הפסל הנסתר בכיכר ציון

את כיכר ציון כולנו מכירים. אחד המקומות המרכזיים בעיר, שהפך בשנים האחרונות למוקד הפגנות, טומן בחובו פסל מיוחד, שנמצא דווקא, שימו לב - ברצפת הכיכר. היצירה נראית כמו מכסה ביוב, ומי שיסתכל עליו לא יבין ממבט ראשון מה כל כך מיוחד.

את הפסל יצר האומן מיכה אולמן – ומדובר בשני מכסי ביוב – אחד הממוקם בכיכר ציון והשני ממוקם בעיר העתיקה. על המכסים מוטבעות כפות ידיו של הפסל, והמסר של הפסל הוא משאלת לב כמוסה: לחבק את שני חלקיה של העיר, מזרח ומערב, ישן וחדש. שם היצירה הוא 'מים', האלמנט המחבר והבסיסי ביותר לחיים אנושיים, ואולי גם מחווה לנקבות המים ולאמות המים שסיפקו מים לתושבים וחיברו את העיר בימי קדם.

היצירה מים (צילום: שרה פרי, יד בן צבי)
צילום: שרה פרי, יד בן צבי

> עוד המלצות לביקור בירושלים

> לגלות את הרחוב המרכזי בעיר הבירה

> המלונות המומלצים בירושלים


המוזיאון שעושה כבוד לתרבות צפון אפריקה

פינת חמד נוספת נמצאת לא רחוק מממילא. כולם מכירים את שדרות ממילא כמוקד של קניות, אך לא רחוק משם - ישנה חצר אנדלוסית מהממת שברגע אחד זורקת את המבקרים בה לארצות המגרב או לחבל אנדלוסיה. הגישה אליה עוברת דרך כמה סמטאות צרות – שעוברות בין כמה בתים, וכשנכנסים לחצר האנדלוסית היפיפייה ורחבת ידיים, אי אפשר שלא להתרשם.

מזרקה עם אומנות קרמיקה אנדלוסית נמצאת במרכזה, והסיפור של החצר מעניין לא פחות: שכונת 'מחנה ישראל', שהוקמה בסוף המאה ה-19 על ידי בני העדה ה'מוגרבית' – המערביים יוצאי מרוקו, תוניס, לוב ואלג'יר, מורכבת מבתי אבן מפוארים. היום, באחד הבתים של השכונה הזאת – ממוקם מוזיאון מורשת יהדות צפון אפריקה. עיצוב החצר שואב השראה מאומנות הפסיפס והאבן הצפון אפריקאית, ולצורך בנייתה הובאו ארצה אומני פסיפס ואבן מומחים לתחומם ממרוקו. אז אם עוד לא ביקרתם בארמונות אלהמברה – הנה פרומו קטן, ממש קרוב לבית.

החצר האנדלוסית (צילום: אושרה דיין)
צילום: אושרה דיין

רזי גן עדן

ברחוב כורש, מסתתרת יצירת אומנות עצומה בגודלה – 960 (!) אריחי קרמיקה של האמנית הארמנית מרי בליאן. את היצירה, 'רזי גן עדן', היא הקדישה לירושלים, העיר שבה חיה ומאוד אהבה. ביצירה המתארת מציאות אידילית ניתן לראות ספינות עתיקות מתנועעות בים, עצי נוי ופרי, ענפיהם זזים ברוח. הציור מבטא המון תנועה והרמוניה בין חיות הטבע, הטווסים והאיילים, הציפורים המקננות - לבין השפע של העצים עמוסי הפרי. יצירה פשוט מרהיבה, ולוקיישן נהדר לסלפי.

רזי גן עדן (צילום: יחצ)
צילום: יחצ

בית קפה בניחוח צלבני  

ברחוב מוריסטן, ברובע הנוצרי, בצמוד לכנסיית הגואל הלותרנית – מסתתרת חצר סגורה, עטורה בקשתות, ובתוכה בית קפה מתוק ועלום. בית הקפה הזה שייך לכנסייה הגרמנית הלותרנית, והוא נמצא בתוך שרידים של קלויסטר צלבני – חצר מנזר מוקפת קשתות. במאה ה-19 רכשו הגרמנים את השטח, והקימו עליו את כנסיית הגואל, על שרידיה של כנסייה צלבנית ובית הארחה צנוע. אם אתם זקוקים למשקה קל לפני שממשיכים לטייל – הקלויסטר הצלבני ישמח לארח אתכם באווירה קסומה.

בית הקפה הצלבני (צילום: אורי איתיאל, יד בן צבי)
צילום: אורי איתיאל, יד בן צבי

מתנה עם ערך מוסף

מי שעובר ברחוב שבטי ישראל, לא רחוק מכיכר ספרא, יכול בקלות לדלג ולפספס את מקבץ בתי האבן הערביים, בהם שוכן מרכז יד לקשיש. בתים אלו היו חלק משכונת מוסררה הערבית, וביניהם יש חצר קטנה ומתוקה. שם הוקם בשנות ה-60 מרכז תעסוקה לקשישים, שמאפשר להם להתפרנס בכבוד. היום יש במקום עשרה בתי מלאכה סביב החצר הקטנה וכן חנות בה נמכרים חפצי האומנות מעשי ידם: תכשיטים, חפצי נוי, כרטיסי ברכה, מוצרי קרמיקה ועוד. אם תגיעו בבוקר, ניתן להתרשם מסדנאות הפעילות ובהן חלק מעשרות בני הגיל השלישי שיוצאים מדי יום ועובדים בסדנאות המלאכה. הזדמנות נהדרת לפרגן ולקנות מתנה ערכית לשבועות.

מתנה עם ערך (צילום: עמותת יד לקשיש)
צילום: עמותת יד לקשיש

 

רוצים לגלות עוד? פינות נוספות וגילויים חדשים על ההיסטוריה המרתקת ושל העיר כולה, תוכלו למצוא במרתון הסיורים של יד בן־צבי לרגל יום ירושלים (15-22.5), שמספרים את סיפורה של הבירה כפי שלא שמעתם מעולם.

הסיורים בני שעה וחצי כל אחד, במחיר של 20 שקלים בלבד. לפרטים והרשמה לחצו כאן.