חגי תשרי כבר ממש מעבר לפינה, ובין סממני החגים המוכרים ביותר כמו סוכה, תפוח בדבש וארוחות החג המסורתיות, ישנו גם צמח אחד שמסמל יותר מכל את התקופה – החצב.

החצב מתחיל את פריחתו בסביבות חודש ספטמבר, ובעוד כשבוע/שבועיים מהיום תוכלו לראות פריחה רבה ויפה של הצמח הלבן בכל רחבי הארץ. יש כאלה שרק התחילו לפרוח והפרחים עדיין סגורים, וגם כאלה שכבר פרחו. כרגע, מי שמגיע לאתרים השונים יכול לראות את פריחת החצב בכל שלביה השונים. 

ברשות הטבע והגנים ממליצים על גנים לאומיים ושמורות טבע בהם תוכלו ליהנות גם מנוכחות החצבים:

גן לאומי תל אפק

בתל אפק יש לחצבים מקום של כבוד. הם אפילו זכו לשביל מיוחד שקרוי על שמם, "שביל החצבים", אשר מלא לכל אורכו בחצבים שהובאו לגן הלאומי ממקומות שונים באזור שבוצעו בהם עבודות תשתית (כמו סלילת כביש או בניית שכונה) מכיוון שהחצב הוא ערך טבע מוגן, במידה ונעשות עבודות פיתוח העלולות לפגוע בצומח מוגן, מעתיקים את הצמחים שניתן להעתיק למקום שמור. צמחים אלו הם צמחים בעלי בצל או פקעת. לחצב, יש בצל, מה שמאפשר להציל אותו מאימת הטרקטור והדחפור.

תל אפק (צילום: אדר סטולרו מליחי)
צילום: אדר סטולרו מליחי

ירקון תל אפק (צילום: מנו גרינשפן)
צילום: מנו גרינשפן

השביל הינו שביל הליכה מעגלי שלאורכו הועתקו בצלי חצבים רבים. בתקופה הקרובה ישנה הזדמנות נהדרת לראות את החצב בכל שלבי פריחתו – גם כאלה שעמוד התפרחת שלהם גדל אך הפרחים עדיין לא פרחו, וגם כאלה שפרחיהם כבר פורחים וגדלים. בנוסף, ניתן לצפות במאביקים השונים שעוברים מפרח לפרח ומסייעים להם לפרוח. השביל מתחיל בסמוך למרכז השירות נמשך כחצי קילומטר על גבי התל. בהמשכו, מגיע השביל לתיאטרון הרומי הקטן, לרחוב הקרדו המפואר שידע ימים יפים ולמבצר העות'מאני בינאר באשי.

לאחר הביקור במבצר (לא לפספס את הטיפוס למגדל המתומן) ניתן לרדת לכיוון האגם ולצפות בעופות המים שסביבו. בפינתו הצפונית של האגם הותקנה לאחרונה עמדת תצפית מוסתרת שדרכה ניתן לצפות בציפורים מרחוק מבלי להבהילן.

תוכלו לצפות בלבן חזה שולה דגים מהאגם, פרפור עקוד מפרפר באוויר וגם מיני אנפות. בעונה זו של השנה כבר נראים העופות המקדימים בנדידה. שווה להצטייד במשקפת.

עלות כניסה: מבוגר 28 ₪, ילד 14 ₪, אזרח ותיק 14 ₪


מגדל צדק

ממשיכים באזור ראש העין ופתח תקווה, אך הפעם עם גן לאומי מגדל צדק, שנפתח בחצי שנה האחרונה לקהל הרחב לאחר עבודות פיתוח, שימור ושדרוג נרחבות. חלק מהגן הלאומי עדיין בפיתוח. בשבועות האחרונים ממש, הסתיים הפיתוח על גבעת הקברים ובראשה קבר השיח הנראה למרחוק. וניתן ללכת בשביל וליהנות מהנופים הנרחבים הנבטים ממנו. אבל בעונה זו, השביל נצבע לבן ומתקשט בפריחה מרהיבה וצפופה של חצבים.  במשך שנים, הועתקו לגבעה זו חצבים שהוצלו משטח הפיתוח והבנייה של שכונותיה החדשות של ראש העין.

בעונה הזו מומלץ לנצל את הפריחה המיוחדת, לקחת את הילדים, להצטייד בזכוכית מגדלת לראות מקרוב את תפרחות החצב, ובעזרת משקפת לראות את הנוף הנשקף עד האופק. לא לשכוח כמובן להצטייד במצלמה או במכשיר טלפון נייד עם הרבה זיכרון פנוי, כי אתם לא תתאפקו ותצלמו הרים של תמונות.

מגדל צדק (צילום: אדר סטולרו מליחי)
צילום: אדר סטולרו מליחי

מגדל צדק (צילום: יניב כהן)
צילום: יניב כהן

גם עונת הנדידה בפתח, וגן לאומי מגדל צדק נמצא בציר נדידה מרכזי. אל תשכחו להרים את המשקפת ולחפש להקות שקנאים וחסידות ועוד מיני דורסים נודדים שחולפים ממש בימים אלו מעל ישראל.

לאחר הטיול בגבעה והתרגשות מהחצבים, אל תשכחו לבקר גם במצודה אשר בשטח הגן הלאומי, "מירבל". זהו מבצר שהוקם בתקופה הצלבנית ושימש את השיח' צאדק ומשפחתו הענפה בתקופה העות'מנית. במצודה ניתן להתרשם מעבודות השימור והשחזור הגדולות שנעשו במקום ולא לפספס את נקודות התצפית מחלונות המבנה. שביל גבעת הקברים חשוף ותא מוצל, מומלץ לטייל בו בשעות הבוקר המוקדמות ולהצטייד במים, כובע ונעלים נוחות להליכה.

עלות כניסה: מבוגר 28 ₪, ילד 14 ₪, אזרח ותיק 14 ₪


תל דור

אם כבר לראות חצבים, אז למה לא ליד הים? השילוב של הים תיכון ואחד הצמחים הכי מזוהים עם ארץ ישראל, מייצר חוויה מקומית שאין שנייה לה. בתל דור ניתן לראות בדיוק את זה, בתוספת של היסטוריה ימית ויבשתית, ונופים יפים.

תל דור הינו אתר ייחודי המשלב היסטוריה וים. במקום עמדה עיר הנמל עתיקה בשם דור שהוקמה בתקופה הכנענית עד הצלבנית ופעלה עד התקופה הביזנטית. בזכות מיקומה, היא הפכה למוקד סחר ימי שהביא לפריחתה והשפיע על תרבותה. דור גדלה והייתה לעיר גדולה ומבוצרת, ויעידו על כך מבני הציבור, בתי המגורים הפרטיים, וכמובן, החומות הגדולות.

תל דור (צילום: יוסי אוזן)
צילום: יוסי אוזן

תל דור (צילום: יניב כהן)
צילום: יניב כהן

בעת ביקורכם בגן הלאומי, תיתקלו בשרידים רבים ממגוון התקופות שאפיינו את העיר. ישנם שרידים של המספנה – שלושה תאים מלבניים, בהם אחסנו ותיקנו ספינות. ישנם גם שרידי יסודות של מקדשים גדולים שהיו באזור שנבנו במאה השנייה לספירה - כל מקדש התנשא לגובה של כ-30 מטר.

בזכות מיקומו של הגן הלאומי, אפשר למצוא לצד ההיסטוריה המקומית, גם טבע יוצא דופן, המשלב בין הים והיבשה. תל דור ממוקם בסמוך לשמורה ימית שמטרתה לשמור על בתי גידול מיוחדים, ועל בעלי החיים באזור – דגים, יונקים ימיים וצבי ים.

הכניסה לגן הלאומי נכון לעכשיו ללא תשלום


נחל תנינים

נחל תנינים הוא אחד מהאתרים המפורסמים לצפייה בפריחה סתווית. בתקופה הנכונה, החל מתחילת ספטמבר, ניתן לראות באזור המוני חצבים, סתווניות, כרכומים ואת הנרקיס האפיל הייחודי לשמורה.

בשמורת נחל תנינים זורם נחל תנינים, הקרוי כך על שם התנינים שחיו בו במימי ביצות כבארה עד ראשית המאה העשרים. היום אין כאן כבר תנינים, אך בכל זאת תמצאו במקום שפע של בעלי חיים: עופות מים, דגים וצבים.

נחל תנינים (צילום: אלחנדרו אפלבאום)
צילום: אלחנדרו אפלבאום

נחל תנינים (צילום: דורון ניסים)
צילום: דורון ניסים

בעת הביקור בנחל תנינים תוכלו לראות את שרידיו של סכר שנבנה בסוף התקופה הרומית. בזכות הסכר נוצר אגם גדול שממנו הוזרמו מים לקיסריה, מי הנחל הפעילו טחנות קמח שסיפקו קמח לתושבי האזור.  שרידיהן נחשפו לגמרי במקרה בשנות ה-90 בעקבות עבודות שטח לתיקון נזקי גשמים.

מעל מי הנחל תלויים גשרוני עץ נחמדים ובשבתות מפעילים את הסכר, ואפשר לחזות בשחזור מפעל המים העצום שפעל כאן בתקופה הרומית.

עלות כניסה: מבוגר 22 ₪, ילד 9 ₪, אזרח ותיק 11 ₪

 

לפני שמטיילים, חשוב להתעדכן במזג האוויר ולהיערך בהתאם | מומלץ להירשם מראש במערכת ההרשמה באתר רשות הטבע והגנים | הרשמה מבטיחה כניסה, מי שמגיע ללא הרשמה הכניסה היא על בסיס מקום פנוי