הירקונאים באים (צילום: אורלי גנוסר, גלובס)
מאגמים ושלוליות טובעניות לשטח מלא צמחייה | צילום: אורלי גנוסר, גלובס

אילו היינו חיים לפני כמה אלפי שנים, לא היינו מאמינים שמקורות הירקון יכולים להתרוקן כל-כך ולהפוך מאגמים ומשלוליות טובעניות לשטח צחיח יחסית, המוזן מזרזיף דק של מים. רצועת היבשה הצרה שנותרה אז בין הביצות להר שימשה את דרך הים ההיסטורית (על תוואי כביש 444), וכאלפיים הנביעות שהיו מוכרות אז בשטח מילאו אותו עד לחולות מישור החוף במים עמוקים ובלתי עבירים. עם הזמן ועם השימוש הגובר במים ירד המפלס, מקורות הירקון הצטמקו, וחלקים רחבים התייבשו ועמם צמחייה ובעלי חיים.

על מה שנותר שומרת רשות הטבע והגנים באדיקות וקרוב ללב. שני גנים לאומיים מקיפים את אזור המעיינות: מקורות הירקון (כניסה מכביש 40) ואפק-אנטיפטרוס (מכביש 483). בראשון זורם הנחל את עיקוליו הראשונים, בשני ניצב מבצר מרשים, ובשניהם יש רבבות פיקסלים של ירוק מרגיע. בין קצותיהם מפריד כקילומטר, מושלם לטיול רגלי. בשטח ההפרדה הזה נמצאת אחת מנקודות החן היפות ביותר - בריכת הנופרים. הפרח המרהיב, שנפתח בקיץ, ממלא את סביבתו בצהוב חלמוני וחולמני, וקשה להתיק ממנו מבט. עכשיו יש שם בעיקר עלים. למים אסור להיכנס, אבל כיף לעשות פיקניק בשוליהם.

סרט ותערוכת צילומים

טיילת המעיינות היא נקודת הסיום בסיור שעורך מרכז המבקרים של חברת מקורות, הצמוד לקיבוץ גבעת השלושה. הסיור בתחנת השאיבה, שמשכו כשעה וחצי, ממחיש את המשבר.

לצד משאבות ענק היונקות מים מאקוויפר ההר, יספרו לכם מתחת לאדמה על מערכת אספקת המים הארצית, על המוביל הארצי ועל קו המים לנגב, יקרינו סרט ויציגו תערוכת צילומים משנות ה-50, ויקנחו בטיול המוביל מתחת לכביש לטיילת המעיינות. האטרקציה היא מנוע עתיק משנת 1938 שהיה אחד מרבים ששאבו את מי הנחל (ללא תשלום ובתיאום, טל' 03-9388961).

כוכב הירקון

הירקונאים באים (צילום: אורלי גנוסר, גלובס)
במהלך הסיור נחשף עברו המרתק של האתר | צילום: אורלי גנוסר, גלובס

על נביעות הירקון חולש מצפון הגן הלאומי אפק, שהפך בשנים האחרונות לפארק נופש פעיל בזכות המדשאות הרחבות, מתקני השעשועים והפסיליטיז - בהם שולחנות וספסלים, הרבה צל ואגם יפהפה. הגן עמוס בשבתות בהמוני מבקרים, במשפחות ובקבוצות שחוגגות, נופשות או מבלות יחד. ברשות הטבע והגנים החליטו לנצל את הפופולריות, למנף את ערכי המקום ולהעצים את האוצרות הטמונים בגן. הפרויקט שיצא לדרך מכונה כוכב הירקון - על משקל כוכב הצפון שמוביל ומנחה. בעצם מבקשים ברשות להעמיק את הקשר בין המטייל לאתר, ומלבד נופש, מנגל או שעשועים לילדים, יוכלו לחשוף אותו לערכיו ההיסטוריים.

הירקונאים באים (צילום: אורלי גנוסר, גלובס)
ממצאים ארכיאולוגים | צילום: אורלי גנוסר, גלובס
כיוון שגם כאן צריך אישורים ותקציבים, התחילו בתוכנית רב שלבית. בשלב הראשון יוצא לדרך בכל שבת סיור פתוח לאורחי הגן, שאורכו כשעה וחצי. במהלך הסיור נחשפים לעברו המרתק של האתר - המצרי הרומי והעות'מאני, לתופעות טבע ולבעלי החיים - כמו החפרית בבריכת החורף, לממצאים ארכיאולוגיים - ובהם תיאטרון יפה שחשיפתו הושלמה ממש לאחרונה, ועוד.

הירקונאים באים

בשלב השני הושק מועדון חברים חדש - הירקונאים. כדי להיות ירקונאי צריך להיות מנוי של הרשות (בעל כרטיס "מטמון") ולהוסיף 50 שקלים למשפחה לשנה (ממארס - 90 שקלים). הפריבילגיה הירקונאית היא פעילות פעם בחודש, הפתוחה רק לחברי המועדון, שקשורה לעונה/חג/אירוע: לינות משפחתיות, סיורים מיוחדים, הטמנת פקעות, זריעה, קבלת שבת ועוד.

בפעילות ליוותה אותנו שירה, מדריכה חדורת מוטיבציה, שדיברה אל הילדים בגובה העיניים ונתנה דוגמאות משעשעות. יחד חווינו והתנסינו ברפאות (רסטורציה) של כדים, בשתילת בצלים של חצב שהועתקו ממקומם, ואפילו הפרחנו בז מצוי שטופל בבית החולים לחיות. בשלב הבא נערכים לפתיחת ציר טיול שלאורכו יוצב שילוט מיוחד ובו מידע והפעלות למטיילים בגן (לפרטים, טל' 3639*).

הפתעה: טיול אקסטרים

הירקונאים באים (צילום: אורלי גנוסר, גלובס)
הכלאה של טרקטורון ובאגי. ה- RZR | צילום: אורלי גנוסר, גלובס

ביציאה מהגן עצרתי ליד רכבי רייזר שבוץ כבד כיסה אותם. שיחת טלפון מהירה הניבה טיול אקסטרים מפתיע. חברת באגי בשטח מוציאה טיולים לאורך הנחל. הקלאסי נמשך כשעתיים, והוא מאד לא שגרתי. ראשית, מדובר בכלי מהפכני. ה-RZR הוא מעין הכלאה של טרקטורון ובאגי, כי הוא מסוגל לעשות פשוט הכול. בוץ, שלוליות ומעברי מים היו מגרש המשחקים שלו.גם נופי הסביבה נהדרים: חורשות, פרדסים, שדות, נחלים ועופות דורסים היו הנוף שבו עפנו במהירות. הטיול מלווה בהדרכה, המסלולים משתנים לאורך השנה, וכשיש עודף בוץ לא מסתכנים עם נהגים חסרי ניסיון (500 שקלים לזוג בכלי, טל' 050-8870090).

>> לאמיצים בלבד: סלע קיז'אר בנורבגיה