האביב בפתח ואיתו הפריחה המדהימה ששוטפת את הארץ בשלל צבעים. אבל למרות שהמראה מרהיב עלינו לזכור כי הוא יכול להיעלם מן השטח בשנים הקרובות - בארץ הסכנות החמורות ביותר לצמחייה המקומית מגיעות בדמות בנייה ופיתוח על חשבון בתי גידול טבעיים, וכן קיטוע של בתי הגידול. סכנות נוספות העלולות לגרום להכחדת מיני צומח כוללות הימצאות מינים פולשים המשתלטים על מקורות המחיה והשטח של המינים המקומיים, קטיף מסיבי, ניצול מסחרי וכריתה, זיהומי מים ועוד.

רשות הטבע והגנים פועלת באופן יומיומי להגנה על צמחים בכלל ועל מינים נכחדים בפרט וזאת על ידי ניטור צמחים בסכנת הכחדה, ממשק צמחים בסכנת הכחדה, שימור צמחים בגני מקלט, שימור צמחים בבנקי גנים - כל אלה הם רק מקצת משיטות ההגנה והאישוש.

ומה אתם יכולים לעשות?

עבור האדם הפרטי, בין שמדובר במטיילים מנוסים ובין שלא, העשייה, משמעה ברוב המקרים הימנעות, כלומר, הפעלת שיקול דעת והימנעות מקטיף בלתי אחראי. הצמחים המצויים בסכנת הכחדה – אלה שאינם מוגדרים כמוגנים על פי חוק – זקוקים לשגרירים, וכל אחד מאיתנו יכול להיות שגריר בוטני שכזה. מובן שהידע הוא אמצעי חשוב ליצירת מודעות, וכך גם חינוך לערכי שמירת טבע.

במסגרת הפעילות בשבוע זה, תוצג תערוכת צילומי צמחים ופרחים שצילמו עובדי רשות הטבע והגנים מכל הארץ במהלך עבודתם. לצד כל צילום מצורף משפט קצר, שבו התבקש כל צלם להציג את הצמח והצילום, בכדי לחשוף עוד טפח מהעבודה המאתגרת למען החי, המורשת והצומח בישראל. לפניכם כמה תמונות מהתערוכה:

התמונות אינן תחליף לדבר האמיתי בטבע אך הן מקרבות אותנו צעד אחד נוסף ליופיו של הטבע ולצורך החשוב לשמור ולהגן עליו, עבורנו ועבור הדורות הבאים. התערוכה תוצג במהלך שבוע שמירת טבע, ובסיומו תהפוך לתערוכה נודדת בגנים ובשמורות לטובת ציבור המבקרים - דרך נוספת להתפעל מהטבע.

לפרטים מלאים על כל הפעילות המתקיימות במהלך שבוע זה באתר האינטרנט של רשות הטבע והגנים ובמוקד המידע וההזמנות "כוכבית בטבע" 3639*.

>> לכל כתבות חיים בטבע: שבוע שמירת טבע ומורשת