בזמן הקורונה פעלו בנתב"ג פחות מ-10 אחוזים מכמות הטיסות, ושדה התעופה פועל במתכונת מצומצמת כבר קרוב לארבעה חודשים. בנקודת השפל המריאה משדה התעופה טיסה אחת בלבד לחו"ל, זאת לעומת כ-300 טיסות מסחריות שממריאות ביום בזמן השיא.

יחד עם זאת, כמות הטיסות הפרטיות שהמריאה משדה התעופה דווקא גדלה. "יותר אנשי עסקים, טיסות חילוץ פרטיות ואפילו אנשים אמידים, לא עשירים מופלגים, שרצו להגיע למדינה אחרת, טסו בתקופת הקורונה במטוס פרטי", מסביר לנו אלעד לוי, המשנה למנכ"ל בחברת לאופר תעופה. "היו לנו טיסות חילוץ של מטיילים מאפריקה או טיסות של אנשי עסקים שנאלצו להגיע מנקודה לנקודה ולא יכלו לעשות כי לא היה קו ליעד שלהם. הכמויות לא היו גדולות כמו של טיסה מסחרית, אך בהחלט היה גידול מאוד רציני במספרים".


החברה, שמציעה בין השאר שירותי קרקע VIP לאנשי עסקים בטיסות מסחריות, מצאה את עצמה, כמו כל ענף התעופה, ללא לקוחות. ככה זה כשאין טיסות, אין נוסעים ואין מי שישתמש בשירות שהם מציעים. בדיוק בגלל זה הם החליטו להתמקד בתחום בו הם מתמחים - הטיסות הפרטיות, "מוניות מעופפות" אם תרצו.

"אנשים שחושבים על מטוס פרטי מדמיינים משהו יוקרתי של עשירים, כמו בהוליווד, אבל יש גם אופציה למשהו יותר סולידי – בגלל זה אנחנו לא מפחדים להשתמש במונח 'מונית מעופפת', שמתאימה גם במחירים יותר נוחים", אומר לוי. "יש שוני מאוד גדול בין המטוסים הפרטיים, וזה משהו שניתן להתאים לפי דרישת הלקוח. יש לנו את היכולת לטווח בין לקוח למטוס רצוי, גם על פי טווח מחיר".

מטוס פרטי (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
לא רק לעשירים. מטוס פרטי | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

"בשבועות האחרונים אנו עדים לגידול קבוע בהיקף השימוש בשרות המוניות המוטסות", אומר אלעד כהן, מנכ"ל לאופר תעופה. "הצפי שלנו הוא שהביקוש ילך ויגבר במהלך החודשיים הקרובים שכן העסקים מתחילים לחזור לשגרה וישנם הרבה מאד מטוסים פנויים שלא נעשה בהם שימוש כך שהזמינות והמחירים אטרקטיביים מתמיד".

ומה זה מחיר אטרקטיבי? שעת טיסה יכולה להתחיל ב-6,000 דולר לכל המטוס. לוי, המשנה למנכ"ל ,מציין שליוון למשל ניתן להגיע במטוס פרטי במחירים שמתחילים ב-15 אלף דולר למטוס שכולל שמונה נפשות (1,875 דולר לאדם לכיוון). 12 נפשות ישלמו 20 אלף דולר (1,600 דולר לאדם לכיוון). כך לטענתו, שתיים- שלוש משפחות שטסות ביחד יכולות לשלם מחיר שהוא לא בשמים ביחס לטיסה פרטית.

ואתם מאמינים שמשפחות ישלמו כאלה מחירים?
"אנחנו מודעים לכך שזה פונה פחות למשפחות ממעמד הביניים, אלא יותר למשפחות בעלי אמצעים. אבל בהחלט ניתן לראות מגוון גדול יותר של נוסעים בזמן הקורונה. אנחנו מאמינים שברגע שהנופשונים ייפתחו (נכון לעכשיו באוגוסט), גם משפחות מבוססות, שלא היו חושבות להשתמש בשירות שלנו בעבר, יוכלו ליהנות מהמוצר וזה יהיה ריאלי. תחום הטיסות נמצא בעלייה ואנחנו מאמינים שהקורונה רק תקפיץ אותו עוד יותר".

מטוס פרטי (צילום: GettyImages- Raytheon)
ריאלי למשפחות? | צילום: GettyImages- Raytheon

כך תזמינו טיסה פרטית עכשיו

בלאופר תעופה מציינים שהתהליך מתחיל כשמגיעה בקשה מלקוח שמעוניין לטוס במטוס פרטי לפגישת עסקים בנורבגיה (למשל) בשעה 12:00 ולחזור ב-12:00 למחרת. בחברה מבצעים פנייה לכל החברות המקומיות שמחזיקות צי מטוסים פרטיים (לדוגמא גשר אווירי, חץ תעופה) ולכל המשגרות הבינלאומיות (לדוגמא יוניברסל, ויסטהז'ט, נט ג'ט) ומבקשת לדעת מי יכול ופנוי לספק את השרות ובאיזה מחיר.

בסופו של תהליך החברה אוספת את האפשרויות ובוחרת את מה שמתאים לצרכיו של הלקוח. בסופו של דבר המטוס והטיסה שנבחרה יחכה ללקוח בשעה הנקובה סמוך לטרמינל הפרטי של פתאל, והטסים אמורים להגיע לשדה כחצי שעה לפני הטיסה במהלכה הם יעברו תהליך מזורז של עלייה למטוס והמראה אל היעד.

על פי החברה, על כל מטוס יש טייס, עוזר ודייל או דיילת נוספים. בזמן הקורונה הכל כמובן מותאם על פי הכללים ואנשי הצוות טסים עם מיגון והיו פטורים מבידוד מזמן הקורונה. חשוב לציין שנכון לעכשיו, כל נוסע ישראלי שחוזר מטיסה מחו"ל, גם במטוס פרטי, מחויב עדיין בבידוד של 14 ימים בארץ.