אין תמונה
נוחו על הסלע ושמעו אגדה
אזור גיאוגרפי: הרי ירושלים
אורך: כשני קילומטר
משך: כשעתיים וחצי
ציוד: נעליים נוחות להליכה, מים וכובע
עונות שנה: אביב
התניידות: רכב ורגל

נחל קטלב הוא מסלול מקסים שיש בו מים, צמחייה והמון אגדות מדממות. הטיול ייארך כשעתיים וחצי ויש בו צורך בשתי מכוניות, שאחת מהן תחכה לנו בסופו.

איך מגיעים: ניסע בכביש ירושלים תל אביב (כביש 1) עד צומת שער הגיא. נפנה בצומת דרומה, בכביש מס' 38, עד הכניסה לבית שמש. נפנה מזרחה (שמאלה) לתוך העיר עצמה ונמשיך עד שנצא ממנה. ביציאה נפנה שמאלה לכביש מס' 3866, העולה אל נס-הרים. נחלוף על פני היישובים נס-הרים ובר-גיורא. כקילומטר וחצי לאחר הפניה לנס הרים נראה בצד שמאל תחנת מידע של קק"ל, שם נחנה את הרכב. במסלול זה יש צורך בשני כלי רכב לפחות, ויש להעביר רכב אחד לנקודת הסיום. לשם כך נמשיך בנסיעה בכביש שבו אנו נמצאים, עד שנגיע לגשר קטן שעובר על פני נחל שורק (ליד אבן הק"מ ה-7). נפנה שמאלה לדרך עפר, שמסומנת בסימון שבילים אדום, עד תחנת הרכבת של בר-גיורא .

יוצאים לדרך:

עין גיורא: תחילת המסלול בתחנת המידע של קק"ל, וממנה אנו יכולים לצפות באפיקו של נחל קטלב שמתחתינו. נתחיל לרדת במורד המסלול, תוך שאנו עוקבים אחר סימון השבילים השחור. לאחר דקות מספר נגיע למבנה אבן הרוס, ולידו בריכת בטון. זהו מעיין השכבה עין גיורא. כדי להגיע למעיין נחפרה בעבר נקרה בסלע, והמים הובלו אל הבריכה. אפשר לראות כאן מעט עצי פרי - שקד, תאנה ועצי הדר - בים צמחיית המדרון. המעיין יורד בצורה חופשית לאפיק הנחל, ואת נתיב זרימת המים נוכל לזהות על פי צמחיית המים הסבוכה שסביבו.

במורד הנחל קטלב: מעין גיורא נמשיך לרדת בזהירות במורד התלול של נחל קטלב. בחלק מהירידה נצטרך להיעזר בידיים, ואולי אפילו בישבן, וזאת חוויה נחמדה בפני עצמה. אם נרים מעט את מבטנו, נוכל לראות עצי אלון מצוי, שבלוטיהם פזורים על הקרקע, ועצי קטלב רבים, קלים לזיהוי על-פי הגזע החלק והאדום שלהם. אגדות רבות סופרו על מקור צבעו של גזע הקטלב. מקור שמו הערבי ("קטלב" - קטל-אב) באגדה, המספרת על אב ובן שחשקו באותה נערה, וכשזו נענתה דווקא לאב, ארב הבן לאביו, שהמתין תחת העץ לאהובתו, וקטל אותו. דמו של האב הכתים את הגזע, ושמו של העץ נקרא על שם המעשה הנורא.

עין קטלב: לאחר שסיימנו את החלק התלול של המורד נגיע למעיין נוסף, הלא הוא עין קטלב, ומתחתיו נראה כמה בריכות טבעיות המלאות במימיו. זה המקום לנוח מעט וליהנות מהנוף, מהפריחה ואפילו מן המים, שאם נתבונן בהם היטב נוכל למצוא בהם סרטנים, ושחרירים - חלזונות מים קטנים שלקונכייתם צורת חרוט. בתקופת המנדט נאספו מימיו של עין קטלב בצינור והובלו לתחנת בר-גיורא, שם מילאו בהם את דודי הקטרים, העולים לירושלים.

קבר דיר א-שייח': בהמשך הולך אפיק הנחל ומתרחב והנוף פתוח ופחות סבוך. אנו יוצאים מתוך החורש ועוברים לאזור חשוף. סביבנו, במורדות ההרים, יש מדרגי חקלאות (טראסות) שעובדו בעבר בידי ערבים, וגני הפרי נותרו כאן עד היום. נמשיך במסלולנו עד שנגיע אל גשר המסילה. אולם בטרם נחצה אותו נפנה שמאלה, על פי סימון שבילים ירוק, ונעלה בעלייה אל מבנה ציורי בעל גג דמוי כיפה, קבר דיר א-שייח'. המבנה וחצרו נשמרו היטב בזכות קדושתו של שייח' באדר הקבור כאן. המקום נהדר כפינת מנוחה, במיוחד בסוף החורף ובאביב, בעת שהמקום שופע עצי השקד ופרחים.

גשר המסילה: מכאן נרד חזרה בדרך שבה עלינו, ונגיע שוב לגשר המסילה. נעבור תחתיו ונעיף מבט על מבנה תחנת הרכבת הנטושה שהוקמה בסוף המאה הקודמת יחד עם המסילה לירושלים. מכאן נמשיך מעט עד אפיקו של נחל שורק, שמי ביוב זורמים בו, נחצה את הנחל בגשר הצינור ונגיע אל הרכב המחכה לנו בקצה דרך העפר.

פינת הגאון בדרכים:

אגדה נוספת הקשורה לקטלב: הקטלב צמח בתחתית ההר, אך רצה מאוד להגיע לפסגתו, כדי להיראות לעין כול. מאחר ששורשיו היו נעוצים חזק באדמה, כל מאמציו היו לשווא, אך סימני המאמץ ניכרים בו עד היום - כמו האדמומיות שנוצרת בפנינו בשעת מאמץ.

עוד טיולים ומסלולים בכל הארץ

מסלול זה באדיבות צופית - פורטל הצימרים, הטיולים המסעדות והאטרקציות.