שנה לא קלה עברה על אילת. בדיוק לפני שנה (ב-2.7) שדה דב נסגר לאחר מאבק ממשוך וגרם לכך שההגעה לשדה התעופה רמון וממנו לעיר הדרומית, הפכה למורכבת יותר לתושבי המרכז. למרות זאת, הקיץ הקודם עבר ללא תקלות, עם בתי מלון מלאים ונראה שהעיר התגברה על המשוכה הזו.

ואז הגיעה חודש מרץ האיום: זה התחיל בסופה קשה שהרסה את קו החוף ואת שונית האלמוגים המרהיבה. ואם הסכין לא ננעצה מספיק עמוק, הקורונה הגיעה וסובבה אותה. המלונות נסגרו, התיירים ברחו ואחוזי האבטלה בעיר התקרבו ל-100 אחוז. אין דרך אחרת להגדיר זאת - אילת חטפה נוק אאוט ונפלה לקרשים.

כעת, כשחודש יולי המבשר את בוא התיירים כבר כאן, בעיר הדרומית לא רוצים רחמים, אלא רק שתגיעו ותראו בעצמכם את שלל הפעילויות והמיזמים שהם הרימו בזמן קצר כדי לקום על הרגליים. נכן לעכשיו פחות מ-50 אחוזים מהמלונות נפתחו אך הציפייה היא שבעוד כשבוע כל מקומות האירוח יחזרו לפעול והתיירים יגיעו בהמוניהם ויציפו את הטיילת וחופי הים. כשזה יקרה, השגרה, או גרסה כלשהי שלה, תחזור.

אילת 2020 (צילום: אילן ארנון)
העיר מתחילה להתמלא ויש אופטימיות באוויר. הטיילת באילת | צילום: אילן ארנון

יש לא מעט גופים שהתגייסו לטובת העניין. משרד התיירות העביר כספים, ראש העיר החל לקדם תכנית תיירותיות, עמותת תיירות אילת הוציאה לפועל שלל מיזמים, התושבים התגייסו בהמוניהם, המלונות החלו לחזור לעבודה ונראה שהצבע חזר. כולם כאן מפמפמים את אותה המנטרה - "מעז יצא מתוק", או במילים אחרות: אילת הולכת לצאת מחוזקת מהתקופה הקשה הזו ומי שירוויח מכך, לטענתם, אלה התיירים שיגיעו כמובן.


בראש ובראשונה באילת החלו ליישם את תכנית התו הירק לתיירות שבמסגרתה הגדירו הנחיות ברורות כיצד צריך להתנהל בבטיחות במרחבים השונים בעיר, זאת על מנת להבטיח את בריאותם של האורחים ולהקנות תחושת ביטחון בימי הקורונה. בין השאר מינו נאמני בטיחות, מתבצעת אכיפה, מנהלים מעקבים ורישומים אחרי האורחים והקימו עמדות רבות לחיטוי. הכל כדי לא לחזור למצב העגום שהיה כאן רק לפני כחודש וחצי.

שינוי מהותי נוסף שהגיע בעקבות הקורונה, הוא חישוב מסלול מחדש בכל הנוגע לפעילויות בעיר. באילת הבינו שלא לעולם חוסן ושבשנת 2020 אי אפשר לסמוך אפילו על חודשים יולי-אוגוסט בהם התיירים ממלאים את המלונות בצורה אוטומטית ושהפעם צריך לעודד את הישראלים להגיע ועדיף בכמה שיותר דרכים.

אילת 2020 (צילום: אילן ארנון)
המטרה: לצאת מהמלון ולהגיע אל חופי הים ולפעילויות השונות ברחבי העיר | צילום: אילן ארנון

אילת 2020 (צילום: אילן ארנון)
במהלך יולי כל המלונות בעיר צפויים להפתח | צילום: אילן ארנון

המטרה העיקרית של העוסקים הרבים במלאכה, היא להוציא את האורחים מהמלון. כך, מנסים לשדר שאילת היא לא רק עיירת נופש למשפחות וועדי עובדים, אלא גם לזוגות שמחפשים אטרקציות רומנטיות, חובבי קולינריה, מטיילים ואוהבי טבע, קבוצות צעירות שלא יכולות לטוס לחו"ל, אוהבי החיים הטובים, שוחרי תרבות ואפילו כאלה שנושמים אקסטרים. לכולם יש מקום באילת שנפתחה מחדש. לכולם היה מקום גם לפני, אבל עכשיו הפנייה למגוון הגדול ממש מורגשת.

אם גם אתם תמיד אהבתם להתנשא על העיר הדרומית בטענה שהיא לא בשבילכם, כדאי שתכירו את הפעילויות שהיא יזמה ואת והשינויים שהיא עברה, וכמוה גם אתם תחשבו מסלול מחדש ותגיעו לאופציה התיירותית הכי טובה שיש לנו כרגע. רק אל תשכחו להביא אתכם מסכה ולהקפיד על ההנחיות, כי אם העיר תיסגר מחדש בגלל עלייה בתחלואה, היא כבר לא תוכל להתאושש מזה. 

הים 

חוף הים של אילת היה אחד המקומות שנפגעו הכי קשה בעיר ולא בגלל הקורונה אלא בגלל הסופה האימתנית שהגיעה לכאן והשאירה אחריהשמשיות הפוכות במקרה הטוב וריף אלמוגים הרוס במקרה הרע. כעת, באילת נותנים לנכס היפה של העיר את הכבוד הראוי לו ומזמינים את כולם ליהנות מרצועת החוף הכי כחולה ומגוונת בארץ.

חוף האלמוגים

לא שזו תחרות, אך מכל החופים השונים באילת, חוף האלמוגים הוא זה שככל הנראה נפגע הכי קשה בסופה. הגשר הדרומי שלו קרס לתוך המים ושונית האלמוגים ניזוקה בצורה קשה וכ-60 אחוזים מהאלמוגים נשברו. ובכל זאת, בחוף שנמצא בחלקה הדרומי של העיר הדרומית חזרו לפעילות וכבר מציעים מחדש חוויה שקטה, נעימה ובעיקר יפה.

מי שיגיע לשמורת הטבע יגלה חוף כחול ושמור שגשרו הצפוני נשאר עומד וניתן לרדת דרכו לעשות שנורקל. הכניסה עולה 35 שקלים למבוגר ו-21 שקלים לילד. שנורקל ומסיכה ניתן לשכור בתשלום נוסף של 18 שקלים (כל הציוד עובר חיטוי). 

בזמן הצלילה ניתן לראות כיצד המגוון הימי נפגע, אך אם תמשיכו בצלילה לכיוון "סלע משה" תגלו מגוון ימי מרשים ויפה. מומלץ לשנרקל עם חליפת הצלה ופשוט לצוף במים למשך כחצי שעה. לאחר מכן ניתן לצאת לחוף וסתם ליהנות מהאווירה.

>> שעות פתיחה והזמנת כרטיס כניסה (הכניסה בהזמנה מראש בלבד) באתר רשות הטבע והגנים

אילת 2020 (צילום: אילן ארנון)
חוף האלמוגים. מאוד כחול כאן | צילום: אילן ארנון

חוף קצא"א וחופים חדשים בעיר

באילת מתגאים בכ-12 ק"מ של חופים, כשבשנים האחרונות אף קיבלו רצועות נוספות. הראשית שבהן זו רצועת החוף קצא"א (קו צינור אילת אשקלון) - שמוגדרת עדיין כ"חוף סודי" המוכר רק למעטים ונמתח לאורך של כ-300 מטרים. 

החוף נפתח מחדש ב-2017 לאחר שהיה סגור לציבור במשך 50 שנה ובימים אלה עובר שיפוץ שיהפוך אותו לנגיש, נעים יותר ואקולוגי. כרגע במקום ניתן למצוא שירותים כימיים וסככות הצללה, אך אין  בו שירותי הצלה מסודרים. הכניסה בחינם.

בשנים הקרובות בעיר ישקמו וינגישו עוד רצועות חוף שלא היו פתוחות עד היום למבקרים והמטרה היא לפתוח את הים לכולם ולא רק באזור המלונות הצפוף יותר.

>>לעוד מידע על חופי הים באילת


חוף קיסוסקי

גם חוף קיסוסקי הוותיק בעיר, שנפרש מקניון Mall הים דרומה, נפגע קשה בעת הסופה. לאחר היציאה מהסגר הוא שוקם, נפתח מחדש וחזר להציע מגוון של פעילויות ימיות לצד אזור שחייה ומסעדת חוף. 

אם אתם מחפשים פעילויות אקסטרימיות תוכלו ליהנות ממצנח שמחובר לסירה ב-180 שקלים לאדם; מאבוב ב-70 שקלים לאדם; בננה ב-50 שקלים לאדם; והשכרת אופנוע ים החל מ-180 שקלים. ניתן גם לשלב מספר אטרקציות בכרטיסיות שנותנות הנחות. 

בעת הביקור במקום התנסנו באטרקציה בשם "קרייזי שארק" (80 שקלים לאדם), בה יושבים על מעין ספה עגולה שנגררת על ידי סירה ומעיפה את הנוסעים לכל עבר. המסקנה מהחוויה: אין גיל לפעילויות אסקטרים ימיות. הצרחות וההנאה היו בדיוק כמו לפני 20 שנה, כשעוד עשינו בננות בכנרת. 

>> עוד מידע על החוף והפעילויות שבו באתר

אטרקציות

באילת מסתתרות לא מעט אטרקציות שלא הכרתם. חלקן יוזמות של תושבי העיר, חלקן פעילויות נקודתיות לכבוד הקיץ וחלקן פרויקטים ארוכי טווח שהגיע הזמן שתשמעו עליהם.

דיסקבר אילת

מיזם חדש בשם Discover Eilat נועד לחשוף לתיירים את המקומות שרק המקומיים מכירים: חופי הים, הטיולים המסעדות השונות והאטרקציות. 

אם גם אתם רוצים במהלך החופשה שלכם להתרחק קצת מהטיילת העמוסה וכדור האש המוכר, אתם יכולים לחפש ולמצוא את מבוקשכם באתר המיזם או בחוברת שתקבלו בעיר ובה ריכזו את כל המקומות והפעילויות.

הנה טעימה קטנה מההמלצות המקומיות: פארק הצפרות באילת, טיול לנחל נטפים, לאכול בחומוס אליהו, ביקור ביינות אילת (עליו נרחיב בהמשך), פלאפל הבוטיק הכחול, יוגה מול הים, גלריית אמני אילת, מוזיאון אילת ועוד.

>> לפרטים נוספים אודות Discover Eilat 

>


פעילויות בטיילת (בחינם!)

תאגיד התיירות של אילת, ביחד עם תושבי המקום, יזמו שלל פעילויות באזור הטיילת - והכל בחינם. המטרה היא להחזיר לטיילת בעיר את הכבוד המגיע לה ולמלא אותה בהמוני אנשים כמו בימיה היפים. לשם כך, בתאגיד התיירות אילת יזמו פעילויות שונות לאורך השבוע.

ביום ראשון, שלישי ושישי בשעה 10 בבוקר ניתן לעשות יוגה מול הים; ביום שלישי בשעות 9:00-12:00 יוצא סיור אומנות מודרך (תיאום מראש בטלפון: 086340754); בשישי בבוקר ניתן לעשות סאפ אקסטרים (הרשמה מראש: 0544882277); פילאטיס מתקיים בימי ראשון וחמישי ואפילו יש קבלת שבת בחוף הדקל למי שמעוניין. ויש עוד הרבה אופציות כמובן.

במהלך הביקור שלנו בעיר התנסנו ביוגה סאפ המתקיים ב'חוף אקסטרים' שבצפון העיר. "אילת היוגה" היא היוזמת והמדריכה והחוויה היא מיוחדת, מרגיעה ומאתגרת (אמנם לא חינם, אך מחיר נמוך של 50 שקלים לאדם).   

>> למידע נוסף ופרטים על מה אפשר לעשות באילת בחינם במהלך חופשת הקיץ


תיאטרון אלעד

אם באווירה שונה עסקינן, זו כנראה החוויה התרבותית הכי שונה שהיינו בה לאחרונה. תיאטרון אלעד האילתי קם לפני מספר שנים על ידי דנה יצחקי (ששיחקה בקאמרי) ועז דן (יליד קיבוץ אילות הסמוך) במטרה להביא תרבות לעיר הדרומית. השניים גייסו צוות שחקנים שעברו לדרום וביחד הם הרימו את הפרויקט המיוחד.

תיאטרון אלעד מקיים מספר הצגות שונות כשהייחוד שלו הוא במרחבים והמקומות בהם ההצגות מתרחשות. זה יכול להיות ברחבת הטרמינל הישן, בין הבתים בעיר או במסעדת יין מקומית. ההצגה מתרחשת בין הצופים והם לוקחים חלק אקטיבי במתרחש. קצת קשה להסביר את החוויה במילים.

אחת ההצגות של התיאטרון, בה גם צפינו, היא It Must Be Love, שהתקיימה ביינות אילת. ההצגה שנמשכה שעה כללה סצנות שונות ושירים סביב נושא האהבה. האווירה היא קלילה, מצחיקה ומיוחדת (כבר אמרנו?). ההתרחשויות השונות קורות בחלל המקום והשחקנים ממש עוברים בין הקהל שלוקח חלק פעיל. שווה להתעדכן בהצגות הקרובות ופשוט להגיע כדי להבין על מה מדובר. מחיר ההצגה: 79 שקלים לאדם כולל כוס יין. 

>> לפרטים נוספים ומועדי הצגות

תיאטרון אלעד (צילום: אוראל רביבו)
מתוך ההצגה It Must Be Love. הקהל לוקח חלק פעיל | צילום: אוראל רביבו

יוזמות של תושבים

במטרה לתמוך בעסקי התיירות המקומיים ולהביא לתנועת נופשים ולחשיפה שלהם – פתחו עיריית אילת ותאגיד התיירות אילת ביוזמה שמזמינה את בעלי העסקים ליצור פעילות תוכן מעניינת ואטרקטיבית עבור הנופשים שיגיעו להתארח בעיר בחודשים יולי אוגוסט.

אתר תיירות כגון מועדון, בר, מסעדה, חוף ים, מועדון צלילה, יאכטה, ספורט ימי או כל עסק תיירותי אחר, שייזום פעילות בעלת פוטנציאל להגברת התיירות, והכניסה אליה תהיה חינם, יזכה בתמיכה כספית של עשרות אלפי שקלים. האירועים יידרשו, כמובן, לעמוד בדרישות התו הסגול.

מסעדות

במסעדות בעיר הבינו שגם הן צריכות לשנות דברים ומהר. אחת הפעולות שננקטו היא בניית תפריטים מחודשים ומתן מענה לאכילה בצורה נוחה יותר תחת הנחיות הקורונה. המטרה היא שמי שיגיע לעיר לא יחשוש להגיע למסעדות ותהיה לו אלטרנטיבה בטוחה וראויה לארוחות בחדר האוכל המלון.

במסעדת פאגו פאגו למשל, הנמצאת במרינה הצפונית, החליטו להפעיל, בנוסף לתפריט הרגיל של המסעדה, ארוחות בוקר לכל מי שמחפש תפריט בוקר ברמה גבוהה.

במנות הבוקר ניתן למצוא שקשוקה ירוקה ב-58 שקלים; אגזפאגו - בריוש על ביצים עלומות ב-58 שקלים; סביח במחבת בציפוי פיתה ב-48 שקלים; ברוסקטה שרימפ ב-58 שקלים; פנקיקי ב-40 שקלים ועוד. זאת בנוסף לתפריט הערב בו ניתן למצוא בעיקר מאכלי ים.   

>> לעוד פרטים ולתפריט המסעדה


מסעדת לוויתן

גם במסעדת לוויתן, בטיילת הצפונית, עשו התאמות בעקבות הקורונה והפכו את המסעדה המוכרת והמבוקשת להמבורגריית שף. בני הזוג ליאור רפאל וענבר שפירא, החליטו לנצל את המצב ולשנות קונספט למסעדה, למשהו נינוח יותר, שיותר מזכיר את הארוחות שהיו מכינים אצלם בבית. וכך, הפכה מסעדת השף יוקרתית לוויתן, למסעדת "המבורגר בלווייתן".

המבורגר עולה החל מ-50 שקלים. 

>> לפרטים נוספים על המסעדה

המבורגר לוויתן (צילום: ליאור רפאל,  יח"צ)
המבורגר שף במסעדת לוויתן | צילום: ליאור רפאל, יח"צ

יינות אילת

לערן לס, תושב אילת, היה חלום לפתוח מתחם ראוי ליין בעיר הדרומית. הוא הגשים אותו באזור התעשייה של העיר, מקום שלא הרבה מגיעים אליו, אך האמין שכשעושים משהו טוב אנשים כבר יגיעו, גם אם המיקום פחות אטרקטיבי. ואכן כך היה.

ביינות אילת - בית יין קולינרי, לא מייצרים יין אבל מציעים מגוון רב של יינות מהארץ ומהעולם במגוון מחירים (היין היקר במקום עולה 70 אלף שקלים), אווירה טובה וידע מקצועי. בנוסף, בחלל המרכזי מתקיימים ערבים חברתיים כמו הצגות של תיאטרון אלעד, ערבי מוזיקה ובימי שישי המקום הופך לבר יין עם אפשרות לאכול. מתאים למי שמחפש ליהנות מאווירה אחרת במיקום אחר בעיר הדרומית. ארוחת טעימות עולה 160 שקלים לאדם. 

>> לעוד פרטים על המקום והאירועים המתקיימים בו

מלונות

התלונה מוכרת: המלונות באילת יקרים, בעיקר בקיץ. אמנם בעיר טוענים שהשנה המחירים יהיו זולים בכ-10 אחוזים בממוצע לעומת הקיץ אשתקד, אך במקביל פועלים להרחיב את האופציות השונות ללינה, כך שיהיו זולות יותר ומגוונות יותר.

מלון נפטון

את הלילה שלנו העברנו במלונות נפטון של רשת דן. המלון נמצא בחלקה הצפוני של העיר ויושב ממש במרכז הטיילת, במקום טוב באמצע בין הקניון לגשר.

המלון מתנהל בתקופה זו תחת הנחיות התו הסגול, או הירוק של אילת, מה שתרצו. בכניסה מודדים חום, את המפתח קיבלנו בתוך מעטפה, עמדות חיטוי ידיים היו פזורות בכל מקום, הבריכה לא היתה מלאה ובארוחת הבוקר האוכל הוגש בצלחות אישיות. ולמרות כל ההגבלות והסטנדרטים החדשים, האירוח היה נעים והמיקום של המלון איפשר לנו להגיע לאטרקציות המרכזיות בקלות. 

>> לעוד פרטים והזמנות

אילת 2020 (צילום: אילן ארנון)
מיקום מרכזי. החדר במלון נפטון | צילום: אילן ארנון
אילת 2020 (צילום: אילן ארנון)
הבריכה במלון | צילום: אילן ארנון

מדבריא

אחת הדרכים בהן באילת רוצים להציע עצמה לקהל רחב של אנשים היא בעזרת אופציות לינה שונות. החדשה והמיוחדת שבהן היא מדבריא - מתחם קמפינג הכולל אוהלי גלמפינג (אוהלי יוקרה) עד 4 אנשים, אוהלים משפחתיים עד שמונה אנשים, מקום לקראוונים ומתחם להקמת אוהלים.

המתחם שקם בחוות הגמלים שבפתחת נחל שלמה מתאים למי שרוצה לישון באילת באווירה אחרת - מדברית יותר. כל מי שמגיע לכאן יכול להשתמש במתקנים השונים: מקלחות ושירותים משותפים, אזור למנגל, אזור מדורות, מעשנה ומטבח. מהמקום ניתן לצאת גם לאטרקציות שונות כמו: טיול גמלים, פארק חבלים וטיול רייזרים.

>> לעוד פרטים והזמנת מקום

אילת 2020 (צילום: ארן דולב)
למי שמחפש לחוות את אילת בצורה אחרת. מדבריא | צילום: ארן דולב
אילת 2020 (צילום: ארן דולב)
אוהלי הגלמפינג | צילום: ארן דולב

בעתיד: מלונות יוקרה, מלון לואו קוסט וחניון קראוונים

אחרי שנים, באילת יחלו לבנות בקרוב אלפי חדרים חדשים בשלל בתי מלון בעיר. מה על האש? מלון יוקרה מבית גורדוניה בצמוד למתחם חוות הגמלים שכבר נמצא בתהליכי בנייה; מלון לואו קוסט ראשון מסוגו בארץ; מתחמים חדשים ללינת קראוונים ושישה בתי מלון שיקומו בצפון העיר.