הדרך לקיבוץ מזרע מנוקדת בשדות מוריקים, פה ושם גם שדות חיטה שיזהיבו בקרוב, ממתינים לעת הקציר.  הפסטורליה החקלאית מתמזגת עם האווירה הכפרית ונחת מחלחלת לחדרי הלב. תקופת האביב וחג השבועות המתקרב, הם סיבה נהדרת לקפוץ לביקור, ומומלץ להקדיש למקום לפחות 24 שעות.

נקודת המוצא והבייס להכרת הקיבוץ והסביבה, היא בכפר הנופש שבשולי הקיבוץ, פונה אל יופיו של רכס הרי נצרת וצמודים לו שדות חקלאות. זהו מתחם קיבוצי פר אקסלנס, עם כל הסממנים המאפיינים. יש מדשאות, ערסלים, צמחייה נאה ו-65 חדרים בכמה מבנים. המקום טובל בטונות של שקט ושלווה גם כי אין כניסה לבעלי חיים. חלק מהמבנים דו קומתיים וכעשרה מהחדרים שופצו ונוספים ישופצו בהמשך. העיצוב כפרי, פשוט ונעים. רוב החדרים זוגיים, למשפחות דלתות מקשרות וכוללים מטבחון עם ציוד בסיסי. לצמודי הקרקע מרפסת ופינת ישיבה כי הכי כיף בחוץ.

מזרע  (צילום: אורלי גנוסר)
כפר הנופש מזרע | צילום: אורלי גנוסר
מזרע  (צילום: אורלי גנוסר)
חדר השינה | צילום: אורלי גנוסר

מזרע  (צילום: אורלי גנוסר)
הכל מסביב ירוק | צילום: אורלי גנוסר

צוות הכפר מכין לאורחים שורת חוויות ופעילויות. מהאביב אל תוך הקיץ ניתן להצטרף לקומזיץ קיבוצי כהלכתו כולל תפוחי האדמה ושירי חלוצים, או לצאת לעת ערב לסיור עששיות בשבילי הקיבוץ הפחות מוכרים, המתובל בסיפורי ראשית הימים. בקיץ הבריכה שוקקת ואת פינת החי אפשר לפקוד כל השנה. במקום מגוון חיות משק כמו סוסים, ציפורים, מיני מכרסמים, עיזים, טווסים ועוד, ואפשר גם לנסות ליצור מגע וללטף, כדאי לוודא שהן גם מסכימות. פינות חי מהלכות קסם על ילדים, ובינינו גם על מבוגרים, שהרי בכל אחד מאתנו חבויים עדיין ילד.ה, כך שזהו בילוי משפחתי אולטימטיבי. היא פעילה בשעות הבוקר, כל השבוע, אבל מומלץ לתאם ולוודא מול הקבלה.

מקום קיום אנושי-חקלאי

מזרע נוסד כאמור לפני מאה שנה. ב-1923 עלו החלוצים הראשונים מרוסיה, פולין וגרמניה ('קבוצת צריפין') לקרקע על גבעת 'רובע אל נצרא'. כמה שנים אחרי הצטרפו גם יוצאי השומר הצעיר מגליציה ובהמשך בני נוער מגרמניה ולימים גם חברות נוער מבולגריה והונגריה. הקיבוץ קלט גם 'ילדי חוץ' שאומצו לחיקו, וכך גדל, צמח ושגשג. סיפור מעניין קשור לשם: 'מזרע' מופיע בספר ישעיהו (יט', ז') ומשמעותו מקום קיום אנושי-חקלאי, שבאורח פלא מתכתב עם הווייתו הנוכחית. אולם מסתבר שישנן עדויות של נוסעים ששוטטו באזור במהלך האלף הקודם והזכירו בכתביהם אתר בעל אותו שם ואותו מיקום, אך הזכירו גם שרידים מהתקופה הביזנטית (למעלה מ-1,500 שנה).

את המורשת הקיבוצית אפשר להכיר במוזיאון המקומי, מקום קטן אבל מלא חן שהקים חבר קיבוץ ואספן משוגע - פיני שיבולי. במשך ארבעה עשורים הוא אסף פריטים וחפצים מחיי הקיבוץ ולבסוף קיבץ אותם תחת קורת גג אחת, במבנה הבטון הראשון בקיבוץ, שלא שימש את החברים, אלא את הפרות. בזמן שהן חיו ברווחה ובנחת, החברים ישנו באוהלים ובצריפים. שיגעון של איש אחד הוליד מוזיאון מתוק עם מבחר תצוגות המשמשות רקע להדרכה על הקיבוץ ואורחות החיים בו, על הימים הראשונים והקשיים עמם התמודדו אז. בין היתר אפשר לראות דוגמא לאוהל מגורים, למטבח וחדר אוכל ואפילו לחדר ילדים שמעצים את הפער בין אז להיום. "החפצים הם קולבים שעליהם תלויים סיפורים אנושיים של אלה שהשתמשו בהם" אמר לי פעם בנוסטלגיה, ואחרי שנים של ניהול והדרכה, פרש לגמלאות והחליפה אותו לילך מינצר. המוזיאון שופץ ומציע פעילויות עם משחקי מורשת, אפשר להתנסות בכתיבה עם נוצה ודיו, או להתחפש בבגדי חלוצים. כיוון שלא היה פעיל במיוחד, הצטרף המוזיאון למיזם 'שבת ישראלית' ונערכו התאמות למשפחות ולסיורים למבחר גילאים, אך עם השהיית הפרויקט בימים אלה, אפשר להתארגן בקבוצות או חבורות ולהגיע בתיאום מראש, עד שיוחלט אחרת. למשפחות המתארחות בכפר הנופש יוצא סיור משותף בתיאום (מינימום עשרה אנשים 15-25 שקלים לאדם, רישום בקבלה או בטלפון  052-795-0884).

מוזיאון תולדות הקיבוץ  (צילום: לילך מינצר)
מוזאון לתולדות הקיבוץ | צילום: לילך מינצר
מוזיאון תולדות הקיבוץ  (צילום: לילך מינצר)
צילום: לילך מינצר

מוזיאון תולדות הקיבוץ  (צילום: לילך מינצר)
צילום: לילך מינצר

מחוץ למוזיאון משתרעת חצר רחבת ידיים שופעת כלי חקלאות עתיקים. המתחם הזה פתוח לכל דיכפין, ותמצאו בו מיני מחרשות וטרקטורים. בנוסף ישנו אוסף מבנים ובהם מתפרה, עמדת שמירה, חדר תרבות ואומנות ואפילו מכולה ("ליפט") שהוסבה לחדר מגורים זעיר, אשר שייכים למוזיאון וחלק מהסיור, ובהם עושר רב של פריטי ריהוט, כלי אוכל וכלי עבודה, ביגוד ועוד. למזרע יש גם הפתעה מדליקה. כמו רבים וטובים מקיבוצי הארץ, גם כאן היה סליק בו הוחבאו כלי הנשק של לוחמי היישוב ערב הקמת המדינה. הסליק מרוחק מהמוזיאון כמאה מטרים, וכמו במקרים רבים הוטמן בנקודה שאף אחד לא היה חושד בה. מה כן אפשר לגלות? שהוא הוטמן אי שם במכבסה וכשייפתח שוב בקיץ לקהל תוכלו לגלות איך פתחו אותו. כרגע מעצבים אותו מחדש ובהמשך יהיה יעד נפרד לסיור או בשילוב עם המוזיאון.

מינצר, פסיכולוגית חינוכית, אחראית גם למשחק חיפוש אינטראקטיבי שמתאים לגיבוש משפחתי בקיבוץ. המוטיבציה הייתה לתת מענה שונה לבילוי משפחתי נטול מסכים, באווירה ירוקה עם משימות רב גילאיות ולדבריה כל התחנות אקולוגיות ונבנו מחומרים ממוחזרים. "לילדים יש סקרנות טבעית והם אוהבים לחפש ולמצוא" היא אומרת. המשחק מוציא משפחה לשטח ובאמצעותו מכירים את בעלי החיים בסביבת הקיבוץ, תוך פתרון חידות לצד משימות לפעוטות כך שכל בן משפחה תורם למאמץ. הפעילות אורכת שעה עד שעה וחצי ומאפשרת זמן איכות וחוויה של חיפוש מטמון, בסוף יש הפתעה (130 שקלים למשפחה, 10% הנחה לאורחי הכפר, עוד פרטים באתר).

משחק בריחה  (צילום: לילך מינצר)
משחק בריחה ברחבי הקיבוץ | צילום: לילך מינצר

כשמשוטטים בקיבוץ מגלים שבין שביליו יש הרבה חיים ל'יד שניה' – 'פעם שנייה' היא חנות עתיקות ענקית ומדליקה, פעם בחודש מתקיים כאן יריד לחובבי הז'אנר, כדאי להציץ בפריטים שחלקם עשו דרכם מעבר לים, ולידה חנות לביגוד יד שניה, טרנד שהולך ומתרחב בשנים האחרונות.

מזרע  (צילום: אורלי גנוסר)
"פעם שניה" - חנות יד שניה | צילום: אורלי גנוסר

מזרע  (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

אם כבר מתארחים בקיבוץ אז אין כמו לחוות חגיגה מקומית כהלכתה והאורחים מוזמנים לציון מאה שנות בטקס המסורתי של חג שבועות שהשנה יהיה רב הוד והדר. כל הפרטים כאן.

מי שלא יצליח טוב שידע שעמק יזרעאל מארח כמדי שנה את פסטיבל 'חלב ודבש' המסורתי אף הוא, עם שפע של טקסי ביכורים, פעילויות חקלאות, יריד יין יזרעאלי, תערוכות אמנות, וחוויות לכל המשפחה. כל הפרטים כאן

מזרע בחג שבועות (צילום: יורם בן דרור)
צילום: יורם בן דרור