צל כבד ביער ברעם

העצים במסלול היפה והלא כל כך מוכר הזה כל כך סבוכים וצפופים עד שלקרני השמש ממש קשה לחדור אותם כשיורדים במורד הנחל. המסלול נעים במיוחד ברגע שנכנסים לחורשת האלונים ומגיעים לנתיב הנחל עם האבנים הגדולות, הטחב והצמחייה. אפשר להשלים כאן מסלול מעגלי או לעשות חלק מהנחל ולחזור למעלה כשנמאס. אל תשכחו שאתם בגליל וגבוהים יחסית ואחה"צ יכול להיות קריר.

מכביש 899 פונים לחניון לאה ויצחק רבין, ממשיכים בדרך עפר מסומנת כחול עד שמגיעים למפגש דרכים עם שביל מסומן שחור. כאן חונים וממשיכים רגלית בשביל המסומן הכחול אל העצים הצפופים ומקפצים מטה מסלע לסלע בנתיב הנחל. כך עד שמגיעים למפגש עם נחל דישון (שביל מסומן אדום). השביל ממשיך בנחל צבעון ונמפגש עם מסלול שחור בו עולים חזרה לרכב דרך היער ואחר כך על דרך עפר. כניסה חינם.

יער ברעם (צילום: יחסי ציבור, ויקיפדיה)
יער ברעם | צילום: יחסי ציבור, ויקיפדיה

נגישות וצל בנחל השופט

מדובר במסלולון מוצל, נעים הליכות ואף נגיש. בין העצים של יערות הזורע, בסמוך ליקנעם המושבה ולקיבוץ הזורע, זורם לו נחל השופט וגם באמצע אוגוסט יש בו מוקד עם שתי בריכות שכשוך, אחת מהן תגיע עד מותני הילדים. מומלץ לטבול ולשבת גם על האבנים בתוך המים או לצדם. ההליכה עוברת בין נביעות המים, טחנת קמח העתיקה ומיני-מערות בסלע. השביל סלול ויש בו גם גשרון עץ פוטוגני (מתחתיו המים אינם זורמים כבר עכשיו).

המסלול הקצר (600 מטר) יוצא מחניון החרובים לעין אמי והגישה היא מכביש 66 דרך יערות הזורע והר גחר (הגישה מיקנעם המושבה סגורה בדרך כלל בשער ואז מרחק ההליכה לתחילת המסלול – עין אמי – ארוך יותר). מעבר לצל העצים הצמחייה יוצרת בחלקים מהשביל סבך מנהרה טבעי והשביל משופע בפינות ישיבה ומרגוע עם ספסלי עץ שמזמינים הפסקות יזומות. כניסה חינם.

נחל השופט (צילום: יחסי ציבור)
נחל השופט | צילום: יחסי ציבור

המיצג האור-קולי לילות שאן בבית שאן

העיר העתיקה של בית שאן כל כך גדולה ומרשימה שהיא עומדת בתחרות ראויה עם קיסריה הידועה והמפורסמת הרבה יותר. אין לכם מה לחפש כאן במהלך היום עד אוקטובר – באמת שחום אימים, אבל לעת ערב – תענוג צרוף. החוויה הלילית מומלצת ומפתיעה ביותר באפקט שלה ומתאימה לכל הגילאים. המיצג הלילי צבעוני ודינמי ומוקרן בימים שני עד חמישי בלילות הקיץ. בנוסף להקרנה מוקדי העיר החשובים מוארים בתאורה מרשימה ובלילות אוגוסט מתקיים גם יריד מיוחד במתחם הסראייה.

בביקור נפרשת בית שאן העתיקה לפני המבקרים ויש לה פאסון שמתעצם בלילה. המיצג מספר את סיפורה ההיסטורי של העיר שהייתה מאוכלסת כבר בתקופה הכנענית והייתה עיר חשובה ומרכזית. הוא מוקרן על העתיקות ועל האבנים ומייצר חוייה כוללת מרשימה (בדומה למיצג האורקולי במגדל דוד בירושלים – גם הוא מומלץ בחום). לאחר מכן יוצא סיור מודרך אל העיר שנמשך כשעה ועובר ברחובות העתיקים, בקארדו הרחב, בבית המרחץ המרשים, בתיאטרון העתיק ובין עמודי הענק שחלקם עדיין מתנוססים לגובה וחלקם מוטלים על הקרקע, עדות לרעידת האדמה הגדולה שפקדה את העיר במאה ה-8 לספירה. הכניסה בתשלום – יש להזמין מקומות מראש (ניתן להגיע עם רכבת ישראל מה שהופך את הטיול לחוויה כפולה ומכופלת).

בית שאן העתיקה (צילום: יחסי ציבור, ויקיפדיה)
בית שאן העתיקה | צילום: יחסי ציבור, ויקיפדיה

מפעל מים תת קרקעי בנקבת מי קדם

מדובר בנקבת מים קדומה שהיא חלק ממפעל המים היפייפה של העיר קיסריה הרומית. המים הובאו לקיסריה על אמת המים מכמה מעיינות באזור וביניהם גם המעיין באתר מי קדם בפארק אלונה, בין היישובים אביאל לעמיקם. הנקבה עוברת מתחת לאדמה (לא כולה חפורה והחלק בו הולכים בתוך המים אורכו פחות מ-300 מטר חווייתיים מתוך כ-6 ק"מ של מים שהובלו לקיסריה מתחת לאדמה). המקום חשוך וקריר ועומק המים משתנה ויכול להגיע לאדם מבוגר עד המותניים. כשבחוץ כל כך חם זה כיף גדול והבעיה היחידה היא שצריך לצאת מהנקבה אל החום שבחוץ. את האתר חובקת צמחייה ים תיכונית מסוגננת במידה טבעית ויש גם אזור מוצל לפיקניק ממש מחוץ לאתר. לא מתאים לקלסטרופובים אבל ניתן לצאת מהנקבה לפני סופה אחרי 80 מטרים. ההליכה היא בקבוצה בליווי מדריך ולפני הכניסה לנקבה יש סרט קצר והסבר. הגיעו עם נעליים למים, בגדים למים ופנס. כניסה בתשלום.

נקבת מי קדם (צילום: עמותת התיירות כרמלים)
נקבת מי קדם | צילום: עמותת התיירות כרמלים

רטיבות בבטן האדמה במערת הנטיפים

לא רחוק מבית שמש שוכנת לה מערת הנטיפים הישראלית. למרות גודלה הקטן היא מאגדת בתוכה שפע גדול של תופעות קרסטיות ובימי החום מזמינה יותר מתמיד להיכנס אל בטן האדמה, לתוך עולם לח של נטיפים וזקיפים. הסיור (כניסה מודרכת בלבד) אורך כ-45 דקות וכולל סרט בתחילתו. הכי כיף לבוא כשיש הדרכה אבל אפשר גם לחפש לבד את הצורות השונות במערה ולתת לדמיון להמריא. בהחלט מערה שווה ואין כמו הקיץ כדי לבדוק אותה. כניסה בתשלום.

מערת הנטיפים (צילום: יחסי ציבור, ויקיפדיה)
מערת הנטיפים | צילום: יחסי ציבור, ויקיפדיה

מים וחופת צמחייה בעין בוקק

מסלולון מפתיע ויפה במדבר יהודה שתחילתו על כביש 90 ממש מול המלונות של עין בוקק ולכן עשוי להיות עמוס במטיילים ויש לקחת זאת בחשבון. אידיאלי מוקדם בבוקר ואחה"צ, אך חלק גדול מהמסלול מחופה על ידי צמחיית קנה סבוכה והולכים בו במים, כך שהוא מתאים לכל שעה (אבל בצהריים באמת לא מומלץ). המים זורמים ברוב המסלול ואז ממשיכים בנקיק הצר בין בריכות קטנות (לא עמוקות) ומפלונים, צמחיית מים מדברית, אשלים ומגלשות סלע. בסוף מגיעים למפל שטוח וגדול שעונג גדול להישען עליו וחוזרים באותה דרך. המסלול קצר – כקילומטר לכל כיוון. כניסה חינם.

עין בוקק (צילום: יחסי ציבור, ויקיפדיה)
עין בוקק | צילום: יחסי ציבור, ויקיפדיה

>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש