ממנזר שיושב בראש ההר ומשקיף לנופים הרחבים של העמק, ועד למבנה הייחודי שסביבו גן שלו ומטופח, בישראל יש מספר עצום של מנזרים, עם היסטוריה ארוכה ונופים מרהיבים. יצאנו לבדוק כמה מהמנזרים היפים ביותר במדינה. 

בית ג'מאל

מנזר בית ג'מאל (צילום: Apo Pano, shutterstock)
מנזר בית ג'מאל שוכן מדרום לבית-שמש | צילום: Apo Pano, shutterstock

בית ג'מאל (נקרא גם "בית גמל") הוא מנזר השוכן מדרום לבית-שמש. אחת מכנסיותיו בנויה מעל חורבותיה של כנסייה ביזנטית, שבה על פי האמונה התגלו קברים של סטפן הקדוש, רבן גמליאל ואחרים בתקופה הביזנטית. הכנסייה המרכזית, סטפן הקדוש, קרויה על שם הקדוש הנוצרי הראשון שנסקל למוות בירושלים בשנים 34-35 לספירה, ונקבר בכפר גמאלה שהיה קיים בעבר באזור.

מנזר בית ג'מאל (צילום: Ilia Falco, shutterstock)
חמישה נזירים מתחזקים את המקום | צילום: Ilia Falco, shutterstock

בשטח של בית ג'מאל נמצאים שני מנזרים (אחד לגברים, אחד לנשים), ושתי כנסיות (כנסיית האחיות של בית לחם, וכנסיית סטפן הקדוש). המנזר פתוח בכל ימות השבוע, למעט יום ראשון, וסגור להפסקת צוהריים של שעתיים. חמישה נזירים מתחזקים את המקום, מייצרים יין ושמן זית. המנזר מפעיל גם את התחנה המטאורולוגית הוותיקה ביותר בישראל, מאז 1919. הכנסייה המודרנית שנבנתה מעל הקבר של סטפן הקדוש ורבן גמליאל, מציגה קירות פסיפס יפהפיים עם נושאים הקשורים לביוגרפיה של סטפן וגמליאל. הקריפטה שמתחתיה מובילה למערת הקבורה הקדושה.

הגעה: מקלידים בוויז - בית ג'מאל

דיר ראפאת

מנזר דיר ראפאת (צילום: Opachevsky Irina, shutterstock)
האתר נבנה על ידי הפטריארך הלטיני של ירושלים | צילום: Opachevsky Irina, shutterstock

מנזר דיר ראפאת נמצא 5 קילומטרים מערבית לעיר בית שמש, ליד קבר שמשון ואביו מנוח. האתר נבנה על ידי הפטריארך הלטיני של ירושלים בשנת 1927 כאתר תפילה לעולי רגל. בכנסייה ניתן לראות את הקשתות והקירות המעוטרים במילותיו של המלאך גבריאל שנכתבו ב-280 שפות שונות. תמצאו גם ציור שמן של מריה הבתולה ששולחת את ידיה להגנת ארץ הקודש.

ציור זה הוא ההשראה לפסל הברונזה הענק (בגובה 8 מטרים) שנמצא מעל הכניסה למנזר. בשנת 2009 ביקש הפטריארך בירושלים מהנזירות בבית ג'מאל לשלוח קבוצה קטנה של נזירות לדיר רפאת על מנת להמשיך לארח שם את עולי הרגל. כיום מתגוררות במנזר כ-15 נזירות בנות לאומים שונים.

מנזר דיר ראפאת (צילום: Opachevsky Irina, shutterstock)
הציור בהשראת הפסל הגדול בכניסה למנזר | צילום: Opachevsky Irina, shutterstock

הנזירות מארחות מבקרים במנזר בימים שלישי-שבת בין השעות 10:30-17:00. קבוצות המעוניינות לבקר במקום ולהיפגש עם הנזירות, מתבקשות להתקשר מראש לטלפון 02-9917981. יצירות האמנות של הנזירות מוצגות בחנות בכניסה למנזר, שם תוכלו למצוא קרמיקה, פסלי אמנות קדושה, איקונות, שמנים ארומטיים ורפואיים, וממתקים – כולם בעבודת יד.

הגעה: מקלידים בווייז - מנזר דיר ראפאת

יוחנן במדבר

מנזר יוחנן במדבר (צילום: Altosvic, shutterstock)
המנזר שוכן על צלע צוק | צילום: Altosvic, shutterstock

מנזר פרנציסקני ציורי (שביל למנזר יוחנן במדבר), השוכן על צלע צוק, מתחת לבתי מושב אבן ספיר בהרי ירושלים. המנזר נקרא על שמו של יוחנן המטביל, שעל פי המסורת נולד בעין כרם הסמוכה, שם החל את תהליך התבודדתו בטרם ירד למדבר.

המנזר נבנה על ידי האדריכל האיטלקי אנטוניו ברלוצ'י בשנת 1922. גודלה של הכנסייה קטן למדי והיא ממוקמת בחדר מוארך שתקרתו בנויה מכיפה בצורת צלב. הצבעים השולטים בו הם גווני חום, צהוב ושמנת, ובאור היום הוא מואר בשורה של חלונות קטנים המשקיפים על מעיין הסטף ונחל שורק.

מנזר יוחנן במדבר (צילום: Altosvic, shutterstock)
המנזר נקרא על שם יוחנן המטביל | צילום: Altosvic, shutterstock
נוף ממנזר יוחנן במדבר (צילום: Sergei25, shutterstock)
הנוף מהמנזר פונה לסטף ולנחל שורק | צילום: Sergei25, shutterstock

קירות הכנסייה מכוסים ב-14 צלבים מעוטרים בקוצים ומסמלים את הפסיון של ישו, 14 התחנות בוויה דולורוזה לפני צליבתו של ישו. ליד המנזר נמצא המעיין עין אל ח'ביס, כאשר המים הזורמים מהסלעים, זורמים במנהרה צרה מתחת לכנסייה אל בריכת נוי בעלת 8 צלעות שבמרכזה מזרקה קטנה עם דגי נוי מוקפת צמחייה. מי המעיין מוזרמים למאגר ומשם לחלקות הירק שמטופחות על ידי הנזירים.

הגעה: מקלידים בווייז - מנזר יוחנן במדבר

האחיות ציון (עין כרם)

מנזר האחיות מציון עין כרם ירושלים (צילום: Hagai Agmon-Snir, wikipedia)
שטח מנזר האחיות מציון | צילום: Hagai Agmon-Snir, wikipedia

שוכן בתוך חצר קסומה בעין כרם, נמצא מנזר האחיות ציון, ובשטחו גנים יפים, בית הארחה, כנסייה, מוזיאון קטן ובית קברות. המקום נרכש באמצע המאה ה-19 על ידי אלפונס רטיסבון, יהודי עשיר משטרסבורג בצרפת. על פי האמונה, לרסטיבון הייתה התגלות דתית שגרמה לו לפנות לנצרות וכתוצאה מכך הפך לנזיר. רטיסבון רכש את השטח עבור יתומים נוצרים שהגיעו מלבנון. כיום ישנן 7 נזירות שתקניות ועוד כמה נזירות שמותר להן לדבר.

נוף מנזר האחיות מציון עין כרם ירושלים (צילום: youtube)
הנוף הנשקף מהגן של מנזר האחיות מציון | צילום: youtube

על אף שהפכה בשנים האחרונות למוקד תיירותי מבוקש הן על ידי ישראלים והן על ידי עולי הרגל, שכונת עין כרם, הצליחה לשמור על האופי הכפרי שלה ומושכת אליה אמנים רבים. אל המנזר כדאי להגיע תוך שיטוט בין סמטאות השכונה, שבהן תוכלו למצוא גלריות, בתי קפה ומבנים מקסימים. ביקורים בגן: שבת בין 17:00-9:00. באמצע השבוע בין 12:00-9:00 ובין 17:30-14:00.

הגעה: מקלידים בווייז - מנזר האחיות ציון (עין כרם)

סטלה מאריס

מנזר סטלה מאריס חיפה (צילום: Nir Hoffman, shutterstock)
המנזר שוכן גבוה מעל חיפה | צילום: Nir Hoffman, shutterstock

בקצה המערבי של הר הכרמל, גבוה מעל הים התיכון וחיפה, שוכנים כנסיית ומנזר סטלה מאריס. שמו של המנזר מהמאה ה-19 - "כוכב הים" - והוא דווקא אינו מתייחס לנוף המרהיב שנשקף מכאן, אלא לתואר מוקדם שהוענק למריה, אמו של ישו. המנזר הוא המטה העולמי של מסדר דתי קתולי של נזירות ונזירות - הכרמליתים. 

בתוך הכנסייה, העיצוב כולל שיש איטלקי בצבעים עזים וציורים דרמטיים על תקרת הכיפה, אחד מהם מתאר את הנביא אליהו עולה לשמיים במרכבת האש. מדרגות מובילות למערה, עם מזבח קטן, שבה על פי ההערכות חי מדי פעם הנביא. מול המנזר ישנו שביל רגלי תלול היורד לכיוון הים, ומוביל למערה גדולה יותר, מערת אליהו, שבה על פי האמונה הנביא עשה מדיטציה לפני ניצחונו על נביאי הבעל. 

כיפה סטלה מאריס חיפה (צילום: Gelia, shutterstock)
תקרת הכיפה מעוטרת בציורים דרמטיים בצבעים עזים | צילום: Gelia, shutterstock
מערה מנזר סטלה מאריס חיפה (צילום: Dmitriy Feldman svarshik, shutterstock)
על פי האמונה אליהו הנביא נהג להשתכן כאן | צילום: Dmitriy Feldman svarshik, shutterstock

בגן של כנסיית סטלה מאריס, ניתן למצוא אנדרטה המוקדשת לחיילים צרפתים שנהרגו על ידי המושל הממלוכי אחמד פאשה אל-ג'זאר לאחר נסיגת נפוליאון בשנת 1799.

הגעה: מקלידים בווייז - מנזר סטלה מאריס

המוחרקה

מנזר המוחרקה (צילום: Eli Schwartz, shutterstock)
מנזר המוחרקה ממוקם בקצה הדרומי של רכס הר הכרמל | צילום: Eli Schwartz, shutterstock

מנזר המוחרקה (לחילופין כתוב גם דיר אל-מוחרקה) ממוקם בקצה הדרומי של רכס הר הכרמל, ליד העיר הדרוזית דליית אל-כרמל. משמעות המילה מוחרקה היא "מקום השריפה". הן המסורת והן פרטים גיאוגרפיים מרכזיים מצביעים על אתר זה כאתר המקראי בו נלחם אליהו בנביאי הבעל. 

תצפית המוחרקה (צילום: Dmitriy Feldman svarshik, shutterstock)
מהתצפית שעל הגג נשקפים נופיו של עמק יזרעאל | צילום: Dmitriy Feldman svarshik, shutterstock

מהאתר נשקף נוף מרהיב של עמק יזרעאל והים התיכון, כאשר ביום בהיר ניתן לראות את כל העמק, מבסיס הכרמל ועד הגלבוע בדרום, עם נופים ברורים של נצרת והר תבור ממזרח. המנזר הכרמלית של המוחרקה מוקף בעצי זית, אותם הנזירים מתחזקים, ובעצי האלון הגדלים באזור באופן טבעי. 

הגעה: מקלידים בווייז - דיר אל מוחרקה מנזר הכרמליתים או קרן הכרמל

ההשתנות

מנזר ההשתנות הר תבור (צילום: 
StockStudio Aerials, shutterstock)
הפסגה שווה ביקור גם בגלל הנופים הדרמטיים של עמק יזרעאל | צילום: StockStudio Aerials, shutterstock

הר תבור הוא מקום בעל משמעות דתית עמוקה עבור צלבנים, שכן על פי האמונה הנוצרית כאן התרחש שינוי צורתו של ישו. לפי עדויות מוקדמות, עולי רגל הגיעו לכאן מאז התקופה הביזנטית. כיום, מתחם הכנסייה והמנזר היווני-אורתודוקסי על הפסגה, שנבנה על יסודות של כנסייה ביזנטית מוקדמת יותר הם המוקד המרכזי של המבקרים בהר.

למטיילים שאינם דתיים, לעומת זאת, הפסגה שווה ביקור גם בגלל הנופים הדרמטיים של עמק יזרעאל למטה. רוב המבקרים מגיעים לפסגה ברכב, אבל הר תבור הוא גם אחד המקומות הטובים ביותר לבקר באזור למי שאוהב לטייל ברגל. השביל במעלה ההר אל הפסגה, מציע נופים נוספים והזדמנות להתענג על השלווה של המדרונות המיוערים לפני שמצטרפים להמוני המבקרים במתחם הכנסייה.

כנסיית ההשתנות הר תבור (צילום: Julius Bramanto, shutterstock)
עולי רגל הגיעו לכאן מאז התקופה הביזנטית | צילום: Julius Bramanto, shutterstock
כנסיית ההשתנות הר תבור (צילום: pmartinasi, shutterstock)
השבילים למטיילים מגלים נופים יפים של האזור | צילום: pmartinasi, shutterstock

על הפסגה, הדרך ימינה מובילה לאזור שנכבש על ידי המנזר הפרנציסקני ונכנסת לחצר מוקפת חומה בין חורבות כנסייה ישנה יותר משמאל לגן המנזר מימין, עד לכנסיית ההשתנות (או כנסיית תבור), שהיא האטרקציה העיקרית.

הגעה: מקלידים בווייז - מנזר ההשתנות

שנים-עשר השליחים

מנזר שנים עשר השליחים (צילום: kavram, shutterstock)
הכנסייה והמנזר נבנו באתר כפר הדייגים העתיק כפר נחום | צילום: kavram, shutterstock

כנסיית שנים-עשר השליחים יושבת ליד חוף הכנרת בכפר נחום, והיא משתייכת לפטריארכיה היוונית-אורתודוקסית של ירושלים. הכנסייה והמנזר נבנו באתר כפר הדייגים העתיק כפר נחום שבו על פי האמונה הנוצרית חי ישו,  ונהרס לגמרי ברעידת אדמה בשנת 749. הוא יושב מחדש במקום בו שוכן המנזר, וננטש במאה ה-11.

מנזר שנים עשר השליחים (צילום: kavram, shutterstock)
המנזר נמצא במקום שופע צמחייה ועצים | צילום: kavram, shutterstock
גן לאומי כפר נחום (צילום: Dmitriy Feldman svarshik, shutterstock)
המנזר נמצא בסמוך לגן הלאומי כפר נחום | צילום: Dmitriy Feldman svarshik, shutterstock

נבנתה מחדש בשנת 1931, הכנסייה המרשימה ניצבת קרוב לחוף, מסביבה עצים שופעים וגנים. בפנים, הקירות והתקרות מכוסים בציורי קיר מרשימים המתארים אירועים מקראיים. שביל מהכנסייה מוביל אל הכנרת, כאשר ממש מחוץ לשערי המנזר נמצא הגן הלאומי כפר נחום. הוא יושב מצפון מזרח לכפר העתיק, ומשלים את האתרים הדתיים. 

הגעה: מקלידים בווייז - כנסיית שנים-עשר השליחים