המראה המרהיב של "הנהר הסודי" בים המלח שנחשף השבוע בחדשות כאן 11 עורר הדים רבים ולא מעט שאלות ותהיות סביב הסיפור המסתורי. החל מסיבת ההסתרה של הנהר מהציבור ועד חלקם של מפעלי ים המלח בשינויים שחוה האזור לאורך השנים.

>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש 

אך השאלה שיותר מעניינת אותנו היא כמובן מתי יונגש המקום לציבור ויהיה אפשר לטייל באזור ולהרגיש כמו בגראנד קניון בארה"ב? התשובה: לא בקרוב. במקום קיימת סכנת בולענים בנוסף למוקשים שנסחפו לאזור לאורך השנים ונכון לעכשיו הגעה למקום מסכנת חיים.

"אם היית שואל אותי לפני כמה שנים, הייתי אומר לך שהכרזה והקמה של שמורת טבע או גן לאומי במקום שיש בו מוקשים זה משהו שאנחנו לא יודעים להתמודד איתו, אך היום הדברים נראים אחרת", אומר בשיחה עם mako גורם בכיר בוועדת תכנון ברשות הטבע והגנים. "כיום קיים גוף מסודר שיודע להתמודד עם הדברים האלה. גם עניין בולענים יכול להיות פתיר. כל מקרה לגופו".

אחד המקרים המוכרים באזור בו נעשתה פעולת פינוי מוקשים לצורך הנגשתו לציבור, הייתה ב"ארץ המנזרים" בבקעת הירדן, מצפון לים המלח. במקום היו אלפי מוקשים ממלחמת ששת הימים ולאחר מבצע שכלל את צה"ל, הרשות לפינוי מוקשים של משרד הביטחון וחברת "הלו" המקום נפתח למבקרים לאחר שנים. כל תהליך הפינוי כשנתיים.

אז האם ריאלי לבצע שיקום דומה סביב הנהר המדובר? "היות וגם אנחנו לא הכרנו את המקום, הדבר הראשון שאנחנו עומדים לעשות הוא לבקר בו וברגע שנבין מול מה אנחנו עומדים נקבל החלטה", מסביר הגורם הבכיר, "מדובר בתהליך שיכול לקחת שנים. מדובר בשלושה שלבים מרגע איסוף המידע אצלנו וההחלטה אם כדאי בכלל לקדם את פיתוח המקום. לאחר מכן ברמה הפנימית מכינים תכנית ומבינים איך מטפלים בהיבטים שונים בשטח. במקרה הזה למשל צריך להבין האם פינוי המקושים לא יפגע באזור ובשימור הטבע. לאחר שהתכנית מופקדת צריך לחכות ולראות אם יש התנגדויות כלשהן ובסוף, אם הכל עובר חלק, שר האוצר מכריז על המקום כעל שמורת טבע או גן לאומי".

אז פיקניק ב"נהר הסודי" לא נעשה בזמן הקרוב, אך ברשות הטבע והגנים מציינים שהם כל הזמן פועלים להכשיר גנים לאומיים ושמורות טבע חדשות. רק לפני כמה חודשים, למשל, הוכרזה שמורת הטבע אלות סירין בגליל התחתון לאחר הכשרת המקום במיליוני שקלים. ברשות מציינים ששנת 2019 הייתה שנת שיא מהבחינה הזו. 

תיעוד פיצוץ מוקשים של יחידת יהל"ם (צילום: דובר צה"ל)
פינוי מוקשים בארץ המנזרים | צילום: דובר צה"ל