אטרקציות: פסלי ילדים במוזיאון המושבה בכפר תבור (צילום: איל שפירא)
טיפוסים ליניאריים עלולים להיכנס לסטרס. מוזיאון המושבה בכפר תבור | צילום: איל שפירא

כפר תבור נראה לרבים כמו נקודת ציון בדרך לטבריה, מקום קטן שחולפים על פניו בכביש. אבל כפר תבור הוא מהמקומות האלה לצד הדרך שלפעמים כדאי לעצור בהם, לקחת שעה או חצי יום ופשוט לגלות משהו חדש. אז מה יש פה? די הרבה, האמת. יקבי יין (יקב בוטיק ויקב ביתי), סיורים היסטוריים, וגם מוזיאון מרציפן. אנחנו הלכנו קודם כול על "מוזיאון המושבה", המספר את סיפור המקום.
לקראת סוף המאה ה-19 נוצר קיפאון בכל הקשור בהתיישבות היהודית. במשך שש שנים לא נוסדה ולו מושבה אחת. את המצב הציל, כמו שרק הוא ידע לעשות, הברון רוטשילד. הוא הקים קרן, שפעלה תחת חברת יק"א, ששמה לה למטרה לבנות מושבות יהודיות בארץ ישראל. אדמות הכפר הערבי מסחה (היום, כפר תבור) נרכשו בשנת 1900 ומיד לאחר מכן הגיעו ראשוני המתיישבים. ואת מה שקרה להם – מהרכילויות הקטנות ועד הדרמות הגדולות – תוכלו לראות במוזיאון.

עושים: התצוגה כאן היא לפי נושאים, ללא סדר כרונולוגי. מה שאומר שטיפוסים ליניאריים עלולים להיכנס מכך לסטרס קל, שיחלוף חיש מהר. בתור היפוכונדרים, ניגשנו קודם לבחון את שלל המוצגים הרפואיים, שרובם מתחילת המאה העשרים: ממיקרוסקופ ועד מכל זכוכית לעירוי, דרך שלל מחטים ואבזרים חודרניים. בהמשך, תזכו להצצה על חיי היומיום של אותם איכרים, במהלך הדורות: מחרשה פטנטית, שחזור של חתונה מקומית, הגרמופון ששימש את החוגגים באירועים שונים, המון מסמכים, תמונות ושאר דוקומנטים - אין מה להגיד, השלט שליד הטלפון הציבורי, "שירות התליפון של פלשתינה", עשה לנו את זה.
מעניין גם לראות את דגם בית הכנסת הראשון, שצורת הישיבה בו הייתה קבועה, וזהה למיקום המתפללים בשכונה. כך, כל אחד ישב ליד שכנו. אבל מה שבאמת היה יוצא דופן הוא העובדה שבית הכנסת היה מוקד הפעילות החברתית: הרצאות, פגישות, מסיבות ומה לא. לאחר שעות התפילה, גם ישיבה מעורבת (נשים וגברים) הייתה מותרת. ישנו אגף במוזיאון המוקדש לשיעורי ההתעמלות בבית הספר. אגף זה מספק עוד פרט טריוויה שימושי שתמיד טוב להתפאר בו בארוחת הערב המשפחתית ביום שישי: היכן התקיימו שיעורי ההתעמלות הראשונים בארץ ישראל? ניחשתם נכון: בכפר תבור, בשנת 1908.

אוכלים: נסו את "בורדו", בית קפה המגיש ארוחות קלות, הנמצא בחוות היין, כפר תבור (04-6767673).

מגיעים: המוזיאון נמצא בקצה הצפוני של כפר תבור, סמוך לצומת כנרת, בין עפולה לצומת גולני (כביש 65).

ברוכים הבאים: אנשים שהמילה "התיישבות" גורמת להם לחלוחית בעיניים, חובבי היסטוריה וטיפוסים נוסטלגיים.

פתוחים: כל יום בשעות 10:00-15:00.

מדברים: טלפון 04-6765844.

גולשים: אתר מוזיאון כפר תבור.

משלמים: סמלי.