אל תרימו גבה: ברהט שמו להם למטרה להיות מקום מרכזי שמגיעים אליו בדרום. גם ה"תל אביבים". לטענת המקומיים הגיע הזמן לשבור את הסטיגמות, להיחשף לתרבות אחרת, להרגיש בטוחים ולפגוש אנשים שכל רצונם הוא היא לארח כיד המלך.

נשמע לכם מוזר? לא מחובר? יש לא מעט אנשים שכל עיסוקים בשנים האחרונות הוא לגרום לדבר הזה לקרות. לעשות ברהט מהפכה, לא פחות. "מדובר בהליך שיכול להגיע גם ל-10 שנים", אומר מחמוד אלעמור, מנכ"ל החברה הכלכלית ברהט, שאחת המשימות המרכזיות שלה היא למתג את רהט כיעד תיירותי שהישראלים לוקחים בחשבון.

מחמוד מוסיף: "כדי לעשות זאת, אנחנו צריכים דבר ראשון לגייס כסף על מנת לבנות ולהרים מספר פרויקטים שימשכו אנשים ויעלו את רמת החיים של התושבים המקומיים. התחלנו להקים חניונים, פאנלים סולריים, להקים אזורי תעשייה ועוד שלל פתרונות שונים כדי להגדיל את התקציב שבסוף יחזור אלינו וימשוך לרהט מבקרים".

ומה רוצים להקים ברהט? לא מעט. בעיר הבדואית הכי גדולה בארץ, בה חיים מעל 70 אלף תושבים, כבר הקימו ספרייה חדשה, קאנטרי קלאב עם בריכה, היכל תרבות חדש עם 250 מקומות שישמש בין היתר את קבוצת התאטרון המקומית שקמה בעיר, שוק חדש יוקם עד סוף השנה, שיפור תשתיות ונראות המקום, טיילת בנחל גרר ומוזיאון חדש למורשת הבדואית גם צפוי לקום עד סוף השנה.

רהט (צילום: Roman Yanushevsky - shutterstock)
העיר רוצה לשנות את פניה | צילום: Roman Yanushevsky - shutterstock

רהט (צילום: אילן ארנון)
באזור נחל גרר הפורח יקימו טיילת | צילום: אילן ארנון

אלהאם אזברגה אבו דוגש, אחראית תיירות בחברה הכלכלית רהט, מציינת שאמנם התהליך הוא ארוך, אך כבר עכשיו ניתן לראות פריחה מסוימת ולא מעט אנשים מגיעים לרהט במסגרת סיורים ואירוח ביתי שמציעים במקום מתקיימים כחלק משיתוף הפעולה עם דרום אדום. "אנחנו מקבלים את כולם בשמחה וכדי שאנשים יבינו את זה אנחנו לוקחים חלק באירועים רבים שנועדו לנפץ את הסטיגמות. יש לנו מוצר מצוין - תרבות בדואית של אנשים שאוהבים לארח. הגיע הזמן שאנשים יגיעו לכאן בלי לפחד."

אלהאם מוסיפה שנכון לעכשיו ישנן כ-8 מארחות שמציעות חוויות שונות אצלן בבית, אך השאיפה היא שבקרוב יגייסו עוד ושהאוטובוסים יתחילו להגיע בהמוניהם.

מה עושים ברהט?

הקלישאה שהכי מתאימה לרהט היא: "אל תסתכל בקנקן אלא במה שבתוכו". אם נשים דברים על השולחן -  רהט לא יפה מרחוק, התשתיות בה לא מזמינות ואין בה הקפדה על נראות ברמה האסתטית. יחד עם זאת, כשמסתכלים מקרוב ומסתובבים ברחובות, בשוק או מגיעים לאחת המשפחות המארחות, מגלים מקום עם אנשים נעימים, מיוחדים ושבעיקר רוצים לשנות את הרושם שנוצר לעיר. כל מי שפגשנו במהלך הביקור שלנו, עשה הכל כדי שנרגיש בבית ונבין שאפשר להגיע לכאן ללא חשש. 

כאמור, כדי לחשוף את המקום לכמה שיותר אנשים, ניתן להירשם לסיורים ברהט בחינם או להגיע ולתארח אצל אחת או אחד מהמארחים שפותחים את ביתם ומזמינים קבוצות או משפחות להגיע ולקבל הצצה לתרבות המקומית. הסיורים והאירוח נמשכים בשני הסופ"שים הקרובים (12-12.3 ו-19-20.3),ובמהלך מרץ-אפריל ייפתחו עוד הרשמות. באפריל צפוי לצאת לדרך גם "לילות רמדאן" במהלכו ניתן יהיה להגיע ולהכיר את רהט מקרוב. בנוסף, כל אחד מהמקומות והמדריכים שמחים לארח בתיאום אישי מראש, בכל זמן שהוא.

רהט (צילום: אילן ארנון)
תצפית על רהט | צילום: אילן ארנון

סיור מודרך ברהט

כדי להכיר את העיר באמת ולהבין כיצד היא באמת נראית, מומלץ לצאת לסיור מודרך שמועבר על ידי מדריכות מקומיות שלוקחות את המבקרים לתחנות שונות ומרכזיות ברהט. את הסיור שלנו עשינו עם אלהאם אלכמלאת, שנולדה וגדלה בעיר, ומתגוררת כיום בבאר שבע עם שני ילדיה.

במהלך הסיור ביקרנו בשוק המקומי, בו ניתן לקנות בגדים, צעצועים, אוכל טוב ותבלינים מיוחדים (בסופי השבוע הקרובים ייצאו סיורי בשוק של 45 דקות בחינם. יש להירשם מראש). בהמשך, הגענו לתצפית על העיר בה ניתן לראות את ההבדלים בין רהט החדשה לישנה, ולשמוע על ההבדלים בין השכונות השונות בעיר שבכל אחת יש משפחה גדולה ממעמד שונה. בנוסף, ניתן לבקר אצל הבדואים שגרים בפחונים בנחל גרר ולגלות שמקרוב המקומות נראים מפתיעים ומושקעים הרבה יותר. 

אחת השאלות הראשונות שעלו בסיור עם אלהאם, התייחסו לסיכון שבלהסתובב כך ברחובות העיר. אלהאם כמובן לא הופתעה מהשאלה וציינה שאין שום בעיה לטייל ברהט או להרגיש לא בטוח ודחתה את הטענה שמי שנכנס לרהט מסכן את עצמו. במהלך כל הסיור שלנו בשוק, בשכונות ואצל המקומיים שגרים במבנים ארעיים, הוכיח לנו שהיא צודק.

רהט (צילום: אילן ארנון)
כך נראה אזור המגורים הארעיים בנחל גרר מרחוק | צילום: אילן ארנון
רהט (צילום: אילן ארנון)
כך זה נראה מקרוב | צילום: אילן ארנון
רהט (צילום: אילן ארנון)
חנות תבלינים בשוק | צילום: אילן ארנון

רהט (צילום: אילן ארנון)
המחירים כמובן זולים בהרבה | צילום: אילן ארנון

הסיורים בשוק של רהט הם בחינם ויש להירשם אליהם מראש. לסיורים מקיפים יותר, יש ליצור קשר עם אלהאם בעמוד הפייסבוק או בטלפון: 052-483-8983.


ג'מלאת - אוכל ביתי ומוצרי קוסמטיקה

לג'מלאת אבו מוסא, אחת מהנשים המקומיות שמארחות בביתה, יש 24 אחים, שמונה ילדים (את הראשון ילדה בגיל 17) ובן הזקונים שלה, כיום בן 11, נולד עם צרכים מיוחדים. למרות הכל, וכנראה שדווקא בגלל כל אלה, היא החליטה לפני שש שנים שמה שהיא רוצה לעשות בחייה זה לארח אנשים בביתה, לספר את סיפור חייה ולהעניק הצצה לתרבות הבדואית.

האירוח אצל ג'אמלת מותאם לבקשתם של המבקרים. לרוב הוא עורך כשלוש שעות במהלכן ניתן לאכול ארוחת בוקר או צהריים, לעשות סדנאות בישול, להכין סבונים (תחום בו ג'אמלת מתמחית), לשמוע על המורשת הבדואית וכמובן את סיפורה האישי. 

רהט (צילום: אילן ארנון)
ג'מלאת אבו מוסא | צילום: אילן ארנון

רהט (צילום: אילן ארנון)
ארוחת בוקר מפנקת | צילום: אילן ארנון

ארוחת בוקר עולה 75 שקלים למבוגר ו-40 שקלים לילד. ארוחת צהריים עולה 100 שקלים למבוגר ו-60 שקלים לילד | האירוח מתאים לקבוצות, משפחות וגם זוגות ייתקבלו בברכה. יש לתאם הגעה מראש לארוחה או לטייק אווי, באתר או בטלפון: 054-3912896.


הבית של חוסנייה

במשך 13 שנים חוסנייה אבן ברי עבדה כגננת עד שהחליטה שהיא רוצה לצאת לדרך עצמאית. היא החלה לחפש את עצמה, לקחה קורסים ביזמות עיסקית, עברה מספר גלגולים, עד שלפני חמש שנים פתחה מקום אירוח בביתה בו היא מכינה אוכל ומעבירה סדנאות רקמה.

במהלך האירוח חוסנייה מדברת על הנשים הבדואיות בכלל ועל סיפור חייה בפרט. היא מעבירה סדנאות תפירה ורקמה, מוכרת מוצרי אומנות שונים של נשים מרהט וגולת הכותרת - מכינה חילבה לקינוח. ניתן גם להזמין ארוחות בוקר וצהריים.

רהט (צילום: אילן ארנון)
חוסנייה במהלך הכנת החילבה | צילום: אילן ארנון

רהט (צילום: אילן ארנון)
כך זה נראה לאחר היציאה מהתנור | צילום: אילן ארנון

ארוחת בוקר עולה 50 שקלים למבוגר ו-40 שקלים לילד. ארוחת צהריים עולה 100 שקלים למבוגר ו-60 שקלים לילד | האירוח מתאים לקבוצות (בעיקר נשים), זוגות ומשפחות. יש לתאם הגעה מראש לארוחה או לטייק אווי, באתר או בטלפון: 050-475-8947⁩.


זעפרן - טעים להתארח

בחצר רחבת הידיים בביתה של סבריה אבו ג'עפר, היא ובעלה סאלח הקימו אוהל אירוח בדואי מסורתי, אליו ניתן להגיע, לשבת כמה שתרצו וליהנות מחוויית אירוח מסורתית. זה מתחיל בכוס ראשנה של קפה, ממשיך לארוחה הכוללת מנסף, עוף, סלטים ועוד ומלווה כל הזמן בסיפורים על רהט ועל מסורת האירוח הבדואית.

סבריה וסאלח מציינים שאחד הדברים שהכי חשובים להם זה למתג את העיר ככזו שאוהבת לארח את כולם. כוסות הקפה שמגיעות בלי הפסקה, האווירה הנעימה והאוכל שמוגש כיד המלך, מוכיחים שיש דברים בגו.

רהט (צילום: אילן ארנון)
סבריה פותחת שולחן | צילום: אילן ארנון

רהט (צילום: אילן ארנון)
מי שמגיע מוזמן להישאר כמה שרוצה | צילום: אילן ארנון

ארוחת צהריים עולה 95 שקלים למבוגר ו-60 שקלים לילד | האירוח מתאים לקבוצות (בעיקר נשים), זוגות ומשפחות. יש לתאם הגעה מראש לארוחה או לטייק אווי, באתר או בטלפון: 050-894-0498.


סולימאן אבו עדייה - נגן סומסומייה ומספר סיפורים

סולימאן מארח בחצר ביתו, בתוך מתחם פשוט, עוד משנת 1994. מאז החל לארח הוא הקפיד לא לשנות יותר מדי דברים, במטרה שהכל יהיה אותנטי. במפגש עם סולימאן הוא מספר המסורת הבדואית מנקודת מבטו רבת השנים בעיר.  

את האירוח ילוו שלל סיפורים, נגינה בסומסומיה (כלי מיתר מיוחד) וקפה בלי סוף.

ליצירת קשר: 054-687-1640