לאחר לא מעט דחיות נפתחו שעריו של גן העדן המדברי הכי נחשק ומסקרן, ובעל הבילד אפ הכי ארוך שיש – מלון סיקס סנסס (Shaharut Six Senses) ביישוב הקהילתי שחרות, 45 דקות צפונית לאילת וכחצי שעה משדה התעופה רמון. כבר מעל שנה שגן העדן הזה מחכה לקבל את פניהם של אורחיו הראשונים. בתחילה הוא היה אמור להיפתח באפריל 2020, נדחה בגלל הקורונה לספטמבר ולבסוף, כשכולם הבינו שהמחלה הזו כאן כדי להישאר, הוא נדחה בפעם נוספת וכעת נפתח.

>> חודשיים מהפתיחה - זה מה שהאורחים חשבו על סיקס סנסס

כדי להבין עד כמה הצפייה לפתיחתו היתה גדולה, צריך לקרוא את הכתבה ב-CNN שהכתירה אותו כאחד מ-20 המלונות החדשים בעולם שצריך לבקר בהם (הכתבה פורסמה רגע לפני הקורונה): "מושלם עבור מטיילי היוקרה הייחודיים", תיאר אז המגזין היוקרתי את המלון היוקרתי.

עוד נכתב עליו: "המלון מציע תפריט מיוחד ומרגש של פעילויות מדבריות כמו טיולי גמלים וסנפלינג במדבר, שמשתלבים נהדר עם אירוח בווילות אבן מהן ניתן לראות את השקיעה מתוך הבריכה החיצונית". המלון ביישוב הדרומי הקטן, נבחר ברשימה אחת יחד עם מלונות באוסטרליה, יפן, לונדון, מקסיקו, תאילנד, האיים המלדיביים, ניו יורק ועוד.

מחיר של 4 ספרות ללילה. בדולרים

הקמתו של המלון התנהלה כמו מבצע צבאי, סודי, והבדידות והריחוק שלו מציוויליזציה הומה אפשרה את בנייתו מתחת לרדאר. כך, בשקט בשקט, צמח לו אחד מהמלונות הכי מעניינים בארץ, כזה שלא לגמרי מתאים לנוף המקומי, בקטע טוב.

הוא יתופעל כאמור על ידי רשת סיקס סנסס (Six Senses) התאילנדית, מרשתות המלונות הטובות והמובילות בעולם, לה יש 30 מלונות מסביב לעולם, בעיקר במזרח אסיה וכן גם בספרד, צרפת, שוויץ, יוון, טורקיה, עומאן, דובאי, ברזיל והרפובליקה הדומיניקנית. כל אחד ממלונות הרשת הוא חוויה יוצאת דופן. בגרסה הארץ ישראלית הראשונה של הרשת מציעים חוויית נופש בריזורט מדברי מהזן היוקרתי, ובדרך להעלות את הערבה הרחוקה על מפת התיירות העולמית. נכון להיום, אין בארץ הרבה מלונות יוקרה בינלאומיים ובטח לא במיקום, בסגנון, באג'נדה ובסדר הגודל שצפויים להיות למלון הסיקס סנסס.

סיקס סנסס שחרות (צילום: Booking.com)
הגירסה הארץ ישראלית של רשת מלונות היוקרה. סיקס סנסס בשחרות | צילום: Booking.com

סיקס סנסס שחרות (צילום: Booking.com)
צילום: Booking.com

הסיקס סנסס החדש ממוקם בנקודה אסטרטגית שקורצת מאוד לתיירות הנכנסת הודות לשדה התעופה רמון, הממוקם במרחק חצי שעת נסיעה, הקרבה לאילת במרחק של 45 דקות וקצת יותר מים המלח. למי שירצו לקצר את זמן ההגעה (כ-3.5 שעות מתל אביב, לדוגמה), ולדלג על נסיעה בדרך הנופית המתפתלת, מוזמנים להגיע במסוק פרטי שיוכל לנחות בסמוך למלון.

אם היה דירוג כוכבים, המלון היה מקבל 5 פלוס פלוס, כיאה למלון יוקרה אקסקלוסיבי, וככזה הוא מגיע עם תו מחיר ממוצע של 4 ספרות ללילה. בדולרים. בהמרה לשקלים, ללא מע"מ (כפי שפורסם באתר המלון לחודש אוגוסט): לילה לזוג בסוויטה רגילה מתחיל מ-3,950 שקלים ועד 4,389 שקלים, ומטפס למחיר של החל מ-7,640 שקלים ללילה בסוויטה צמודת בריכה. זה לא נעצר כאן: וילה עם שני חדרי שינה תעלה החל מ-14,630 שקלים לזוג ללילה. הווילה הנשיאותית, הדובדבן שבקצפת, תעלה החל מ-27,720 שקלים ללילה.

הסוויטות הכי פשוטות מתפרשות על כ-58 מ"ר בחלל אחד וכוללות גם מרפסת פתוחה מול הנוף. מעליהן בהיררכיה יש סוויטות בגודל 125 מ"ר עם סלון וחדר שינה. הסוויטות המשפחתיות בהן סלון גדול ושני חדרי שינה עם דלת מקשרת, משתרעות על 180 מ"ר. חלק מהסוויטות והווילות צמודות פטיו פנימי ומרפסת פתוחה אל הנוף, חלק צמודות בריכה פרטית, שמחוממות בחורף, לחלק גם מרפסת וגם בריכה ולכולן פנורמה אל הרי אדום, עמק הערבה והמדבר המרשים.

סיקס סנסס שחרות (צילום: Booking.com)
צילום: Booking.com
סיקס סנסס שחרות (צילום: Booking.com)
צילום: Booking.com
סיקס סנסס שחרות (צילום: Booking.com)
צילום: Booking.com
סיקס סנסס שחרות (צילום: Booking.com)
צילום: Booking.com

סיקס סנסס שחרות (צילום: Booking.com)
צילום: Booking.com

גולת הכותרת היא כאמור הווילה הנשיאותית – או בשמה המקומי: "השמורה הפרטית". "השמורה" משתרעת על פני 644 מ"ר וכוללת סלון גדול, חדר שינה מאסטר, שני חדרי שינה נוספים, מטבחי פנים וחוץ, סאונה, חדר טיפולים, חדר כושר וחלל אירוח חיצוני הכולל גם מרפסת פרטית ובריכה בגודל 72 מ"ר. היא יכולה לארח עד שבעה אנשים.

נכון לעכשיו, בחודש אוגוסט נשארו מקומות פנויים בתאריכים בודדים, רק לווילה הפנורמית ולווילה הנשיאותית - "השמורה הפרטית". המחיר כאמור ניתן בדולרים ומומר לשקלים על פי השער ביום הרכישה, ואליו מוסיפים מע"מ. במחלקת ההזמנות של המלון ציינו בפנינו שחודשים ספטמבר ונובמבר כבר מלאים לגמרי.


את הקולינריה של המלון מוביל השף אמיר כלפון, מי שהיה במשך שנים השף הראשי של מלונות האקסקלוסיב של רשת ישרוטל. כלפון דוגל במטבח מקומי, עונתי, שמתחבר לחזון ולתורה הקולינרית של רשת סיקס סנסס העולמית. האני מאמין של הרשת הוא "לאכול עם כל החושים" המהווה גם חלק מתוכנית הוולנס שלהם, תוך דגש על שימוש בחומרי גלם מקומיים ועונתיים. כך, חלק מהאוכל במלון מגדלים בגינת הירק הצמודה אליו, או מביאים ממגדלים מהמושבים והקיבוצים בערבה, בהם קיבוץ נאות סמדר שמספק להם גבינות, מיצים טבעיים ופירות יבשים.

תפריט המלון, כך הם מבטיחים, יהיה מיוחד, מגוון ומשתנה. המלון אמנם אינו כשר אבל מכבד ולא מגיש פירות ים ובשר חזיר. אין להם מטבחי בשר-חלב נפרדים, ויש בישול בשבת. יחד עם זאת, יהיו פתרונות יצירתיים לאורחים שומרי שבת וכשרות.

מעבר ללינה והקולינריה, המלון מציע לאורחיו פעילות במתחם ומחוצה לו. לצורך כך איבזרו כאן, בין השאר, את כל יחידות האירוח בכובעים, מקלות הליכה, מזרן יוגה ותיק כפכפים. במלון יש גם מנהל חווית לקוח שזמין 24 שעות ביממה, שירותי כביסה וגיהוץ. כמו כן, מוצעים טיולי הייקינג במדבר, טיולי עששיות, סיפורים מסביב למדורה וסדנאות תכשיטים וקליעת סלים. גם למבוגרים מוצעים מגוון פעילויות. בחוות הגמלים למשל, הממוקמת בכניסה למלון מאז ימי החאן, שיפצו את המכלאות והגמלים עברו למגורי 5 כוכבים ולתנאי עבודה ומחיה משודרגים. בנוסף, נערכים טיולי שטח, אך כאן יוצאים למסע בשעות הנוחות לגמל ולא רוכבים עליו, אלא הולכים לצידו ומכירים את התנהגותו ואורחות חייו.

עוד בתוכנית: תצפיות לילה מודרכות עם מפת כוכבים וטלסקופ מקצועי; פעילות של צפרות עונתית; קומזיץ עם מדורות שיודלקו בקערות מיוחדות; הקרנת סרטים בקולנוע פתוח, כשאת המושבים יחליפו ערסלים ולצד הפופקורן יגישו פיצות שישלפו מהטאבון הצמוד; סדנאות יוגה, פילטיס וקיימות, טיולים וסיורים מודרכים וספורט אתגרי הכולל סנפלינג, אופני הרים ונהיגת שטח.

עוד במלון: בריכת שחיה פתוחה אל הנוף, בריכת נוספת, מקורה, מתחם ספא יוקרתי, חדר כושר, מרכז הוליסטי וסטודיו ליוגה המשקיף למדבר.

לא רצו שג'יפים יוקרתיים יסתובבו להם מחוץ לבית

מי שעומד מאחורי המלון הוא היזם רוני דואק, שהחזון שלו היה להקים מקום אסטרטגי על דרך הבשמים הנבטית, שהייתה מדרכי המסחר הפעילות, הראשיות והחשובות ביותר בעולם. החזון היה משותף לו ולרעייתו דאז, השחקנית יעל אבקסיס, שחלמו להקים אתר אירוח ייחודי, להביא אותו לתודעה עולמית ולהעלות אותו על מפת יעדי החופשות הנחשקים. השניים, שידועים באהבתם למדבר ולאורח חיים בריא, רכשו את חאן שחרות, הסמוך ליישוב שחרות, שממוקם על קצה מצוק העתקים. הם רצו להביא תיירים לנגב בכלל ולשחרות בפרט. היוזמה הצטרפה לאג'נדה הוותיקה של דואק לפיתוח הנגב והערבה, וכחלק מזה הוא הקים לפני כשלושה עשורים  את חברת "כרמי ערבה" שמשקיעה באזור, בין השאר בשימור מבנים היסטוריים, בפיתוח התיירות ובשותפות חקלאית עם קיבוץ איילות וכן את חברת "נגב וגליל יוזמות" שהובילה את פרויקט המלון.

בתחילת הדרך, טרם הרכישה והכניסה של דואק למקום, היו לא מעט מתנגדים להקמתו של אתר אירוח בסמוך ליישוב המבודד, מה שייצר דיסוננס בין הרצון לפתח את התיירות באזור, לבין הרצון של התושבים לשמירה על הטבע. המקומיים לא אהבו את הרעיון שעשוי להפר את שלוותם ורצונם לשקט ולהתבודדות. התוכנית של היזם הראשון הייתה בניית מתחם אירוח כפרי, אך לאחר שדואק רכש ממנו את השטח הוא לקח אותו עשרה צעדים קדימה, חבר לרשת מלונות Six senses ושדרג את התוכנית המקורית לרמות על. התושבים חזרו והביעו התנגדות כי חששו מהקמת מלון לאלפיון העליון ומתנועה ערה של רכבי יוקרה וג'יפים ממותגים. דואק פתר את הבעיה כשהחליט לבנות מלון אקולוגי שמכבד את מיקומו, סביבתו ואת הטבע והמשאבים שיש באזור - הן בבנייה נמוכה, ששומרת על קו המצוק שמתמזג עם נוף הרי אדום, והן בשימוש בחומרים מקומיים שלא יפגעו בסביבה. תכנון המלון ובנייתו נעשו מתוך הבנה וחשיבה אקולוגית המותאמת לאקלים ולנוף המדברי, במטרה לשמור על אופיו המיוחד של האזור.

סיקס סנסס שחרות (צילום: Booking.com)
האבנים נלקחו מהמקום ומה שלא עשו בו שימוש הוחזר לטבע | צילום: Booking.com
 

במלון ניכרת חשיבה, תשומת לב והשקעה עד לפרטים הקטנים ביותר. ערך הקיימות, הבריאות ואיכות הסביבה מאוד חשובים לרשת העולמית, מאז הקמתה ב-1995, ומקפידים להשתמש בה בחומרים טבעיים, אקולוגיים ומתכלים. כך למשל, עד 2022 שואפים ברשת להוביל מהפכה של אי שימוש בפלסטיק, כולל במוצרים הקטנים והבלתי נראים לעין. במלון בשחרות, למשל, הכרטיס המגנטי לפתיחת הדלתות עשוי מעץ, וספקי המזון, שיכנסו בשעריהם, יביאו אותו במיכלים אקולוגיים רב פעמיים שהמלון יספק להם מראש. גם נושא המים והפסולת מטופלים בקפדנות ובשחרות הציבו מתקן קומפוסט ומתקן לטיהור מים שיזרמו במלון. את המים שיגישו לאורחים יבקבקו כאן בעצמם בבקבוקי זכוכית שימוחזרו, ואת מטע החותרים, ששתלו בכניסה למלון, ישקו במי ביוב מטוהרים שיוזרמו בצינור תת קרקעי עד למטע. לטובת תאורת השבילים בשטח הפתוח ובין מתחמי האירוח, עבדו עם אשת מקצוע הבונה בקרמיקה, שיצרה גופי תאורה שנראים כמו סלעים שמשתלבים בטבעיות בצידי הדרך. בלילה ה"סלעים" מוארים באור רך שלא מפריע לזיהום האוויר ולתצפית בכוכבים. גם נושא תנועת הרכבים במלון עברה חשיבה והאורחים יחנו בכניסה וינועו באמצעות רכבי גולף חשמליים לחדרם.

ערך נוסף שהרשת מקדמת הוא החיבור לטבע ולקהילה הסובבת אותו וגם בשחרות יצרו קשר פורה עם הקהילה המקומית. הקשר מתבטא בבחירת שותפים פעילים בשלבי העיצוב, ההקמה והבנייה, ברכישת חומרי גלם ממגדלים מקומיים, בגיוס מדריכי טיולים ומפעילי אטרקציות ובשילוב עובדים ואנשי מקצוע מהאזור. כך למשל, אמיר משחרות עשה את עבודות הנגרות, רעות הקרמיקאית יצרה את הכלים והאקססוריז ומנהל ההחזקה מתגורר אף הוא ביישוב. גם בנושא העובדים שמגיעים מרחוק היא יצרה חיבור מקומי והכשירה עבורם כפר מגורים בקיבוץ נווה חריף הסמוך.

סיקס סנסס שחרות (צילום: Booking.com)
צילום: Booking.com

בניגוד לתושבי שחרות והסביבה, מי שתמכה בהקמת המלון כבר מתחילת הדרך היתה מועצת חבל אילות. "למלון בינלאומי כסיקס סנסס יש השפעה גדולה במספר מישורים על האזור שלנו ובראש ובראשונה הוא מחולל כלכלה", אומר ד"ר חנן גינת, ראש מועצת חבל אילות, ומוסיף: "לא מעט תושבים מהחבל התפרנסו, מתפרנסים ויתפרנסו מהמלון, שמספק להם תעסוקה, ואני מברך על כל יוזמה שמגשימה את חזון פיתוח התיירות באזורינו. המלון שם את ישראל, הנגב, הערבה ואת שחרות על מפת התיירות הבינלאומית, ומי שמכיר את רשת סיקס סנסס מבין את ההשפעה התדמיתית העצומה שלה על אתרי תיירות. אין לי ספק שהמלון ימשוך לערבה הדרומית תיירים רבים מחו"ל, שחלקם טרם ביקרו בישראל".

ואיך דואגים שהמועצה הצנועה תתאים עצמה לאורחים אמידים, או להיפך?
"קהל היעד של הקיבוצים וקהל היעד של המלון הם שונים לחלוטין והקיבוצים יוכלו רק להרוויח משיתופי הפעולה, שכן מעבר ללינה, הקיבוצים מציעים מגוון אפשרויות של סיורי טבע, רכיבת אופניים, תיירות אקולוגית, שוק איכרים ועוד. אני מאמין שהאותנטיות מנצחת כי בסופו של יום תייר אירופאי שיגיע להתארח ברשת, ירצה לחוות מה זה קיבוץ כפי שהוא באמת. ייתכן שהקיבוצים יתבקשו לייצר מוצרי תיירות שהם קצת יותר מותאמים לקהל שלהם, אך בסופו של יום זה עניין של הנהלת המלון מול הקיבוצים, ומחלקת התיירות שלנו יודעת לסייע בחיבורים ובשיתופי הפעולה".

כביש 40 נאות סמדר (צילום: אריאלה אפללו)
אזור הערבה הדרומית צפוי לפרוח. נאות סמדר | צילום: אריאלה אפללו

מה מצב התיירות וההיקף התפוסה אצלכם כרגע?
"עם חזרת התיירות, לאחר משבר הקורונה, הערבה הדרומית הפכה לאחד מיעדי התיירות המבוקשים בישראל ואנו בתפוסות של 100% בסופי השבוע. אמצע השבוע הוא קצת יותר מאתגר מאחר והתיירות הנכנסת עדיין לא כאן ואנחנו נכנסים ממש עכשיו לתקופת הקיץ המדברי שבמשך היום חם מאוד. פארק תמנע, כעוגן תיירותי של האזור, שובר שיאים של תפוסות בלינה, בכניסות לפארק ובסיורים מודרכים". 

על פי התחזיות, המלון ישים את הערבה על מפת התיירות העולמית, יוסיף לתדמיתה וימתג אותה כיעד אטרקטיבי. הרשת היוקרתית, עם הסטנדרטים הגבוהים, לא מפחיתה מערכה של התיירות הכפרית המקומית, להיפך, היא רק תחזק ותעצים את הקיים עם מטיילים ותיירים שלא ימהרו לחצות את כביש הערבה בדרכם לאילת, אלא יגיעו במיוחד.

מינימום בולטות והפרעה לשטח

בסופו של דבר התושבים התרצו, הבירוקרטיה הובסה ודואק קיבל את ברכת הדרך והאישור לבנות 80 יחידות אירוח. בפועל נבנו רק 60 מתוך כוונה לשמור על ריחוק ושקט וליצור אשליה שכל אורח נמצא בבדידות ושום דבר לא מפריד בינו לבין הנוף.

המלון משתרע על שטח של 188 דונם ותכנונו הייחודי נעשה על ידי האדריכליות דניאלה פלסנר ומיה פלסנר, ובעיצוב הפנים של משרד דנה אוברזון אדריכלים, תוך התחשבות באלמנטים הסביבתיים ושימוש בחומרי גלם מקומיים. במהלך ההקמה חפרו באדמה, מיינו את האבנים והשתמשו בהן לבניית המבנים המשותפים, סוויטות האירוח, המדרגות והשבילים, ואת האבנים הנותרות החזירו למקומן בהנחיית מומחה לשחזור קרקעות. הרעיון האדריכלי והעיצובי נעשה על פי עקרונות התכנון הירוק, עם מינימום בולטות והפרעה לשטח הטבעי ולכן גם בחרו בצבעים שמתמזגים בנוף ובעץ ממוחזר שפורק מגשרים וספינות והובא מרחבי העולם. יחידות האירוח ממוקמות בשיפולי הגבעה ולצורך הקמתן חפרו באדמה לעומק חצי מטר כך שמי שמסתובב בחוץ רואה רק את גגות המבנים המדורגים, שמתמזגים עם השטח.

המלון מנהל דיאלוג עם סביבתו ויחידות האירוח הן סוויטות שנראות כווילות קטנות, שכל אחת היא יחידה בפני עצמה ועיצובן הפנימי ממשיך את אותו קו ועושה שימוש בחומרים ומוצרים טבעיים.

למי המלון מתאים?

למי שאוהבים את השקט והנופים של המדבר, למי שמחפשים חופשת wellness ואוכל טוב ובריא. למי שאוהבים את הרשת והתארחו באחד ממלונותיה בעולם ולזוגות. לאחר שבהתחלה המלון היה ידידותי לילידים, כעת הכניסה אסורה מתחת לגיל 12. ויותר מהכל – המלון מתאים למי שיכול להרשות לעצמו את כל הטוב הזה!