק מתי מתקיימת כאן סדנה ביחידה לסימולציה הרפואית בה רואים מכשירים שיש רק בבתי חולים ולומדים על הגוף האנושי מזווית רפואית. במקום פועל גם מרכז חץ עם תערוכות ופעילויות לגילאי גן ועד כיתה ב'.

טכנודע. כניסה באוגוסט: 48 ש"ח, כרטיס כניסה לפלנטריום: 25 ש"ח, כרטיס משולב לפלנטריום ולתצפית: 35 ש"ח. שעות פתיחה באוגוסט: א'-ה' 9:00-17:00,  ימי ו' 9:00-14:00 , ימי ג' גם בלילה -  18:00-22:00

אורוות האמנים בפרדס חנה – מתחם חדש ומסעיר

הגט-אוויי הכי שווה בסביבה. מכירים את השווקים המיוחדים האלה שהם בבחינת תחנות חובה בכל עיר אירופאית? אז כזה! במקום ביתני סטודיו של 22 אמנים ויוצרים, חנויות מגניבות, אוכל ומוזיקה ובאווירה הכי מקומית ומותאמת לסביבה האנושית שחיה פה (דגש על קהילתיות, יצירה מקומית לא תעשייתית, מיחזור וגוד וייבס שאנטי פרדס חנה). הסיפור הוא כזה: האורוות של בית הספר החקלאי יצאו משימוש ועד שהמקום יהפוך לעוד אתר בניית מגדלי מגורים (וזה הייעוד, אין מה לעשות) שוכרים את המקום אמנים, מעצבים ואחרים בעלי מעוף וכישרון שקיבלו כל אחד מהם אורווה 4*4 ועיצבו אותה לתפארת.

אורוות האמנים  (צילום: מתוך פייסבוק המתחם)
צילום: מתוך פייסבוק המתחם

מה שיפה, זה שהמקום חודש והושמש, עם התייחסות מלאה לשימוש המקורי שלו – אורוות. בעלי העסקים כאן צבעו, שיפצו, ציירו והפכו כל מתחם לחלל מדליק ומזמין, אבל החספוס של המבנה המקורי, קורות העץ ואפילו שם הסוס נותרו במקומם. צריך לראות כדי להבין, אבל זה הופך את המקום למיוחד ואחר. בחצר פועל בית הקפה מאמה ליה (מרחב מאוורר, אך לא ממוזג עם פינות זולה ותפריט קל ונחמד) ופועל גם מועדון היוניקורן – בית לחוגים, הופעות והרצאות. באוגוסט בימי חמישי המתחם פתוח עד חצות עם 'נייט מרקט' מדליק של דוכנים, מוזיקה חיה ואווירה כיפית. אין ספק שזה המקום הנכון להיות בו בחמישי בערב וגם שישי בבוקר.

אל תפספסו את "המכולת" – חנות נוחות שהיא ההיפך מכל מה שמדמיינים. מעין מכולת הודית שיש בה ממתקים וארטיקים לצד כלי נירוסטה, סבון, דברי מאכל אוריינטאלים והפתעות. עוד חנות מקסימה היא "הדברים שאותי משמחים" של אוהד המציג בה אוספים, אמנות ברת השגה, חפצי וינטאג' ותמונות ממסוגרות של דפים מספרים ישנים (מאחורי כל תמונה כיתוב מהיכן לקוח הדף). החנות מתחדשת כל הזמן וחייבים להיכנס ולפשפש. גם חנות בגדים לגברים בלבד יש כאן, הספרית האלטרנטיבית בטי שעובדת בתוך חנות לתכשיטים ויש גם בית מלאכה לערסלים, לצד סטודיו למנדלות בחיתוכי לייזר. כמו כן, מעצבת בגדי ים והלבשה תחתונה, כובעים בעבודת יד של LAROSH וגלגולים – סדנה לתיקון אופניים ומיחזור יצירתי. מה עוד: יין ודוכני אוכל מפתיעים ובלתי רשמיים ואירוח של דיג'ייס, מקעקעים, אמנים ומוזיקאיים.

אורוות האמנים  (צילום: מתוך פייסבוק המתחם)
צילום: מתוך פייסבוק המתחם

אורוות האמנים. פתוח: רביעי 10:00-14:00 / 16:00-19:00, חמישי 10:00-14:00 / נייט מרקט (באוגוסט) 16:00-חצות, שישי 9:00-15:30. ב 14-16.9 יתקיים בפרדס חנה היריד השנתי של אמנים במושבה – הזדמנות מצוינת להגיע לאזור ובמסגרת הסיבוב גם לאורוות. 15 דקות נסיעה מחדרה/אולגה.

שמים ראש - איפה לנים?

ברוכים הבאים למלון הראשון בעיר שנפתח בפסח: רמדה חדרה בכפר הים בגבעת אולגה. נשמע מוזר לעשות כאן נופש משפחתי או זוגי? אז נשמע. הנוף לים, גודלם המרשים של החדרים, החוף הצמוד והבריכה עשויים לשכנע. המלון ממקום על מפרץ בנימין ועבר שדרוג עם סככות צל וטיפוח החוף. בשעות הבוקר בצדו הימני, בחסות השפל, נוצר אזור לגונות קטן. היתרון הגדול במלון הוא נוף הים שנשקף כמעט מכל החדרים ומתחם הבריכה החיצונית המשובח. המתחם כולל בריכת פעוטות מוצלת ובריכת זרם בצורה ספירלה שתענוג לשייט בה עם מצוף או על הגב והיא אפילו מקורה לחלוטין. את הבריכה חולקים עם דיירי כפר הים ומסביב דשא, עצי אורן וכסאות נוח.

החדרים עצמם, גם הרגילים שאינם סוויטות (102 חדרים מתוך 173 – הם סוויטות), מרווחים במיוחד עם עיצוב בהיר, מרפסת וצילומי ניו אייג' אווירתיים. בסוויטות מפריד בין הסלון לחדר השינה קיר הפרדה נע מזכוכית שמשני צדיו מסך טלוויזיה. הכניסה לחדר הרחצה כפולה עם דלת מהסלון ודלת נוספת מהחדר. בהחלט ניצול טוב ומסוגנן של מקום ונוחות. משפחה בת 4-5 נפשות יכולה ללון כאן בכיף ויש גם שולחן אוכל. מסעדת המלון בקומה 3 צופה על הים דרך חלונות זכוכית ענקיים. מוזמנים לאכול ולבהות. ללנים במלון מוצע סיור מודרך באזור פארק נחל חדרה עם נחלים – החברה לתיירות חדרה ובספטמבר ייחנכו חדרי טיפול חדשים.

חוף כפר הים ובריכת מלון רמדה (צילום: נגה משל)
צילום: נגה משל

רמדה חדרה. מחירי הרצה: החל מ-900 ש"ח (לזוג+2). סוויטות: 1400-2200 ש"ח (זוג+3).

פותחים פה – איפה אוכלים?

בית חנקין על גבעה מעל חוף כפר הים בסמוך למלון רמדה, ניצב בית חנקין שיהושע בנה לאשתו אולגה. כבר שנים שפועל כאן בית קפה הנחשב לאחד המקומות הרומנטיים לאכול בו למשל ארוחת בוקר. אל הבית/קפה צריך לטפס במדרגות תלולות, אך המאמץ מצדיק עצמו. בית הקפה כולל גם מכתבים ומוצגים היסטוריים והעיצוב אקלקטי על בסיס רטרו. זה המקום הכי הגיוני לאכול בו אם אתם לנים במלון ולא רוצים לנסוע לשומקום.

קפה פיינברג פועל בבית פיינברג ומציע הפוגה כפרית בתוך העיר עם תפריט חלבי.

בריסקט בר ומסעדת בשרים חדשה יחסית שמתחבאת בתחנת הדלק סונול-ענבר על כביש 4. בתפריט - בשרי המעשנת, כריכים טובים, תוספת של צ'יפס/תפ"א/סלט, גלידה, צ'ורוס וארטיקים טבעיים. ניתן להזמין גם נתחי בשר ללא כריך.

>> למידע תיירותי נוסף על האזור.

>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש