אם אתם לא נוחתים בקרוב בחו"ל, כדאי שתכירו את השער החדש ואת הנוטרדאם שיכניסו אתכם לאווירה המתאימה. נכון, חג המולד הוא לא שלנו, וגם לא סילבסטר ולא הנובי גוד. אז מה? אם יש אור, יופי, שמחה, ערמונים, ויין ואוכל טוב, אז אנחנו שם.

> אלה כל המקומות שחוגגים את הכריסמס בארץ

> שוקי הכריסמס הכי שווים בעולם

> המקומות שמומלץ לבקר בהם בירושלים

באב אל ג'דיד: השער החדש

את הטיול האחרון שלי בירושלים סיימתי בכיכר צה"ל, מול פינת החומה הצפונית והמונומנט של I LOVE JROSLEM, בצומת הרחובות יפו והצנחנים. נהירה של אנשים שמאלה מהצומת, והליכה של כ-30 מטר צפונה לאורך החומה הובילה גם אותי להפתעה - באב אל ג'דיד, ובעברית השער החדש. חדש? לא בדיוק, יותר מחודש. השער קרוע בחומה מאז 1889 אבל שיפוץ, שדרוג ומיתוג הפכו אותו לאחד מאתרי התיירות החמים בשנה האחרונה.

ירושלים -השער החדש - 7 (צילום: אריאלה אפללו)
השער החדש | צילום: אריאלה אפללו
ירושלים -השער החדש - 6 (צילום: אריאלה אפללו)
השער החדש נפתח בירושלים | צילום: אריאלה אפללו

השער הוא השביעי במספר השערים הקרועים בחומה והפחות מוכר מפני שנפרץ הרבה לאחר שהשערים המקוריים נפתחו. החדש נפתח  אז על ידי הסולטאן עבד אלחמיד, לבקשתם של נציגי העדות הנוצריות להקל על התושבים, על הצליינים ועל התיירים לחבר בין המנזרים והמוסדות שבתוך ומחוץ לחומות, ולהגיע בקלות ממגרש הרוסים ומכנסיית נוטרדאם היישר לתוך הרובע הנוצרי, מתחם כנסיית הקבר וההמוריסטאן, במקום דרך השערים יפו ושכם.

השער, והרחוב היוצא ממנו, הוו ציר תיירות מרכזי, אבל שנים של הזנחה, תשתיות שהתבלו, מסחר שלא תאם את צרכי התיירות ומספר דל של נכנסים דרכו, הובילו את העירייה ואת משרד ירושלים ומורשת, לעשות לו מתיחת פנים והתאמות לתיירות החדשה. לאחר מקצה שיפוצים, פיתוח תשתיות, שיפור הגישה ושיפוץ חזיתות החנויות, השער הושק בחודש שעבר כמתחם בילויים אותנטי שמשלב מסחר, תיירות ותרבות.

ירושלים -השער החדש - 5 (צילום: אריאלה אפללו)
עבר מתיחת פנים והתאמות לתיירות החדשה. אזור השער החדש | צילום: אריאלה אפללו

ירושלים - טיול סגווי בשער החדש - 2 (צילום: אריאלה אפללו)
טיול סגווי בשער החדש | צילום: אריאלה אפללו

המקומיים וותיקי העיר מכירים את השער כבר שנים, כולל את המהפכים שעבר. אחת מהם היא פנינה עין מור, יקירת העיר ומורת דרך ותיקה, שאומרת: "מה שקורה השנה בירושלים לא היה מעולם". לדבריה כוחות עליונים (קורונה ושות') וכוחות מהשטח חברו יחד והובילו, בין השאר, למיתוגו של אזור השער. "מלבד בית ספר ומכולת שום דבר לא היה פעיל במקום. הניצן הראשון ברחוב היה ג'ורג סנדרוני הקרמיקאי, שבזמן החפירות הצליח לקנות שם חנות במחיר סמלי". אחריו הגיע אברהים הקונדיטור, שפתח פטיסרי משובח ברחוב ויצר יש מאין, כי עד אז לא היה קפה עם מאפה עילית במתחם העיר העתיקה.

"איברהים שם שולחנות יפים שסנדרוני, השכן, צייר לו, ופתאום נהייה מקום טוב לקפה, שוקולד, עוגות ומפגש בין תרבותי", היא אומרת ומוסיפה בהתלהבות: "ואז נהיה בום...יש כאן טאבון עם יין, קפה על חול לוחש, נקניקים ארמנים וטורקים, עוגות נהדרות ובר יין משובח במחירים טובים". ממרום שנותיה וניסיונה התיירותי היא מסכמת בהתרגשות - "אחרי שנים חזרנו לימים שהעיר העתיקה הייתה החצר הקדמית שלנו לבילוי ביום ועמוק אל תוך הלילה. כוונה וחשיבה נכונה הצליחו להפוך שוב את האזור הכי נטוש ושומם בעתיקה, לאזור הומה ושובר גבולות".

ירושלים - סנדרוני, השער החדש - 1 (צילום: אריאלה אפללו)
הסנונית הראשונה במתחם. הקרמיקה של ג'ורג' סנדרוני | צילום: אריאלה אפללו
ירושלים -הפסטיסרי של אברהים ומרין אבו - 3 (צילום: אריאלה אפללו)
מאפים מהפסטיסרי של אברהים ומרין | צילום: אריאלה אפללו

כחלק מהחשיבה העדכנית הציבו למרגלות החומה ובכניסה לשער אלמנטים אינסטגרמים כדוגמת נדנדה ופסנתר שחור, שמזמין להצטלם, לנגן ולהנעים לעוברים ולשבים. בפנים קרצו לחובבי הסלפי עם כיסא מלכות ענק, מאותר בציורים ארמנים, כולל תיוג אינסטגרמי. בימים אלה המעבר דרך השער פנימה שואב היישר לחג המולד הצבעוני. בובת סנטה מנופחת ואשוח מקושט כמיטב המסורת, ניצבים בפתח חנות המתנות ומכניסים מיד לאווירה הנכונה, כשברקע מתנגן Jingle bells בלופ אין סופי. עץ נוסף, מקושט ומואר לתפארת, מתמר לגובה שישה מטרים מעל גג בית הספר, חוטים מוארים משתרגים בין הבתים וכוכבים זוהרים תלויים בכל פינה - תפאורה של אירופה הקלאסית שגורמת לשלוף ניידים ולתקתק סלפי וסרטונים שמועלים בהתלהבות לרשת.

הבית של סנטה

עיסא קסיסייה, הסנטה קלאוס של הרובע הוא לא סתם סנטה אלא סנטה מדופלם עם תעודות, שעבר קורס סנטאות שהסמיך אותו באופן רשמי להיות סנטה. התעודה מעניקה לו את הזכות ללבוש את החליפה האדומה, המעוטרת בפרווה לבנה, לחבוש מצנפת  לעטות את זקן לבן ולחלק מתנות לכולם. ביומיום עיסא הוא מאמן כדורסל אבל בחג הוא סנטה שמקבל את האורחים בביתו המקושט – בית אבן מהמאה ה-14 בו מתגוררת משפחתו כבר 700 שנה. בפתח הבית פרוש שטיח אדום, הדלת אדומה, כמובן, ומעליה שלט של "סנטה הירושלמי" רוכב על גמל במקום על מזחלת איילים. לצד הדלת תלויה תיבת דואר בה אפשר להשאיר מכתבים עם בקשות ומשאלות. ואם התמזל לכם אולי תתפסו אותו כשהוא יוצא להתאוורר ברחוב, ואז כמו סבא חביב יחייך ויצטלם אתכם למזכרת.

מתי: 14-30.12 (פרט ל-27-28.12), 17:00-20:00

איפה: רחוב סנט פיטר 2 (בסוף רחוב השער החדש פונים ימינה)

לעוד פרטים 

ירושלים -השער החדש - 1 (צילום: אריאלה אפללו)
סנטה קלאוס בשער החדש | צילום: אריאלה אפללו

ירושלים -השער החדש - 4 (צילום: אריאלה אפללו)
אורות הכריסמס בשער החדש | צילום: אריאלה אפללו

מה עושים, אוכלים ושותים בשער החדש?

סנדרוני - חנות וסטודיו לקרמיקה ארמנית של הקרמיקאי ג'ורג סנדרוני. אפשר להסתובב בחנות, לראותו אותו במלאכתו, להתרשם ולקנות מעבודותיו היפות, לשמוע את הסיפור שלו ושל דורין רעייתו, ולהצטרף אליו לסדנה בעלות של 100-45 שקלים.

פטיסרי אבו סיר - אברהים אבו סיר הוא שף-קונדיטור שפתח את הפטיסרי הקטן והציורי טרום הקורונה, ועם הרבה אופטימיות. בהמשך הצטרפה גם מרין, בתו הלומדת קונדיטוריה בתל אביב. השניים חייכנים ומאירי פנים כמו העוגות המוצגות בויטרינה. תוכלו להזמין פחזניות פטל, מוס פרלינה, גאנז' פיסטוק, עוגת פלאן, פאי תותים ופאי לימון, מקרונים צבעוניים וגם מאפים מלוחים, עוגות שמרים, בראוניז' ושטולן– עוגת כריסמס גרמניה עשויה שקדים, צימוקים, קליפת תפוז ותועפות חמאה.

Yerevan - מסעדה שמשלבת בין ארמניה לאיטליה. כאן תוכלו להתענג על תבשילים מהמטבח הארמני לצד פסטות ופיצות מאטליה, שיש הנשבעים שהן מהטובות בעיר.

The Gatway - שעטנז מעניין של חנות ספרים עם בית קפה ובר יין.

Taboon Wine Bar - בר יין יפה ואלגנטי המתמחה ביינות מרחבי העולם ובמאפים ארמנים שנשלפים מהטאבון הלוהט בהם לחמעג'ון מסורתי, פיצות בשילובים מקוריים ומאנטי – כיסוני בשר ארמניים שמכינה אמא של מירן קריקוריאן, הבעלים.

Taboon Wine Bar (צילום: אריאלה אפללו)
Taboon Wine Bar | צילום: אריאלה אפללו

כדורי שלג - בטרום החג יערכו בשער מגוון אירועים בהם תצוגה של כדורי שלג גדולים (מרחוב לה פרר ועד ביתו של סנטה); עמדות צילום ייחודיות; סיורים מודרכים בשער וברובע הנוצרי; קונצרטים בכנסיית סן סלוודור, בכנסיית הפטריארכיה הלטינית ובאולם מגניפיקט בקוסטודיה טרה סנטה (15.12, 22.12, 25.12 בהרשמה ובתשלום סמלי) והופעות מוזיקה פתוחות בכל ערב. מתי: 15-25.12.22

פרטים נוספים על השער החדש באתר

נוטרדאם - חו"ל זה לגמרי כאן

יציאה מהשער וחציית הכביש הובילה אותי ל'חו"ל' מספר שתיים, שממוקם ממש ממול. שום דבר לא הכין אותי להפתעה שחיכתה בסוף אכסדרת העמודים, במעבר מהרחוב דרך שער הברזל אל הרחבה הגדולה, שהשאירה אותי פעורת פה. ההפתעה התעצמה עם רדת החשיכה, אז הדליקו את הפרוז'קטורים והאירו את המבנה המרשים, העוצמתי, שנראה כארמון שיצא מאחת מאגדות דיסני. ככה בדיוק נראה הבניין הגדול של כנסיית נוטרדאם, הממוקמת על התפר שבין מזרח למערב העיר.

ירושלים - מתחם נוטרדאם - 6 (צילום: אריאלה אפללו)
השיא הוא הגג המרהיב עם שני צריחים בראשו, שניצבים כשומרים על פסלה של המדונה. מתחם נוטרדאם | צילום: אריאלה אפללו

מדובר במתחם גדול השייך לכנסיית נוטרדאם שבחזיתו בית ספר, אודיטוריום, גינות ובניין גדול שנראה כארמון, טירה או מצודה, כל אחד ודימיונו. הבניין הגדול, העתיק, מאכלס קתדרלה מרשימה ביופייה, מלון ובית הארחה, אולמות, חדר אוכל ובית קפה שפונה לגינה. מעבר לייחודו ויופיו של המבנה, השיא הוא הגג המרהיב עם שני צריחים בראשו, שניצבים כשומרים על פסלה של המדונה. גולת הכותרת הן מרפסות התצפית ובצמוד להן מסעדה ובר יין. מהגג נשקף אחד מהנופים עוצרי הנשימה, מהיפים והמרגשים בעולם, לכל העמים והדתות – בלי הגזמה ובלי קלישאות. 

הגג חולש על העיר העתיקה, המזרחית – החומות, השער החדש ושער שכם, בואכם הרובעים המוסלמי, הנוצרי והיהודי, ומרחיק עד להר הצופים והר הזיתים, השכונות הצפון מערביות ומרכז העיר המערבית, שביחד מספקים את אחת מהפנורמות המרשימות בארץ. מכאן תוכלו להשקיף אל מגדל דוד ואל צריחי הכנסיות והמסגדים, ואל כיפת בית הכנסת החורבה מול כיפת הסלע המוזהבת, ומרגש לראות את כולם בכפיפה אחת. השעה המומלצת לביקור בגג היא בין הערביים ואז אפשר לתפוס שתי ציפורים -  את הנופים על רקע השקיעה, שצובעת את העיר בגוונים של אדום, כתום וזהב, ואת המבנים המוארים עם רדת החשיכה, שמעצימים את יופייה של העיר העתיקה.

ירושלים - מתחם נוטרדאם - 13 (צילום: אריאלה אפללו)
אחת מהפנורמות המרשימות בארץ. הגג על כנסיית נוטרדאם | צילום: אריאלה אפללו

את הבניין המרכזי עם הצריחים החלו לבנות ב-1885 וסיימו 20 שנה אחרי, ובהמשך נוספו לו המבנים הצידיים. אחד מהפרקים החשובים בהיסטוריה שלנו נחקק שם במאי 1948, בקרב קשה בו חיילינו עצרו את הליגיון הירדני מכיבוש מערב העיר. את סיפור קרב נוטרדאם, המפה והתמונות אפשר לראות על קיר בניין העירייה הישן בכיכר צה"ל.

ואם בחג המולד עסקינן, רחבת המתחם מקושטת ומוארת ובמרכזה עץ שנישא לגובה 10 מטרים, שיישאר דולק עד ה-19.1.23.

נוטרדאם רופטופ – גבינות ויין

לאחר שהתענגנו על הנוף, עברנו להתענג על האוכל בנוטרדאם רופטופ, המסעדה שעל הגג. התמקמנו על המרפסת ונתנו לנוף לפתוח לנו את התיאבון. מהמטבח השקוף נשלפו מנות שמשלבות בין המטבח הערבי לאיטלקי. בחרנו בערבי של מזרח ירושלים - משולשי עראייס עם מטבלים ופלטת מזטים עם לבנה מעולה, חומוס גרגירי, טבולה, באבא גנוש - חציל קלוי עם רימונים ולימון כבוש, גרסה מקומית לסלט הטורקי, פלאפל צהוב, קובה נבלוסיה וסמבוסק גבינה קטנטנים. בעיקריות הולכים פה על איטליה ואירופה הקלאסית, אז בחרנו בקלאסי – אנטריקוט ברוטב פלפל עם ירקות מגולפים. לקינוח הלכנו היישר על הכנאפה הבלתי נמנעת.

ירושלים - מסעדת נוטרדאם רופטופ – גבינות ויין - 2 (צילום: אריאלה אפללו)
תנו לנוף לפתוח לנו את התיאבון. מסעדת נוטרדאם רופטופ | צילום: אריאלה אפללו
ירושלים - נוטרדאם בלילה - 12 (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו

ירושלים - מסעדת נוטרדאם רופטופ – גבינות ויין - 10 (צילום: אריאלה אפללו)
מנות שמשלבות בין המטבח הערבי לאיטלקי. מסעדת נוטרדאם רופטופ | צילום: אריאלה אפללו

מאידך אפשר לשבת על הבר ולהזמין את אחד מ-60 היינות שיותאם למגש הגבינות האנינות (ויש 40 כאלה) ולפונדו, שהוא הכי פצצת קלוריות מחממת ללילות הקרים.

מתי: הגג פתוח כל יום עד 22:00 ובעלות 10 שקלים, ואפשר גם להזמין סיור מודרך במתחם. המסעדה והבר פועלים בימי חמישי-ראשון, 16:30-23:00.

איפה: רחוב הצנחנים 3, כדקותיים הליכה מכיכר צה"ל ברחוב יפו.

שימו לב: המסעדה לא כשרה והמחירים נקובים בדולרים.

לפרטים נוספים היכנסו לאתר  


אז נכון שהכריסמס, עם הקסם, האורות, הקישוטים ואווירת החג, פוטוגני וסקסי לשער, לסמטה, לרובע ולמתחם הנוטרדם, אבל הם יפים, מזמינים, תיירותיים-אמנותיים-קולינריים, גם בשאר ימות השנה. אפשר לטייל שם לבד אבל אם תרצו ערך מוסף, ולחבר בין חנוכיות, פעמונים, קישוטים ועצים מוארים, אתם מוזמנים להצטרף למדריכת הטיולים פנינה עין מור, שלאורו של הנר השמיני תוביל אתכם לסיור בין אתרי הרובע היהודי דרך הרובע הנוצרי ועד לשער החדש, כולל מפגש עם סנטה קלאוס המקומי.

מתי: 24.12.22, 16:00-20:00

לפרטים: 052-2673250