כשהוקמה העיר ערד בתחילת שנות ה-60, היא הייתה אמורה להפוך למרכז של תיירות בריאות ומרפא, בזכות האוויר היבש וקרבתה לים המלח וסגולותיו. אולם, מאז שהתפתחה התיירות בים המוות, אורה של העיר החל לדעוך, כאשר בעיני רבים היא הפכה עם השנים לתחנת מעבר למצדה ואתרי הנופש של ים המלח.

בשנים האחרונות העיר מתחילה להתעורר כשהיא הופכת לנקודת מפגש עבור מטיילים, אמנים, חובבי קולינריה ועוד הרבה, כשאת כל זה עוטפים הנופים והטבע המרהיבים של מדבר יהודה. מאירוח ביתי, סדנאות מרתקות, פעילויות אקסטרים, לינה מדברית, תרבות צבעונית ובעיקר חום וחיוכים – יצאנו לסיבוב בעיר הדרומית וסביבתה וחזרנו שבעים, מלאי השראה ועם טעם של עוד.  

סטודיו קופי

את הסיור שלנו באזור פתחנו בבית הקפה סטודיו קופי, אותו פתחה אנה ליין לפני שנתיים, ממש בתחילת תקופת הקורונה. אנה עלתה לפני שלושים שנה מסינסנטי, וחזרה לארה"ב הברית זמן קצר לאחר מכן ועבדה שם כמורה לאונטומיה ופיזיולוגיה. היא עלתה שוב לארץ אחרי עשרים שנה, כאשר לפני ארבע שנים הגיעה לערד והתאהבה בעיר ובקהילה. בתור תלמידה ללימוד עברית באולפן, היא לא מצאה בית קפה בעיר שיענה לצרכיה, ולכן היא החליטה לפתוח אחד ברובע האמנים של העיר.

קופי סטודיו אנה (צילום: דניאל ארזי)
אנה הגיעה לפני ארבע שנים לערד והתאהבה בעיר ובקהילה | צילום: דניאל ארזי

בית הקפה מלא שמחת חיים, והוא חוגג את הרוח האמנותית של הרובע, כאשר על קירותיו מוצגות בגאווה יצירות ייחודיות של אמנים שהתארחו במקום בגלגולו הקודם כסטודיו – משם גם שמו של סטודיו קופי. פולי הקפה מנוקים אחד-אחד מעובש ונקלים במקום, פעולות שאנה למדה ממאסטר לקפה בדרום קוריאה, כשהיא טוענת שממש אפשר להרגיש בטעם הפולים הנקיים שהופכים את הקפה לטעים יותר וקל בבטן. גם את מגוון המאפים ו-12 סוגי הלחמים (אופציות גם ללא גלוטן, טבעוני, קיטו וכו') אופים במקום מאפס, ויש גם מטבלים, סלטים טוסטים ועוד, אבל גולת הכותרת הוא ללא ספק הסינבון הרך והאוורירי שפשוט אי אפשר להפסיק לאכול.

קופי סטודיו מטבלים (צילום: דניאל ארזי)
אופציות גם ללא גלוטן, טבעוני, קיטו וכו' | צילום: דניאל ארזי
קופי סטודיו סינבון (צילום: דניאל ארזי)
הסינבון הרך והאוורירי | צילום: דניאל ארזי

עוד פרטים:

כתובת: רחוב הסדן 7/3, רובע האמנים, ערד | שעות פעילות: ימים א',ג',ה': 08:00-22:00, יום ד': 08:00-19:00, שישי: 08:00-14:00, ב', שבת: סגור |  פרטים נוספים, אירועים ומשלוחים בפייסבוק, אינסטגרם או באתר או בטלפון: 058-6275976 - אנה



מסלול מרוצים ערד - Arad Racing Track

בשנת 2017 החלה סלילת מסלול המרוצים בערד, שהיה חלומם של עשרות אלפי חובבי הספורט המוטורי בישראל. כבר בסוף אותה שנה, החלו המרוצים הראשונים, אירועים ופעילויות אקסטרימיות, הכל בהדרכתם של מדריכי נהיגה מומחים שמוכשרים לסוג זה של פעילות. את המסלול מנהל פיליפ, יליד העיר ערד שבילדותו נהג לנסוע בכבישים הסובבים את העיר, והפך את התחביב למקצוע. כיום הוא מלמד ומדריך את הבאים בנסיעה חווייתית ובקורס נהיגה ספורטיבית.

מסלול מרוצים - פיליפ (צילום: דניאל ארזי)
פיליפ על רקע מפת המסלול בצורת הגמל | צילום: דניאל ארזי


זהו מסלול המרוצים הראשון המאושר והחוקי בישראל, כשהרעיון להקמתו נהגה לראשונה על ידי עיריית ערד בשיתוף עם משרד התרבות והספורט. הוא גם המסלול הראשון בארץ שעומד בתקני הבטיחות ומאושר לתחרויות על ידי התאחדויות מוטוריות והתקן הלאומי. המסלול, שצורתו היא של גמל, הינו באורך של 1.6 ק"מ של כבישים סלולים ורוחבו 10 מ' עם פיתולים ופניות חדות. האתר מציע לחובבי הז'אנר מגוון פעילויות, החל מחוויית נסיעה במכונית מרוץ מקצועית, נהיגת מרוצים האורכת כשעתיים, קורסי נהיגה שלמים, תחרויות מרוץ מקצועיות.

מסלול מרוצים מכונית (צילום: דניאל ארזי)
זהו מסלול המרוצים הראשון המאושר והחוקי בישראל | צילום: דניאל ארזי

עוד פרטים:

כתובת: "מסלול מרוצים ערד" בווייז | טווח המחירים נע בין 100 ל-1,000 שקלים, בהתאם לחוויית הנהיגה הרצויה | שעות פעילות: בסופי שבוע ובחגים יש פעילויות במתחם ומומלץ להתעדכן בדף הפייסבוק | טלפון: 08-9951888 - פיליפ


חגיתה – בישול ואפייה באירוח ביתי

חגית ארביב מארחת מבקרים שמגיעים לטייל בעיר ובסביבתה, בביתה הפרטי בערד, כשהיא מעניקה לסועדים שלה ארוחה טריפוליטאית אותנטית. החוויה בביתה של חגית היא חמה ומשפחתית, כשהיא עצמה מבשלת את האוכל יחד עם כלתה יולי, וביחד הן מרכיבות תפריט שכולו בית: קציצות, מפרום, סלטים, לחמים, עוגות ועוד.

חגית אירוח ביתי ויולי (צילום: דניאל ארזי)
חגית וכלתה יולי מבשלות אוכל ביתי מכל הלב | צילום: דניאל ארזי

עוד פרטים:

כתובת: רחוב ניגודים 10, ערד | האירוח הוא לקבוצות של מעל 8 סועדים | לפרטים נוספים ומחירים בפייסבוק, אינסטגרם או בטלפון: 054-5638885/6 – חגית



כפר הנוקדים

הדבר הראשון שאתם צריכים לדעת על כפר הנוקדים, הוא שנכון לעכשיו אין בו כמעט בכלל קליטה של אינטרנט – וטוב שכך כי זה מה שהופך אותו לנווה מדבר אמיתי. יורם רודד הגיע לשטח המדברי בשנת 91', מתוך הרצון להקים חאן בדואי מהסוג שלא היה קיים בארץ לפני כן, במטרה להלין מבקרים במדבר שיתחברו לטבע המקומי ולתרבות. בשנים הראשונות שלו, כפר הנוקדים פעל רק עם אוהלים בדואים, אך עם השנים הבינו במקום שהכיוון הוא המדבר כמכלול ולאו דווקא ההתמקדות בחוויה בדואית.

כפר הנוקדים (צילום: באדיבות כפר הנקדים)
בכפר הנוקדים תוכלו לבחור בין סוגי לינה שונים | צילום: באדיבות כפר הנקדים

מסיבה זו, פיתחו בכפר הנוקדים מספר אפשרויות לינה כדי שכל אחד יוכל להגיע וללון במקום: אוהלים שמתחילים מזוג ועד 25 אנשים; מתחם סוכות – חוויית חאן מסורתי עם חדרים של עד 8 אנשים, עם מטבחים ומקלחות משותפות; שלושה סוגי חדרים – חדרי מטיילים של עד 5 אנשים, החדרים המדבריים – חדרים שממוקמים במקום מרוחק באופן יחסי ויכולים להתאים למשפחות או קבוצות שמעוניינות ללון במתחם מבודד משלהן; חדרי סופריור – חדרים גדולים, משודרגים ומשופרים שמתאימים בעיקר למשפחות. המבקרים גם יכולים ליהנות מארוחות בדואיות מסורתיות, ארוחות ערב ובוקר מפוארות ומלאות בכל טוב.

כפר הנוקדים ארוחת ערב (צילום: דניאל ארזי)
ארוחת בוקר בדואית מפוארת | צילום: דניאל ארזי

כפר הנוקדים ארוחת בוקר (צילום: דניאל ארזי)
גם ארוחת הבוקר מלאה בכל טוב | צילום: דניאל ארזי

בתוך כפר הנוקדים מתקיימים אירועים, פסטיבלים ופעילויות לאורך כל השנה כגון סיור עקרבים, כשלאחרונה הקימו בו מתחם פארק מים לילדים שמתאים לעונות החמות. כמו כן, במקום ישנו מתחם נאקות שבו ניתנים הסברים על בעל החיים המופלא, כשהמטרה היא יותר חינוכית ופחות רכיבת גמלים. הנאקות הן לא בעלי החיים היחידים בכפר, כשלהן מצטרפים גם חמורים ועיזים, כשהמבקרים יכולים להיות נוכחים בזמן האכלתן.

כתובת: כפר הנוקדים בוווייז | לפרטים נוספים על מחירים, אירועים והזמנות בטלפון: 052-59369595, באתר, או בפייסבוק


ג'יפים במדבר

מיכל פרץ ואורי סגול הם זוג חברים טובים, בני העיר ערד שהחליטו לשלב כוחות ולעשות את מה שהם הכי אוהבים – לארח אנשים ולטייל בטבע. מיכל היא מורת דרך ובעלת גסטהאוס בשם ציפור מדבר בערד, ואורי מגיע מעולמות הפקות הפסטיבלים, הנחיית סדנאות רוח ומוזיקה. שניהם יחד ג'יפאים בעלי ידע מקיף ואהבה למדבר יהודה בכלל ואזור ערד בפרט, כשאת אלו הם חולקים עם המבקרים שלהם בחוויה שמשלבת באופן נדיר אקשן עם רוגע ורגש בסינרגיה מופלאה.

ג'יפים (צילום: דניאל ארזי)
אקשן בלב המדבר הרגוע | צילום: דניאל ארזי

בתיאום מראש ניתן לארגן סיורים מותאמים לכל סוג של קבוצה, מקבוצות של ג'יפ אחד ועד אירועים גדולים ומורכבים כמו ימי גיבוש ומחנות קיץ, שיעברו בנקודות תצפית מרשימות. בסיורים זוכים המטיילים לשמוע על הסיפורים האישיים של מיכל ואורי, סיפורים על המדבר ונופיו המרהיבים, מופעי מוזיקה, סדנאות, ארוחות בשטח, חוויה אותנטית וכמובן הרבה אקסטרים מדברי.

ג'יפים אורי (צילום: דניאל ארזי)
עושים את מה שהם הכי אוהבים - להכיר אנשים ולהדריך. אורי מנגן על פאנטם | צילום: דניאל ארזי

עוד פרטים:

מומלץ לוודא מראש את קיומו של הטיול בהתאם לתנאי מזג האוויר ותנאי השטח | מחירים: החל מ-60 שקלים למשתתף ועד 260 למשתתף בהתאם לסיור שנבחר (1000 שקלים לג'יפ) | לפרטים נוספים בפייסבוק או בטלפון:  052-5958833 – מיכל


סוקולנטלי

בתוך שכונת מגורים נעימה בערד, קמה לה משתלה קטנה ומקסימה, שאותה מטפחת עמית בחצר הבית ששייך למשפחתה מזה שלושה דורות, כולם אמנים ואוהבי טבע. עמית מתמחה בגידול סוקולנטים והיא אפילו בנתה חממה ששמורה כולה לצמחים המדבריים. את אהבתה לסוקולנטים גילתה עמית בזמן שהתגוררה בערבה, והבינה שיש לה כישרון וחיבור לצמחים העמידים והמרהיבים הללו.

סוקולנטלי חממה (צילום: דניאל ארזי)
החממה שמורה כולה לצמחים המדבריים | צילום: דניאל ארזי

סוקולנטלי צמחים (צילום: דניאל ארזי)
המבקרים מוזמנים לבחור מבין ארבע הסדנאות וליצור עציץ סוקלנטים בעצמם | צילום: דניאל ארזי

עמית מארחת סדנאות בחצר הסוקולנטים שלה, כשהמבקרים מוזמנים לבחור מבין ארבע הסדנאות שהיא מציעה: סדנת צביעת עציצים, סדנת יצירת טרריומים, סדנת מיניאטורות ולבסוף סדנת מקרמה לעציצים. כל הסדנאות משלבות בכולן הסברים מפורטים מהידע העצום שיש לעמית על הסוקולנטים שהיא כל כך אוהבת, תוך שימוש בחומרים שאינם מזיקים לסביבה.

עוד פרטים:

הגעה לאחת הסדנאות בתיאום מראש בלבד | משך: הסדנאות נמשכות משעה עד שלוש שעות, תלוי בסדנה ובגודל וסוג קבוצה (ניתן גם להשתתף לסדנת יחיד) | פרטים נוספים בפייסבוק, אינסטגרם או בטלפון: 054-5535135 - עמית


יקב צוף

בביתם שבערד, מארחים דגנית ואליעזר בר שדה את המבקרים ביקב "צוף" שקרוי על שם בנם שלוקח גם הוא חלק בעסק המשפחתי. הם עצמם לא מגדירים את המקום כיקב, אלא מרכז מחקר ופיתוח של יין, בו הם שמים דגש על התוצר הסופי של היין כחלק ממכלול של פעולות, בין היתר תהליך גידול הענבים הטבעי ללא חומרים כימיים וללא שמרים, במטרה לקבל יין איכותי ומובחר, ולהוות השראה גם ליקבים אחרים.

יקב צוף חביות (צילום: דניאל ארזי)
חביות היין בבית משפחת בר שדה. יקב צוף | צילום: דניאל ארזי
יקב צוף אליעזר (צילום: דניאל ארזי)
אליעזר והבשר שבושל במעשנה במשך שעות ארוכות | צילום: דניאל ארזי


בביקור ביקב יקבלו המבקרים הסבר מקיף על תהליך ייצור היין הייחודי על סוגיו השונים, יישמעו את סיפורה האישי של משפחת בר שדה וכמובן יזכו ללגום מהיין המשובח, בשילוב עם גבינות איכותיות ומטעמים בעבודת יד. אפשרות נוספת היא השתתפות בסעודה שאותה מכנים ביקב "מדורת השבט", שבה ייתכנסו יחדיו מטיילים ואורחים מרחבי העולם ומישראל, כאשר בנוסף לחוויה החברתית, תתקיים גם חוויה קולינרית יוצאת דופן עם בשרים מסוגים שונים בייחוד מהמעשנה בחצר, סלטים וכמובן היין הביתי. כבונוס, אליעזר מעניק לכל סועד פסקול שהרכיב בעצמו, עם מוזיקה שמחברת את הסועד לחוויה גם לאחר סיומה.

עוד פרטים:

כתובת: יקב צוף בווייז | שעות פתיחה: כל ימות השבוע, בוקר וערב – בתיאום מראש | פרטים נוספים בפייסבוק של היקב, לפרטים נוספים על הארוחה בפייסבוק של "מדורת השבט" או בטלפון: 050-422477 - אליעזר