החגים בשיאם ואין זמן מושלם יותר להיכנס לאוטו ולהגיע לטייל באחד מהנחלים ומקורות המים היפים של הצפון. אספנו את כל המקומות המושלמים שאתם צריכים להירטב בהם רגע לפני שהקיץ נגמר סופית. רק אל תשכחו כובע, מים וקרם הגנה.

שמורת טבע תל דן

בלב מה שנדמה כג'ונגל אפלולי, מופיעים לפתע "מעיינות גן עדן" – מרחב גדוש פלגי מים הזורמים אנה ואנה, ונדמים כלקוחים מסרט טבע. וזוהי רק אחת ההפתעות שמתגלות למי שמתמסרים לשביליה של שמורת הטבע תל דן – העשירה במים בכל ימות השנה.

כאן, באצבע הגליל, ממתין מרחב מוצל וקריר, שנוצר באדיבותו של נחל דן. יש פה לא מעט שבילי טיול המשתרגים אלו באלו, אבל כולם מובילים אל הממתק האולטימטיבי: בריכת השכשוך היפה שמסתתרת תחת חופת היער. המים קרים-קרים, והילדים פשוט יעופו עליהם. ועליכם.

תל דן (צילום: דורון ניסים)
שמורת טבע תל דן | צילום: דורון ניסים

איך מגיעים? על כביש 99 (קריית שמונה-מסעדה), כ-11 ק"מ מזרחית לצומת המצודות, בסמוך לקיבוץ דן.

שמורת טבע נחל שניר

שמורת טבע נחל שניר (חצבאני) הפכה לסמל לטיולי מים קיציים. כאלו שנערכים תוך כדי הליכה נינוחה במים. פה מופיע מפל קטן, ושם בריכה סודית – רק תבקשו.

נחל שניר הוא הארוך שבמקורות הירדן, ובצדיו משגשג יער שיעשה לכם צל נעים בטיול הקיצי. מסלול הטיול נערך במים רדודים, ומתאים לכל המשפחה. הגעתם עם פעוטות? נסו בראש ובראשונה את בריכת השכשוך שממתינה לכם לא רחוק מהכניסה לשמורה.

חצבאני (צילום: דולב מזרחי)
שמורת טבע נחל שניר | צילום: דולב מזרחי

עוד כדאי לדעת שלאחרונה נחנך בשמורה "פארק החושים" – הכולל מסלול חוויתי שמתאים לקטנים. אורכו כחצי קילומטר והוא מחולק למקטעים היוצרים מחווה לבעלי חיים שונים, לצד חידות, משימות והליכה ברגליים יחפות על משטחים טבעיים כגון אבנים, בוץ, מים, עץ ועוד.

איך מגיעים? כ-5 ק"מ מצומת המצודות בקרית שמונה לכיוון מזרח כביש 99 – עד קיבוץ הגושרים ולפי השילוט.

שמורת טבע נחל חרמון (בניאס)

האם יש כאן מישהו שעדיין לא דגם את שביליה של שמורת טבע נחל חרמון (בניאס)? אם זה המצב, סעו ממש עכשיו, כי למרות שהכניסה למים אינה אפשרית (מסיבות אקולוגיות ושמירה על מאזן החיים הרגיש של בית הגידול הייחודי) – עדיין מדובר באחד מטיולי המים היפים בצפון הארץ.

אחד משיאי הטיול הוא כמובן הליכה על "השביל התלוי" שבמתחם המפל. השביל מקובע לצד מצוקי הבזלת וממש מרחף מעל פני המים הזורמים. זוהי חוויה בלתי נשכחת שלאחריה מומלץ להמשיך אל מפל הבניאס השוצף, שרסס סמיך אופף אותו (ואתכם). השמורה, המצויה בנקודת המפגש בין עמק החולה לרמת הגולן, כוללת מתחם נוסף – מתחם המעיינות, ובו פלגי מים ושרידי מקדשים קדומים.

נחל חרמון (צילום: דורון ניסים)
שמורת טבע נחל חרמון | צילום: דורון ניסים

איך מגיעים? אל שני המתחמים - מכביש 99, קילומטרים ספורים מזרחית לקיבוץ שניר (שימו לב לשילוט הרלוונטי לכל מתחם).

גן לאומי חורשת טל

לטייל בתוך ציור. זה כנראה התיאור המדויק ביותר של מרחב ירוק ורחב הידיים הזה, המצוי באצבע הגליל והפך לאחד ממתחמי הקמפינג המטופחים והפופולריים בצפון הארץ.

אבל לפני או אחרי לילה מגבש בטבע (או סתם בביקור מזדמן), דגמו את כל מה שיש לאתר הגדול הזה להציע: כאן, על פני כ-700 דונמים תגלו מדשאות עם שפע פינות פיקניק, חורשת עצי אלון עתיקים וכמובן – פלגי מים ציוריים החולפים בתעלות וגם אגם שחייה גדול ומהנה. האתגר הגדול ביותר שלכם כאן יהיה לשלוף מפה את הילדים. שיהיה בהצלחה עם זה.

חורשת טל (צילום: דורון ניסים)
גן לאומי חורשת טל | צילום: דורון ניסים

איך מגיעים? על כביש 99 (צפונית מזרחית לקריית שמונה), כ-5 ק"מ מזרחית לצומת המצודות.

שמורת טבע נחל עיון

בפאתי מטולה מתחתר קניון מצוקי נהדר ופוטוגני, העונה לשם "נחל עיון". הוא מציע טיול יפה לאורכו, שיפגיש אתכם עם מפלים שכל אחד מהם יותר מרשים מקודמו. מפל התנור לדוגמא, היפה שבמפלי הנחל, יורד לאורך כ-30 מטרים במעיין ארובת סלע מרשימה וניתז בעוז אל בריכת מים. מומלץ גם להגיע לנקודת התצפית שמעליו ולזכות בנוף פנורמי של המרחב כולו. זה דורש טיפוס קל, אבל ההתנשפות בהחלט שווה.

ואם לילדים חם אחרי הטיפוס, דלגו איתם אל בריכת השכשוך הקטנה שהוקמה בשמורה – ותנו להם להוציא את יתרת המרץ שנותרה בהם.

מפל עיון (צילום: ראמזי באדרן)
שמורת טבע נחל עיון | צילום: ראמזי באדרן

איך מגיעים? הגעה למפל התנור: מכביש קריית שמונה-מטולה. כקילומטר אחד מדרום למטולה פונים מזרחה. למסלול המלא: בדרך המתחילה מהקצה הצפון מזרחי של מטולה, ליד גדר הגבול.

גן לאומי חוף אכזיב

כמה גוונים של ים אתם מכירים? ובכן, אם תגיעו לחוף הקטן והאינטימי של גן לאומי אכזיב, השוכן בין נהריה לראש הנקרה, תגלו עד כמה ה"כחול" יכול להיות מגוון ועשיר. הים הכחול-טורקיז-צלול הזה חודר אל מפרץ יפהפה שיעטוף אתכם בשעות הקרובות. כמו לצוף בחופי יוון, רק בלי הבוזוקי.

יש פה בריכות מים, חלקן מעשה ידי הטבע וחלקן מעשה ידי אדם, ומולכם, על גבעה נמוכה, רובצים שרידי מבנים קדומים המעוטרים בעצי דקל. יש תפאורה חופית משובחת מזו?

מומלץ מאוד להצטייד לא רק בבגד ים אלא גם במסכה ושנורקל, כדי לעקוב מקרוב אחר שלל היצורים הימיים שבמים. שלא תגידו שלא ידעתם. ושלא תגידו גם שלא ידעתם שפועל כאן חניון לילה מאובזר ופסטורלי להפליא.

גן לאומי אכזיב (צילום: דורון ניסים)
גן לאומי חוף אכזיב | צילום: דורון ניסים

איך מגיעים? כ-5 ק"מ מצפון לנהריה. הכניסה מכביש 4, פנייה ראשונה שמאלה אחרי קיבוץ גשר הזיו.

שמורת טבע נחל עמוד

נחל עמוד, לא הרחק מצפת, זורם בשמורת טבע שוקקת חיים, שבה גם שרידי פעילות אנושית מהעבר – מטחנות קמח קדומות ועד מערות ששימשו את האדם הקדמון.

אבל אנחנו כאן היום בשביל המים ולכן מומלץ לצאת לטיול רגלי בנחל עמוד עילי, הישר לעבר בריכות שכווי – בריכות קטנות, רדודות ובעיקר מוצלות. בדרכם מטה אל ערוץ הנחל תחלפו לצד מבנה משטרת עין תינה הנטוש, מעיין עין יקים המזין בוסתנים מטופחים ושאר הפתעות שיצוצו על הדרך. קחו הרבה מים.

שמורת נחל עמוד (צילום: עפו בכרייה)
שמורת טבע נחל עמוד | צילום: עפו בכרייה

איך מגיעים? מכביש 866 בין צומת חנניה לצומת מירון, שני ק"מ מצפון לכפר שמאי.

שמורת טבע נחל כזיב

הגליל המערבי מציע לא מעט מסלולי טיול שמתאימים לכל עונה בעיקר בשל מיקומו הגיאוגרפי – אל מול בריזת הים הנעימה. אבל אין ספק שאחד ממלכי האזור הוא נחל כזיב, שמציע טיול מים קלאסי, כזה שכל הזמן מפתיע. ומאחר שמדובר במסלול לצד הנחל – בכל פעם שקצת חם לכם - פשוטו היכנסו לטבילה, והמשיכו הלאה. יותר טוב מזה?

בריכות המים הטבעיות יפצירו בכם לא רק לטבול בהן, אלא גם לצלמן מכל עבר, בזכות היופי הטבעי ששורר כאן, בעומק הערוץ שחורש צפוף מעטר אותו. המסלול בנחל ארוך למדי (כ-7 ק"מ), אבל ניתן לבצע טיול הלוך ושוב (4.5 ק"מ סך הכל) אל עין טמיר, במסלול שמתחיל ומסתיים בחניון שלצד מצפה הילה. מתאים למשפחות אוהבות לכת. אם נשאר לכם זמן, מומלץ גם לדלג למבצר מונפורט הסמוך.

נחל כזיב (צילום: נעמה טוכפלד)
שמורת טבע נחל כזיב | צילום: נעמה טוכפלד

איך מגיעים? מכביש 89 למעיליא ומשם לחניון הילה, מול מצפה הילה.

גן לאומי מעיין חרוד

למרגלות הר הגלבוע, שתמיד מפתיע בצורתו הדרמטית, ממתין לכם פארק נופש מטופח ואינטימי, מהסוג שקשה לעזוב, במיוחד אם אתם מגיעים בהרכב משפחתי. הפארק הזה זכה לשמו בזכות מעיין חרוד, הנובע מתוך מערה בעלת סיפור מקראי בלתי נשכח. הוא חולף לצד מדשאות יפות בפלגי מים צוננים, ומגיע אל בריכת שכשוך רדודה. ואם אתם חובבי היסטוריה, אל תתעצלו וטפסו לפני, אחרי או בין הטבילות – אל אחוזת הקבר של יהושע ואולגה חנקין, ואל נקודת תצפית יפה הצופה אל מרחבי העמק. אהבתם? מומלץ להעביר כאן עוד לילה (ויום), בזכות חניון הלילה הנעים והמאובזר.

איך מגיעים? בין עפולה לבית שאן, על כביש 71, לפי השילוט.

גן השלושה (סחנה)

בריכות המים העמוקות והמפלים השוצפים באתר אמנם תוכננו לפני מספר עשורים, במקום שבו היתה נביעה קיימת לצד נחל העטור בטחנות קמח קדומות אך כיום זה נראה הדבר הכי טבעי שיש – וכך יש גם להתייחס למקום, שכונה על ידי מגזין "טיים" כאחד מ-20 פארקי המים היפים בעולם. ממש כך. כדאי לדעת כי במקום שולבה לאחרונה תאורת לילה מרהיבה, ובסמוך – באתר חומה ומגדל", נחנך מיצג אורקולי מרגש המגולל את קורות המקום מנקודת מבטם של החלוצים (להרשמה ולפרטים: 04-6581017).

גן השלושה (צילום: דורון ניסים)
גן לאומי גן השלושה (סחנה) | צילום: דורון ניסים

איך מגיעים? על כביש 669, בין צומת השיטה לבית שאן.

המג'רסה

טיול מים אמיתי הוא כזה שדורש הליכה במים. הגיוני, לא? ובכן, זו הסיבה שהטבע ברא לנו את המג'רסה או "שמורת טבע הבטיחה", אם להיות רשמיים. כאן, בבקעת בית צידה, יוצרים הנחלים שיורדים מהגולן לכינרת נוף של לגונות, בריכות ופלגי מים שגם בביקור שני, שלישי ועשירי יודעים לרגש. המסלול הקצר שלכם (כ-1 קילומטר) נערך בנחל דליות, והוא מתאים גם למשפחות עם ילדים. כדאי לדעת כי רשות הטבע והגנים הכשירה באתר מסלול נגיש המאפשר כניסה למים בעגלות נכים.

המסלול עצמו מוסדר, ובמקום יש אפשרות לפיקניקים ואפילו מלתחות ומקלחות. בקיץ האחרון המקום הוגבל לכניסה מפני חשש מהעכברת, אך לאחר בדיקות קפדניות חוזרות ונשנות, המקום נמצא בטוח לרחצה ואין כל חשש להגיע ולשכשך במימיו הצלולים. ההנאה מובטחת.

איך מגיעים? נוסעים בכביש המזרחי של הכנרת (92) ובמעגל התנועה המוביל למעלה גמלא פונים מערבה בדרך מסומנת בסימון שבילים כחול, על פי שילוט ההכוונה למג'רסה.