טוסקנה הישראלית (צילום:  Mikhail Berman, shutterstock)
צילום: Mikhail Berman, shutterstock

חוזרים לשגרה: דמיינו נסיעה ליעד שבו הנוף עוצר נשימה, בו הקולינריה נשענת על חומרי גלם שמגדלים ומייצרים במקום והאנשים מתעניינים בכם - אבל באמת - לא רק כי זו העבודה שלהם. זה מה שקורה כרגע ברמת הגולן, אחרי שחודשיים המקום היפה בארץ היפה סגור למבקרים, ביון ראשון המקום צפוי לחזור לפעילות מלאה והתיירנים המקומיים לא יכולים לחכות. אז ברור שנכנסנו לאוטו ונסענו צפונה.

אל הטיול עליו נספר לכם מיד יצאנו ביום חמישי וחזרנו בשבת, כשחשוב לציין: כמעט כל ההמלצות דורשות תיאום מראש (כל המקומות צפויים להיפתח ביום ראשון - 17.5), ופחות מתאימות לעוברי אורח ולעצירה "על הדרך", במיוחד עכשיו כשצריך לשמור על הנחיות התו הסגול.

סתם תמונת נוף יפה לחיצונית (צילום: ארנון שוורצמן)
הרמה עדיין ירוקה | צילום: ארנון שוורצמן

נדמה שבגולן, מלבד הנחלים שזורמים בו אחרי החורף המצוין שהיה בארץ, יש גם זרימה בלתי פוסקת של יין מקומי ואיכותי, שמיוצר ביקבים רבים הפזורים ביישובי האזור. היעד הראשון שלנו היה יקב "שאטו גולן" הוותיק בכניסה למושב אליעד.

ליקב עצמו חצר מרשימה ופסטורלית שבה עורכים גם אירועים. בתיאום מראש תוכלו לקבל סיור במתחם, בין היתר בחדר החביות המרשים שלו, לטעום יין (אותנו תפס זה שנקרא "גשם ורוד") ולמי שאוהב גם לרכוש מתוצרת היקב. טיפ חשוב בתכנון מסלול ההגעה – נסו להימנע מדרך שתביא אתכם מהסיבובים החדים של אזור חמת גדר ובחרו מסלול חלופי.

שאטו גולן 2 (צילום: ארנון שוורצמן)
שאטו גולן | צילום: ארנון שוורצמן

משם המשכנו בנסיעה קצרה לסיור במקום שנקרא "עין קשתות". ממש באמצע הטבע נבנה כאן לפני כשנתיים מרכז מבקרים מרשים שהשתלב יפה בצלע ההר, בלי להרוס את הנוף. בנקודה מרהיבה בין ההרים שמשקיפה על הכנרת, אתר המורשת הזה מציע בילוי משפחתי מדהים.

התחלנו מסרט קצר וקצבי למבקרים שעוזר להבין את כל הסיפור של המקום. מראים בו איך בדרך יוצאת דופן הפכה ערימת אבנים ענקית לשחזור של בית כנסת עתיק בן 1,500 שנה שבו לכל אבן הוצמד צ'יפ אלקטרוני שמספק על כל אחת מהן את המידע הרלוונטי.

לכל תקופה בשנה מתאימים כאן פעילות חוויתית למשפחות. עוד במקום, עמדת צילום משפחתי ולמי שיש ילדים גדולים יותר אפשר לצאת מהאתר לטיול בנחלים הסמוכים. האתר נגיש לנכים, אך אינו מתאים לעגלות. מחיר הכניסה: 25 שקל למבוגר, 15 שקל לילד / גמלאי / סטודנט.

עין קשתות (צילום: ארנון שוורצמן)
עין קשתות | צילום: ארנון שוורצמן
עין קשתות 2 (צילום: ארנון שוורצמן)
עין קשתות | צילום: ארנון שוורצמן

אחרי שהשמש שקעה, הערב ירד והרעב עלה, המשכנו אל היעד הבא - ומבית מדרש עתיק עברנו אל "בית מדרש" לבשר - גיליס במושב נוב.

האוכל כאן טעים ומשביע, אבל הוא לא העניין. למשפחה יש סיפור ייחודי, את המסעדה הם פותחים רק בימי חמישי ובמועדים מיוחדים. כרגע המקום מאפשר טייק אוויי ומבצע משלוחים.

את הבשר (גרסאות לכל המנות האהובות – המבורגר, סינטה וסטייק) הם מגדלים בעצמם, יש להם עדר בקר שחלק ממקורותיו הובאו לארץ מחו"ל וזכינו גם לראות את מי שמוגדר על ידי הבעלים כבעל הבית האמיתי – פר שקיבל את השם "אברהם". אנחנו נהנינו מארוחת טעימות שעולה 215 שקל לסועד.

גיליס מושב נוב סינטה (צילום: דעאל שלו,  יחסי ציבור )
גיליס | צילום: דעאל שלו, יחסי ציבור

את הלינה בשני הלילות עשינו בשני צימרים שונים, שניהם במושב רמות המשקיף על הכנרת. ב"סוויטות אילי" הרגשנו שמשלבים בין אירוח כפרי לעיצוב מעודכן. שביל שנסלל בין עצי תפוז סיני יוביל אתכם לבקתה המעוצבת שכולה עבודת יד של הבעלים.

המטבח עוצב בצורת בר ועל במה מוגבהת ממוקמת מיטה נוחה, לצדה ג'קוזי ומהם יציאה למרפסת נעימה ומאובזרת. רמקולים קטנים שמפוזרים בפינות עוטפים במוזיקה שמתחשק להפעיל כל זמן ששוהים בצימר. הסוויטות בנויות מסביב לבריכה שבנויה כנחל המחלק אותה ל-3 חלקים אישיים.

זה מקום שקט, נקי, נעים ונוח, בדיוק הפינה שמתאים לשים בה את הראש אחרי יום של טיול ונסיעות. המחיר משתנה בהתאם לעונה.

סוויטות (צילום: ארנון שוורצמן)
סוויטות אילי | צילום: ארנון שוורצמן

"בקתות בלבן" מציעות חווית אירוח שונה. זהו מתחם בן 5 יחידות שממוקם בקו ראשון לכנרת. הוא מתאים גם למשפחות וכולל סלון, חדר שינה ופינת אוכל, מרגיש קצת יותר כמו חדר מלון.

גולת הכותרת היא חצר מזמינה שצופה אל הכנרת בלי שום דבר שמפריע, עם בריכה שמקורה בחודשי החורף, מיטות שיזוף ודק מאובזר. הנוף משגע והיחידה מתוקתקת ומצוידת בכל מה שצריך כדי להנעים לכם את השהיה. המחיר משתנה בהתאם לעונה.

בקתה בלבן 2 (צילום: ארנון שוורצמן)
בקתה בלבן | צילום: ארנון שוורצמן

בקתה בלבן (צילום: ארנון שוורצמן)
הנוף לכנרת | צילום: ארנון שוורצמן

הלינה באחד משני הצימרים ברמות, תאפשר לכם לפתוח את הבוקר עם ארוחה מפוארת שתגיע אליכם לצימר. מסעדת "הבקתה" מציעה בעלות של 92 שקלים לאדם ארוחת בופה עם שפע של מטעמים שגם בה רבים מחומרי הגלם נעשים במקום או ביישובי הגולן. כרגע המקום מאפשר טייק אוויי ומבצע משלוחים.

מ"שקשוקית" אישית וטעימה, דרך לזניית חציל מדהימה, בצל ממולא מבושל וגבינת גאודה מעושנת, אפשר ליהנות פה מארוחה ייחודית שבאמת לא רואים וטועמים כל יום. הכי רחוק מארוחת בוקר ישראלית סטנדרטית. אנחנו קינחנו בעוגות ביתיות כמו שמרים שוקולד ובראוניז וגם המלבי מומלץ, עם קפה הפוך שסוגר את הפינה.

הבקתה 3 (צילום: ארנון שוורצמן)
הבקתה | צילום: ארנון שוורצמן

במושב גמלא הסמוך תוכלו לצאת בתיאום מראש לסיור בנהיגה עצמית יחד עם גלעד מ"בסנדלים – טיולי שטח". זה סיור ברכב אחד ללא שיירות ומטיילים נוספים, המשלב בין טבע ונוף לעצירות מפנקות לתה, עוגיות ועוד בנקודות מיוחדות. המחיר - 640 שקלים לסיור פרטי של כשעתיים וחצי בשטח בנהיגה עצמית של עד כחמישה משתתפים.

אפשרות נוספת היא לנסוע לאזור התעשייה של קצרין, שם ממוקם בית הבד של הגולן. גם למקום הזה יש סיפור משפחתי על שנים ארוכות של ייצור שמן זית, כשבמשך השנים למדו בני המשפחה שבמקום להשליך את פסולת הזית (גפת ומי עכר) שמזיקה לסביבה הם יכולים להפיק ממנה בדרך ייחודית תכשירי טיפוח, בריאות וקוסמטיקה שונים.

בסיור במקום בתיאום מראש, תוכלו להתרשם הן מהסבונים והקרמים שהם מייצרים וגם מטעימות שמן זית, כולל חנות בה ניתן לרכוש את מוצרי החברה מסדרה שנקראת Olea Essence. אם טעימות שמן הזית פתחו לכם מחדש את התיאבון יש במקום גם מתחם אוכל דרוזי מקומי שווה ומומלץ.

אם כבר בחרתם באפשרות של סיור בבית הבד, תוכלו לתאם לכם באותו איזור תעשייה גם סיור ביקב רמת הגולן. כאן יש אפשרות להתרשם מיקב שמייצר 5 וחצי מיליון בקבוקי יין בשנה ומספק אותם ללקוחות בכ-32 מדינות.

יקב רמת הגולן (צילום: עדי פרץ)
צילום: עדי פרץ

בתיאום מראש אפשר לקבוע סיור קלאסי שאורך כשעה, כולל טעימות. אם עברתם במקום ומתחשק לכם לשתות כוס יין בחצר תוכלו לטעום משלושה סוגי יינות שונים של היקב, שמייצר בין היתר את סדרות ירדן, חרמון וכו'. עלות לסיור היא עשרים שקלים ולטעימות יין עשרה שקלים. סיור נוסף שמציעים כאן בתיאום מראש הוא טיול ג'יפים לכרמים ופיקניק גבינות ויין - בעלות של 950 שקלים לזוג.

במושב כנף תחכה לכם גולת הכותרת של הטיול עליו אנחנו ממליצים כאן - סדנת "שולחן האוכל" של מיכל נשיא.

מיכל מספרת ששתי האהבות הגדולות שלה, לאנשים ולאוכל, הובילו אותה לעסוק בין היתר באירוח אישי אצלה בסטודיו. החוויה בסדנה היא של הרבה מעבר לאוכל. מיכל מעבירה אותה במטבח רחב ומאובזר שממוקם בגינת הבית שלה ושל משפחתה.

בתיאום מראש איתה היא תבחר עבורכם את התפריט המתאים כולל התחשבות ברגישויות למיניהן אם יש (לקטוז וכדומה).

בבילוי המשותף איתה לוקחים חלק בהכנת הארוחה, לא דברים מסובכים ומורכבים מדי, חיתוכי ירקות והכנות בסיסיות שרובנו עושים בבית, רק שכאן הרקע הוא הנוף הכפרי והשקט של הגולן, מוסיקה נעימה, יין טוב ושיחה זורמת, שמאפשרת להכיר דרך הסיפור האישי של מיכל גם את החיים בגולן. מחירי הסדנאות נעים בין 250 ל-350 שקלים.

שולחן האוכל (צילום: ארנון שוורצמן)
שולחן האוכל | צילום: ארנון שוורצמן

שולחן האוכל 2 (צילום: ארנון שוורצמן)
הגידולים בשולחן האוכל | צילום: ארנון שוורצמן

מלאים באוכל ובחוויות המשכנו מהסטודיו של מיכל אל הצימר כדי לתפוס מנוחה קצרה. בערב נשארנו במושב רמות ויצאנו לארוחת ערב במסעדה ותיקה וידועה שרבים מהמטיילים שביניכם ודאי מכירים – מסעדת "מושבוצ". למי שלא יודע השם הוא שילוב בין מושב לקיבוץ, שככה חיו בגולן בראשית ההתיישבות בו. כרגע המקום מאפשר הזמנה ואיסוף עצמי.

מושבוצ הוא המקום שמאפשר לשלב בחופשה שכזו בגולן ערב של בילוי שמרגיש קצת יותר כמו יציאה, כזו שאפשר להתלבש אליה. המסעדה מציעה חוויית "מהחווה לשולחן": אוכל עדכני המבוסס על הירקות והבשר אותם מגדלים בעצמם ושמן זית, גבינות, יין ועוד המיוצרים על ידי השכנים מרמת הגולן.

אכלנו ארוחה טעימה שכללה מנות ראשונות כמו סלט מקומי ושרטקוטרי, מן פסטרמות כאלו של בקר, לעיקרית הזמנו מנה אהובה כאן של פורטרהאוס – שילוב של פילה וסינטה ומנה נוספת של צ'וריסוס, שהגיעו עם תוספות של פירה ותפוחי אדמה.

מבחינת אלכוהול, המקום מציע יין ובירות תוצרת הגולן ואנחנו בחרנו לגוון קצת עם קוקטייל פירותי מומלץ שנקרא "קאמפשן". לקינוח הזמנו קרם ברולה שמשלב בננות, בוטנים ושוקולד. ארוחה כזו שבטוח תצאו ממנה שבעים, עולה בסביבות ה-500 שקלים לזוג.

מושבוצ (צילום: ארנון שוורצמן)
האוכל במושבוצ | צילום: ארנון שוורצמן

אחרי בוקר רגוע של שבת בצימר עם שתיית קפה במרפסת, יצאנו אל היעד שסוגר את הטיול והוא יקב אסף שבקדמת צבי. איך שתצאו מהאוטו תרגישו שהגעתם למשהו שונה. המקום, שקט ומבודד יחסית, מוקף עצים גבוהים וצמחיה וצופה אל הכנרת, הוא יקב משפחתי שסביבו בנו בני המשפחה שכולם לוקחים בו חלק פעיל "כפר יין".

הרעיון מאחורי הכפר הוא שהכל סביב היין, ממנו נהנים בסביבת הגידול הטבעית שלו. יש בו שלוש בקתות אירוח שמתאימות לזוג או מקסימום זוג עם ילד קטן. במרכז הכפר יש את חדר החביות וחדר טעימות ולצדם, את בית הקפה adika, שכרגע מאפשר איסוף סלי פיקניק.

אנחנו התארחנו במקום לארוחת בוקר, שכללה לצד יין לבן צלול ועם נגיעות מעושנות גם מאפים של בשר וטחינה ושל בצל וכרישה. לידם סלט עגבניות שרי וגבינה מקומית ולקינוח, מאפה שוקולד ומאפה אגוזים וקינמון, כשהכל מיוצר ונאפה במקום.

יקב אסף, קדמת צבי  (צילום: יקב אסף)
יקב אסף | צילום: יקב אסף

יקב אסף 2 (צילום: ארנון שוורצמן)
יקב אסף | צילום: ארנון שוורצמן

בתיאום מראש אפשר להגיע לכאן לטעימה שמתקיימת כל שעה עגולה כוללת טעימה מ-5 סוגי יין כולל הסדרה הגבוהה שלהם ונמשכת כ-40 דקות. באמצע השבוע אפשר גם לצאת לסיור קליל לראות את הייקב. תוכלו גם להצטייד כאן בסל פיקניק ולצאת לטיול בכפר וסביבותיו שיעלה לכם בסביבות ה-160 שקלים. לינה עולה 1,550 שקל באמצע השבוע ו-1,750 בסופ"ש.

למי שכל זה לא הספיק ורוצה לסגור את הטיול בעוד הליכה רגלית, ממש ליד יקב אסף נמצא קבר השיח מרזוק, בו יש פריחות מרהיבות. אם מתחשק מסלול, ממש בסמוך נמצא מפל הג'ילבון. אז פנו לכם יום או יומיים וסעו לגולן, שם יש הרבה מה לראות, לטעום ולחוות, במיוחד עכשיו כשכולם רק מחכים למבקרים.