בזמן שבתי המלון, הצימרים והאטרקציות השונות עדיין סגורים למבקרים, בתקווה שיפתחו במהרה, הטבע בארץ כבר פתוח וזמין לכולם. בשבוע שעבר המלצנו על מספר מסלולים בצפון הארץ והפעם אנחנו קופצים דרומה, לא עד אילת, למספר מסלולים באזור מכתש רמון, שדה בוקר ירוחם וערד. מזל שהסופ"ש עוד רגע כאן:

נחל ארדון וגבעת חרוט

מסלול לכל המשפחה

זהו מסלול קל וקסום שמרגש בכל פעם מחדש. הליכה נעימה בערוץ הנחל המדברי לאורך 4.5 קילומטרים, במהלכה ניהנה מנוף סלעים במגוון צבעים, מפגש עם צמחייה מדברית טיפוסית כגון - עצי שיטה ושיחי רותם, וטיפוס לראש גבעת חרוט, ממנה נשקף נוף עוצר נשימה של מזרח מכתש רמון.

איך מגיעים? נוסעים למכתש רמון, פונים בכניסה לגן לאומי צבעי מכתש רמון, ונוסעים עד חניון בארות. משם ממשיכים על דרכי העפר הנוחות של המכתש לפי השילוט לחניון יום רמת סהרונים.

משאירים את המכונית ויוצאים ברגל לאורך דרך העפר המסומנת בשחור. הדרך יורדת לתוך הנחל ומגיעה לתחתית הוואדי שם פוגשים בעץ שיטה גדול ומרשים. מכאן ממשיכים בערוץ הנחל בסימון שחור עד שפוגשים "דייק" מרשים בדופן השמאלית של הקניון. הדייק הוא מחדר מגמתי שחדר במאונך לשכבות הצבעוניות של אבן החול ו"נתקע" שם כשהמגמה התקררה. ממשיכים עוד קצת ופונים שמאלה בסימון האדום היוצא מתוך הנחל ומטפס לגבעת חרוט. הנוף מהפסגה מרהיב ובהחלט מהווה פיצוי הולם למאמץ הטיפוס. למרגלות הגבעה ממשיכים בסימון הכחול שיחזיר אתכם לעץ בתחילת המסלול וממנו אל המכונית.


שביל סובב רמון

מיטיבי לכת

לפני כ-5 שנים נחנך שביל חדש הסובב סביב מכתש רמון. מדובר על "טרק" אמיתי בן שמונה ימים, המקיף את כל מכתש רמון לאורך קרוב ל- 140 ק"מ של מסלול מדברי קשוח ומהנה. הקטעים הצפוניים בטרק דווקא נינוחים יחסית ומאפשרים ליהנות מהנופים הפתוחים של הר הנגב הגבוה. הלינה בסוף כל יום היא בחניוני לילה שחלקם נגישים לכלי רכב פרטיים וחלקם נגישים רק בנסיעה קשה של ג'יפים בשטח.

סובב מכתש רמון (צילום: יואש לימון)
צילום: יואש לימון

עבור הטרק הזה הפיקו ברשות הטבע והגנים מפה מיוחדת בה מסומנים קטעי ההליכה היומיים, בשילוב תיאורי מסלול מתאימים. מתנדבי גיאופארק ארץ המכתשים חיברו ספר במיוחד לטרק הזה, בו תוכלו לקרוא מידע המעשיר את חוויית ההליכה במסלול מעורר השראה זה.


הר צרור וגב צרור

מסלול מעגלי מרשים ומהנה

המסלול נמתח על פני 7.5 ק"מ ברמת צין שמצפון למדרשת בן גוריון. המסלול מאפשר חוויית הליכה מדברית מרשימה אל הר צרור הבולט מעל סביבתו, ומעניק תצפית מרהיבה על בקעת צין, מפל צרור וגב צרור. לאחר שיטפונות, מציע גב צרור חוויית רחצה מרעננת וקסומה במיוחד, ולכן כדאי להתעדכן אודות מצב המים בגב. המסלול משלב בין דרכי ג'יפים נגישות לבין שבילי מדבר צרים בהם משתמשים בעלי החיים המקומיים (יעלים, זאבים, שועלים, דרבנים, צבועים וכיו"ב). חודשי הסתיו, החורף והאביב, הם הזמן המומלץ למסלול זה, ובייחוד לאחר רדת הגשמים, עת הגב מלא מים והקרקע המדברית מתכסה פלומה ירוקה וטרייה. יש להימנע מטיול זה בעת שיטפונות.

גב צרור (צילום: דנה אבידן)
צילום: דנה אבידן

"העיר האבודה" ברכס חלוקים

מסלול משפחתי קל

אורכו 3 ק"מ אל שרידי התיישבות קדומים מול קיבוץ שדה בוקר. בין גבעות רכס חלוקים חבוי אתר עתיקות מרשים מהתקופה הערבית הקדומה (מאות שביעית עד תשיעית לספירה). המסלול מתחיל במצפור חגי (על שם חגי אבריאל) הצופה אל מישור צין, בקעת צין ושדה בוקר. מן התצפית "גולשים" דרומה אל ערוץ מדברי נסתר, בו חבויה "העיר האבודה". זהו אתר התיישבות בו חיה אוכלוסייה חקלאית פגאנית (עובדת אלילים), אשר לא עברה את תהליכי ההתנצרות בתקופה הביזנטית. עם הגעת כיבושי האסלאם במאה השביעית לספירה, החלה האוכלוסייה לנטוש את אורח חייה הקדמוני והתאסלמה אט אט.

גלי האבנים ושרידי הבתים מעידים על ישוב פורח שנשען על חקלאות ואולי גם תרם את חלקו לשירותי הדרך לסוחרים שעברו בדרכי המור והלבונה הסמוכות. באתר שרדו מאות כתובות ערביות של עולי רגל קדומים וכן שרד בו מסגד פתוח מהקדומים המוכרים בעולם. בחודשי האביב, מוריק הערוץ ומתמלא בפריחה מדברית מרהיבה הכוללת את צבעוני הנגב המרשים. המסלול נפרס לאורך 3 ק"מ. מסתיים בחניון הרועה (על שם הרועה ברברה פרופר אשת שדה בוקר, שנרצחה במקום בספטמבר 1952). אין צל בכל המסלול, אלא רק בחורשת הרועה. המסלול מתאים למשפחות (ללא עגלות).


הסנפיר הגדול הגרסה המלאה

 מסלול יפהפה ולא ארוך

המסלול מטפס על דופן מכתש ירוחם, ממנה נשקפות תצפיות מרהיבות אל המכתש ומחוצה לו. זהו מסלול בדרגת קושי בינונית, המתאים למיטיבי לכת או למשפחות עם בני נוער המורגלים בטיולים ארוכים (דורש מיומנות הליכה בשטח). שימו לב! המסלול חשוף לשמש ברובו ולכן לא מתאים לימים חמים, אך בעונות הנעימות מדובר במסלול מושלם. המסלול אינו מעגלי, ולכן רצוי להתארגן על שני רכבים, או ללכת חזרה בסופו כ-4 קילומטר שטוחים על דרך עפר.

סנפיר קטן (צילום: הגבעה הלבנה גסט האוס ירוחם)
צילום: הגבעה הלבנה גסט האוס ירוחם

הנחיות הגעה: נחנה רכב אחד בחניה הקטנה הצמודה לתחילת מסלול הסנפיר הקטן, מעט מזרחה לחניון החולות הצבעוניים במכתש ירוחם, ואת הרכב השני נחנה בחניון של מפעלי אורון. עלייה קצרה ותלולה תקדם את פנינו בתחילת המסלול המסומן ירוק, בין המצלעות של המכתש. התצפית בראש המעלה הקצר פורסת נוף מרהיב ב- 360 מעלות לכל הכיוונים, מכתש ירוחם, מישור ימין, נחל חתירה ומזרחה עד הרי מואב ואדום שבירדן. נתחבר לשביל ישראל ונמשיך איתו עד שהוא מתחבר לשביל הכחול. מי שהספיק לו החלק הזה, יכול לרדת כאן עם שביל ישראל לכיוון מפעלי אורון. מי שחפצה נפשו במסלול מעט מאתגר יותר, ימשיך על השביל הכחול דרומה עד החיבור לשביל ישראל. כאן יש לפנות שמאלה (מזרחה) עם שביל ישראל ולרדת לכיוון המפעלים. למגיעים ברכב אחד – יהיה עליכם לחזור כעת לאורך שביל העפר שממערב לכביש או לאורך מסילת הרכבת של מפעלי אורון וצין, הליכה פשוטה וקצרה יחסית. בדרך מלבד הנוף היפה תפגשו מגוון מאובנים, אמוניטים ותצורות גיאולוגיות מרתקות, ובירידה לכיוון מפעלי אורון צמחייה עשירה ומגוונת המאפיינת את נחלי האזור. אורך המסלול המוצע לעיל, כ-6 קילומטר.


מסלול החלמוניות ברכס הר ירוחם

מסלול יפהפה בדרגת קושי בינונית

המסלול מתאים למשפחות עם ניסיון בטיולים, ובו פריחת חלמוניות ונוף קסום הצופה אל אגם ירוחם, רכס חתירה והעיירה ירוחם. המסלול מתאים לכל העונות, ולאו דווקא בנובמבר, עת פריחת החלמוניות. שימו לב! המסלול חשוף לשמש ברובו ולכן לא מתאים לימים חמים, אבל בחורף הוא מושלם.

חלמוניות בירוחם (צילום: אסף טמיר)
צילום: אסף טמיר

הנחיות הגעה: נחנה רכב אחד בחניון שמורת החלמוניות, לאורך כביש 204, ורכב שני בפארק אגם ירוחם. המסלול מתחיל בטיפוס בדרגת קושי בינונית לאורך אפיק נחל המסומן בכחול. אם הגעתם בסוף אוקטובר או נובמבר חפשו חלמוניות על דפנות הנחל, הן מסתתרות, אבל שווה להתאמץ למצוא את מקבצי הפריחה. נגיע לפסגת הר ירוחם בה נהנה מתצפית מרחבית מרשימה על ירוחם, רכס חתירה ורכס בוקר. כדאי לעצור כאן להכין קפה ולהתפעל מהנוף. מהפסגה נמשיך לאורך המסלול הכחול. חדי העין יבחינו בשרידי מבנים מתקופת הברונזה, ותילי קברים של נוודים קדומים (טומולי). הארכיאולוג פרופ' בנו רוטנברג טען שכל האזור שימש כאתר פולחני קדום. אתם מוזמנים לחפש את השרידים לתיאוריה שלו. משפחות יצירתיות יכולות להמציא סיפורים על הדת הקדומה ואפילו להכין הצגה. מכאן יורד המסלול באופן תלול למדי כלפי הסכר של אגם ירוחם. שווה לעלות על הסכר ולהתרשם מהאגם הכחלחל-ירקרק, מעופות המים ומנחל רביבים המנקז את האגם.

שימו לב שנחל רביבים חוצה את הרכס הבנוי גיר קשה באופן ייחודי. זהו "נחל חוצה רכס", שמשמעו – הנחל הינו נחל קדום שהתחתר במרחב זה, טרם התרוממות רכס ירוחם, ולכן המשיך לזרום בשיטפונות מדבריים, תוך כדי תהליך ההתרוממות של הרכס. בסיום המסלול, תוכלו לערוך פיקניק בפארק אגם ירוחם, ליהנות מהטיילת שלאורך האגם, ואף להנות מפעילות "פארק בריחה" או להשכיר אופניים במרכז 'ויטמין שיא' שבכניסה לאגם.


ערוץ ארבע הבורות

קל-בינוני, מתאים לילדים מגיל 4

מסלול ההליכה, באורך 6 ק"מ, יוצא מקצה רחוב חברון צפונה, ישנו שביל מסומן בכחול. אחרי 1 ק"מ יורדים לערוץ בו חצובים 4 בורות במרחקים קצרים זה מזה. השביל יוצא מהערוץ, עובר בקרבת בור חמישי ומסתיים במאגורת רחמים. ממאגורת רחמים חוזרים בנחל חסד אל הצד המזרחי של פארק ערד.

למסלול מפורט לחצו כאן

ערוץ 4 הבורות ונחל חסד (צילום: ענבל ארזי)
צילום: ענבל ארזי