בדרך כלל אנחנו רגילים לחשוב על כריסמס בתור חג נוצרי בניחוח אירופאי - שלג, עצי אורן, שווקים עם ביתני עץ ומאכלים אירופיים מסורתיים. דווקא השנה, כשחגיגות כריסמס ברחבי העולם ממשיכות להתבטל בעקבות נגיף הקורונה על שלל הווריאנטים שלו, מזכירים לנו בארץ שמדובר בכלל בחג שמקורו כאן ממש אצלנו.

גם השנה, בדומה לעשר השנים הקודמות, יתקיים פסטיבל זמן חורף גליל מערבי, שיביא לנו את החגיגות עם מגוון של אירועי תרבות, קולינריה משובחת, אמנות מקומית וחוויות לכל המשפחה. זו התקופה שבה הגליל המערבי זוהר באלפי נורות צבעוניות ומוכיח לנו שבמרחק נסיעה מאיתנו, יש את כל מה שצריך בשביל להרגיש הכי חו"ל בארץ. קיבלנו הצצה מוקדמת לחלק מהחגיגות המתוכננות, ותנו לנו לספר לכם – אתם ממש רוצים להגיע.

 פסטיבל זמן חורף גליל מערבי

השנה הפסטיבל יתקיים כשבוע לפני חג המולד, לאורך שלושה ימים (חמישי-שישי-שבת), שבהם יתקיימו עשרות אירועים שונים במספר מוקדים. האנשים המיוחדים של הגליל המערבי מקשטים את הכפרים והבתים שלהם, ומעניקים את התפאורה המושלמת לחופשת כריסמס צפונית.

תאריכים: 16-18.12.2021

>> לרשימת האירועים והרשמה, היכנסו לאתר הרשמי של הפסטיבל.

 

אז מה אפשר לעשות בפסטיבל החורף בגליל המערבי?

תרשיחא

מאפיית "טופלו"

את הביקור שלנו התחלנו בכפר תרשיחא, וליתר דיוק, במאפיית טופלו, בסמטה מקסימה וממולה גינה שופעת ששייכת למקום ובה ניתן לשבת. המאפייה, שהיא בעצם גם בית קפה, היא הגשמת החלום של ורד באר, שפתחה את המקום יחד עם בעלה מוראד בשארה, שניהם שפים שעבדו במסעדות באזור, שם הכירו. בית הקפה, שנפתח רק לפני שנה במהלך תקופת הקורונה, משלב בתוכו מגוון מוצרים מאפים ללא גלוטן ובחלקם ללא לקטוז, כך שכולם יכולים להגיע ולהנות מהאוסף הטעים והמפנק של לחמים, מאפים, עוגות, פיצות טבעוניות ועוד.

טופולו4 (צילום: דניאל ארזי)
בית הקפה מקושט לקראת החג | צילום: דניאל ארזי
טופולו (צילום: דניאל ארזי)
גם הגינה נכנסת לאווירת החג | צילום: דניאל ארזי

במהלך הפסטיבל, בטופלו מזמינים את המבקרים להתארח בגינת בית הקפה המקושטת, לשתות יין חם, ללגום פרוסקו ולאכול ממגוון המאפים המיוחדים, בייחוד עוגת הפנטונה המסורתית, שכמובן גם היא ללא גלוטן. בני הזוג יספרו את סיפורם והדרך שבה הפכו את המאפייה למרכז קולינרי אזורי. מבית הקפה, יוכלו המבקרים להצטרף לרקדנים מכל העולם של להקת המחול הקיבוצית, לריקודים והליכה בסמטאות תרשיחא המקושטת לצלילי חג המולד.

להקה 2 (צילום: דניאל ארזי)
הרקדנים של להקת המחול הקיבוצית ילוו את המבקרים בסמטאות הכפר | צילום: דניאל ארזי

עוד פרטים:

תאריך: יום חמישי 16.12.21 | שעות: 17:00-19:00 | מחיר: 95 שקלים לאדם | טלפון: 072-3970884 | ההרשמה לאירוע דרך האתר

פסוטה

הכפר הנוצרי פסוטה, הוא כפר שקט ומאיר פנים, שמרגיש כמו קפיצה קטנה לעיירה אירופית, בייחוד בתקופת חג המולד. הרחובות של הכפר מקושטים בצבעי החג, וריחות של עשן עצי ההסקה מציפים את הסמטאות הקטנות. את הכפר זכינו להכיר דרך הסיפורים של מורה הדרך אמנון גופר, שמכיר כל פינה ואדם בכפר הקטן, שמלא בהיסטוריה עתיקה.

וליד חורי – חרש ברזל

בפסוטה לא חסר תושבים עם שם המשפחה חורי, לכולם סיפורים מרתקים ומעניינים שקשורים לכפר ולאנשיו. אחד מאותם תושבים הוא וליד חורי, חרש ברזל שהתחיל להתעניין במלאכה לפני 12 שנים בגיל 40, ומאז הוא הפך אותה למרכז חייו. במהלך השנים זכה וליד במספר פרסים באיטליה ובאנגליה ויצירותיו מוצגות במוזיאונים.

ווליד1 (צילום: דניאל ארזי)
המבקרים מקבלים הדגמה מווליד של פיסול בברזל | צילום: דניאל ארזי

במהלך הפסטיבל, יוכלו המבקרים להגיע לגלריה של וליד שנמצאת בצמוד לביתו בפסוטה. במפגש ידגים וליד כיצד הוא הופך את גושי הברזל לפסלים אמנותיים, יציג את מגוון יצירותיו ויספר את סיפורו האישי ומעורר ההשראה. כל זאת עם כוס יין חם, עוגת כריסמס והפתעות נוספות.

ווליד2 (צילום: דניאל ארזי)
צילום: דניאל ארזי

עוד פרטים:

תאריך: יום שבת 18.12.21 | שעות: 11:00-13:00 | מחיר: 50 שקלים לאדם | טלפון: 072-3957562 | ההרשמה לאירוע דרך האתר


ארוחה בביתה של אביבה חורי

אי אפשר לבקר בפסוטה בלי לאכול מהמטעמים המסורתיים המקומיים. בדיוק מהסיבה הזו, האוכל של אביבה חורי הוא מה שצריך כדי להשלים את החוויה. אביבה היא ילידת הכפר, והיא מקבלת את האורחים בביתה, כשאת כל האוכל היא מכינה לבד מאפס. המגוון העצום והטעים של המאכלים נע סביב אוכל אותנטי מקומי מלא אהבה, עם דגש על מנות מסורתיות נוצריות, בייחוד בתקופת הכריסמס.

אביבה1 (צילום: דניאל ארזי)
ארוחת חג מסורתית אצל אביבה חורי | צילום: דניאל ארזי

בין המאכלים אפשר למצוא פאטייר, מנסף, מרק קציצות בורגול מסורתי, סלטים ועוד המון. כמובן שבמהלך הארוחה אביבה מספרת את סיפורה המיוחד ואין ספק שתגלו כאן אישה צבעונית, מרתקת וחמה.

במהלך הפסטיבל, תארח אביבה את הסועדים לארוחת צהריים חגיגית בביתה, כשהדגש הוא כמובן על מאכלים של חג המולד, כולל קינוחים ותפאורה שיכניסו אתכם לאווירה.

אביבה3 (צילום: דניאל ארזי)
אביבה והקינוחים המתוקים לכבוד החג | צילום: דניאל ארזי

עוד פרטים:

 תאריך: יום שבת 18.12.21 | שעות: 14:00-16:00 | מחיר: 120 שקלים לאדם, ילדים עד גיל 9: 70 שקלים | טלפון: 072-3971215 | ההרשמה לאירוע דרך האתר


ביקור בבית רימא

רימא חורי היא ילידת פסוטה שמנהלת מרכז שכולו על טהרת ההעצמה הנשית, חיזוק הקשרים בין נשות הקהילה בתוך הכפר ומחוצה לו, ובעיקר יצירת מרחב שיח פתוח דרך עשייה חברתית. רימא היא אדם יוצא דופן, היא מלאת מרץ ותשוקה והיא מגדירה את עצמה כפמניסטית גאה. בביקור בבית, רימא מספרת את סיפורה האישי והמאבק שלה מול החברה ליצירת המרחב הנשי שהיא הקימה בעצמה. הבית שבו קם המיזם, הוא בית המשפחה שהיה שייך לסבה, שהיה המוכתר של הכפר, ואין יותר סימבולי מזה כדי לסמן את ההצלחה האדירה שלה רימא.

בית רימא (צילום: Ritvo Photography)
רימא חורי בבית רימא | צילום: Ritvo Photography

הבית מלא באמנות מקומית שיוצרים נשות וילדי הכפר, ובחג במולד הוא מקושט כולו בתפאורה חגיגית. במקום גם מתנהל בית קפה בשם "דיוואן ניסוואן", שמקבל אליו רק נשים, או לפעמים גברים שמגיעים בליווי של נשים. המאכלים המוגשים הם מקומיים וגליליים וביניהם לבנה, סלטים, גבינות, פיתות ועוד. במהלך הפסטיבל, המבקרים בבית רימא יוכלו להנות מתערוכה חדשה בשם "נדוניה", ייהנו ממטעמים מסורתיים וייפגשו את רימא חורי לשיחה מרתקת.

תאריך: 18.12.21 | שעות: 12:00-13:00 | מחיר: 25 שקלים (סיור וכיבוד קל) | טלפון: 072-3971191 | ההרשמה לאירוע דרך האתר

מעיליא

את הסיור המשכנו בכפר מעיליא העתיק, שהפך עם השנים לשם נרדף לחגיגות כריסמס בישראל. הכפר הופך למוקד לעלייה לרגל בתקופה זו של השנה, וזאת בזכות ההשקעה הרבה של אנשי הכפר ביצירת אווירה חלומית של תאורה, פסלים ותפאורה מדויקת. אם אתם רוצים להרגיש איך מרגיש חג מולג אמיתי, זה לגמרי המקום להגיע אליו. את הסיור בכפר העבירה לנו איילת בר מאיר, שהכירה לנו את ההיסטוריה הקדומה של המקום, כמו גם את סיפוריהם של תושבי הכפר בימינו. 

יקב ג'וליה

את היקב מנהלים ג'ורג' ובנו ענאן, ילידי מעיליא, והוא נושא את שם האם - ג'וליה. היקב מייצר חמישה סוגים שונים של יין מענבים שחלקם נמצאים במרחק הליכה בלבד מהיקב. אזור הישיבה במקום מתחלק בין ישיבה באזור פנימי לבין טרסה חיצונית שבזמן החורף מכוסה ומחוממת ככה שאין צורך לדאוג מהקור של הכפר הצפוני. למרות זאת, המקום לא גדול מאוד ולכן כדאי להזמין מקום מראש.

יקב-ג'וליה1 (צילום: דניאל ארזי)
היקב קרוי על שם ג'וליה אימו של ענאן | צילום: דניאל ארזי

המבקרים ביקב מקבלים טעימות מהיינות שענאן מייצר, ופלטת גבינות מקומיות בליווי של לחמים שנעשים במקום. מחירי הבקבוקים נעים בין 75-85 שקלים. כמובן שבתקופת הכריסמס היקב נכנס לאווירה החגיגית עם קישוטים ותפאורה נעימה.

יקב-ג'וליה2 (צילום: דניאל ארזי)
אווירת חג המולד ביקב ג'וליה | צילום: דניאל ארזי

שעות פתיחה: 19:00-24:00 | טלפון לתיאום הגעה מראש: 072-3941159

שאטו דה רואה

מבצר שאטו דה רואה, מבצר המלך בעברית, הוא מבצר צלבני עתיק מהמאה ה-12 לספירה, שנבנה על ראש התל בכפר מעיליא. בתוך המבצר שוכנת מסעדה בעלת אותו השם, המנוהלת על ידי בני משפחה מקומיים, משפחת עסאף, שגרו בעבר במבנים שכיום מאכלסים את המסעדה, הבר וחדרי האירוח.

שאטו-דה-רואה2 (צילום: דניאל ארזי)
חצר הכניסה למסעדת שאטו דה רואה | צילום: דניאל ארזי
שאטו-דה-רואה5 (צילום: דניאל ארזי)
המסעדה מקושטת לכבוד החג | צילום: דניאל ארזי

המסעדה מציעה אוכל איטלקי כפרי, המשלב בתוכו גם נגיעות מהמטבח הגלילי, כל זאת באווירה היסטורית עם הכנסת אורחים חמה. למסעדה המצוינת מחובר גם בר שנושא שם זהה, ושם ניתן גם להזמין אוכל במחירים נמוכים יותר. למקום ישנם גם אזורים חיצוניים ובהם ניתן להנות ממזג האוויר הצפוני ולהתחבר לאווירת הכריסמס עם מוזיקה ותאורה חגיגית.

מי שירצה יוכל גם להרחיב את הסיור ולרדת מתחת לקומת המסעדה אל המרתף העתיק בליווי והסבר של אנשי המקום. במהלך הפסטיבל תגיש המסעדה תפריט שמותאם כולו לארוחת חג מולד מיוחדת, כשהקו עדיין יהיה איטלקי עם ניחוח גלילי, עם שילוב של קינוחי כריסמס טעימים ויפים.

שאטו-דה-רואה6 (צילום: דניאל ארזי)
גם הקינוחים יהיו ברוח החג | צילום: דניאל ארזי

תאריך: יום חמישי 16.12.21 | שעות: 17:00-19:00 | מחיר: 300 שקלים לסועד, ניתן גם לברר לגבי ישיבה בבר עם תפריט שונה ומוזל | טלפון: 072-3971618 | ההרשמה לאירוע דרך האתר