אומרים שהמציאו את חול המועד כדי שהמשפחה תוכל להשלים אחרי המריבות של ליל הסדר. אז בזמן שאתם מתרוצצים עם הילדים בין קונפטי של פירורי מצה למופע של משה בתיבה, קחו לכם יום לטיול באתר מורשת אמיתי, כזה שהילדים יכולים ללמוד ממנו משהו על הארץ הזאת.

מוזיאון בית הילדים בגשר הישנה

הילדים של קיבוץ גשר אמורים היום להיות בני תשעים לפחות, אבל כשהם היו קטנים הם התגוררו בבית הילדים הקטן עד לגיל 6. אז מסתבר שההורים של פעם ישנו כנראה לילות שלמים, אבל הם התמודדו עם בעיות אחרות לגמרי כמו הפגזות של הצבא הירדני, מה שגרם בסוף לפינוי של הילדים בשנת 1948 מהבית הזה ולהריסתו עד ששוקם ונבנה מחדש. מדובר בבית בוץ משוחזר שבתוכו תצוגה של סדר היום של הילדים מהבוקר ועד לערב. תוכלו לראות את צעצועי העץ, פנס קסם וגם שירי ילדים ואפילו אמבטיית תינוקות ששרדה אבל מחוררת מכדורים. לא רחוק משם וכחלק מהסיור המודרך שמומלץ להצטרף אליו, יש את הגשר הרומי שהוא העתיק ביותר מבין שלושת הגשרים באזור שעוברים מעל לירדן והם גם אלו שנתנו לקיבוץ הסמוך את שמו.

מה צריך לדעת?

בית הילדים הוא חלק ממתחם "נהריים בגשר" שכולל את החצר הישנה ותחנת הכוח. בחול המועד פסח יתקיימו סיורים מודרכים בשעות 11:00 ו-12:30.

מקווה ישראל 1.  (צילום: אריאל רייטנר)
בית הכנסת במקווה ישראל | צילום: אריאל רייטנר

מרכז מבקרים מקווה ישראל

פעם הבנים השווים לא היו חולמים על סטרטאפ אלא על לימודים בבית ספר חקלאי וביצות מיובשות. בית הספר הראשון בארץ היה מקווה ישראל שהוקם בשנת 1870 במודל של כפר צרפתי קטן על ידי קרל נטר ובאישור הממשלה הטורקית. נטר היה גם המנהל הראשון של בית הספר ועשה היסטוריה לא קטנה עם מקום שחתום על כובע ה"טמבל" שרואים בעיקר בסרטים הישנים על רפול וכמובן עובדי אדמה עבריים ראשונים שהתפזרו בשדות ובקיבוצים בכל הארץ. במרכז המבקרים אפשר לראות את המבנים המשוחזרים, מרתפים של יין וגם את הסדנה בה המציאו את מרגמת ה"דוידק'ה" שהרעש שלה הפחיד את כולם. מרכז המבקרים נמצא בכניסה לחולון ומומלץ להצטרף לסיור מודרך במקום.

מה צריך לדעת?

בחול המועד פסח יתקיימו סיורים מודרכים בשעה 11:00.

צריף בן גוריון (צילום: חנן אפשטיין)
צריף בן גוריון | צילום: חנן אפשטיין

צריף בן גוריון

אם תשאלו את הילדים של היום מי היה בן גוריון הם יספרו לכם במקרה הטוב שהוא עמד על הראש, אבל האמת היא שהוא היה קצת יותר מזה. ראש הממשלה הראשון היה האיש שהכריז על הקמת המדינה רגע לפני שכולם התחילו לרקוד הורה, הקים את צה"ל וגם ניהל מלחמות ומשברים רבים. בסוף שנת 1953 התפטר מהממשלה ועבר לגור בצריף המפורסם בשדה בוקר כדי לתת דוגמה אישית איך ליישב את הנגב. היום הצריף הזה מציג את חייו של בן גוריון את החזון שרצה להנחיל לדורות הבאים ואת הדמות שלו כמנהיג, יחד עם הרגלים קטנים כמו הדבר שהוא הכי אהב לנשנש. מול הצריף יש מפת ענק עליה הילדים יכולים ליישב את הנגב באמצעות חימר.

מה צריך לדעת?

בחול המועד פסח תיערך בצריף פעילות בניה בחימר על גבי מפת ענק של הנגב וגם הופעה "דלת הקסמים" עם שיריה של נורית הירש.

בית הכנסת בפקיעין (צילום: מרכז המבקרים בית זינאתי)
בית הכנסת בפקיעין | צילום: מרכז המבקרים בית זינאתי

בית זינאתי בפקיעין

הסיפור של משפחת זינאתי מפקיעין הוא סיפור יוצא דופן שמשתלב עם המסורת היהודית הקדומה והמקומות ההיסטוריים שנמצאים בישוב. לפי המסורת המקומית מדובר בשושלת של משפחה יהודית שגרה ברציפות ביישוב אחרי חורבן הבית השני עד למרגלית זינאתי שנשארה היהודייה האחרונה בפקיעין. הביקור במקום כולל בית כנסת עתיק, בית ספר נטוש בו לימדו עברית, טחנת קמח שמופעלת באמצעות זרימה של מים מהמעיין וגם את מערת רבי שמעון בר יוחאי שבה הוא כנראה הסתתר 13 שנה ואכל בעיקר חרובים.

מה צריך לדעת?

בימי חול המועד פסח יערך בפקיעין פסטיבל מפה ומצה עם סיורים ופעילויות לכל המשפחה.

>> עוד מסלולים לפסח ישראלי

עמודי סוסיא (צילום: סוסיא הקדומה)
עמודי סוסיא | צילום: סוסיא הקדומה

סוסיא העתיקה

רצפת בית הכנסת העתיקה שהתגלה בסוסיא מלאה בציורים וכתובות בעברית וארמית כך שלא תוכלו לשכנע את הילדים שאסור לצייר על הרצפה. מה שהם כן ילמדו במקום הזה הוא על היסטוריה של אלפי שנים ואיך חיו פעם כשחמור היה כלי התחבורה המרכזי. תוכלו לבקר בשרידים של הבתים והמערות, בית הכנסת, בתי הבד בהם היו מכינים את שמן הזית והגתות בהם היו דורכים על הענבים כי להפיק מהם יין.

מה צריך לדעת?

בחול המועד פסח יתקיימו באתר פעילויות למשפחות כמו מיצג אור קולי, זחילה במנהרת מילוט וציורים על כדים.