אתר השומרוני הטוב (יח``צ: עמיר אלוני)
פסיפסיאדה באתר השומרוני הטוב | יח``צ: עמיר אלוני
אתר השומרוני הטוב

על הדרך הראשית בין ירושלים לים המלח נמצא מוזיאון פסיפסים מקסים ואתר ארכיאולוגי, המספרים סיפור מרתק על עזרה לזולת וסובלנות בין אדם לחברו. ברוכים הבאים לאתר "השומרוני הטוב".

 לא כל יום נפתח למבקרים אתר המזוהה עם אחד המשלים המפורסמים בעולם. זהו בדיוק הסיפור של אתר "השומרוני הטוב", על הדרך הראשית בין ירושלים לים המלח, סמוך לכפר אדומים. באתר נתגלו ממצאים מהמאה הראשונה לפני הספירה ומהמאה הראשונה לספירה. בין היתר התגלו שרידי ארמון מימיו של הורדוס ובו בית מרחץ, רצפת פסיפס וחדרים מעוטרים. ייתכן שבסוף ימי בית שני הפך הארמון הזה לפונדק דרכים, ושימש רקע למשל השומרוני הטוב.

המשל, הנזכר בברית החדשה, מספר על אדם פצוע השוכב בצד הדרך, ועל עוברים ושבים שאינם מגישים לו עזרה. אדם שומרוני נחלץ לעזרתו, חובש אותו, מביא אותו לפונדק הדרכים ומשלם לבעלים על מנת שילין אותו שם. אותו שומרוני, שעשה מעשה חסד כשלקח את הפצוע תחת חסותו, הפך לסמל של אחווה ורעות בין בני האדם, כשהפגין דאגה ורחמים כלפי החלש.

היום מספר האתר סיפור מרתק על לעזרה לזולת וסובלנות בין אדם לחברו. באתר הארכיאולוגי מערות מגורים קדומות, בורות מים וכנסייה ביזנטית משוחזרת. במקום התגלו מערות חצובות רבות מימי בית שני. מערות אלה שימשו כפי הנראה למגורי אלה ששמרו על הדרך או עבדו בארמונו של הורדוס. כן התגלו מטבעות, כלי חרס, נרות וכלי זכוכית. בתקופה הצלבנית הוקמה במקום מצודה, שהוקפה בחפיר ובחומות. בפינת המצודה התגלה מגדל שצפה על דרך ירושלים-יריחו.

בנוסף למצודה נבנו בשטח האתר תחנת דרכים ובורות מים. בתקופה העותמנית נוסף גם מבנה מלבני ששימש כתחנת משטרה, היום הוא משמש כמוזיאון פסיפסים, שהתגלו ביהודה, שומרון ועזה. בנוסף לפסיפסים מקוריים מוצגים במקום שלושה העתקים מבתי הכנסת של סוסיא, עזה ויריחו.

פסיפס באתר השומרוני הטוב (יח``צ: יעל זילבר)
האתר משמש כמוזיאון פסיפסים | יח``צ: יעל זילבר

איך מגיעים: על כביש מספר 1 בין ירושלים לים המלח, מזרחית לצומת כפר אדומים.

מה עושים בחג? "פסיפסיאדה".
נבקר באתר ששימש לאורך ההיסטוריה כאכסניה לעוברי אורח בדרך העוברת בין ירושלים ליריחו וכיום משמש כמוזיאון לפסיפסים שהובאו מרחבי יהודה, שומרון ועזה. וביחד עם תיאטרון פויקה נפגוש אומן פסיפס שיכניס אותנו לרזי המקצוע.
מתי:
ימים ג'-ה' 2-4.10 בשעות: 10:00, 12:00, 14:00

עוד באתר - ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה:

* הדגמות חיתוך אבני פסיפס ושיבוצם בידי אומני פסיפס מקמ"ט ארכיאולוגיה שעשו חלק מהרפליקות המופיעות במוזיאון. ימים ג'-ה' 2-4.10

* סיורים מודרכים ימים ג'-א' 2-7.10 בשעות 10:00, 12:00, 14:00

* סדנאות ארכיאולוגיות (בתשלום סמלי)

* הפעלת חידות עצמאית משפחתית בין הפסיפסים

* במהלך הסיורים ניכנס למערה לצפות בסרט השומרוני הטוב

גן לאומי הרודיון

הורדוס, מצביא דגול ומי שאחראי על מבנים מפוארים כקיסריה, מצדה, ואפילו בית המקדש השני נקבר בהרודיון. כך נחשף על-ידי פרופ' אהוד נצר מהמכון לארכיאולוגיה באוניברסיטה העברית במאי 2007 . תגלית זו רגשה וזיעזעה את העולם הארכיאולוגי אקדמי אך לא רק אותו.

זו הזדמנות לבחון מקרוב את מפעלו של "המלך הבנאי" ואת מקום קבורתו, וכן אישתו ואשת בנו שנקברו אף הם באתר.

הרודיון הוא אחד המבנים המרתקים וההרפתקנים ביותר של העולם הקדום. המלך הורדוס הקים כאן בין השנים 23 ועד 15 לפנה"ס מבנה המשלב ארמון ומבצר חזק. המבנה הוקף חומה כפולה שקוטרה 63 מטרים שהתנשאה לגובה של 7 קומות. בתוך המבנה הזה הקים הורדוס ארמון פרטי, שכלל אולמות, חצרות ובתי מרחץ מפוארים.

מסביב לחומות נערמו ערמות עפר גדולות שיצרו הר מלאכותי בצורת חרוט. למרגלות ההר נבנה מעין "קאנטרי קלאב" מלכותי הכולל בריכה גדולה, בית מרחץ, בריכה מקורה ועוד. כל הקומפלקס היה מוקף גנים מפוארים, שהושקו במי הבריכה, כל זה באזור ספר המדבר, העני בגשם וחסר מקורות מים לחלוטין. על מנת לספק את המים לבריכה ולתושבי הארמון נבנתה אמת מים מיוחדת שהובילה מים מאזור בריכות שלמה, השוכנות צמוד לבית לחם.

על חשיבותו של הרודיון למלך הורדוס מעידה העובדה שזהו המקום היחיד שהורדוס נתן לו את שמו.

גילוי קברו של הורדוס אחרי שנים רבות של חיפושים, מחזק את התחושה שהיה לו קשר רגשי חזק להרודיון ועל כן כנראה, גם בחר להיקבר בו. את הקסם שבמקום מרגישים היטב כאשר עורכים תצפית מפסגת ההר לכיוון ירושלים, בית- לחם ומדבר יהודה הבתולי.

בתקופת המרד הגדול כבשו הקנאים את ההרודיון והפכו את המקום לאחד מבסיסיהם. בזמן שהותם במקום בנו בית כנסת על מבנים קיימים ושרידיו ניכרים עד היום. בתקופת מרד בר כוכבא חצבו הלוחמים היהודים בבטן ההר מערכת מסועפת של מחילות. חלק מהמערכת הזאת מוארת ופתוחה כיום לביקורי קהל.

הרודיון (צילום: דורון ניסים)
חיים שכאלה למלך הורדוס בארמון המלכותי | צילום: דורון ניסים

איך מגיעים: למגיעים מירושלים: לפני הכניסה לשכונת הר חומה, פונים במעגל התנועה ביציאה השנייה ימינה, נוסעים כ-7 ק"מ בכביש מס' 356 מהר חומה לכיוון תקוע- נוקדים וכ-2 ק"מ לפני צומת תקוע פונים שמאלה בעקבות השילוט להרודיון עד מגרש החנייה.

מה עושים בחג? חיים שכאלה למלך הורדוס בארמון המלכותי.
מי היה הורדוס? גאון או משוגע? מלך היהודים או עבד הרומאים? סיפורו המרתק של "המלך הבנאי" ב"חיים שכאלה" למלך הורדוס - תיאטרון "מקום" יפגיש אתכם עם המלך ודמויות מעברו במסע ססגוני ומצחיק אל העבר.
מתי: ימים ג'-ה' 2-4.10 בשעות 10:30, 12:30, 14:30

עוד באתר - ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה:

* סיורים מודרכים ימים ג'-א' 2-7.10 בשעות 10:00 12:00 14:00

* סדנאות יצירה ארכיאולוגיות לילדים (בתשלום סמלי)

>> אירועי סוכות במרכז הארץ