אשכול דובדבנים על עץ
עונת הקטיך בשיאה

לא צריך להצפין עד הגולן כדי ליהנות מנופי הרים נישאים, די להעפיל מהמישור אל עבר גוש עציון. קרוב למרכז, אבל לא מוכר. הפתעות רבות מחכות למבקר כאן: אמת מים מרשימה, האומגה הארוכה ביותר בארץ, יקב איכותי ומסעדות טובות. אבל, שימו לב: רוב האתרים סגורים בשבת, ולכן כדאי לבוא בכל יום אחר, כולל בשישי.
החל ביום שישי השבוע, ובשני ימי שישי שאחריו, ייערכו בקיבוץ ראש צורים אירועים לכבוד קטיף הדובדבנים המקומיים. המבקרים יוכלו ליהנות מהופעות ליצנים ומהרכבים מוזיקליים, מטיולים רגליים, מסיורים ברחבי הקיבוץ על-גבי עגלה רתומה לטרקטור, ומקטיף עצמי של דובדבנים. כל אלה הם סיבות מצוינות להעפיל אל מרומי ההר, אבל כדאי לנצל את הביקור כדי להכיר פינות חמד רבות נוספות.

מהכביש המקשר בין ראש צורים לאלון שבות מסתעפת מזרחה דרך עפר טובה המשולטת ב"דרך האבות". אורכה כשלושה קילומטרים, והיא מסתיימת בכביש הגישה לנווה דניאל. לאורכה יש מקווה עתיק חצוב בסלע, אבן מיל רומית, בור סיד ותצפיות מרהיבות במורד נחל נעמנים, שצלעותיו עשויות שכבות מרובדות של סלע גיר. סופה של הדרך משתלב בכביש מס' 60, ומיד פונים ממנו ימינה בעקבות השילוט אל אמת הביאר. כאן חונים ועוברים במנהרה אל עברו האחר של הכביש. האמה הוקמה על-ידי הורדוס, לפני יותר מאלפיים שנה, והיא חלק ממפעל המים שהוביל מים מהרי חברון לירושלים. האתר שופץ ומתוחזק בידי שני חברים מאפרת הסמוכה (טלפונים לתיאום ביקור: אלעד - 054-8166400, ישי - 054-5856282, לא בשבת!), שניסו לצרף את בעלי הכרמים הערביים לפרויקט. המצב הפוליטי העדין מנע שיתוף פעולה נרחב יותר, אולם על-פי ההסכם הנוכחי בעלי הכרם מגיעים אליו בראשית הקיץ, מעריכים את כמות הפרי, מקבלים את התמורה המלאה, ומשאירים את האשכולות על הגפנים להנאת המבקרים.

גוש עציון (צילום: יותם יעקובסון, גלובס)
קרוב, אבל לא מוכר. נוף הררי בגוש עציון | צילום: יותם יעקובסון, גלובס

אפשר לרדת אל מעבה האדמה ולראות את מקום הנביעה, שהוא ראשיתה של האמה, וכן ללכת במים בקטע שאורכו כ-140 מטרים (אורכה התת-קרקעי של האמה הוא כמעט חמישה קילומטרים, אלא שרובם נסתמו בסחף). המים המקפיאים - תענוג ביום חם - מגיעים עד גובה המותניים, וההליכה מותרת לבני 5 ומעלה. מומלץ להביא בגדים להחלפה ונעליים סגורות להליכה במים (יש אבנים חדות). בסוף הביקור מקבלים תה או קפה.

בהמשך כביש מס' 60 מגיעים לכיכר גדולה, וזהו צומת הגוש. מכאן נפנה ימינה, בכביש 367. פנייה ראשונה ימינה מובילה ליקב גוש עציון (טל' 02-9309220, www.gushetzion-winert.com). במקום נערכים סיורים וטעימות ללא תשלום, וגם פועלת בו מסעדה חלבית כשרה למהדרין. מומלץ מאוד לבקר באתר ההנצחה למורשת גוש עציון בקיבוץ כפר עציון (טל' 02-9935160, www.etzion-bloc.org.il). חיזיון אור-קולי שמשכו כחצי שעה מביא את סיפור ההתיישבות באזור עד לנפילת הגוש. הוא מוקרן במבנה המשחזר את המנזר הבנדיקטיני, שבו נערך בתש"ח הקרב האחרון על הגוש.
בסמוך לאלון שבות נמצא העץ הבודד שלימים היה לסמלו של הגוש, אותו אלון בא בימים שילדי גוש עציון השקיפו עליו במשך שנים בערגה ובכיסופים, מייחלים לשוב למקום שעזבו. ממערב לאלון שבות, בין עצי אורן, שוכנת חוות ארץ האיילים (טל' 050-5388705, www.deer-land.co.il ). שני חברים בני המקום חלמו להקים את האתר בקוסטה ריקה, ובסופו של דבר גלגלו את חזונם קרוב לבית. בחווה יש מכלאות של איילים ובעלי קרניים אחרים, פינת חי, פינת ליטוף ומזנון קטן. נערכות כאן הפעלות שונות לקבוצות, בין השאר גלישה באומגות שנמתחות לאורך 400 ו-600 מטרים, בגובה של יותר מ-120 מטרים מעל תחתית הוואדי. חוויה מומלצת לשוחרי מעוף ואדרנלין. סמוך לנקודת הסיום של האומגות נמצא עין סג'מה, שנקרא כיום עין יצחק, על-שם יצחק ויינשטוק, שנרצח בפיגוע. יש כאן בריכות נאות לשכשך בהן ועצים שנעים לשלב לצלם.

3 נערות אוכלות בעין סג'מה בגוש עציון (צילום: איל שפירא)
עין יצחק. אפשר לשכשך | צילום: איל שפירא

מרחק קצר מכאן ישנה מסעדה חלבית ששמה גוונא (טל'02-5336036 , www.gavna.co.il). פירוש השם שבחרו האחים בן ואוריה, מקימי המסעדה, הוא קשת בענן בארמית. הסועדים מגיעים הנה מרחבי הגוש, מירושלים וגם ממקומות רחוקים יותר בארץ ואפילו מחו"ל, והם יכולים ליהנות מאוכל טוב מול הנוף הפתוח. נעים פה במיוחד בשעת בין ערביים, כשהרוח הנושבת מהשפלה מצננת את האוויר והשמש השוקעת צובעת את השמיים.

איך מגיעים: נוסעים בכביש מס' 1 עד מחלף שער הגיא. יורדים במחלף לכביש מס' 38 וממשיכים עד צומת האלה. בצומת האלה פונים שמאלה, לכביש מס' 375, וממשיכים עד צומת עציונה, שם פונים ימינה לכביש מס' 367, המוביל למערב גוש עציון.

עונה מומלצת: כל השנה; בנקבת הביאר מומלץ לבקר בקיץ. התאמה: כל המשפחה. קושי המסלול: קל. משך המסלול: חצי יום ויותר. מפה: מפת סימון שבילים מס' 9, מבואות ירושלים. ציוד נדרש: להליכה בנקבת הביאר מומלץ להביא נעליים סגורות להליכה במים, פנס ובגדים יבשים להחלפה.