הצפון פורח במיוחד באביב. תשאלו את כל הציפורים שעוצרות בשמורת החולה. אבל מספיק שתסתכלו על הנופים דרך חלון הרכב בזמן שאתם מצפינים אל אזור אצבע הגליל לטיול לא מאתגר במיוחד, אבל מלא בטבע ויופי.

דמי כניסה: הכניסה לשמורת החולה היא בתשלום 35 ש"ח למבוגר/21 ש"ח לילד. הכניסה לשמורת תל דן היא בתשלום 28 ש"ח למבוגר/14 ש"ח לילד.

כמה זמן: 6-7 שעות

המסלול

נקודת הפתיחה שלנו היא שמורת החולה, כשעתיים וחצי נסיעה ממרכז הארץ. אבל כשמגיעים מבינים עד כמה זה היה שווה לקום מוקדם יחסית. זוהי "תחנת הריענון" הרשמית של מיליארד ציפורים שנודדות מאפריקה אל אירופה ואלו הופכים את השמורה הזו למקום מיוחד במינו. השנה מספרים לנו שיש גם להקות פלמינגו ושאר ציפורים רגילות ונדירות שאוהבות להגיע לכאן באביב. אין צורך להיסחף עם שעת ההשכמה אבל מומלץ להגיע בשעות הבוקר מתי שיש יותר ציפורים לפני שהן ממריאות מכאן הלאה.

אפשר להגיע אל מרכז המבקרים של השמורה ובו להשתתף עם הילדים ב"עופוריה" סדרה של סיורים ומשחקים שממחישים את נדידת הציפורים. לאחר מכן אפשר לצאת לטיול רגלי במסלול העובר בין הצמחים השונים, לעצור לתצפית על הברווזים ושאר החיות הקטנות שיסתובבו לכם בין הרגליים וכמובן לנסות לחפש את הפלמינגו או הקורמורנים שנחשבים לדייגים שממש אוהבים דגים.

אגב, בפסח הקרוב (16.4) יערך באגמון החולה משחק "חפש את המטמון" עם כתבי חידה שמשלבים הרבה ציפורים וגם סיפורים מיציאת מצרים.

שמורת טבע תל דן (וידאו WMV: http://www.inature.info, Wikimedia)
שמורת תל דן | וידאו WMV: http://www.inature.info, Wikimedia

פו הדב והשער הכנעני

אנחנו ממליצים לשמור כוחות או לפחות לנמנם קצת בדרך אל היעד הבא שנמצא במרחק של כחצי שעה נסיעה צפונה – שמורת תל דן. כאן כדאי לבחור במסלול הקצר יותר שגם נגיש לבעלי מוגבלויות. השביל יוצא מהחנייה ומוביל דרך עצי האקליפטוס ולא מעט מים בצדי הדרך אל תצפית על נהר דן. כאן המקום לספר שנחל דן הוא הגדול במקורות הירדן ובהמשך מתפצל לכמה פלגים שיורדים אל החצבאני והבניאס. חוץ מדגים כמו סוג של קרפיון אפור, גרות בנחל וסביבותיו גם כמה סלמנדרות, לטאות קטנות ושחורות אבל חביבות למדי. העץ הכי מפורסם בשמורה הוא עץ פו הדב, אילן עתיק בן יותר מ-120 עם חללים גדולים שיתן לכם תחושה שאתם טיגר או לפחות כריסטופר רובין.

לאחר התצפית ממשיכים במורד השביל ופוגשים בריכת מים קטנה ונגישה לקטנטנים ולמבוגרים יותר. אחרי שטיפת פנים מרעננת ומומלץ גם להכניס את הרגליים, ממשיכים אל תל דן, האזור ההיסטורי שלפי המקורות התנ"כיים נבנה בו עגל זהב על ידי המלך ירבעם בעקבות פיצול ממלכת יהודה וישראל. המשך השביל צפונה יוביל אותנו אל השער הכנעני הידוע גם בשמו שער אברהם.

שער אברהם. (צילום:  אבי אוחיון, לע"מ)
שער אברהם | צילום: אבי אוחיון, לע"מ

מדובר בשער נדיר שהתגלה המהלך חפירות ארכאולוגיות מבשנות השמונים, מה שבאופן אבסורדי סיכן אותו. בגלל החשיפה שלו לשמש, הוא התחיל להתפורר ולהינזק מבעלי החיים והצמחים, ולכן גם עבר לאחרונה תהליך של שיקום וחיזוק מקיף כדי שיישאר איתנו גם לשנים הבאות. מה שבאמת מיוחד בו זה שכנראה מדובר בשער העתיק בעולם שהתגלה מהתקופה הזו והוא עשוי מלבני בוץ ובטכניקת בנייה מתקדמת. אגב, מדובר באתר מורשת עולמי של אונסק"ו כך שזהו ללא ספק אוצר תרבותי ישראלי. מול השער יש רחבה וספסלים שאפשר לנוח בהם, לפני שממשיכים במסלול חזרה אל המזגן והחטיפים שהשארתם ברכב.