טיולים בנגב: דרך השלום בערבה
שלום, שלום ואין שלום

דרכים שקוראים להן "דרך השלום" יש בארץ בכמויות שהיו בוודאי מטעות את התייר מהחלל החיצון, להניח שחלקת האדמה הזו שוכנת בלב אוטופיה מלאת אהבה חופשית בינה לבין שכנותיה. האשליה הולכת וגדלה כאשר מביאים את אותו תייר חביב אל הערבה הזהובה, ולוקחים אותו יד ביד אל דרך השלום. הרי, בכל זאת, ירדן נמצאת ממש במרחק ליטוף.
מתחילה בקיבוץ חצבה ומסתיימת בעין יהב - דרך השלום היא שביל רכב באורך 24 ק"מ שעוברת בנוף הגבול בין ישראל וירדן. כצפוי, אהבה חופשית דווקא לא תרגישו שם, אבל בהחלט תוכלו להתנחם בפוטנציאל.

מסלול שמתאים (כמעט) לכולם

מתחילים את המסע אל עבר עתיד טוב יותר בעתיקות חצבה. בראש הגבעה שבעין חצבה, כ-600 מטר מערבה מצומת חצבה, עומדות שלוש מצודות שנבנו אחת על השנייה בתקופת בית ראשון. גם שרידיהם של בתי מרחץ רומיים מצויים בפנים, מונחים על שרידים ביזנטיים. אפילו עץ השיזף מפורסם – הגדול ביותר בארץ – ינק את מימיו ממעיין חצבה ומשזה התייבש (או יותר נכון יובש), הפך נתון לחסדי הצינורות של קק"ל.
מהמעיין נוסעים למושב עידן, שם מתחיל נתיב דרך השלום. במרחק קצרצר משם, עם השילוט של דרך השלום, מגיעים למאגר חצבה. מדובר במחזה מרשים ביותר, בעיקר כשהשמש בדיוק עושה את דרכה אל השמיים – על כן הכי מומלץ להתחיל ממש מוקדם בבוקר. ההרפתקניים מבינינו אולי יסתכנו בלנסות לשחות בו, אבל לא מדובר באקט מומלץ במיוחד, שכן האזור מעוטר בסכנת מוקשים. שלום, שלום, אבל המלחמה כמו תמיד ברקע. מי המאגר משמשים להשקיית שדות חצבה, והשאריות נקלטות בשני מאגרים נוספים המצויים באזור.
ממש מאחורי הגבעה, במרחק חצי שעה הליכה, נמצא מצפור השלום (כן, לא היו מגוונים במיוחד עם השמות), שבו אתם יכולים לעמוד ולצפות (או לצפור) על השלום המדובר, שלא ברור מאיזה צד של הגבעה הוא מסתתר. אבל אם בא לכם להיות פרקטיים, כדאי לצאת למסלול המעגלי הקטן שיוצר מצד המצפור ומוביל אתכם אל נקיקי חוואר הלשון. המסלול כולו אורך בין חצי שעה לשעתיים, תלוי בכמה צורת הנוף המדהימה הזו באמת מדהימה אתכם. ילדים קטנים יתקשו כאן קצת, בשל הירידות החלקלקות. מדובר בסלע ששקע לפני עשרות אלפי שנים באגם הענק שכלל את רוב מה שאנחנו קוראים לו היום "מדבר". כשהמפלס ירד הלשון נחשפה, וסלע החוואר הרך נתגלה כקרקע קלה לעיצוב חופשי על ידי הגשם והמים. בשבילכם, זוהי קרקע לטיול שנראה חלומי לחלוטין עם כל הלובן והחלקלקות שמסביב.
מכאן אנו ממשיכים לתוך עצי התמרים ועד לפניה אל נחל הערבה. בחממות של עין יהב פונים שמאלה וחוצים את נחל הערבה. שימו לב לאבן גבול 94, משמאל לדרך, שהיא זו שציינה, בהסכם השלום עם ירדן, את קו הגבול. המצפור הבא שלנו נמצא בחופירה, ממנו אפשר לראות את ג'בל הארון הירדני, הפסגה בה נמצא קברו של אהרון, לפי המסורת. סיום המסלול הוא בעין יהב – אבל מי שלא רוצה לסיים, לא חייב, ואנחנו בטח לא נעצור אותו.

למי שרוצה להמשיך עוד קצת

דרומה לדרך השלום, במרחק שתצטרכו לעבור בנסיעה קצרה, נמצא פארק ספיר. גם כאן מחכה לכם השתקפותו היפיפייה של מדבר על פני מראת מים. ליד האגם המלאכותי תוכלו לטייל קצת במיזם האומנותי "חיים במדבר", שיצרו אומני האזור, אשר מטפל ומתעד בנושאים הסובבים את השם הזה. מתחילים את המסלול ברחבת החנייה וממשיכים על השביל. הדרך מעגלית וקצרה, ומאפשרת לכם הרבה זמן ספייר לרביצה בצד האגם. השם המסוקס יותר בפארק ספיר הוא "העמק הנעלם" (תודו שזה נשמע הרבה יותר מפתה), על שם שקע טופוגרפי ניסתר שמהווה בית למפלון קטן בתוך הפארק. במקום גם מרחב נוח לחנייה, מתקני פיקניקים, שירותים אקולוגיים "ירוקים" ומדשאות לרביצה. בדרך כלל מקומות כאלה נראים מלאכותיים למדי, אבל במקרה הזה המים מנצחים כל תחושה שלילית. אפשר לצאת להליכה מסביב לאגם לפני שפוצחים בפיקניק חסר מעצורים, כדי לא לפספס אף אחת מפינות החמד שמסתתרות שם. אחר כך אפשר להתרווח, לנוח, וכשיורד הלילה – אם אתם לא מצליחים להתאפק – תמיד ניתן לחזור לחווארים שליד חצבה ולבדוק איך הם נראים באור הירח.

פתוחים: תמיד.
משלמים: שלום לא עולה כסף.
מגיעים: מכביש 90. אל דאגה, אין יותר מדי ישובים בצד כדי להטעות אתכם. השילוט נמצא דרומית לישוב עין יהב.
מתקשרים: לבית ספר שדה חצבה, אם צריך ייעוץ, עזרה, מקום לינה: 08-6581546/76 או
052-8744484. ללינה בפארק ספיר יש לתאם עם המועצה של ספיר: 08-6592295.
מצטיידים: במים, כמו תמיד, בנעליים נוחות להליכה ובבגדים להחלפה – בהנחה שבכל זאת לא הקשבתם לנו ונכנסתם למאגר הממולכד. מצלמה בוודאי לא תזיק.

לכל הטיולים של שבת