טיולים בגליל: קברי צדיקים בהר מירון (צילום: איציק מרום)
תפילת לילה בקברי צדיקים: לצדיק לא מגיע לישון מדי פעם? | צילום: איציק מרום

לא משנה אם באתם לקרוא פרקי תהילים, ליהנות מהנוף החשוך, להדליק נר נשמה, להשתטח על הקבר או לערוך מסע אנתרופולוגי. כמעט כולם, גם האתיאיסטים הגמורים, יהיו חייבים להודות שמדובר במסע לילי מאוד לא שגרתי.

קבר יונתן בן עוזיאל: רווקים ורווקות

מומלץ להתחיל בקבר יונתן בן עוזיאל בלבו של יער ביריה - המקום המועדף על רווקים ורווקות המחפשים שידוך הגון. הדרך החשוכה והמתפתלת במעבה היער הכניסה אותנו היטב לאווירת הבידוד, הקדושה והמיסטיקה. נסענו על פי השלטים לקבר, ושם – אחרי שכבר חשבנו שלא נפגוש בני אנוש בשעות הקרובות – שוטטו צעירות, חילוניות ודתיות, שהגיעו לכאן מכל רחבי הארץ. כאשר הגענו, לא היה בנמצא אף גבר לרפואה. מי שמעביר את שעותיו באתרי היכרויות, מוזמן לכבות את המחשב ולהגיע לכאן. אל הקבר המרשים, בלב הוואדי השקט, מוליך שביל אבן ארוך הנמתח לאורך כמה עשרות מטרים. שתי עלמות חולפות על פנינו בחיוך מבויש כאשר אנו מתקרבים אל המתחם. בפנים, בדממה מוחלטת ובאדיקות משולהבת, ניצבות מספר נערות. הן מתייחדות מול ספרי הקודש, מדליקות נרות ומתחברות לעצמן כאילו אין אף אחד מסביב.
הבנות שהקדימו לסיים את ההתייחדות ממתינות לחברותיהן תחת עץ קשיש, הנמצא בקרבת הכניסה למתחם. המעבר מקודש לחול כרוך בלהג פטפטני ובצחקוקי מבוכה. לפתע מגיעים שני מבוגרים דתיים עם קרובות משפחה. "רווקות! תעלו לגג! תעשו שם שבעה סיבובים", קורא אחד מהם. הנערות מצייתות לסמכות. אם לא יועיל – לפחות הן הרוויחו נוף מדהים.
הגעה: נוסעים בכביש העולה מצפת לעמוקה. כמה עשרות מטרים לפני הכניסה לעמוקה פונים שמאלה, לפי השלטים, אל מעבה יער ביריה. עוד כ-15 דקות של פיתולים והגעתם. לפני הביקור או אחריו אפשר לעצור באחת מפינות היער לפיקניק חשוך.

אין תמונה
קבר יונתן בן עוזיאל בעמוקה
בית הקברות בצפת: רק אל תמעדו

מכאן, נסיעה קצרה דרומה תוביל אתכם אל אחד מבתי הקברות המרתקים בארץ - בית הקברות העתיק של צפת. ההזנחה המאפיינת אותו עשויה לקסום לחלק מהמבקרים, או – לחלופין – לגרום להם למעוד בין מרצפות סדוקות ומדרגות מתנודדות. טוב תעשו אם תצטיידו בפנס ובזהירות רבה. מקובלים רבים טמונים כאן, במדרון ההומה במשך כל שעות היממה, אך לרייטינג הגבוה של המקום אחראי המקובל רבי יצחק לוריא אשכנזי, או בקצרה – האר"י. על פי האמונה, כוחו בראיית הנסתר היה כה רב, עד שיהודי העיר נהגו לחבוש את כובעם נמוך, עד האף, כי האמינו שהאר"י יכול לקרוא מעל מצחם את אשר בלבם.
קברו אינו מפואר ואינו עטוף במבנה מרשים. הוא צבוע בכחול עז, ואת האלמנט הציורי מעניקים ספרי קודש מרוטים, כמויות אדירות של שעוות נרות ונוף מורבידי חשוך. כמו במקרים רבים, גם בסיבוב הלילי הזה – הדרך הרבה יותר מעניינת, מסקרנת ויפה מהיעד עצמו.
הגעה: בית הקברות של צפת נמצא בסוף רחוב האר"י, ממערב לעיר העתיקה.

הרשב"י במירון: המחזה הכי שווה

טיולים בגליל: קברי צדיקים בהר מירון (צילום: Reuters)
מלך המשתטחים: קבר הרשב"י במירון | צילום: Reuters

על אף שהוא אינו אינטימי ומבודד כמו קברי צדיקים אחרים בגליל, הרי שקברו של רבי שמעון בר יוחאי (הרשב"י) במירון הוא המלך הבלתי מעורער של רבים מהמשתטחים. מספרים כי הרשב"י התגורר במערה צרה מעל לכפר פקיעין במשך 13 שנים. אחרים מספרים כי מערתו היא זו שסמוכה למתחם קברו במירון. כך או כך, במערה התגלתה לו תורת הזוהר, ובה הוא גם כתב את ספר הזוהר.
ברגע שתיכנסו, יעוטו עליכם מקבצי נדבות ובאמתחתם סיפורים קורעי לב, יח"צני הנחת תפילין ופסאודו קבליסטים. וכולם נעים ללא הפסק בין חדרים צבועי לבן בעלי תקרות מקומרות, חלונות ודלתות בכחול עז ואלפי ספרי קודש, המונחים זה לצד זה על אינספור מדפים. למרות המסחור, עדיין מדובר במקום שמשרה פה ושם אווירה כמעט מיסטית. בליל של בחורי ישיבה נמרצים, נחמנים מנומנמים הפורצים לפתע בצווחות אקסטזה, ועמך ישראל - הופך את מתחם קברו של הרשב"י לבמת המחזה הטוב באזור.
אם הגעתם בשעה מוקדמת יחסית, תוכלו למצוא בתעשיית המזכרות המשגשגת שבשולי מתחם הקבר כובעי צמר לבנים עם מנטרת נחמן מאומן, טליתות לפעוטות, תקליטורי מוזיקה, תבלינים וסוגים שונים ומשונים של חפצי קדושה. מי שרוצה להימלט מן ההמולה מוזמן לגג המבנה. מתחת לכיפות התכולות בוקעת שירתן של המתפללות שבעזרת הנשים, על רקע הנופים הגליליים – הידועים ביכולתם להרגיע גם את הנפשות הנוירוטיות ביותר.
הגעה: היישוב מירון נמצא בשולי כביש מס' 866 (המוביל לצפת). נכנסים ליישוב וממשיכים ישר על פי השלטים או לפי הדרכת התושבים.

אורך המסלול: כמה עשרות ק"מ ברכב, עם הליכות קצרות. המסלול מודולרי, וניתן להוסיף לו או להחסיר ממנו אתרים, אך אל תוותרו על קבר יונתן בן עוזיאל וקבר האר"י בצפת.
אופי המסלול: מעגלי.
דרגת קושי: קלה.
ירח מלא: חובה.
הערות: יש להגיע בלבוש צנוע ולא בשבת. כדאי להצטייד בפנס לתאורה ובנרות נשמה להדלקה. אם כבר משתטחים, אז עד הסוף.

* זוהי גרסת טיול מקוצרת מתוך הספר "טיולי לילה", מאת איל שפירא, צילומים: איציק מרום.
>> טיול באזור הר מירון וחורפיש