הפרק הראשון במדריך יתייחס לתפעול בסיסי של מצלמה דיגיטלית ממוצעת אותה ניתן לרכוש בכל חנות כיום.

כיבוי והפעלה- תחילה נפעיל את המצלמה. בצידה העליון נוכל לראות כפתור המסומן ב ON/OFF. זהו כפתור ההפעלה והכיבוי. לחיצה עליו תדליק נורת בקרה שמאותתת לנו שהמצלמה נדלקה. כמו כן העדשה תצא אוטומטית החוצה למצב בו היא מוכנה לצלם. לחיצה בשנית על הכפתור תכבה את המצלמה והעדשה שנשלפה החוצה תכנס פנימה חזרה.

זום- פונקציה זו מאפשרת לנו לשלוט על רוחב התמונה בעדשה שלנו ולקבוע על איזה אובייקט ברצוננו להתמקד ולהתביית. לחיצה בכיוון אחד תגדיל את טווח רוחב מסגרת הצילום ("פריים") ותכיל יותר פריטים בנוף. לחיצה בכיוון השני תמקד ותקרב את העדשה לטווח רוחב מצומצם, לתקריב לאובייקט אותו נרצה לצלם.

אסא - בהירות תמונה – במצלמות הדיגיטליות קיימת אפשרות לשלוט על הרגישות של חיישן המצלמה. אפשרות זאת משפרת את הצילום במידה והאיזור אותו אנו רוצים לצלם מוצל, חשוך או נמצא בחדר סגור. ע"י שליטה על רמת הרגישות (אסא) אנו שולטים על בהירות התמונה ורגישותה לאור.

פוקוס – או בשמו העברי מיקוד, קובע את חדות התמונה. בחלק מהמצלמות ניתן לקבוע אותו ידנית על ידי סיבוב העדשה, ובחלקן קיימת אפשרות לקבוע את המיקוד באופן אוטומטי. ברגע בו החלטנו שאנו רוצים לצלם, עלינו ללחוץ חצי לחיצה על כפתור הצילום (מחשף) וכך העדשה מתאימה עצמה למושא הצילום והתמונה נעשית חדה וברורה. 

צמצם – חלון הקיים בתוך העדשה, אשר בעזרתו אפשר לשלוט בכמות האור שתכנס. (מסומן ב- AV)

תריס- התריס נמצא בגוף המצלמה עצמה וקובע את המהירות בה הוא ייסגר. במידה ונגדיר שהתריס ייסגר לאט, כמות גדולה של אור ותנועה ייקלטו בתמונה. במידה ונגדיר שייסגר מהר, המצלמה תוכל "ללכוד" תזוזה מהירה מאוד של אוביקט. (מסומן ב- TV).

מבזק – או בשמו הידוע פלאש, יסומן בציור של ברק. הוא זה שמאפשר לנו לווסת את עוצמת האור שתכוון לעבר האוביקט המצולם שלנו בתנאים שונים כמו: לילה, מזג אויר מעונן או חדר סגור.

אנרגיה - מצלמות דיגיטליות הן צרכניות של אנרגיה רבה, לכן מומלץ בחום להצטייד בסוללות חלופיות. צרכן האנרגיה הגדול ביותר במצלמה הוא מסך ה-LCD, ולכן רצוי להמעיט להשתמש בו, אם נמצאים במקום שבו אין אפשרות לטעון סוללות, או כאשר שכחתם להצטייד בסוללות חלופיות. כניסה לתפריט המסך והורדת דרגת הבהירות שלו תעזור להאריך את חיי הסוללה.

זיכרון - כרטיס הזיכרון הוא למעשה סרט הצילום שלכם וגם הוא, כמו סרט הצילום האנלוגי, מתמלא בשלב מסויים ולא יכול לקלוט יותר את התמונות הנפלאות שאתם חייבים לצלם ממש ברגע זה. כדי להימנע מעוגמת נפש מיותרת, מומלץ מאוד (במיוחד באירועים חשובים, חד-פעמיים או כשמטיילים רחוק מהבית) להצטייד בכרטיס זיכרון נוסף. עם זאת זכרו שלא תמיד חייבים להשתמש בגודל תמונה מקסימלי. כך תוכלו לנצל את נפח הכרטיס לשמירת כמות גדולה יותר של תמונות.

גודל תמונה מירבי בהשוואה לכמות הפיקסלים -
לא תמיד צריך לצלם בגודל הקובץ המקסימלי שהמצלמה שברשותכם יודעת לייצר. מומלץ לכוון את גודל הקובץ (בתפריט המצלמה) על פי גודל התמונה אותה תרצו להדפיס:
2 מיליון פיקסלים = 15x10 ס"מ
3 מיליון פיקסלים = 18x13 ס"מ
4 מיליון פיקסלים = 30x20 ס"מ
5 מיליון פיקסלים = 40x30 ס"מ
6 מיליון פיקסלים = 70x50 ס"מ
7 מיליון פיקסלים = 100x70 ס"מ

להסבר המלא והדגמה בשטח - צפו בסרטון.

מה זה אסא ואיך מכוונים פוקוס? איך ליצור בתמונה קומפוזיציה מעניינת? איך לצלם אנשים בתנועה? איך לצלם פורטרט מרשים? היכנסו לסדנת הצילום המלאה.

 

רוצים ללמוד צילום? היכנסו לאתר של רוני סופר