כחצי שעה נסיעה ממרכז תל אביב, אחרי אחד העיקולים בכיש 1 לכיוון ירושלים, הנוף פתאום משתנה. המישור הופך הררי, הנוף הצהוב מתחלף בבת אחת לעצים ירוקים בכל מקום וצפיפות הבניינים הופכת למרחבים אינסופיים של טבע. הגענו למטה יהודה.

במועצה האזורית, אחת הגדולות בארץ, ישנם כ-60 יישובים, בעיקר חקלאיים, יערות ירוקים לאורך כל השנה וכ-40 יקבים (מועמדת לקבל הכרה של חבל יין). לכל אלה תוסיפו אנשים טובים, שלל אטרקציות, אוכל בשפע וכל מה שצריך לחופשה נעימה באווירה של חו"ל (מי אמר טוסקנה?) שמתאימה בדיוק לימי הקורונה.

ואם כל זה לא עדיין לא שיכנע אתכם, עד ה-22 לחודש (סופ"ש הבא), במועצה האזורית מתקיים זו השנה ה-20 פסטיבל האוכל הכפרי, שמאגד את כל האטרקציות שיש למקום להציע, בדגש על אוכל. במשך שלושה שבועות (שנמצאים כאמור בעיצומם) תוכלו ליהנות מחגיגות, הנחות ואירועים שונים בכל מקום אליו תגיעו ברחבי האזור. ללו"ז המלא של הפסטיבל.

מטה יהודה
כשהנוף מתחלף תדעו שהגעתם למטה יהודה | צילום: אילן ארנון
מטה יהודה
ירוק עד. הנוף מיקב קדמא | צילום: אילן ארנון

קפצנו לביקור של 36 שעות מטורפות במטה יהודה, נסענו לאורכה ולרוחבה וספגנו בדרך שלל חוויות, טעמים, נופים ובעיקר אווירה אחרת. וזה היה רק על קצה המזלג.

היום הראשון

יקב קדמא, כפר אוריה

לפתוח את הביקור בטוסקנה המקומית כמו שצריך

מטה יהודה
הכרם ביקב קדמא | צילום: לילך גרינבלט

כיאה למועצה שמועמדת לקבל תואר של חבל יין, פתחנו את הביקור שלנו במטה יהודה ביקב קדמא אותו הקימה לינה סלוצקין לפני 10 שנים. המטרה של לינה היתה להתחבר לשורשים הגיאורגים שלה ולהיות הראשונה (והיחידה) בארץ שמייצרת יין בתהליך של תסיסה בכדי חרס. כך, כל יין שמכינים ביקב שוכב למשך ארבע חודשים בכדים ענקיים וכבדים לפני שהוא עובר להמשך תהליך הייצור בחביות. הליך הייצור הייחודי הזה מעניק ליין גם טעם ייחודי. 

ובכלל, כל האווירה ביקב, בדיוק כמו הליך הייצור, היא ייחודית. את פני האורחים מקבל מתחם גדול בו ניתן לצאת לסיור טעימות או סתם לשבת ולהזמין פלטת אוכל עם גבינות, זיתים, לחמים וממרחים. מי שרוצה יכול לרכוש כאן גם סלסלת פיקניק, לקבל מפה ולצאת לשבת בכל נקודה שירצה. אם אתם פחות בקטע של להסתובב ודווקא רוצים להשתקע, הנופים והמרחבים של היקב, הנמצאים מחוץ למבנה הגדול, בהחלט יעשו את העבודה.

מטה יהודה
כדי החרס הענקיים | צילום: לילך גרינבלט
מטה יהודה
אפשר גם לקחת בסלסלת פיקניק | צילום: לילך גרינבלט

עוד פרטים: המקום עובד תחת הנחיות התו הסגול וצריך להזמין מקום מראש (במיוחד בסופ"שים) | באמצע השבוע פתוח בשעות 10:00-16:00 ובשישי-שבת פתוח בשעות 11:00-15:00 | לפרטים:  02-9927894 או באתר.

במסגרת הפסטיבל: פתוחים בכל יום למבקרים. ביום חמישי ה-20.8 יוגש ביקב תפריט גיאורגי.


קצת היסטוריה בכפר אוריה וביער צרעה

שמשון הגיבור קבור כאן?

מטה יהודה
קבר שמשון הגיבור ביער צרעה | צילום: אילן ארנון

אחרי שלא הצלחנו לעצור ושתינו כמה כוסות יין יותר מדי, הצטרפנו למורה הדרך הרצל חובב שלקח אותנו לטעום קצת היסטוריה מקומית. כיאה לאחד האזורים הכי גדולים בארץ, ניתן למצוא כאן המון סיפורים ואירועים היסטוריים מרתקים.

את הסיבוב שלנו התחלנו בבית העם בכפר אוריה, בו צייר אברהם אופק את ציור הקיר הכי גדול בארץ - באורך 36 מטרים. הציור מופיע על שלוש מתוך ארבע הפאות הפנימיות של הבניין ומגולל את סיפור העם היהודי מהגלות ועד למינהגים והמסורות של ימינו. כבר 50 שנה שהציור מושך אליו לא מעט סקרנים ומלבד כמה ליקויים בקיר הוא נראה חי וצבעוני כאילו נחשף ממש עכשיו. (לעוד פרטים).

משם נסענו ליער צרעה, יער רחב ידיים (7 ק"מ אורכו) שממנו ניתן להשקיף על אזור לא קטן של המועצה, לסייר בגן הפסלים שהוצבו כאן בסוף שנות ה-90 ושופצו במהלך השנים (ניתן לסייר עם רכב) ולבקר בקבר שמשון הגיבור שעד היום יש ויכוח האם באמת קבור במקום. 

מלבד כל מה שיש לראות ביער המרשים, הדבר הכי מפתיע בו הוא מזג האוויר הנעים. היינו כאן בשעת צהריים באמצע אוגוסט והרגשנו באירופה (סליחה על הקלישאה). מומלץ ורצוי להגיע לכאן ולעשות לפיקניק (את הסלסלה של יקב קדמא כבר הזכרנו?).

מטה יהודה
ציור הקיר הגדול בארץ | צילום: אילן ארנון
מטה יהודה
גן הפסלים ביער צרעה | צילום: אילן ארנון

עוד פרטים: טלפון להזמנות - 052-3106930


בית ילין, מוצא

אתנחתא מושלמת לצהריים

בית ילין
בית ילין | צילום: Ovedc, ויקיפדיה

בשנת 1890 עברו יהושוע ילין ואישתו שרח לבית חקלאי שבנו במוצא, אזור שהיה מוקף רק בכפרים ערביים באותם הימים. הסיפור של הזוג והבית האייקוני שהשאירו אחריהם, הם המוקד בסיור שמועבר במקום ולוקח כשעה. מלבד הסיפור המקומי, מי שמגיע לכאן יכול ליהנות מבוסתן פירות, מקום נעים לעשות בו פיקניק, מתחם אירועים או סדנאות שונות. (לפרטים: 02-5345443 או באתר המועצה לשימור).

הקסם של המקום לא היה שלם ללא בית הקפה "אלורו" שקם בחצר בסמוך לבית ילין. בני הזוג אורלי ואריאל חברו אל אחותו הקונדיטורית של האחרון והקימו לפני כחצי שנה מקום מתוק לתפארת, כמו בסרטים. מאז ההקמה הם מתנהלים תחת נהלי הקורונה, אך אלה לא משפיעים בשום צורה על המאפים המצוינים, הקפה המשובח והאווירה הנעימה. אורלי מעידה שלמרות התקופה המאתגרת לא מעט אנשים מהאזור מגיעים על בסיס קבוע ובשבועות האחרונים השמועה כבר התפשטה לכל הארץ והגיעו גם מהצפון הרחוק. יש לכך הצדקה. 

צילום: אלדד מאסטרו

צילום: אלדד מאסטרו

עוד פרטים: בית קפה אלורו. בימי ראשון-חמישי המקום פתוח בשעות 08:00-18:00 בימי שישי פתוח בשעות 08:00-15:00 | לפרטים 050-9772120 או באתר.


הבית של סלווה, עין נקובה

לפתוח שולחן

מטה יהודה
אירוח כיד המלך. הבית של סלווה | צילום: לילך גרינבלט

סלטים כיד המלך, מאפים, לחם באפייה ביתית, ממולאים ובשרים מכל הסוגים, זה מה שיקבל את פניכם בבית של סלווה ועדיף כמובן להגיע רעבים. על כל העסק, מהאירוח ועד הכנת האוכל, אחראים סלווה ובעלה עוודאלה שמסייע בכל מה שצריך. 

וכמו בכל תכנית בישול, גם כאן מתחבא סיפור אנושי, כאשר לפני שנתיים המקום נשרף מהיסוד והרס ברגע את מפעל החיים של סלווה. אחרי שיפוץ ארוך שלקח כשנה וחצי, המקום נפתח מחדש ישר לתקופת הקורונה. סלווה כמובן לא מתלוננת ורק רוצה שתבואו לחוות את מה שהיא יודעת לעשות הכי טוב - הכנסת אורחים ולהכין מטעמים.

מטה יהודה
צילום: לילך גרינבלט

עד פרטים: פתוח כל יום בשעות 09:00-22:00. באמצע השבוע צריך לקבוע מראש | לפרטים והזמנות: 054-3373652 או באתר.


מלון C הוטל, נווה אילן

לשים את הראש באוויר הנעים

מטה יהודה
הנוף מהמלון | צילום: לילך גרינבלט

בקצה המושב, כששום דבר לא מפריע להשקיף על הנוף ההררי, נמצא מלון סי הוטל, בו 173 חדרים בסגנונות שונים שמתאימים לכולם. החל מחדר סטנדרטי, דרך חדר משפחתי עם גינה ועד חדרי בוטיק גדולים עם ג'קוזי. בזמן הביקור שלנו (השבוע השני של אוגוסט), המקום היה מלא בעיקר במשפחות עם ילדים. האזור הנעים, מגרש המשחקים המוזיקלי במלון, הבריכה במושב והמרחבים הגדולים הופכים את המקום למושלם עבור הורים + ילדיהם והמחיר שווה. יחד עם זאת, גם אנחנו, שהגענו ללא ילדים, נהנינו מחדר מרווח מאוד, מקלחת מפנקת, מרפסת עם נוף לשקיעה וארוחת בוקר במלון שזה תמיד כיף (גם בימי הקורונה). 

אם נצא מנקודת הנחה שמטרת הביקור שלנו במטה יהודה הייתה בעיקר לנסוע ממקום למקום, המלון סיפק עבורנו את העצירה הנעימה והמקום הנוח לשים בו את הראש ולנוח. בדיוק מה שהיינו צריכים. 

חדרי הבוטיק
חדרים שמתאימים לכולם | צילום: מלון סי הוטל
מזרקות מים
מזרקת המים בחצר. אפשר ורצוי להירטב | צילום: מלון סי הוטל

עוד פרטים: מחיר - החל מ-800 שקלים לזוג ללילה כולל ארוחת בוקר | להזמנות: 073-3133-182. או באתר.


דרך הגפן, בית זית

ככה סוגרים את היום

דרך הגפן, מושב בית זית, סטודיו ירון טל
אווירה מושלמת. דרך הגפן | צילום: דניאל לילה

מזל שנחנו אחרי ארוחת הצהריים והגענו מוכנים לאכול מחדש, כי האוכל ב"דרך הגפן" היה פשוט מדהים. כבר מחוץ למסעדה קיבלנו רמז על מה שצפוי לנו כשראינו תור לא קצר של אנשים שממתין מחוץ למקום. חלקם לא הזמינו מראש ולא בטוח שיצליחו להיכנס. חשוב להבהיר: המסעדה פועלת תחת הנחיות התו הסגול, השולחנות מפוזרים במרווחים גדולים בגינה הקסומה של המקום, כמות האנשים נספרת ועדיין, המסעדה היתה מלאה במסגרת ההגבלות. ההרגשה הטובה המשיכה בדרכנו לשולחן כשהאווירה הנעימה, העיצוב הכפרי אורות הגרלנדה והצמחים בכל מקום, החלו לחלחל ולעשות נעים.

השיא היה כמובן עם הזמנת המנות. המוטיב כאן הוא מטבח איטלקי-צרפתי, אבל עזבו מוטיבים בצד, האוכל היה פשוט מעולה. הזמנו את סלט הבית, סביצ'ה טונה אדומה, פילה לברק בגריל, רביולי חצילים ולקינוח טארט תפוחים וזה היה אושר אחד גדול. מומלץ מאוד.

מטה יהודה
דרך הגפן | צילום: לילך גרינבלט
דרך הגפן, מושב בית זית, סטודיו ירון טל
נכנסים אליה דרך הגינה | צילום: דניאל לילה

עוד פרטים: בימים ראשון עד חמישי פתוח בשעות 08:00-23:00, בימי שישי מ-08:00 ועד שלוש שעות לפני השבת, במוצ"ש החל משעה אחרי צאת השבת ועד 23:30 | לפרטים נוספים והזמנת מקום: 02-6502044 או באתר

היום השני

ירוקל'ה, מושב מטע

לטעום מחומרי הגלם של המסעדות הכי טובות בארץ

מטה יהודה
ירוקל'ה | צילום: לילך גרינבלט

לפני שלוש שנים שנים וחצי הקים ניסים ברששת את החממה הראשונה שלו במושב מטע. אחרי שסיים ללמוד בפקולטה לחקלאות, המטרה שלו היתה ברורה - לגדל צמחי תבלין ופרחי מאכל מיוחדים וטריים ולשווק אותם למסעדות הכי טובות בארץ - מהמשק לצלחת. Farm To Table כהלכתו.

ניסים טוען שזה לקח קצת זמן לחקור ולהבין מה הם בדיוק הגידולים הכי מבוקשים ומיוחדים בארץ, אך לבסוף כשמצא את הנוסחה המנצחת, הוא התחיל לעבוד עם המסעדות הכי טובות שיש. אם במקרה אכלתם בטאיזו, OCD, קבוצת R2M ואחרות, כנראה שגם אתם טעמת מגידוליו המיוחדים: החל מכוסברה פשוטה דרך פטל מיוחד ועד עלים שמקורם במזרח כמו שיסו קוריאני.

את המוצרים שהוא מגדל אפשר למצוא גם בחנות ברחוב אבולעפיה 13 בתל אביב, בימי חלוקה שהם עושים ברחבי הארץ או לקטוף בעצמכם בסיורים שהחל להעביר במשק במהלך פסטיבל האוכל ויימשכו גם לאחריו. הסיור לוקח כשלוש שעות, במהלכו רואים את החממות, שומעים על אופן הגידול המיוחד וכמובן טועמים את הגידולים - מהמשק לפה. אין יותר טרי מזה.

מטה יהודה
צילום: לילך גרינבלט
מטה יהודה
צילום: לילך גרינבלט

עוד פרטים: הסיורים, בתיאום מראש בלבד, מתקיימים בבוקר בשעות 09:00-12:00 או בערב 17:00-19:00 | טלפון: 050-23334317 או באתר


סדנת זכוכית, מושב אביעזר

לצאת עם מזכרת שהכנתם בעצמכם

מטה יהודה
סדנת ניפוח זכוכית | צילום: לילך גרינבלט

אין ספק שתרבות היין, האוכל והגידולים החקלאיים זה מה שנותן את הטון במטה יהודה, אך בין כל אלה מסתתרים גם אנשים שעוסקים בדברים שונים ומרתקים לא פחות ומזמינים אתכם להציץ לעולמם. כך למשל, אולה ברנר, שפתחה לפני כארבע שנים סטודיו לזכוכית במושב אביעזר . 

ההתמחות של אולה, בוגרת ומרצה בבצלאל, הוא בפיסול בעלי חיים ובין לבין, היא גם מעבירה סדנאות ניפוח זכוכית שמתאימות לגדולים וקטנים כאחד. במהלך הסדנה אפשר להכין אגרטלים, קערות, צלחות ובעיקר לחוות את הליך ייצור הכלים מזכוכית שהוא ייחודי ומרתק וכולל עבודה עם תנורים, ניפוח ועיצוב. בסוף יוצאים עם מוצר מזכוכית שאתם עשיתם. אנחנו בחרנו לייצר אגרטל והגאווה שלנו על איך שיצא בסוף, היא מאוד גדולה.

מטה יהודה
במהלך הסדנה. אנחנו בחרנו להכין אגרטל קטן | צילום: אילן ארנון

עוד פרטים: הסדנאות בתיאום מראש בטלפון 052-3873185 או באתר


איזי ריידר עמק האלה

להכיר את האנשים והחקלאות דרך הגלגלים

איזי ריידר
השקיעה מפארק בריטניה | צילום: איזי ריידר עמק האלה

אוקי (מנשה) יצחק וינון שרבני, שניהם תושבי מושב זכריה וחקלאים בנשמתם, החליטו לפני כמה חודשים לפתוח את איזי רייד עמק האלה - סיורים רכובים על כלי דמוי קורקינט עם ארבעה גלגלים ובעל יכולת עבירות גבוהה. הם רכשו עשרה כלים, בנו מספר מסלולים באזור הנמשכים כשעה וחצי, חלקם רגועים ומתאימים לילדים חלקם יותר מאתגרים ויצאו לדרך.

איזי ריידר נפתח בסך הכל לפני כחודשיים, אבל הטלפון שלהם לא מפסיק לצלצל והיום של החקלאים עמוס בסיורים. אוקי טוען שהוא חקלאי בנשמתו ועולם התיירות עדיין חדש לו, אבל העובדה שהוא יכול לקחת קבוצות ולטייל איתן באזור ביתו, להראות להן על הגידולים השונים באזור ובסוף אפילו להכין שקשוקה מהעגבניות והפלפלים שלו שנקטפו בשטח, זה מה שהוא יודע והכי אוהב לעשות. "אני אוהב את העבודה שלי, האזור שבו אני גר והילדים שלי. לאו דווקא בסדר הזה", הוא אומר בזמן שאנחנו רוכבים בין שורות הפלפלים שלו.

הסיור עובר בפארק בריטניה המרשים ובזכות כלי הרכב ניתן להגיע למקומות רבים בזמן קצר. תמורת תשלום נוסף, אפשר כאמור לעצור לארוחת שקשוקה טרייה בלב היער (מאריך את זמן הפעילות) רגע לפני שמחנים את הכלים. 

איזי ריידר
כלי רכב נוח ויציב | צילום: איזי ריידר עמק האלה
איזי ריידר
קוטפים עגבניות ומכינים מהן שקשוקה במקום | צילום: איזי ריידר עמק האלה

עוד פרטים: הפעילות בתיאום מראש בלבד | בימים ראשון עד חמישי בשעות 07:00-21:00 בשישי 07:00 עד כניסת שבת | טלפון להזמנות - 050-9919932 או באתר

במסגרת הפסטיבל: בימי שישי (17:00-19:00) מארחים לקבלת שבת כורדית בחממה הביתית. בתפריט תמצאו קובה, ממולאים, מרקים ומוזיקה טובה. 


יקב פאר, טל שחר

לסיים את הביקור בטוסקנה המקומית כמו שצריך

מטה יהודה
סיום נהדר. יקב פאר | צילום: באדיבות המקום

אם פתחנו את הביקור במטה יהודה ביקב, ראוי שגם נסיים אותו באחד. ביקב פאר שמשקיף אל נופים מדהימים של כרמים ומטעי זיתים, אפשר לקבל את החוויה הקולינרית האולטימטיבית של האזור. בילי וז'ניה, שניהם מגיעים מעולם המסעדנות, לקחו את מבנה היקב הגדול לידיהם ומארחים את מי שמגיע לכאן לחוויה הכוללת יין שמיוצר במקום, בשרים במעשנת, ירקות אפויים, מאפים ודגים שהם מכינים מעשה ידיהם ואפילו הבירות, שמן הזית והצלחות מהן תאכלו נעשו ממש כאן. בילי מציינת שהחלום שלהם הוא להעניק חוויה כוללת שבה הם אחראים על הכל. העיקר שיהיה טעים ונעים.

בשולחן שפתחו לנו זכינו לטעום את הבירה שז'ניה מבשל, את לחם הפרנה הביתי שהם מכינים, סלמון בכבישה ביתית מדהים, סלט, ירקות אפויים ואסאדו ואונטריב בבישול ארוך במעשנת. האווירה היתה של משתה והטעם היה מעולה. בסוף קינחנו בקצת יין ופירות טריים.

לא ברור איך אמורים לעזוב מקום כזה ונוף כזה ואנשים כאלה ולחזור למרכז. 

מטה יהודה
חוויה קולינרית שלמה | צילום: באדיבות המקום
מטה יהודה
הנוף בזמן האוכל | צילום: אילן ארנון
מטה יהודה
בילי וז'ניה | צילום: באדיבות המצולמים

עוד פרטים: בילי וז'ניה מארחים קבוצות ואירועים בתיאום מראש | טלפון להזמנות: 08-3750054 או באתר

במסגרת הפסטיבל: בימי חמישי (18:00-23:00) ושישי (10-15:00) הם מארחים עד 50 איש לחווית בירות, בשרים ויין. פלטת בשרים זוגית תעלה לכם 189 שקלים, טעימות יין ב-35 שקלים, ובירה מהמבשלה עולה 18 שקלים. תפנו לכם זמן ומקום בבטן | המקום פועל בהתאם להנחיות התו הסגול וההגעה בתיאום מראש בלבד

 

פסטיבל האוכל הכפרי במטה יהודה מתקיים עד ה-22.8. לכל הפרטים, הפעילויות השונות והזמנת מקום, היכנסו לאתר