11 מקומות בארץ שנראים כמו בחו"ל

11. מנזרי מדבר יהודה

10. הגנים הבהאים 

9. הפגודה התאילנדית, יער בן שמן

8. אזור שפלת יהודה

7. נווה צדק

6. ג'אסר א-זרקא

5. פארק תמנע

4. עין כרם

3. קיסריה

2. עכו העתיקה

1. פלורנטין


פגודה תאילנדית, בזאר טורקי, נמל יווני, רובע צרפתי ועוד. מסתבר שלא חייבים להחתים דרכון ולטוס מעבר לדיוטי פרי כדי לראות ולחוות את המקומות, האתרים והאטרקציות מעבר לים, ולחזור, ולטייל בארץ ולהגיד "ממש כמו בחו"ל". גם לנו יש פגודה, וכפר דייגים, ופארק מדברי ובזאר טורקי והבנתם. אלה הם 11 המקומות הכי חו"לים ממש כאן מתחת לאף שלנו:

11. מנזרי מדבר יהודה

נראים כמו המנזרים התלויים במטאורה, יוון

מנזר מרסבא (צילום: אריאלה אפללו)
מנזר מרסבא במדבר יהודה | צילום: אריאלה אפללו
המנזרים מטאורה - קורפו (צילום: דורון סרי, אשת טורס)
מנזרי מטאורה, יוון | צילום: דורון סרי, אשת טורס

מרסבא, פארן וסנט ג'ורג הם שלושה מנזרים שנראים כאחים האבודים של המנזרים התלויים במטאורה. כמו היווניים כך גם הישראליים, "בוקעים" מתוך הסלע, חצובים לתפארת ונראים כתלויים באויר, ואם לדייק, שלנו תלויים על צלע ההר בעוד ששת המנזרים של מטאורה נישאים בראשי צוקים במטרה להיות הכי קרובים לאלוהים, ונחשבים לאחד מפלאי עולם. המנזרים היווניים הוקמו במאה ה-11 באזור מצוקי, ירוק ופורה, והמנזרים הישראליים נבנו במאה ה-5 ברחבי מדבר יהודה, מכאן ששלנו היו הראשונים, והמשותף להם הוא גם היותם מנזרי התבודדות יוונים אורתודוכסיים.

בטרם תמהרו למטאורה תקפצו להתפעל מסנט ג'ורג הממוקם מעל נחל פרת, ובסמוך לעין פרת ומצפה יריחו, למנזר פארן הממוקם בשמורה היפה של עין פרת, ובעיקר למנזר מרסבא, הממוקם מעל נחל קדרון. מרסבא הוא המרשים ועוצר הנשימה מביניהם, וגם המבודד שמנותק מתשתיות חשמל ומים. הוא תלוי על המצוק, מוקף חומה וכולל עשרות מערות, תאים וכוכי התבודדות בסלע, ושיא יופיו בליל ה-17 בדצמבר, אז הנזירים מדליקים מאות נרות לזכרו של הנזיר מרסבא והמראה מרהיב וקסום מאין כמותו. ביומיום ניתן לראות את המנזר מהצוק שמצדו השני של הנחל אבל אם אתם גברים תורשו גם להיכנס אליו (בשבת-שלישי וחמישי, 09:00-14:00), ולשם כך תחצו את הגשר שמעל לנחל ותטפסו 300 מדרגות עד לכניסה אליו.

> טיול למנזר מרסבא


> 8 הבריכות הכי יפות בארץ

8 טיולי המשפחות הכי טובים בארץ

> 8 מקומות שכל ישראלי חייב לבקר בהם


10. הגנים הבהאים

נראים כמו גני ורסאי, פריז

הגנים הבהאים חיפה (צילום: מנדי הכטמן, פלאש 90)
הגנים הבהאים בחיפה | צילום: מנדי הכטמן, פלאש 90
ורסאי (צילום: צילום מסך)
ורסאי | צילום: צילום מסך

הטירה והקתדרלה המפוארות של קרקוב נישאות במרומי גבעת ואוול והן מוקפות בגנים מרהיבים ואלפי פרחי טוליפ צבעוניים. הבונוס הוא הנוף המרהיב החולש על העיר ועל נהר הויסלה, ממש כמו הגנים הבהאים בחיפה שגולשים על מדרון הכרמל ומשקיפים מטה אל מפרץ חיפה המרהיב, שמעצים את יופיים. אז האם הגנים של גבעת ואוול הם התאומים של הבהאים? כן, אבל יש יותר דומים, מדוייקים וסימטריים בצורתם ובגובהם, ואותם תוכלו לראות בגני ורסאי הפריזאיים, שבדומה לבהאים, הם מתוקתקים, מוקפדים ומטופחים עד לקצה עלי הכותרת, ומשדרים יופי ואסטטיקה מהפנטת.


9. הפגודה התאילנדית, יער בן שמן

נראית כמו הפגודות בהואה אין, תאילנד

הפגודה ביער בן שמן (צילום: יוסי זמיר)
יער בן שמן | צילום: יוסי זמיר
פגודה בהואה הין (צילום: אריאלה אפללו)
הואה הין | צילום: אריאלה אפללו

פגודה, ועוד ביער בן שמן, תודו שזה נשמע הכי לא שייך, אז נסענו לראות אם לא מדובר בפייק או באיזה מתקן שעשועים נחמד. אז יש פגודה והיא לגמרי אמיתית, היא ממוקמת על גבעה במעבה היער והיא נמצאת שם מאז 1988. הפגודה ניתנה לנו כמתנה מהעם התאילנדי במלאות 50 לעצמאות ישראל, 50 לעלייתו של מלך תאילנד בומביל אדוליידי לכס המלוכה, וכאות לידידות בין העמים. הפגודה היא למעשה ביתן פתוח עם גג משופע, שעוצב כמקדש תאי מסורתי, היא בנוי כולה מעץ ושיש בגוונים של אדום, לבן וזהב, המאפיינים את תאילנד, והיא מעוטרת בסמלים המקודשים למסורת התאילנדית.

ובתאילנד יש פגודות ומקדשים בכל מקום אבל הפגודה ביער הזכירה לי את הפגודות שכמותן ראיתי בשמורות הטבע Kaeng Krachan ו-Sam Roi Yot (שמורת 300 הפסגות) המקיפות את הואה אין, עירו של מלך תאילנד. הפגודות בתוך השמורות מוקפות בהרים ועצים והן הפתיעו בנוכחותן, בגדולן וביופיין. בניגוד לפגודות בשמורות הואה אין, שפתוחות ונגישות באופן חופשי לכולם, זו של בן שמן מגודרת וסגורה והכניסה אליה בתאום מראש עם קק"ל (1-300-350-350).


8. אזור שפלת יהודה

נראה כמו חבל טוסקנה, איטליה

כרמים בשפלת יהודה (צילום: אריאלה אפללו)
כרמים בשפלת יהודה | צילום: אריאלה אפללו
יקב טוסקנה (צילום: אריאלה אפללו)
כרמים בטוסקנה | צילום: אריאלה אפללו

"כמו טוסקנה", "כמו פרובנס" הן הדוגמאות הכי שחוקות שחוזרות על עצמן כשרוצים להשוות אזור כפרי, ירוק ומרובה בכרמים בארץ. ואם בכל זאת צריך להגיד כמו טוסקנה, אז הגבעות הירוקות, היערות, הכרמים, היקבים ודרך היין של שפלת יהודה הם הכי טוסקנה בארץ. ויש שיאמרו שגם האזור שבין בנימינה לזכרון יעקב, ויש הנשבעים שהאזור של רמת מנשה ושמורת עין השופט היא הטוסקנה שלהם, אבל אנחנו יותר בעניין יהודה.

כמו בטוסקנה, שהתעשייה, תרבות היין והתיירות החקלאית הן במרכז החבל, כך גם בשפלת יהודה, רק שבניגוד לטוסקנה תעשיית היין המקומית היא מהעתיקות בעולם ונשענת על מסורת מפוארת בת 3000 שנה, כי לאזור יש את הטרואר הנכון לגידול ענבי יין משובחים. בעוד שלטוסקנה יש אלפי דונמים של כרמים, ומאות יקבים ליהודה יש רק 50 יקבי בוטיק שנטועים בלב הטבע והנוף של עמק האלה והרי ירושלים, שייצרו באופן טבעי את דרך היין הרשמית, והיחידה בארץ, הראויה לשאת את התואר אפיליסיון - מונח אירופאי המגדיר את הכרמים באזור הגיאוגרפי ואת היקבים הזכאים להטביע אותו על תוויות בקבוקי היין שלהם.

> להכיר את מטה יהודה


7. נווה צדק

נראה כמו רובע המארה, פריז

נווה צדק (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו
פריז המארה (צילום: MarinaDa, Shutterstock)
רובע המארה | צילום: MarinaDa, Shutterstock

נווה צדק היא "פטיט פארי" (פריז הקטנה), שכונה שמהלכת עלינו קסם והיא בשבילנו הכי חו"ל בארץ, גם בגלל הצרפתית המתגלגלת ברחובות, בבוטיקים ובבתי הקפה, ונראה שעוד רגע אמילי תגיח מהפינה עם בגט וברט אדום, מהלכת בנונשלנט בשאנז אליזה המקומי, רחוב שבזי. ואמילי היא לא היחידה כי השיק הצרפתי, לצד הבוהמייניות המקומית, מקפיצים אותנו היישר לרובע המארה בפריז, עם הרחובות והבתים היפים, הגלריות, חניות העיצוב, הבוטיקים, הבולנ'זרי, הפטיסרי, המעדניות, המסעדות האנינות, הברים השכונתיים, ובתי הקפה הקטנים עם השולחנות העגולים על המדרכה. נו, כבר הבנתם, געגועים למקור, אז יצאנו לסיבוב ב"צדק" והתנחמנו בקרואסון חמאה וקפה או-לה בנינה, שופינג בבוטיק של מאיו, וקערה לפירות בחנות של פיין לאב הום, והאמת? הפעם יצאנו בזול ועם הרגשה שאין שווה וכיפית ממנה בעיר.


6. ג'סר א-זרקא

נראה כמו חוף נאבק, סיני

ג'אסר א-זרקא (צילום: אסף פינצ'וק)
סירות בג'סר | צילום: אסף פינצ'וק
סיני, חוף נאבק (צילום: שלומי מינץ)
סירה בנאבק | צילום: שלומי מינץ

נמל הדייגים של ג'אסר א זרקא, כפר הדייגים היחידי בארץ שהתואר אותנטי מגיע לו בזכות גדולה, דומה לנמלי הדייגים הקטנים שפוגשים על חופי סיני, בכפריים הנידחים שעוד לא "התקלקלו" והפכו למלכודת תיירים. ואם להיות מדוייקים, כמו נאבק –  כפר דייגים קטן מדרום לנואיבה, השייך לשבט מזיינה, שבט הדייגים של סיני. בדומה לנאבק גם בג'אסר יש מפרצון קטן שהפך לנמל עם שני מגדלורים מחלידים, שוניות יפות, סירות צבעוניות שמתנדנדות על הגלים, רשתות דייגים שפרוסות על החוף, בקתות שנבנו מאבני כורכר מקומיות, פחונים, שהם החושות המקומיות, שמחופים בסככות קש, ותחושה של זמן שעצר מלכת, למרות שמעבר לגבעה ממוקמות אחוזות הפאר של קיסריה.

ויש גם מסעדה פשוטה על החוף שמגישה דג טרי שרק עלה מהרשת ומוגש עם חומוס וסלט ירקות. הכי פשוט, הכי טעים, הכי ציורי, הכי אותנטי, למרות שלאחרונה יש ניסיונות להפוך אותו למוסדר ונגיש, עם טיילת ותוכניות פיתוח, ואנחנו מקווים שלא יקלקלו וימסחרו אותו.

> זה מה שמסתתר בג'סר א-זרקא


5. פארק תמנע

נראה כמו פארק ארצ'ס, יוטה, ארה"ב

אילת (צילום: אילן ארנון)
פארק תמנע | צילום: אילן ארנון
ארצ'ס (צילום: teps4545, shutterstock)
ארצ'ס | צילום: teps4545, shutterstock

תמנע הוא מאוצרות הטבע היפים והמרשימים בארץ, המשתרע על כ-70 אלף דונם, וכדי לחדד את גודלו נציין שהוא גדול מתל אביב. הטיול באחד מ-25 המסלולים המוצעים (ברכב, באופניים ולמיטבי לכת) בפארק הטבע הוא מסע בזמן 3000 שנה לאחור תוך גילוי סודות המצוקים, המנהרות (שהגישה לחלקן נעשית בזחילה הרפתקנית) ומכרות הנחושת העתיקים בעולם, המיוחסים לתקופת שלמה המלך. אלה, וגם התצורות הגיאולוגיות ופסלי הטבע, בהם הקשת הגדולה והפטרייה, שהפכה למותג המקומי, נוצרו במשך אלפי שנים על ידי הגשם והרוחות, והם שהופכים אותו לאתר מרתק.

אז מי המקבילה העולמית לאוצר הטבע שלנו? יש שיאמרו המדבריות והפארקים בטקסס ובאריזונה, יש שיתארו את המדבריות האדומות של צפון אוסטרליה, שגם להן תצורות נוף ופסלי אבן טבעיים בדומה לבקעת תמנע, אבל ליטל שמואלי, מנהלת התיירות של הערבה הדרומית, אומרת שאם "כמו בחו"ל" אז ואדי רם, השכן הירדני מעבר לגבול, אבל יותר מכולם, והכי דומה, הוא פארק ארצ'ס, במדינת יוטה. בארצ'ס מעל 2,000 קשתות אבן טבעיות, סנפירי סלע, פסלים שנוצרו בסלעים הענקיים ומאות פסגות נישאות. וגם לינת קמפינג וקראוונים בדומה לתמנע, שלו יש בונוס נוסף – אגם מלאכותי שהוא כמו נווה מדבר.

> כל מה שצריך לדעת על פארק תמנע


4. עין כרם

נראה כמו אסיזי, חבל אומבריה, איטליה

עין כרם (צילום: פנינה עין מור)
עין כרם | צילום: פנינה עין מור
חבל אומברייה (צילום: אריאלה אפללו)
חבל אומברייה | צילום: אריאלה אפללו

שנים התלבטתי האם עין כרם, השכונה הציורית בפאתי ירושלים, מזכירה לי כפר בטוסקנה או יותר כפר בפרובנס, עד שהגעתי לאסיזי שבחבל אומבריה באיטליה ונפל האסימון – עין כרם היא לגמרי האחות הקטנה של אסיזי. את שחשבתי חיזקה פנינה עין מור, תושבת עין כרם, מורת דרך ויקירת ירושלים, שסיפרה: "עשיתי פה כנס לבכירי ההמטולוגים בעולם והאורחים שהגיעו מאיטליה אמרו שעין כרם שלנו יפה יותר מטוסקנה. חלק מצריחי הכנסיות, למשל, הם של הפרנצ'סקנים ובטיוליי באיטליה מצאתי כמה כנסיות תאומות". והיא מוסיפה: "כמובן שיש לנו גם את המנזר הרוסי עם הכיפות המוזהבות, שנבנה כדוגמת הכפרים רוסיים, אבל יותר מכל עין כרם מזכירה את העיר אסיזי מאשר את רוסיה". בינגו!

גם עין כרם וגם אסיזי הן יפות, מרשימות ומאוד תיירותיות, הן מוקפות הרים, יערות ונופים מרהיבים, בשתיהן בתי אבן עם אדניות פורחות תלויות על המרפסות והחלונות, ובוגנוויליות בשלל צבעים פורחות בין החצרות לסמטאות היפות. שתיהן חשובות לנוצרים ובעין כרם יש שבע כנסיות ומנזרים מרשימים ביופיים ובחשיבותם, עם מגדלי פעמונים שמצלצלים ומנעימים ברקע. ויש לה גם מעיין קדוש, ואמנים, וגלריות, ומארחים בייתים, ומסעדות ובתי קפה, וגם צימרים ומלון בוטיק אחד.


3. קיסריה

נראית כמו פומפיי, איטליה

עתיקות קיסריה (צילום: אריאלה אפללו)
עתיקות קיסריה | צילום: אריאלה אפללו
פומפיי (צילום: Thinkstock )
פומפיי | צילום: Thinkstock

במרוץ של "כמו בחו"ל" לקיסריה ארבעה אתרים הגיעו לקו הגמר – האקרופוליס של אתונה, האספנדוס של אנטליה, קרתגו של תוניס וג'רש שבירדן, אבל מי שלקחה את התואר היא פומפיי שעתיקותיה ושרידיה הארכיאולוגיים הכי מזכירים את קיסריה שלנו. אמנם קיסריה העתיקה ממוקמת מול הים ופומפיי ממוקמת בחבל קמפניה האיטלקי, מרוחקת ממנו, ועדיין רב הדומה על השונה. שתיהן הפכו לאתרים לאומיים עם ארכיאולוגיה והיסטוריה מפוארת, ובשתיהן נותרו שרידים המעידים על החיים הטובים של התושבים. בשתיהן יש רחובות, שערים, עמודים, מרחצאות, פסיפסים מרשימים, תיאטרון עם מושבי אבן ושרידי מקדש עם גרם מדרגות ועמודים בסגנון קורינתי.

ועדיין, קיסריה מבחינתנו לוקחת בגדול בשל מיקומה הנושק לים, המוסיף ליופייה ההיסטורי, ובגלל הפיכתה לגן לאומי שמשלב בין תיירות לתרבות הפנאי. בשטחי הגן נערכים אירועים, מופעים, פסטיבלים והקרנות סרטים על המדשאות, ובאזור הנמל יש גלריות, סדנאות אמנים, עגלות אוכל, בתי קפה, מסעדות על המזח והשקיעות הכי יפות.


2. עכו העתיקה

נראית כמו אסווירה, מרוקו

עכו (צילום: אריאלה אפללו)
עכו, ישראל | צילום: אריאלה אפללו
אסווירה (צילום: רוני מיארה)
אסווירה, מרוקו | צילום: רוני מיארה

עוד לא הייתי באסווירה, וגם לא במרוקו. אבל כן בעכו, ואני מאוהבת בקסם שלה. יש לה מקומות, כמו הנמל, השוק, הבזאר, החמאם הטורקי והכיפות של מסגד אל ג'זאר, שמחזירים אותי לאיסטנבול ולנמל ההומה על הבוספורוס, עם סירות הדייגים רק בלי אוניות הנוסעים העצומות. כמעט שאיסטנבול הייתה הבחירה המתבקשת ל"כמו בחו"ל", אבל שיחה עם רוני מיארה, מנהל שיווק התיירות בחברה הכלכלית של עכו, ותמונות ששלח ראיתי שעכו העתיקה היא הכי אסווירה, עיר הנמל של מרוקו.

הרחובות, הסמטאות, המבנים, הנמל, הצבעים ואפילו התותחים על החומה המרוקאית, דומים לתותחי נפוליון על החומה העכואית. ורוני, שהיה באסווירה, אומר שגם הריחות והקולות כמו בעכו, וגם החתולים המשוטטים ברחובות, ומוסיף: "גם לאסווירה, כמו לנו, יש פסטיבל אנדלוסי ויהודים וערבים שחיים ביחד. עכו היא אחותה הקטנה של אסווירה והחלום שלי, שיתממש אינשאללה בשנה הקרובה, שנכרות ברית ערים תאומות". שתי הערים מאוד תיירותיות וחווייתיות ועל כך תעיד הזכייה של עכו, בינואר האחרון, בתואר "עיר התיירות עם חוויית האירוח הכי טובה בארץ" מטעם Traveller Review Awards של אתר Booking.com. היא מגדילה ועוברת לאחרונה מקצה שיפוצים בנמל ובטיילת, בסמטאות נפתחים עוד ועוד צימרים ייחודיים, ובחאן אל עומדאן נשלמת הבניה של מלון סטאי היוקרתי.

> ביקרנו בעכו העתיקה וזה מה שגילינו בה


1. שכונת פלורנטין

נראית כמו שכונת פסירי, אתונה

פלורנטין (צילום: אריאלה אפללו)
פלורנטין, תל אביב | צילום: אריאלה אפללו
שכונת פסירי, אתונה (צילום: אריאלה אפללו)
פסירי, אתונה | צילום: אריאלה אפללו

געגועיי לחוף של טרפטוני ולקולות של פיראוס הובילו אותי לחפש את יוון בארץ והאמת שזה היה ממש קל, כי נדמה שכל מי שחזר מאיי החופש האולטימטיביים המשיכו לחגוג ביאסו ויאמס ולהתענג על צלילי הבוזוקי בטברנות המקומיות, שפורחות כמו חצב בטרם הסתיו. אז יוון? לגמרי גם כאן. אם זה בשוק היווני ביפו (בין שוק הפשפשים לכיכר השעון); במנזר ובכנסייה היוונית בכניסה לנמל יפו, שנראה כמו האח האובד של הנמל בפיראוס; במושבה היוונית - השכונה המקסימה בירושלים; ובמסעדת לימאני (נמל, ביוונית) – היוונייה המעולה שהתמקמה על המזח של נמל קיסריה, שהכי עושה געגוע ליוון בגלל הנמל האותנטי, ים הטורקיז, המוזיקה, האוכל הטוב ואווירת הטברנה הנהדרת.

אבל אנחנו כאן בשביל פלורנטין, השכונה הכי צבעונית ומצוירת בארץ, ותאומתה פסירי (Psyri), השכונה הכי צבעונית ושמחה באתונה. שתי השכונות יפות, אמנותיות, מסקרנות ומאוד מתויירות ופופולאריות גם בשל הרחובות הישנים, החנויות הקטנות, השכונתיות של פעם, בגלל השוק המקומי - לתל אביבית יש את שוק לוינסקי, שהוקם על ידי עולים מסלוניקי, לאתונאית את שוק התבלינים והמעדנים. שתיהן מתפארות בגרפיטי שמכסה כל קיר ובניין, שההמונים נוהרים לראות ולצלם, ובעוד שלפסירי יש טברנות שמחות, לפלורנטין ברים ובתי קפה, אבל בשתיהן מתגוררים צעירים שמשרים עליהן את הוויב המדליק.

> זה מה שחייבים לראות בפלורנטין והסביבה